Ζιάγκος: «Στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης ξανά η ΑΕΚ»

Ζιάγκος: «Στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης ξανά η ΑΕΚ»

Η καθιέρωση εντός των ελληνικών συνόρων, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, είναι ο στόχος του προπονητή της ΑΕΚ Βαγγέλη Ζιάγκου.

Ο 37χρονος τεχνικός, με συνέντευξή του στη διαδικτυακή εκπομπή «ON AIRball», αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο των Ελλήνων προπονητών, αλλά το όνειρό του, που είναι να ξαναδεί την «Ένωση» όχι απλώς στην Basket League ΟΠΑΠ αλλά και στην Ευρώπη. Μίλησε επίσης για τη Β’ Εθνική, το Δήμο Ντικούδη και το σχεδιασμό της νέας αγωνιστικής περιόδου, που θα τους βρει στην Α2. Αναλυτικά τα όσα είπε…

Για τις σκέψεις του προτού συμφωνήσει να αναλάβει την ΑΕΚ στη Β’ Εθνική: «Το πρώτο πράγμα που αξιολογείς είναι κατά πόσο μπορείς να αναλάβεις το βάρος της ευθύνης που πηγάζει από το βάρος της φανέλας και το στόχο. Όχι απλώς να είμαστε ανταγωνιστικοί, άλλα το «πρέπει». Να ανεβούμε στην Α2».

Για το πώς διαχειρίστηκε την κριτική σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο: «Δεν πρέπει να με επηρεάζει η συμπάθεια των δημοσιογράφων. Κάναμε πολύ σοβαρή προσπάθεια να φτιάξουμε ένα ρόστερ που θα έχει την εμπειρία να διαχειριστεί τις καταστάσεις αυτές, παράλληλα με όρεξη για διάκριση και δουλειά».

Για το εάν βρήκαν δυσκολίες στην προσέλκυση έμπειρων παιδιών: «Σαφώς, γιατί τα τελευταία χρονιά το όνομα της ομάδας ήταν ταυτόσημο με την αφερεγγυότητα. Έπρεπε να τους πείσουμε κοιτώντας τους στα μάτια ότι γίνεται νέα προσπάθεια που ξεκινά από ένα λευκό κομμάτι χαρτί. Ότι αξίζει τον κόπο, ότι η ομάδα βγάζει υγεία».

Για τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική: «Έγινε συνειδητά. Συμφωνώ απόλυτα ότι ήταν μαύρη σελίδα. Όταν επιλέγεις να παίξεις στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής είναι πικρία. Αλλά δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Δεν μπορούσαν να γίνουν θαύματα από τη μία στιγμή στην άλλη, δεδομένου των προβλημάτων που υπήρχαν. Ίσως όμως να μην είναι σωστό να λέμε ότι ήταν μια μαύρη σελίδα στην ιστορία, αλλά μια αρχή για να μπορέσει η ομάδα να πρωταγωνιστήσει στο κορυφαίο επίπεδο».

Για το εάν είχε την ίδια αντίληψη και ο κόσμος: «Όχι. Δεν καταφέραμε από την αρχή να τους πείσουμε. Παρότι πίστευα ότι θα το αγκαλιάσει από την αρχή, γιατί ο κόσμος της ΑΕΚ φαίνεται στα δύσκολα, τελικά στην αρχή ήμασταν μόνοι. Όταν αρχίσαμε να βγάζουμε προς τα έξω υγεία άρχισε να ζεσταίνεται κι ο κόσμος και αυτό φάνηκε προς το τέλος του πρωταθλήματος. Το παρελθόν δεν το κάνει μόνο η ιστορία, αλλά και ο κόσμος που ακολουθεί».

Για τα συναισθήματά του, στο πρώτο του ματς στη Β’ Εθνική κι ενώ έζησε την ΑΕΚ επί 18 χρόνια στην Α1: «Ήταν εύκολα τα πράγματα για ένα απλό λόγο. Ζήσαμε την ομάδα στην Α1 και τον υποβιβασμό. Οπότε δεν υπήρχε συναίσθημα. Το διαχειριστήκαμε σε επαγγελματική βάση. Αφήσαμε το συναίσθημα στην άκρη και κοιτάξαμε να υλοποιήσουμε το πλάνο μας».

Για το πώς κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστη η διοίκηση από την κριτική του Τύπου: «Ακριβώς επειδή είχαμε προβλέψει τις καταστάσεις, γιατί το περιβάλλον ήταν ανταγωνιστικό, ξέραμε ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε αυτό. Όσοι πίστευαν ότι η ΑΕΚ θα κέρδιζε με 30 πόντους ήταν κακόβουλοι και κακοπροαίρετοι ή ήταν άσχετοι με το μπάσκετ. Οι άνθρωποι της διοίκησης δεν ήταν μπασκετικοί. Τα πρώτα βήματα τα έκαναν μαζί μας. Έχει να κάνει με την προσωπική κουλτούρα τους στον τρόπο που κινούν τις επιχειρήσεις τους. Τους πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό η άνοδος».

Για τους διοικούντες την ΑΕΚ: «Κατ’ αρχάς να πω κάτι που δεν είναι σύνηθες στην ελληνική πρακτική. Δεν παρενέβησαν ποτέ στο έργο των προπονητών. Ούτε σε μεταγραφικά, στο ποιοι παίκτες θα αποκτηθούν, ούτε ποτέ μέσα στη σεζόν προσπάθησαν να εμπλακούν στα προπονητικά. Ένας τομέας που πάσχουμε και έχουμε σοβαρό έλλειμμα ώστε να προοδεύσει το άθλημα είναι η διοικητική ανικανότητα».

Για το κεφάλαιο «Έλληνας προπονητής»: «Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα. Είναι καταξιωμένος. Έχουμε πλέον δική μας σχολή προπονητών και ο δρόμος για τον Έλληνα προπονητή είναι ανοιχτός. Είναι έτοιμος να κατακτήσει την αγορά».

Για το εάν σκέφτεται το εξωτερικό: «Προς το παρόν όχι. Έχω μία αποστολή και δεν σκοπεύω να την αφήσω στη μέση. Το ελληνικό πρωτάθλημα θα γίνει και πάλι το καλύτερο στην Ευρώπη, όποτε ελπίζω πως δεν θα χρειαστεί να φύγω στο εξωτερικό. Εγώ ονειρεύομαι να καθιερωθώ και να σταδιοδρομήσω στην πατρίδα μου μέσα σε κατάλληλες συνθήκες».

Για το γεγονός ότι οι πανηγυρισμοί στην ΑΕΚ ήταν συγκρατημένοι μετά το τέλος του αγώνα μπαράζ με τον Ηρακλή: «Έχετε δίκιο, ήταν πολύ επηρεασμένες και συγκρατημένες οι εκδηλώσεις χαράς. Μάλλον αυτό δείχνει ότι είμαστε συνειδητοποιημένοι και ξέρουμε το δρόμο. Γιατί ο στόχος δεν είναι η επιστροφή στην Α1, αλλά στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης».

Για τη συνεργασία του με το Δήμο Ντικούδη: «Είναι ευτύχημα, ευλογία. Ο Δήμος είναι παιδί που έχει πολύ έντονη προσωπικότητα. Έχει πολύπλευρο ταλέντο. Πέρα από το να βάζει την μπάλα στο καλάθι έχει τις γνώσεις, την εμπειρία και την προσωπικότητα να σταθεί επάξια στον καινούριο ρόλο του. Έκανα κι εγώ την εισήγησή μου. Οι άνθρωποι αγκάλιασαν και υποστήριξαν την επιλογή αυτή».

Για το εάν έχει σκεφτεί να τον χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που κάποια αναμέτρηση γίνει ντέρμπι: «Θα κρατήσουμε ενεργό το δελτίο του, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι θα προλάβω να του πω να μπει μέσα. Θα το έχει κάνει από μόνος του. Δεν θα πω ψέματα. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν για να παίξει. Του είπαμε πόσο ωραίο θα ήταν να οδηγούσε την ΑΕΚ στην Α1 και γιατί όχι να παίξει κι ένα ματς στη μεγάλη κατηγορία. Ο ίδιος, όμως, ξέρει καλύτερα από τον καθένα. Αισθάνθηκε το πλήρωμα του χρόνου και νομίζω ότι είναι καλύτερα για όλους μας έτσι».

Για τα μεταγραφικά και τις ανανεώσεις: «Έχουν συμφωνήσει οριστικά Πολυτάρχου Φαλέκας, Γκιζόγιαννης, Κουκουράβας. Όσον αφορά στους Δέσπο και Κοψαύτη που έχει γραφτεί δεν είναι κάτι οριστικό, χωρίς να σημαίνει όμως ότι δεν θα μείνουν. Να αναφέρουμε το γεγονός ότι αλλιώς ξεκίνησε ο σχεδιασμός κι αλλιώς θα ολοκληρωθεί, δεδομένης της προκήρυξης της ομοσπονδίας. Είναι θέμα που δεν λύνεται τόσο απλά, να παίξουν δηλαδή περισσότερο νέοι παίκτες. Δεν ήμασταν έτοιμοι να μπούμε σε αυτή τη λογική σαν ελληνικό μπάσκετ».

Για το σχεδιασμό του: «Ο σχεδιασμός κινείται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι το «πρέπει». Πρέπει να ανεβεί η ΑΕΚ. Το άλλο είναι τα νέα παιδιά, με προοπτική και δίψα για διάκριση»

Για τις ακαδημίες της ΑΕΚ, που βρίσκονται υπό διάλυση: «Η αντίστροφη μέτρηση για να πιάσουμε πάτο ήταν η κατεδάφιση του «Γεώργιος Μόσχος». Πέρασαν από τα παρκέ Νίκος Ζήσης, Γιάννης Μπουρούσης, Γιάννης Αθανασούλας. Πάρα πολλά παιδιά. Έχασε μεγάλο μέρος της δύναμής της η ΑΕΚ όταν από τα 400 παιδιά φτάσαμε να υπάρχουν 60-70. Νομίζω ότι η επανεκκίνηση του οργανισμού είναι σε πολύ καλό δρόμο».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Πετρούνιας: «Το ΣτΕ καταδεικνύει πλήρη άγνοια για την πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού»
Πετρούνιας: «Το ΣτΕ καταδεικνύει πλήρη άγνοια για την πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού»
Τέσσερις οι υποψήφιοι προπονητές για την εθνική Ιταλίας (photos)
Τέσσερις οι υποψήφιοι προπονητές για την εθνική Ιταλίας (photos)
ΟΦΗ-Εργοτέλης 4-2: Τα γκολ και οι φάσεις της «μάχης» της Κρήτης! (video)
ΟΦΗ-Εργοτέλης 4-2: Τα γκολ και οι φάσεις της «μάχης» της Κρήτης! (video)
Η Formula 1 αρχίζει και οι μηχανές… ζεσταίνονται!
Η Formula 1 αρχίζει και οι μηχανές… ζεσταίνονται!
Τζανακόπουλος για Τουρκία: Είμαστε σε εγρήγορση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας
Τζανακόπουλος για Τουρκία: Είμαστε σε εγρήγορση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας
Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν, απειλεί με αιματοκύλισμα: Θα πάρουμε ζωές για τη μεγάλη Τουρκία!
Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν, απειλεί με αιματοκύλισμα: Θα πάρουμε ζωές για τη μεγάλη Τουρκία!
Πέθανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Γρυλλάκης
Πέθανε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Γρυλλάκης
«Σχέδιο Καστελλόριζο»: Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν - Τι φοβάται η Αθήνα
«Σχέδιο Καστελλόριζο»: Το βρώμικο παιχνίδι του Ερντογάν - Τι φοβάται η Αθήνα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης