Παπαδόπουλος: «Δεν είναι ικανός να δώσει λύση ο Ιωαννίδης»

Παπαδόπουλος: «Δεν είναι ικανός να δώσει λύση ο Ιωαννίδης»

Με τον Γιάννη Ιωαννίδη τα έβαλε ο Λάζαρος Παπαδόπουλος σε συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα», τονίζοντας πως ο Υφυπουργό Αθλητισμού είναι ανίκανος να δώσει λύσεις στον ελληνικό αθλητισμό.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λάζαρου Παπαδόπουλου στο «Βήμα»

-Προς στιγμήν είχαμε πιστέψει ότι μετά την αποχώρησή σου από την προεδρία του ΠΣΑΚ, σταμάτησες να ασχολείσαι με τα κοινά. Πληροφορηθήκαμε, όμως, ότι προσφάτως όχι μόνο έκανες την επανεμφάνισή σου, αλλά έκανες ολόκληρη παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης σου, της Θεσσαλονίκης. Με ποια αφορμή έπραξες κάτι τέτοιο;
«Δεν είναι η πρώτη φορά που παρακολουθώ Δημοτικό Συμβούλιο. Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη μου. Στη Θεσσαλονίκη ζω και σε ομάδα της Θεσσαλονίκης παίζω. Ως κάτοικος της πόλης προσπαθώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο ενεργός πολίτης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια, παρακολούθησα το συμβούλιο και για έναν επιπλέον λόγο. Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το συμβούλιο, είναι πάρα πολύ σοβαρό και αφορά τον αθλητισμό και το καθεστώς λειτουργίας των κλειστών γυμναστηρίων του Δήμου, τα οποία δυστυχώς βρίσκονται σε μονοπωλιακά καθεστώτα και τα εκμεταλλεύονται αποκλειστικά άνθρωποι των σωματείων σαν να πρόκειται για ιδιωτικές και όχι δημόσιες περιουσίες».

-Από όσο γνωρίζουμε, μαζί με τον αρχηγό του Παναθηναϊκού Δημήτρη Διαμαντίδη, τον Νίκο Χατζηβρέττα και τον συμπαίκτη σου στον ΠΑΟΚ Κώστα Χαραλαμπίδη, ηγείστε της Ακαδημίας Μπάσκετ GBA, η οποία στεγάζεται στο κλειστό της Τριανδρίας. Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τη φιλοξενία και τις ώρες των προπονήσεων;
«Ναι, τα προβλήματα είναι πολλά. Δεν ήταν λίγες οι φορές που βρήκαμε το γήπεδο κλειστό με αποτέλεσμα παιδιά και συνοδοί να μείνουν έξω. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι διοργανώθηκαν στη χώρα μας Ολυμπιακοί Αγώνες, δημιουργήθηκαν εγκαταστάσεις, αλλά τα γήπεδα παραμένουν είτε παρατημένα, είτε κλειδωμένα για λόγους σκοπιμότητας. Επίσης, αρκετές φορές, και έπειτα από συνεννόηση με τις ομάδες, επιδεικτικά την ώρα της προπόνησης των μικρών παιδιών, βλέπαμε άντρες να μπαίνουν στο γήπεδο και να ακυρώνουν τις προπονήσεις της Ακαδημίας μας. Με τη λύση που προτείνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης όλα αυτά τα προβλήματα θα είναι παρελθόν και τα γήπεδα θα ανήκουν στον Δήμο και τους Δημότες του και φυσικά θα είναι προσβάσιμα για όλες τις ομάδες της περιοχής».

-Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης τι προτείνει;
«Ο κύριος Μπουτάρης αλλά και η αντιδήμαρχος κυρία Πασχαλίδου προτείνουν μία λύση σύμφωνα με την οποία τα γήπεδα θα αξιοποιούνται προς όφελος του πολίτη και των δημοτών. Συγκεκριμένα, προτείνουν μια επιτροπή που θα ορίζει το προπονητικό πρόγραμμα και θα κατανέμει τις ώρες εκμετάλλευσης του κάθε γηπέδου σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε ομάδας, σωματείου ή οργανισμού. Παράλληλα, και σύμφωνα με τη λύση που προτείνεται, οι ώρες που θα παραμένουν ανεκμετάλλευτες θα ανακοινώνονται και τα γυμναστήρια θα είναι ανοιχτά για τους δημότες, ώστε να μπορούν να τα επισκεφθούν και να παίξουν μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ με τις παρέες τους, ακόμα και να διοργανώσουν φιλικά παιχνίδια».

-Σε βρίσκουν σύμφωνο οι απόψεις τους;
«Αυτή η άποψη δεν είναι καινούργια. Ισχύει σε όλα τα δημοτικά γήπεδα, σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ανέκαθεν, τα γήπεδα κατασκευάζονταν για τους πολίτες. Ήταν, είναι και θα είναι κοινωνικό αγαθό, προσιτό σε όλους!»…

-Πολλοί, όμως, σάς προσάπτουν ότι έχετε μία Ακαδημία με τη μορφή εταιρίας, ενώ τα αθλητικά σωματεία είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
«Η έννοια του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι σχετική. Όλοι γνωρίζουν ότι η ονομασία είναι τυπική και πως στην ουσία τα μη κερδοσκοπικά σωματεία βγάζουν δελτία στα παιδιά από την ηλικία των 10 ετών και στη συνέχεια τα εμπορεύονται, όλα αυτά με την κάλυψη του «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα». Επίσης, όλα τα σωματεία εισπράττουν ποσά από τα ίδια παιδάκια και τα υποχρεώνουν να γίνουν μέλη του σωματείου ώστε να απαλλαχθούν από τους κρατικούς φόρους. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα ακόμα πρόσχημα σε μία κατά κάποιο τρόπο «κομπίνα» που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο είναι τελείως παράνομη αλλά λειτουργεί στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια. Εμείς, με τον Διαμαντίδη, τον Χατζηβρέττα και τον Χαραλαμπίδη, ιδρύσαμε μία Ακαδημία η οποία δεν δεσμεύει κανένα παιδάκι με δελτίο, δεν μπαίνει δηλαδή στη διαδικασία της εμπορευματοποίησης, αλλά φιλοξενεί όλα τα παιδιά χωρίς καμία δέσμευση».

-Και για ποιο λόγο δεν επιχειρήσατε να ιδρύσετε κι εσείς αθλητικό σωματείο; Από τη στιγμή, μάλιστα, που θα υπάρχει σίγουρα ένα ακόμη πρόβλημα: Χωρίς δελτίο τα παιδιά της Ακαδημίας σας δεν έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν στα εθνικά πρωταθλήματα.
«Εδώ, όντως, αντιμετωπίσαμε ένα τεράστιο γραφειοκρατικό πρόβλημα. Σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, οι εν ενεργεία αθλητές δεν μπορούν να γίνουν ιδρυτικά μέλη σωματείου. Στη δική μας περίπτωση, έχουμε ιδρύσει την πρώτη και μοναδική Ακαδημία στην Ελλάδα που όλοι οι συμμετέχοντες είναι εν ενεργεία αθλητές. Βέβαια, το πρόβλημα δεν υφίσταται πλέον μια και ο Χατζηβρέττας που είναι και η ψυχή της Ακαδημίας μας, πρόσφατα τερμάτισε την επαγγελματική του καριέρα στο μπάσκετ και συνεπώς είναι πλέον σε θέση να αναλάβει την προεδρία του σωματείου. Οι άλλοι τρεις ιδρυτές θα είμαστε επίτιμα μέλη. Σχετικά με τα δελτία, στο σωματείο που θα ιδρυθεί, θα βρίσκονται στην διάθεση των κηδεμόνων των αθλητών, πράγμα που σημαίνει πως τα παιδιά δεν έχουν καμία απολύτως δέσμευση».

-Για ποιους λόγους εσύ προσωπικά επέμεινες για τη δημιουργία της συγκεκριμένης Ακαδημίας; Ποιο είναι το όραμά σου και με ποιο τρόπο ή αριθμό αθλούμενων θα είσαι πραγματικά ικανοποιημένος;
«Ο λόγος, όπως και πολλών άλλων σωματείων είναι η ανάπτυξη και η προώθηση του αθλήματος. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η μέθοδος. Είμαστε η μοναδική ακαδημία στην Ευρώπη που διοικείται από παίκτες εν ενεργεία και η μοναδική ακαδημία στην Ελλάδα που δεν δεσμεύει τα παιδιά με δελτία. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για προσωπική υπόθεση αλλά για μία ομαδική προσπάθεια. Άλλωστε, τίποτε δεν θα είχε γίνει αν δεν ήταν ο Χατζηβρέττας που είναι το Α και το Ω της Ακαδημίας. Ενδεικτικό είναι ότι η ενασχόλησή του με την Ακαδημία, αποτέλεσε έναν από τους λόγους της διακοπής της επαγγελματικής του καριέρας ως παίκτη του μπάσκετ.

-Αλήθεια, πώς σού ακούστηκε η ιδέα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να εκπροσωπεί την πόλη μία ομάδα σε κάθε άθλημα, όπως για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο, ο Αρης στο μπάσκετ και ο Ηρακλής στο βόλεϊ; Από ό,τι είπε, ήταν το όραμα του εκλιπόντος φίλου του, Παναγιώτη Σπύρου, που είχε διατελέσει επί σειρά ετών πρόεδρος του Αρη.
«Ο κύριος Μπουτάρης είναι ο πιο ριζοσπαστικός Δήμαρχος που έχω γνωρίσει. Ολες του οι ιδέες είναι πρωτοποριακές και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η δική μας Ακαδημία γεννιέται σε αυτή την πόλη, με τον συγκεκριμένο Δήμαρχο. Οσο για τη συγκεκριμένη πρόταση, υπάρχει μία βάση. Όπως το αντιλαμβάνομαι, προτείνεται να εφαρμοστεί στον επαγγελματικό αθλητισμό, και κατά την άποψή μου η εφαρμογή της πρότασης δεν πρέπει να περιοριστεί στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Αυτό όμως προβλέπει και μία γενική αποκέντρωση που είναι αναγκαία να γίνει ούτως ή άλλως. Βέβαια είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί άμεσα, όμως είναι πολύ θετικό ότι συζητείται. Αν τελικά ωριμάσει, θα ωριμάσει μάλλον πρώτα στη Θεσσαλονίκη!»

-Πώς βλέπει αυτές τις προτάσεις αλλά και γενικότερα τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού ο τωρινός Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης; Εκτιμάς ότι έχει την πρόθεση να βοηθήσει;
«Κρίνοντας από τις ενέργειές του στο ποδόσφαιρο αλλά και από αυτά που έχει κάνει στην προηγούμενη θητεία του, δεν θα έλεγα ότι είναι ικανός να δώσει κάποια λύση γενικώς. Άλλωστε και στο παρελθόν έχω ξανατοποθετηθεί για αυτό το θέμα και οι απόψεις μου δεν έχουν αλλάξει από τότε. Εδώ βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου οι συντηρητικές πολιτικές όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα. Είναι προφανές ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγές σε όλους τους τομείς, και φυσικά στον αθλητισμό. Θέλω να ελπίζω πως θα έρθει στιγμή που δεν θα περιμένουμε τον κατάλληλο άνθρωπο για να αλλάξει τα πράγματα, αλλά θα τα αλλάξουμε εμείς!».



Super League 2: Εξασφάλισε την άνοδο ο Λεβαδειακός!
Super League 2: Εξασφάλισε την άνοδο ο Λεβαδειακός!
Πόλο Γυναικών: Στον τελικό του Champions League o Ολυμπιακός!
Πόλο Γυναικών: Στον τελικό του Champions League o Ολυμπιακός!
ΠΑΟΚ: Ίωση ο Κωνσταντέλιας και χάνει το ντέρμπι!
ΠΑΟΚ: Ίωση ο Κωνσταντέλιας και χάνει το ντέρμπι!
ΑΕΚ: Αγάλματα των Νεστορίδη και Παπαϊωάννου θα τοποθετηθούν στην «OPAP Arena»
ΑΕΚ: Αγάλματα των Νεστορίδη και Παπαϊωάννου θα τοποθετηθούν στην «OPAP Arena»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved