Μπεροκάλ: «Σταρ είναι μόνο ο Παναθηναϊκός»

Μπεροκάλ: «Σταρ είναι μόνο ο Παναθηναϊκός»

Ο Τζουσέπ Μπεροκάλ μίλησε στην «ΠΡΑΣΙΝΗ» για την μεγάλη ευκαιρία της καριέρας του και τον έρωτά του για το μπάσκετ

Ένας από τους ανθρώπους που θα παίξει τον δικό του ρόλο στο νέο αγωνιστικό προφίλ του Παναθηναϊκού είναι ο Τζουσέπ Μπεροκάλ. Ο Ισπανός τεχνικός θα είναι ο βοηθός του Ντούσκο Ιβάνοβιτς (μαζί με τον Σωτήρη Μανωλόπουλο) στον πάγκο του «τριφυλλιού» και σίγουρα θα… έχει πολύ δουλειά. Ο Ισπανός προπονητής μίλησε στην εφημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΗ» για την μεγάλη πρόκληση της καριέρας του και έδωσε μια μικρή γεύση του νέου Παναθηναϊκού.

Αναλυτικά η συνέντευξη στην «ΠΡΑΣΙΝΗ»

-Κόουτς καλώς ήρθες στον Παναθηναϊκό. Πως αισθάνεσαι που βρίσκεται σε μια ομάδα με έξι ευρωπαϊκά πρωταθλήματα;

«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που πλέον έχω την ευκαιρία να βρεθώ και πάλι σε μία εκ των κορυφαίων οργανισμών της Ευρώπης. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που ήμουν στην Μπαρτσελόνα και όπως καταλαβαίνεται είναι πολύ σπουδαίο και σημαντικό για εμένα να επιστρέφω στο κορυφαίο επίπεδο. Ο Παναθηναϊκός είναι μία τεράστια ομάδα, με ασύγκριτη παράδοση και ιστορία. Από την πρώτη στιγμή που μου έκανε την πρόταση και την τιμή του Ντούσκο Ιβάνοβιτς για να συνεργαστούμε δεν υπήρχε στο μυαλό μου άλλη απάντηση. Δεν υπήρχε λόγος ούτε να το σκεφτώ, ούτε τίποτα. Απλά αποδέχτηκα την πρόταση».

-Κόουτς τα τελευταία χρόνια ήσουν σε ομάδα ως πρώτος προπονητής. Το ότι πλέον είσαι βοηθός προπονητή είναι κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι όχι και τόσο… βολικά;

«Δεν είναι πρόβλημα για εμένα που δεν θα είμαι head coach. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου αυτό το θέμα. Είμαι λάτρης του μπάσκετ. Μου αρέσει και το αγαπάω. Μ αρέσει να δουλεύω πάνω στο μπάσκετ και για το μπάσκετ. Από όποιο πόστο και αν γίνεται αυτό. Αγαπάω την προπονητική. Και μάλιστα στο top επίπεδο, που μου δίνεται η ευκαιρία να συνεργάζομαι με τους κορυφαίους. Και στον Παναθηναϊκό θα έχω την ευκαιρία να κάνω αυτό που αγαπάω. Να δουλέψω σε μία από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης».

-Έχεις προλάβει να κάνεις την… μελέτη σου για την νέα σου ομάδα;

«Ο Παναθηναϊκός είναι τεράστιος σύλλογος. Και όχι γιατί το λέω εγώ, αλλά γιατί το ξέρουν και το αποδέχονται όλοι. Βέβαια, έχουν αλλάξει πάρα πολλά στην ομάδα από την στιγμή που κέρδισε την τελευταία της Euroleague, το 2011 στην Βαρκελώνη. Ακόμα και αυτά τα χρόνια, όμως, που ο Παναθηναϊκός πέρασε σε ένα μεταβατικό στάδιο δεν σταμάτησε να είναι απόλυτα ανταγωνιστικός και να κερδίζει τίτλους. Και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι για μια ομάδα. Ειδικά όταν αποχωρεί από τον πάγκο σου ένας προπονητής όπως ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχεις ακόμα περισσότερα πράγματα να φτιάξεις και να δουλέψεις. Ακόμα και ο πρόεδρος άλλαξε. Αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ότι και να γίνει θα είναι… Παναθηναϊκός. Και θα βρίσκεται στο top επίπεδο όπως πάντα».

-Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς, από τις συζητήσεις που έχετε κάνει με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς και τον Σωτήρη Μανωλόπουλο μπορούμε να πούμε δυο στοιχεία για το τι μπάσκετ θα παίζει από την νέα σεζόν ο Παναθηναϊκός;

«Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με το άθλημα είμαι λάτρης του… ομαδικού μπάσκετ. Κι εγώ και ο Ντούσκο. Αυτό το μπάσκετ μας αρέσει να παρακολουθούμε και να δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως σε μια ομάδα δεν έχουν σημασία τα ονόματά που υπάρχουν στο ρόστερ, αλλά η ίδια η ομάδα. Όλοι μαζί, προπονητές, σταφ και παίκτες πρέπει να είμαστε ένα, αν θέλουμε να πετύχουμε. Στο τέλος άλλωστε αυτό που είναι ο Παναθηναϊκός, όχι τα ονόματα. Και αυτό που μου αρέσει μέχρι τώρα στην ομάδα είναι ότι όλοι μας έχουμε αυτήν την νοοτροπία. Σταρ δεν είναι οι παίκτες. Σταρ είναι ο Παναθηναϊκός. Αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι μια «μαχητική» ομάδα. Μια ομάδα που θα έχει ψυχή και που θα παλεύει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Μια ομάδα που θα έχει ως τρίπτυχο για την επιτυχία της το τρέξιμο, την άμυνα και το ριμπάουντ. Θέλουμε να «χτίσουμε» μια ομάδα που δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Θα μπορεί να αλλάζει δεδομένα σε κάθε αγώνα και να προσαρμόζεται σε κάθε αντίπαλο. Ένα από τα μεγαλύτερα ατού που έχει ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς είναι ότι ξέρει να «διαβάζει» πολύ καλά τους αντιπάλους του. Είναι πολύ έξυπνος προπονητής και έχει την δυνατότητα να προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο την ομάδα του πριν από κάθε παιχνίδι. Είμαι σίγουρος ότι η ομάδα που θα φτιάξουμε δεν θα τα παρατάει ποτέ».

-Κόουτς, ποιος είναι ο στόχος του νέου Παναθηναϊκού;

«Πρώτος στόχος μας είναι να παίρνουμε κάθε μέρα το 100% των δυνατοτήτων των παικτών μας. Όταν φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα είμαστε ευτυχισμένοι και θα έχουμε κάνει καλά τη δουλειά μας. Όμως θα πρέπει και εμείς, οι προπονητές, να κάνουμε το ίδιο. Είπα και πριν ότι θέλουμε τίτλους. Αλλά για να τους κατακτήσουμε θα πρέπει κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο γι αυτό. Αλλά αν ξέρουμε ότι όλοι μας έχουμε δώσει το 100% μας τότε θα είμαστε στον σωστό δρόμο».

-Κόουτς πως βλέπεις την προσπάθεια του Παναθηναϊκού να στραφεί στην αγορά των νέων Ελλήνων παικτών και να «χτίσει» την νέα ομάδα του σε αυτά τα πρότυπα;

«Όπως σου είπα και σε προηγούμενη ερώτηση μου αρέσει πάρα πολύ το μπάσκετ. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου. Και ζωή παίρνεις μέσα από… νέες ιδέες. Δεν θέλω να μένω ποτέ στάσιμος, Θέλω κάθε μέρα να μαθαίνω. Και αυτοί που σε κάνουν να μαθαίνεις περισσότερο είναι οι νέοι παίκτες. Μαθαίνουν αυτοί, μαθαίνεις και εσύ. Είχα την τύχη να προπονήσω στην καριέρα μου κάποιους νεαρούς παίκτες οι οποίοι πλέον είναι από τα μεγαλύτερα αστέρια του μπάσκετ. Όπως ο Ρούντι Φερνάντεζ, ο Ρίκι Ρούμπιο και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο. Στον Παναθηναϊκό θέλουμε πάντα να κερδίζουμε τίτλους και αυτό θέλουμε και φέτος, αλλά αυτό που έχει ίση σημασία είναι να «χτίσουμε» τις βάσεις από το μέλλον. Και όλα αυτά μπορούν να γίνουν με τους νέους παίκτες που αποκτήσαμε. Θα πρέπει να τους δείξουμε εμπιστοσύνη για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία. Σίγουρα τα νέα παιδιά θα νιώσουν αρκετή.. πίεση με το που θα ξεκινήσουμε, αλλά αυτό είναι το μπάσκετ, αυτός είναι ο Παναθηναϊκός».

-Δεν είναι η πρώτη φορά που θα δουλέψεις με τον Ιβάνοβιτς και η αλήθεια είναι ότι στην καριέρα σου είχες την ευκαιρία να δουλέψεις με αρκετούς μεγάλους προπονητές. Τι κέρδισες από αυτές τις εμπειρίες σου;

«Στις μέχρι τώρα συνεργασίες μου με τους προπονητές το πρώτο πράγμα που προσπαθούσα να «κερδίσω» από αυτούς ήταν να κατανοήσω τα «θέλω» τους. Να καταλάβω τι ήθελαν να κάνουν σε κάθε περίπτωση και γιατί το ήθελαν. Για παράδειγμα ο Πέσιτς είναι ένας πολύ ταλαντούχος προπονητής, που πάντα έβρισκε την λύση σε όποιο πρόβλημα παρουσιαζόταν. Ο Ιβάνοβιτς είναι απίστευτα απαιτητικός. Πρώτα όμως με τον ίδιο του τον εαυτό και μετά με τους υπόλοιπους. Αυτό είναι το μυστικό του στο να φτιάχνει πολύ δυνατές ομάδες. Ο Πασκουάλ κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά στο να προετοιμάσει ένα παιχνίδι. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του τελικού της Euroleague στο Παρίσι το 2010 με τον Ολυμπιακό. Είχε κάνει εντυπωσιακή δουλειά στο να μην βρεθούμε σε καμία περίπτωση προ… εκπλήξεως».



Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-0: Βήμα τίτλου με εμφάνιση... Πρωταθλήτριας για την «Ένωση»
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-0: Βήμα τίτλου με εμφάνιση... Πρωταθλήτριας για την «Ένωση»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved