Houston Rockets: Ρίσκο ή το κομμάτι που έλειπε ο Lawson;

Houston Rockets: Ρίσκο ή το κομμάτι που έλειπε ο Lawson;

Το πρωί της Δευτέρας 20 Ιουλίου, υπήρξε ιδιαίτερη αναφορά στην ανταλλαγή που έφερε τέσσερις παίκτες των Rockets στους Nuggets, καθώς ένας εξ αυτών ήταν ο Κώστας Παπανικολάου, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα (όσον αφορά το ελληνικό κοινό) το κεντρικό πρόσωπο της κίνησης αυτής, Ty Lawson.

Η μεταγραφή αυτή είναι μια κίνηση ουσίας, καθώς εδώ και χρόνια ο βραχύσωμος point guard είναι ένας εκ των πλέον υποτιμημένων παικτών του ΝΒΑ, ο οποίος κάθε χρόνο σταθερά έχει κατά μέσο όρο 15+ πόντους και 8+ ασίστ. Με τη μετακίνησή του στο Houston, θα παίξει για πρώτη φορά στην καριέρα του σε ομάδα με τόσο υψηλούς στόχους, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι ξεκάθαρο πως οι Rockets χτίζουν ομάδα πρωταθλητισμού.

Ο Lawson από την στιγμή που ο Carmelo Anthony μετακόμισε στους Knicks αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό στο Denver, καθώς ήταν ο παίκτης που έδινε ρυθμό στην εξαιρετική ομάδα που είχε δημιουργήσει ο George Carl, έχοντας πλάι του τους Danilo Galinari, Andre Iguodala, Wilson Chandler και τον δικό μας Κώστα Κουφό. Στο Houston βέβαια τα πράγματα θα είναι διαφορετικά καθώς τα πάντα ξεκινάνε από τον James Harden ο οποίος και είναι ο παίκτης που έχει περισσότερη ώρα τη μπάλα στην κατοχή του.

Αυτό ενδεχομένως να αλλάξει καθώς τον Lawson σίγουρα ο Kevin McHale δεν τον πήρε για να είναι στημένος σε μια γωνία έτοιμο να σουτάρει ή να κινείται χωρίς τη μπάλα. Αυτό ίσως πλέον γίνει δουλειά του «μούσια» ο οποίος είναι βέβαιο πως με την ταυτόχρονη παρουσία του Lawson στην πεντάδα θα απελευθερωθεί τόσο αυτός όσο και οι Ariza-Brewer. Ο πρώην παίκτης των Nuggets εκτός από την ικανότητά του στη δημιουργία φάσεων αποτελεί και καλό σκόρερ, στοιχείο που δεν έχει ο αναπληρωματικός (πλέον) playmaker τους και πιο αμυντικογενής, Patrick Beverley.

Εκτός της απελευθέρωσης των περιφερειακών, ο Lawson ίσως και να αποτελέσει τον παίκτη-κλειδί όσον αφορά την εκμετάλλευση των προσόντων του Dwight Howard. Τα τελευταία δύο χρόνια στο Denver η συνεργασία του με τον αθλητικό forward Kenneth Farried ήταν ίσως το μόνο θετικό στοιχείο της ομάδας του Colorado. Ο Howard αποκτήθηκε πριν από δύο χρόνια για να κάνει τη διαφορά στη ρακέτα των «ρουκετών», ωστόσο ελείψει ενός playmaker με έφεση στο pick n’ roll δεν έδειξε μέχρι στιγμής τις πραγματικές του δυνατότητες, και με την παρουσία του 27χρονου point guard είναι βέβαιο ότι φέτος θα δούμε πολλές συνεργασίες μεταξύ των δύο. Μέχρι τώρα τον ρόλο αυτό επωμιζόταν ο Harden, ο οποίος κακά τα ψέματα περισσότερο κοιτάζει το δικό του σουτ παρά να δημιουργήσει για τους υπόλοιπους, και αυτό από μόνο του θα προσφέρει θετικότερες καταστάσεις στους παίκτες του McHale.

Η προσθήκη του Lawson είναι σαφές πως θα δημιουργήσει πολλές παραπάνω λύσεις στο Houston. Υπάρχουν όμως και διάφορα «αλλά» στην περίπτωσή του. Το δίδυμο Harden-Lawson είναι ικανό να καταστρέψει αντιπάλους, αλλά εξίσου επικίνδυνο να μπλοκάρει και το παιχνίδι της ομάδας! Οι δυο παίκτες έχουν συνηθίσει να έχουν πολύ ώρα τη μπάλα στην κατοχή τους, με αποτέλεσμα αν ο McHale δεν έχει στο μυαλό του κάποια φόρμουλα συνεργασίας, να υπάρξουν διάφορες επιπλοκές με τον έναν να εμποδίζει το παιχνίδι του άλλου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως να συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες καθώς ο Lawson είναι κατά κύριο λόγο παίκτης ομάδας οπότε εύκολα ή δύσκολα θα βρεθεί η άκρη.

Ένα άλλο πρόβλημα που δείχνει να δημιουργείται είναι η έλλειψη πάγκου. Πιο συγκεκριμένα, το πακέτο παικτών που εστάλη στο Denver περιελάμβανε 4 μη βασικούς - αλλά ποιοτικούς - παίκτες (Prigioni, Dorsey, Johnson, Παπανικολάου), ενώ ταυτόχρονα με την προσθήκη του εισοδήματος του Lawson στο payroll τους, οι Rockets ξεπέρασαν το όριο του salary cap και πλέον δεν μπορούν να ενισχυθούν στις θέσεις που έμειναν κενές! Γίνεται σαφές λοιπόν πως θα υπάρξουν και άλλες ανακατατάξεις στο ρόστερ, με κάποιους παίκτες να αναμένεται να βγουν στο «σφυρί» προκειμένου να μπαλωθούν οι παραπάνω «τρύπες».

Οι Rockets πέρσι έφτασαν πολύ κοντά στην πηγή, ωστόσο έδειξαν να βρίσκονται ένα επίπεδο κάτω από τους πρωταθλητές Warriors στα Play Offs. Είναι πολύ πιθανό ο Lawson να αποτελέσει το κομμάτι που έλειπε από το puzzle που έχει δημιουργήσει ο δαιμόνιος  τεχνικός διευθυντής της ομάδας, Darryl Morey. Στο Houston πάνε για πρωτάθλημα και με λίγες λεπτομερείς ακόμα πινελιές θα έχουν όλα τα εφόδια για να το καταφέρουν.

Υ.Γ. Ο Morey σίγουρα γνώριζε για τις επιπλοκές στο salary cap με την απόκτηση του Lawson, και είναι βέβαιο πως έχει ήδη σκεφτεί την επόμενη μεταγραφική κίνηση των «ρουκετών».



Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved