Ανασκόπηση 2021: Το τέλος μιας εποχής - Τα «αντίο» από Σπανούλη, Γκασόλ, Βαλεντίνο Ρόσι και… Αγουέρο

Ανασκόπηση 2021: Το τέλος μιας εποχής - Τα «αντίο» από Σπανούλη, Γκασόλ, Βαλεντίνο Ρόσι και… Αγουέρο

Ανασκόπηση 2021: Δεν ήταν λίγοι οι αθλητές οι οποίοι έβαλαν τέλος στην καριέρα τους - Από τον Σπανούλη και τον Γκασόλ ως τους Βαλεντίνο Ρόσι και Αγουέρο

Σημαδιακό είναι το 2021 καθώς δεν είναι λίγοι οι αθλητές που επέλεξαν να αποχωρήσουν από την ενεργό δράση βάζοντας τέλος στην καριέρα τους. Στον ελληνικό αθλητισμό πιο χαρακτηριστική είναι αυτή του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος μετά από πολλούς τίτλους και διακρίσεις στην καριέρα του επέλεξε να πει το δικό του «αντίο» στα παρκέ.

Μεταξύ άλλων κατέκτησε τρεις φορές (2009,2012,2013) την Euroleague (δύο φορές με τον Ολυμπιακό, μια με τον Παναθηναϊκό), έχοντας αναδειχθεί μια φορά MVP της διοργάνωσης (2013), τρεις φορές MVP του Final-4, ενώ αποχωρεί ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, αλλά και κορυφαίος σε ασίστ. Παράλληλα, έχει κατακτήσει 7 φορές το πρωτάθλημα και 4 το Κύπελλο Ελλάδος.               

Φυσικά, σπουδαία παρουσία είχε και με την Εθνική, με την οποία βρέθηκε στην κορυφή της Ευρώπης το 2005, ενώ έναν χρόνο μετά έφτασε με τη γαλανόλευκη μέχρι τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου γνώρισε την ήττα από την Ισπανία, ενώ νωρίτερα η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη πέτυχε ΜΥΘΙΚΗ πρόκριση επί της Team USA.

«Το μπάσκετ μου χάρισε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι γεμάτο από έντονες στιγμές και μεγάλες συγκινήσεις. Μου έδωσε τα πάντα και του έδωσα τα πάντα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο «Kill-Bill».

Μαζί με τον Βασίλη Σπανούλη, αποχώρησε από τα παρκέ και ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος με μήνυμα του ανέφερε: «Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να ανακοινώσω την αποχώρηση μου από την ενεργό δράση. Είναι μια απόλυτα συνειδητή απόφαση, γιατί ξέρω πως έχω δώσει τα πάντα.

Αγάπησα το μπάσκετ από παιδάκι αλλά ποτέ δε φαντάστηκα πως θα έκανα ένα τόσο μεγάλο, συναρπαστικό και αξέχαστο ταξίδι. Είμαι περήφανος για όσα κατάφερα, αλλά και για όσα δεν κατάφερα ,γιατί πάντα έδινα το 100% της ψυχής, του μυαλού και του κορμιού μου. Το μπάσκετ είναι για μένα πολλά περισσότερα από ένα παιχνίδι. Λάτρευα όχι μόνο να παίζω, αλλά και να συζητάω, να αναλύω, να σκέφτομαι πάντα πώς εγώ και η ομάδα μου θα γίνουμε καλύτεροι.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συμπαίχτες μου, τους προπονητές μου, όλους τους ανθρώπους των ομάδων που έπαιξα, στους αντιπάλους μου.  Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους φιλάθλους και τον κόσμο για την αγάπη και τη στήριξη τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε όλους τους σταθμούς της καριέρας μου . Αισθάνομαι ευλογημένος για τις φιλίες και τις σχέσεις ζωής που δημιούργησα. Για τα τόσα ταξίδια, τις χαρές, τις λύπες, εικόνες και συναισθήματα που θα κουβαλάω μέσα μου για πάντα!

Ήταν γραφτό και χαίρομαι πολύ γι’αυτό ,που ο κύκλος κλείνει όπως ακριβώς είχε ανοίξει. Στην ΑΕΚ, την ομάδα που ανδρώθηκα και έζησα πολλά.

Η εθνική ομάδα κυλάει στο αίμα μου και ήταν, είναι και θα είναι η ομάδα της καρδιάς μου! Η φανέλα με το εθνόσημο με σημάδεψε, με καθόρισε, με στιγμάτισε και η περηφάνια που νιώθω για όλα αυτά τα καλοκαίρια που πέρασα αγωνιζόμενος για αυτήν δεν μπορεί να περιγραφεί με λέξεις.  Ένας κύκλος που κράτησε όσο μια ζωή λοιπόν τελειώνει εδώ! Η ζωή όμως δεν μπορεί να περιμένει. Ο αγώνας συνεχίζεται. Χωρίς την μπάλα στα χέρια μου, αλλά με την μπάλα πάντα στο μυαλό και στην καρδιά μου.».

Παράλληλα, με τους δυο αθλητές από την ενεργό δράση αποσύρθηκαν οι Κώστας Καϊμακόγλου, Στράτος Περπέρογλου αλλά και ο Γιάννης Μπουρούσης, ο οποίος ωστόσο επέστρεψε στα παρκέ για να βοηθήσει την Καρδίτσα στα παρκέ της Α2 κατηγορίας.

Τέλος εποχής για Γκασόλ - «Ήθελα να τελειώσω όρθιος, όχι με πατερίτσες και επεμβάσεις»

Στο τέλος του δρόμου, ως μπασκετμπολίστας, έφτασε ο Πάου Γκασόλ. Ο θρυλικός Ισπανός ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τα παρκέ σε ηλικία 41 ετών, σε μια όμορφη τελετή στη Βαρκελώνη.

Ήθελα να παίξω μπροστά στην κόρη μου, δούλεψα με τους γιατρούς και τώρα που ήρθε το τέλος, είμαι προετοιμασμένος γι' αυτό. Ευχαριστώ την Μπαρτσελόνα που μου έδωσε την ευκαιρία γι' αυτούς τους όμορφους μήνες, είμαι πολύ χαρούμενος. Ήταν μία από τις καλύτερες περιόδους της ζωής και της καριέρας μου. Έπαιξα και με την εθνική ομάδα, ήταν ιδιαίτερο το συναίσθημα κι ας μην κατακτήσαμε ένα μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες" ήταν τα λόγια του συγκινημένου Ισπανού.

«Είμαι εδώ για να σας πω ότι αποσύρομαι από το μπάσκετ. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά πάντα πρέπει να γνωρίζεις πότε να αλλάξεις μια ταχύτητα για να απολαύσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου. Ήθελα να τελειώσω παίζοντας, όχι με πατερίτσες και με χειρουργικές επεμβάσεις" πρόσθεσε και συνέχισε: "Ευχαριστώ όλους τους συνοδοιπόρους μου σε αυτό το ταξίδι. Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας και ελπίζω πως μπορώ να στηρίζομαι σε εσάς για τα επόμενα πρότζεκτ. Πάντα ήθελα να θέτω νέους στόχους και νέα όρια» είπε ο Πάου Γκασόλ.

Ο Γκασόλ έπαιξε από το 1998 έως το 2001 στη Μπαρτσελόνα, έγινε το καλοκαίρι του 2001 draft στο νούμερο 3 και βρέθηκε στο Μέμφις για λογαριασμό των Γκρίζλις έως το 2008, πριν μετακομίσει στους Λος Άντζελες Λέικερς και μαζί με τον Κόμπι Μπράιαντ κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, το 2009 και το 2010. Ο Γκασόλ έπαιξε επίσης στους Σικάγο Μπουλς (2014-2016), στους Σαν Αντόνιο Σπερς (2016-2019) και στους Μιλγουόκι Μπακς για λίγους μήνες το 2019, πριν γυρίσει πέρυσι στην Ευρώπη για την Μπαρτσελόνα.

Εκτός από τα δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή στο ΝΒΑ, ο παλαίμαχος πλέον ψηλός έχει 6 συμμετοχές σε NBA All-Star Games, δύο στη δεύτερη και δύο στην τρίτη καλύτερη ομάδα μιας σεζόν, ήταν ο κορυφαίος rookie το 2002 ενώ στο παλμαρέ του βρίσκονται πολλά ακόμη βραβεία, τόσο στο ισπανικό πρωτάθλημα, όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Έχει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο (2006), τρία EuroBasket (2009, 2011, 2015), τέσσερα ασημένια και τρία χάλκινα μετάλλια με την εθνική ομάδα των ανδρών.

Σε 1226 αγώνες κανονικών περιόδων στο ΝΒΑ ο Γκασόλ είχε 17 πόντους (51.2% στο δίποντο, 36.8% στο τρίποντο και 75.3% στις βολές), 9.2 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ και 1.6 μπλοκ ανά 33.4 λεπτά. Σε 136 αγώνες playoffs είχε 15.4 πόντους (51.2% στο δίποντο, 29.7% στο τρίποντο και 74.1% στις βολές), 9.2 ριμπάουντ, 3.2 ασίστ και 1.7 μπλοκ ανά 35.5 λεπτά.

Tον Πάου Γκασόλ ακολούθησε και ο Φέλιπε Ρέγιες που αποφάσισε να πει αντίο στην αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης και το μπάσκετ

Η καρδιά έβαλε τέλος στην καριέρα του Αγουέρο

Με κλάματα είπε «αντίο» στο ποδόσφαιρο, ως παίκτης, ο Σέρχιο Αγουέρο σε ηλικία 33 ετών. Ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Αργεντινής  διαγνώστηκε με καρδιακή πάθηση, ρίχνοντας την αυλαία μιας 18χρονης καριέρας κατά την οποία σημείωσε περισσότερα από 400 γκολ.

Ο Αγουέρο διακομίστηκε στο νοσοκομείο στις 30 Οκτωβρίου, αφού αντιμετώπισε πόνους στο στήθος και αναπνευστικές δυσκολίες στην ισοπαλία (1-1) της Μπαρτσελόνα με την Αλαβές. Ο σύλλογος ανακοίνωσε λίγες ημέρες αργότερα ότι ο παίκτης θα μείνει εκτός για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά από καρδιακή ανάλυση.

Ο Αργεντινός εντάχθηκε στην Μπαρτσελόνα ως ελεύθερη μεταγραφή, αλλά έκανε μόνο πέντε εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις λόγω τραυματισμού στη γάμπα και καρδιακών προβλημάτων, σκοράροντας μία φορά στην εντός έδρας ήττα με 2-1 από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Αγουέρο μετακόμισε στην Ισπανία μετά από μια δεκαετία με την πρωταθλήτρια της Premier League, Μάντσεστερ Σίτι, όπου σημείωσε 260 γκολ σε 390 εμφανίσεις και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου.

«Η συνέντευξη Τύπου είναι για ανακοινώσω την απόφασή μου να σταματήσω το ποδόσφαιρο», είπε αρχικά, με δάκρυα στα μάτια, ο Αγουέρο στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Καμπ Νόου. «Αποφάσισα να σταματήσω, είναι μια πολύ δύσκολη στιγμή. Η απόφαση που έλαβα είναι με γνώμονα την υγεία μου», συνέχισε.

Αυτή η απόφαση είναι «εξαιτίας του προβλήματος που είχα πριν από ενάμιση μήνα. Θέλω να πω σε όλους πως έκανα τα πάντα για να επιστρέψω, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν», είπε επίσης ο Αγουέρο.

«Είμαι περήφανος για την καριέρα μου. Αυτό ήταν πάντα το όνειρό μου. Από την ηλικία των 5 ετών, όταν άρχισα να κλωτσάω μια μπάλα. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έφτανα ποτέ να παίζω στην Ευρώπη. Ευχαριστώ την Ατλέτικο Μαδρίτης που με είδε και με πήρε σε πολύ νεαρή ηλικία. Και τη Μάντσεστερ Σίτι. Ξέρετε πώς νιώθω για τη Σίτι, πόσο ευγνώμων είμαι. Και όλους στην Μπαρτσελόνα, που μου φέρθηκαν άψογα», συνέχισε ο Αργεντινός άσος.

«Και φυσικά ευχαριστώ την εθνική ομάδα της Αργεντινής, την πιο μεγάλη αγάπη μου. Ευχαριστώ όλους όσοι ήρθαν και είναι δίπλα μου σήμερα. Ευχαριστώ όλους όσοι δούλεψαν μαζί μου, τους συμπαίκτες μου, που με βοήθησαν να μεγαλώσω, να γίνω καλύτερος. Φεύγω περήφανος. Με περιμένει μια άλλη ζωή. Ξέρω ότι με περιμένουν άνθρωποι που με αγαπούν», είπε στη συνέχεια ο Αγουέρο.

«Θα θυμάμαι για πάντα τις ευχάριστες, τις υπέροχες στιγμές», πρόσθεσε, ενώ την ώρα που παιζόταν βίντεο με τα κατορθώματά του στα γήπεδα ο Αγουέρο είχε στρέψει αλλού το κεφάλι του, μην μπορώντας να παρακολουθεί!

«Δεν σε ζήσαμε πολύ στην Μπαρτσελόνα, αλλά έχεις την απόλυτη υποστήριξή μας. Όπου κι αν έπαιξες είχες επιτυχίες, έκανες φίλους», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος των «μπλαουγκράνα», Τζουάν Λαπόρτα. «Τώρα σε περιμένει ένα νέο ταξίδι και σου αξίζει να είναι επιτυχημένο, να είσαι ευτυχισμένος», κατέληξε.

«Καρό σημαία» για τον «γιατρό» Βαλεντίνο Ρόσι

Τέλος σε μια πλούσια καριέρα έβαλε ο Βαλεντίνο Ρόσι που ανακοίνωσε στην Αυστρία ότι θα σταματήσει να τρέχει στο MotoGP στο τέλος της χρονιάς.  Ο «γιατρός» έχει κατακτήσει 7 φορές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Moto GP και 9 φορές συνολικά σε όλες τις κατηγορίες. Αν συνυπολογίσουμε και τις νίκες του στα 125cc και στα 250cc, έχει ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου 115 φορές, 89 από αυτές στην κατηγορία MotoGP. Ο Ρόσι είχε ανακοινώσει το αντίο του μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου πριν το γκραν πρι στην Αυστρία όπου τόνισε: «Αποφάσισα να αποσυρθώ στο τέλος της σεζόν, είναι μια δύσκολη απόφαση. Ήθελα να συνεχίσω να τρέχω για ακόμα 25 χρόνια αλλά ήρθε η ώρα να πω αρκετά. Δυστυχώς αυτό θα είναι το τελευταίο μισό για μένα». Και συνέχισε:

«Είναι λυπηρό και δύσκολο για μένα να πω ότι του χρόνου δεν θα τρέξω με μια μοτοσυκλέτα. Το κάνω αυτό για σχεδόν 30 χρόνια και την επόμενη χρονιά η ζωή μου θα αλλάξει. Αλλά ήταν ωραία και είμαι ευτυχής, ήταν ένα μακρύ και ωραίο ταξίδι με αξέχαστες στιγμές με όλες τις ομάδες και τους ανθρώπους που δούλεψα μαζί.

Το σκέφτηκα επειδή θα είχα την ευκαιρία να τρέξω με την ομάδα μου. Αλλά πήρα την απόφαση μου. Η καριέρα μου ήταν αρκετά μεγάλη και κέρδισα πολλούς αγώνες αλλά κάποιες νίκες και στιγμές που είδα στο βίντεο είναι αξέχαστες. Κάτι που με έκανε να γελάω μια εβδομάδα. Επαναλαμβάνω πως δεν ήταν μια εύκολη απόφαση αλλά πρέπει να καταλάβουμε πως στα σπορ το αποτέλεσμα κάνει τη διαφορά και θεωρώ πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του είπε: «Ήταν δύσκολο επειδή είχε την ευκαιρία να συναγωνιστώ στο MOTO GP με τον αδερφό μου και θα μου αρέσε αλλά είμαι "οκ". Έχουμε ακόμα μισή σεζόν. Θεωρώ πως θα είναι δυσκολότερα όταν φτάσουμε στον τελευταίο αγώνα. Απλά τώρα έκανα γνωστή την απόφαση μου και δεν μπορώ να κάνω παράπονα για την καριέρα μου. Πάντα έδινα τα πάντα, προσπαθούσα να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό και να είμαι πάντα στην κορυφή.

Όσο για το μέλλον μου. Μου αρέσει να τρέχω με αμάξια, ίσως λιγότερο απ' ότι με μηχανές. Οπότε θεωρώ πως θα τρέχω με αμάξια αλλά ακόμα είναι κάτι που δεν έχει αποφασιστεί. Δεν έχω πάρει τις αποφάσεις μου. Νοιώθω πως είμαι οδηγός μοτοσυκλέτας και αυτοκινήτων και αυτό θα είμαι σε ολόκληρη τη ζωή μου. Θεωρώ πως τα τρέξω ξανά».

Αποσύρθηκε μετά από 22 χρόνια στο beach volley η Βίκυ Αρβανίτη

Την αποχώρησή της μετά από 22 πετυχημένα χρόνια στο beach volley ανακοίνωσε η Βίκυ Αρβανίτη. Η 31χρονη αθλήτρια έχει κατακτήσει 7 φορές το πανελλήνιο πρωτάθλημα, ενώ πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004), του Πεκίνου (2008) και του Λονδίνου (2012).



Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved