Και τώρα αν μπορείτε… απαντήστε!

Και τώρα αν μπορείτε… απαντήστε!

Τη στιγμή που η Ευρωλίγκα προσπαθεί να εξοντώσει τον Παναθηναϊκό και να αποσυνθέσει το ευρωπαϊκό μπάσκετ με τα τερτίπια της, η «ΠΡΑΣΙΝΗ» με έρευνά της εκθέτει τον Τζόρντι Μπερτομέου και τους συνεργάτες του, θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους...

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, πως η Ευρωλίγκα λειτουργεί μόνο για την… πάρτυ της και όσους την ακολουθούν πιστά… κάνοντας τεμενάδες στον Τζόρντι Μπερτομέου. Η διοργανώτρια αρχή που κάποτε ήθελε να μοιάσει στο Champions League, τελικά όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά μοιάζει σαν τον… φτωχό συγγενή του ευρωπαϊκού αθλητισμού. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωλίγκας χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν, αποφασίζει και διατάσει  αδιαφορώντας για το καλό του αθλήματος. Ενεργεί σκεπτόμενος αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον της… παρέας του. Μιας παρέας που το τελευταίο διάστημα έχει βάλει στο στόχαστρο τον Παναθηναϊκό. Γιατί; Μα γιατί ο Παναθηναϊκός είναι ο μόνος που βγήκε μπροστά και τόλμησε να μιλήσει για τα κακώς κείμενα.
Μάλιστα, η εφημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΗ» που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό έρευνα για τα όσα γίνονται στην Ευρωλίγκα, σε όλους τους τομείς,  παρουσιάζει σήμερα ένα κομμάτι που με «καυτά» ερωτήματα φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους Μπερτομέου και.. ΣΙΑ. Ερωτήματα που αφορούν διαιτησίες, τιμωρίες, πρόστιμα, τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά ακόμα και τον τρόπο εκλογής και… επανεκλογής του ίδιου του Μπερτομέου στην θέση του. Αν μπορείτε κύριοι απαντήστε!

Η έρευνα και τα ερωτήματα της «ΠΡΑΣΙΝΗΣ»

«Η επιχείρηση εξόντωσης του Παναθηναϊκού από την Ευρωλίγκα και τους συν αυτή καλά κρατεί και η «Π» συνεχίζει την έρευνα στ’ άδυτα της διοργάνωσης. Από τη μία έχουμε μια μεθοδευμένη και στοχοποιημένη επίθεση κατά του «τριφυλλιού» και από την άλλη μια καλά στημένη «επιχείρηση», η οποία ωστόσο μονάχα με γνώμονα το όφελος του μπάσκετ και των ομάδων δεν λειτουργεί. Πριν μπούμε στο …ψητό και σας παρουσιάσουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούν απαντήσεις (όχι με πρόστιμα) από τον Τζόρντι Μπερτομέου, θα επιχειρήσουμε μια μικρή και σύντομη αναδρομή στα όσα έχουν συμβεί.

Αντέδρασε και επιχειρούν να τον διαλύσουν

Η …κολόνια με την Ευρωλίγκα κρατά εδώ και χρόνια. Πριν από μια πενταετία περίπου οι «πράσινοι» πήγαν στη Βαρκελώνη αποφασισμένοι να βάλουν τέλος στην απίστευτη πολιτική καταστρατήγησης της ελεύθερης αγοράς, που αφορούσε διάφορα ζητήματα και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Τότε με έναν πρόχειρο υπολογισμό ο Παναθηναϊκός έχανε περί το 80% των απολαβών του από το τηλεοπτικό συμβόλαιο που είχε, καθώς η Ευρωλίγκα αποφάσιζε την κεντρική διαχείριση. Μάλιστα, πριν τη συνεδρίαση υπήρχαν ομάδες και παράγοντες που φάνηκε να έχουν συνταχθεί με τους «πράσινους», ωστόσο μέσα στην αίθουσα της συνέλευσης έκαναν επιδεικτικά πίσω και πλέον χαίρουν την απόλυτης στήριξης της διοργάνωσης! Η αντιπροσωπεία του Παναθηναϊκού αποχώρησε και ξεκίνησε το …πάρτι.

Επανειλημμένα «Χειρουργεία»

Εν συνεχεία, ζήσαμε αλησμόνητες στιγμές. Στο Βερολίνο το 2009 όπου στον τελικό έγιναν όργια από τον Ισπανό Αρτεάγκα, αλλά οι «πράσινοι» παίζοντας ονειρεμένο μπάσκετ πήραν την κούπα. Πολλοί λένε για εκείνο το ματς, πως αν δεν τα είχαν βάλει όλα στο πρώτο μέρος (48-28), θα είχαν χάσει με 20 πόντους.
Έπειτα νομίζαμε πως η κορύφωση του …δράματος ήρθε στην Πόλη και στον ημιτελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τότε, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κερδίσει με ολόκληρη την Ευρώπη να στέκεται στη …σφαγή που υπέστησαν οι «πράσινοι». Είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις αυτών που περίμεναν να μπουν στο παρκέ για τον δεύτερο ημιτελικό, βλέποντας τα όσα γινόντουσαν. Και οι «τυφλοί» είδαν, δηλαδή…

Ήθελαν και άλλο …αίμα

Και όμως, το τόσο αίμα δεν τους είχε φτάσει. Φέτος, είδαμε και βιώσαμε πράγματα και θάματα. Στη Μόσχα (Χίμκι), στη Μαδρίτη (Ρεάλ) και στη Βαρκελώνη (Μπαρτσελόνα) ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίστηκε με απίστευτη βαναυσότητα από τους διαιτητές.
Δικαιολογημένα αντέδρασε και εκεί ήρθε η χαριστική βολή. Εξοντωτικές ποινές, τιμωρία της έδρας και φανερή συστράτευση των αντιπάλων του με τον μανδύα της Εκτελεστικής Επιτροπής των Μετόχων, η οποία απαρτίζεται από τους: Ολυμπιακό, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Μακάμπι, Κάχα Λαμποράλ, Εφές και Πρόκομ! Με τους τρεις πρώτους να μας δίνουν το δικαίωμα να σκεφτούμε πως έχουν παραπάνω από έναν λόγους να …τσακίσουν τον Παναθηναϊκό.

Απαράδεκτο, ανισσόροπο και δίχως καμία λογική

Ξεκινώντας να ξετυλίγουμε το κουβάρι της Ευρωλίγκας δεν μπορούμε να μην σταθούμε στην απίστευτη δυσαναλογία που καταγράφεται στα πρόστιμα που επέβαλλαν στον Παναθηναϊκό. Αναλογικά  , λοιπόν, οι περισσότερες από 300.000 ευρώ που επέβαλλαν οι άνθρωποι της Ευρωλίγκας μέσω του αθλητικού τους δικαστή (η συνολική ζημιά ξεπερνά το 1 εκατομμύριο), θα μπορούσε ν’ ακουστεί λογικό αν και σε αντίστοιχες περιπτώσεις, η UEFA  επέβαλλε 50 εκατομμύρια πρόστιμο σ’ έναν σύλλογο όπως η Μπαρτσελόνα. Δίχως καμία υπερβολή ίσως να είναι μεγαλύτερη η απόκλιση και θα το εξηγήσουμε με αριθμούς.

Έσοδα γύρω στα 1,200.000 καθαρά!

Ξέρετε, λοιπόν, πόσα χρήματα καταφέρνει να φέρει ως έσοδα η Ευρωλίγκα για μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός; 1.600.000 μεικτά ήτοι γύρω στα 1.200.000 καθαρά και του παίρνει το 1/4 με την επιβολή προστίμων! Μα, και από την άλλη όψη να το δείτε, είναι χρήματα αυτά για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση; Όσο δηλαδή θα μπορούσε να είναι το τηλεοπτικό συμβόλαιο για ένα εγχώριο πρωτάθλημα και όχι για την Ευρωλίγκα. Μεγάλη επιτυχία του κύριου Μπερτομέου…
7.000 ευρώ η νίκη και κρατούν και προμήθεια!
Α, μας συγχωρείτε αλλά ξεχάσαμε να σας πούμε για τα πριμ των νικών. Σύμφωνα με τον επιτυχημένο …τιμοκατάλογο της Ευρωλίγκας, λοιπόν, για κάθε νίκη στη διοργάνωση οι ομάδες λαμβάνουν το αστρονομικό ποσό των 7.000 ευρώ! Αυτό είναι που έχει εξασφαλίσει η διοργανώτρια αρχή για τους συλλόγους. Και ακόμη δεν είδατε και δεν διαβάσατε τίποτε! Συνολικά, δηλαδή, ο Παναθηναϊκός με 15 νίκες που έκανε εισέπραξε το ποσό των 105.000 ευρώ, από τα οποία φυσικά κρατά ξανά προμήθεια η Ευρωλίγκα της τάξεως του 3%.

250.000 ευρώ στο νικητή!

Πάμε παρακάτω. Αυτή η απίστευτα …επιτυχημένη παρέα, απαρτιζόμενη από «τεχνοκράτες» κι ανθρώπους της …αγοράς, οι οποίοι δουλεύουν με γνώμονα το …καλό των συλλόγων πιστώνονται ακόμη μια μεγάλη επιτυχία! Το ποσό που εισπράττει η ομάδα που κατακτά την Ευρωλίγκα ανέρχεται στις 250.000 ευρώ, ο έτερος φιναλίστ του τελικού βάζει στα ταμεία του 125.000 ευρώ, ο νικητής του μικρού τελικού 75.000 και ο τέταρτος 50.000! Κατά τ΄άλλα για τον κύριο Μπερτομέου και τους συνεργάτες του είναι λογικό να ρίχνουν καμπάνες 150 χιλιάδων ευρώ και …σφράγισμα της έδρας.
8-9 εκατομμύρια μοιράζει σε 24 ομάδες!
Η «τέλεια» οργανωμένη Ευρωλίγκα, λοιπόν, καλείται επιτέλους να δώσει απαντήσεις για το πόσο σωστά κάνει τη δουλειά της. Σύμφωνα με το αδιάσειστα στοιχεία του ρεπορτάζ μας υπολογίζεται πως τα συνολικά έσοδα που λαμβάνουν και οι 24 ομάδες της Ευρωλίγκας ανέρχονται γύρω στα 8-9 εκατομμύρια ευρώ! Σας έπιασε ίλιγγος; Ναι, τόσα μπαίνουν στα ταμεία των ομάδων. Αυτή είναι η κορυφαία λίγκα; Η Αρμάνι Μιλάνο για παράδειγμα δεν εισπράττει περισσότερα από 150.000 ευρώ, ενώ κάπου εκεί κινείται και η Παρτιζάν!

«Άνοδος» στις χορηγίες, «πτώση» στα έσοδα!

Εδώ, λοιπόν, γεννάται ένα πολύ μεγάλο ερώτημα. Είναι δυνατόν η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του μπάσκετ να μη μπορεί να φτάσει ούτε τα επίπεδα ενός εγχώριου Πρωταθλήματος; Επίσης, πως είναι δυνατόν σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο τα έσοδα να έχουν μειωθεί κατά περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ; Την στιγμή πάντα που στη διοργάνωση μπήκαν χορηγοί – κολοσσοί όπως μεγάλη αεροπορική εταιρεία. Γιατί δεν μοιράστηκε ούτε ένα ευρώ παραπάνω στις ομάδες; Ας έκαναν για τα μάτια του κόσμου τα 7 χιλιάρικα της νίκης 8! Αλλά ούτε αυτό…

Κατάφεραν …μείωση στα τηλεοπτικά!

Η αλαζονεία που αντιμετωπίζουν τις ερωτήσεις και τις καταγγελίες οι άνθρωποι της Ευρωλίγκας είναι παροιμιώδης. Ας απαντήσουν έστω και τώρα ως γνήσιοι …τεχνοκράτες. Πως κατάφεραν να χάσουν από το ήδη ελάχιστο ποσό που εξασφαλίζουν από τα τηλεοπτικά δικαιώματα το 15%; Μοιάζει πρωτοφανές, αλλά είναι αληθινό.

Τα «δικά» τους παιδιά…

Η αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού απέδειξε ακόμη μια φορά πως για τον κύριο Μπερτομέου υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια. Ερωτάμε, λοιπόν, τον εκτελεστικό διευθυντή της Ευρωλίγκας, ο οποίος μαθαίνει νωρίς, νωρίς τι γράφει η εφημερίδα μας. Τι έγινε πέρσι με τη Μάλαγα; Πως έπαιξε στην Ευρωλίγκα; Στο συμβόλαιο των ομάδων υπάρχει ένας όρος. Αν δεν περάσουν στα πλέι οφ του Πρωταθλήματος τους τότε δεν λαμβάνουν μέρος στη διοργάνωση. Ξέρετε τι συνέβη με τη Μάλαγα, όμως; Δύο περίπου εβδομάδες πριν την απόφαση της έδωσαν το χρυσό μετάλλιο του μάρκετινγκ! Ναι, για τις …υπερπαραγωγές που γίνονται στον «Μάρτιν Καρπένα». Μέσω αυτού, λοιπόν, ο κύριος Μπερτομέου προσπέρασε τα κριτήρια και  έβαλε τους Ανδαλουσιάνους στο παιχνίδι!

«Μικρές αστείες» ιστορίες

Ψάχνοντας ενδελεχώς και επικοινωνώντας με συναδέλφους σε αρκετές χώρες καταφέραμε να βρούμε μερικές λεπτομέρειες που πραγματικά αξίζει να μοιραστούμε μαζί σας. Μάθαμε πως η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία αρνήθηκε την κεντρική διαχείριση, λαμβάνει ετησίως το ποσό των 20.000 ευρώ ως έσοδα για τη συμμετοχή της στην Ευρωλίγκα. Καλά διαβάσατε 20 χιλιάρικα! Το πόσο σκέφτονται και το τελευταίο ευρώ (για αυτό επέβαλλαν τόσο ισοπεδωτικά πρόστιμα) στην Ευρωλίγκα φαίνεται και από την επιβάρυνση των 50 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν οι ομάδες μέχρι και για τα μπλουζάκια που φορούν στη γραμματεία! Εδώ, όμως, άλλαξαν τις μπάλες της διοργάνωσης πριν την έναρξη των πλέι οφ. Εκεί θα κολλούσαν;

165 φορές μεγαλύτερα έσοδα η UEFA

Εμείς δεν ζούμε στα σύννεφα, ούτε θα πούμε ποτέ πως το μπάσκετ μπορεί ν’ αποφέρει ανάλογα χρήματα με το ποδόσφαιρο. Παρόλα αυτά όταν η UEFA φέρνει 165 φορές περισσότερα έσοδα, τότε τι να συζητάμε; 1, 350 δισεκατομμύρια ευρώ βάζει στα ταμεία της η διοργανώτρια αρχή του Champions League και επιστρέφει στις ομάδες 500 εκατομμύρια από νίκες, συμμετοχές, προκρίσεις και 410 εκατομμύρια από το συνολικό ποσό της πίτας (το λεγόμενο μάρκετ πουλ)  που λαμβάνει κάθε χώρα και πηγαίνει στον εκπρόσωπο ή τους εκπροσώπους της. Η απάντηση του μπάσκετ σε αυτά; 8-9 εκατομμύρια για όλους.

Στο ποδόσφαιρο είναι τρελοί;

Ρίχνοντας μια απλή ματιά και συγκρίνοντας την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ συναντάμε και άλλα πολλά ενδιαφέρονται στοιχεία. Ο νικητής ενός αγώνα του Champions League παίρνει 800.000 ευρώ, ενώ στο μπάσκετ 7.000 ευρώ! Μόνο η  κατάκτηση (όχι συνολικά οι νίκες και οι προκρίσεις) του τροπαίου της διοργάνωσης της UEFA δίνει 10.500.000 εκατομμύρια στον νικητή, ενώ το αντίστοιχο της Ευρωλίγκας 250.000 ευρώ! Μόνο η είσοδος στους ομίλους του Europa League (όχι του Champions League) δίνει 5 εκατομμύρια σε μια ομάδα που κατετάγη τρίτη ή τέταρτη στο Πρωτάθλημα της.
 
Η UEFA, λοιπόν, έχει επιβάλλει ανάλογες ποινές (150.000 ευρώ πρόστιμο και αποκλεισμό της έδρας για τρεις αγωνιστικές) σε αγώνες που σημειώθηκαν σοβαρότατα επεισόδια, με διακοπή αγώνα, τραυματισμούς, συμπλοκές, είσοδο στον αγωνιστικό χώρο, καπνογόνα, ρίψεις αντικειμένων (π.χ. ΠΑΟΚ – Ραπιντ Βιέννης) . Έγινε κάτι ανάλογο κύριε Μπερτομέου στο ΟΑΚΑ; Όχι, βέβαια απλά έτσι θέλατε να γονατίσετε τον Παναθηναϊκό. Εκτός αν οι ιθύνοντες του ποδοσφαίρου είναι τόσο ικανοί στην αξιοποίηση του προϊόντος και τόσο ανίκανοι στον …σωφρονισμό και εσείς το αντίθετο.

Μόνος στόχος η εξόντωση

Με όλα τα παραπάνω στοιχεία θεωρούμε απαράδεκτη , εξωπραγματική, μεθοδευμένη και εξοντωτική την τιμωρία του Παναθηναϊκού. Ούτε η UEFA δεν έχει προβεί σε τέτοιες πράξεις. Δεν είναι μονάχα τα χρηματικά πρόστιμα, αλλά και η τιμωρία της έδρας με τέσσερις αγωνιστικές που γονατίζει τον σύλλογο σε πολλά επίπεδα (διαρκείας, διαφημίσεις, χορηγούς).

Ερωτήσεις για μια …δικτατορία

Και κάτι τελευταίο αλλά ιδιαιτέρως σημαντικό. Ποιος εξέλεξε τον κύριο Μπερτομέου; Πως παραμένει στην εξουσία; Τον ψήφισε ποτέ κανείς; Έθεσε ποτέ τον εαυτό του στη δημοκρατική διαδικασία της ψήφου; Γιατί έχει ριζώσει στη θέση του, από τη στιγμή που δεν είναι ούτε αποτελεσματικός και αντί να αυξάνει τα έσοδα των ομάδων τα μειώνει; Γιατί δεν τιμωρήθηκε η Κάχα Λαμποράλ για τα επεισόδια και τους τραυματισμούς στον αγώνα με την ΤΣΣΚΑ; Γιατί δεν τιμωρήθηκε ο Ολυμπιακός για την είσοδο εκατοντάδων οπαδών του στο παρκέ πριν λήξει η αναμέτρηση με την Εφές; Γιατί δεν ερευνήθηκαν ποτέ οι κατηγορίες των Τούρκων οπαδών της Μπεσίκτας που κατήγγειλαν βιαιοπραγίες στο ΣΕΦ κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης; Πολλά γιατί θα σας συνοδεύουν κύριε Μπερτομέου από εδώ και στο εξής και η «Π» θα είναι εδώ να σας τα θέτει…»



Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved