Η Κάρμεν της F1 στο Onsports: «Θέλω να τρέξω στην… πίστα της Ελλάδας!» (photos+videos)

Η Κάρμεν της F1 στο Onsports: «Θέλω να τρέξω στην… πίστα της Ελλάδας!» (photos+videos)

Γυναίκες υπάρχουν πολλές, στη Φόρμουλα 1, όμως, μόνο… δύο! Η μία από αυτές, η πιλότος της Λότους, Κάρμεν Χορδά, μιλάει στο Onsports, μετά από την πρεμιέρα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και εκφράζει τη… σφοδρή της επιθυμία να τρέξει στην Ελλάδα!

«Χρόνια... ολημερίς χτίζεται και το βράδυ γκρεμίζεται», είναι μια φράση, δανεισμένη... από το πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι, «Το Γεφύρι της Άρτας», που θα ταίριαζε… γάντι στην… περιβόητη δημιουργία πίστας Φόρμουλα 1 στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες το θέλουν, όπως το θέλουν και οι ξένοι, με την 26χρονη Ισπανίδα οδηγό της Λότους να μην κρύβει ότι επιθυμεί να επισκεφτεί τη χώρα μας για να αγωνιστεί εκεί στην κορυφαία κατηγορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Φέτος, πήρε το… χρίσμα από την ομάδα της να ονομαστεί αναπτυξιακή πιλότος, ευελπιστώντας ότι μια μέρα θα της δοθεί η ευκαιρία να γράψει ιστορία λαμβάνοντας μέρος σε σιρκουΐ της Φόρμουλα 1.

Πώς περιμένεις το φετινό πρωτάθλημα; Θα είναι η Μερσέντες ξανά πρώτη ή βλέπεις τις Φεράρι, Ρεντ Μπουλ, ΜακΛάρεν και Λότους να μπορούν να «σπάσουν» την κυριαρχία της;

«Η Μερσέντες είναι λίγο πιο μπροστά από όλους, όπως έδειξε και στα χειμερινά τεστ, ερχόμενη από την περασμένη δυνατή της περίοδο. Δε θα χρειαστούν μεγάλη προσπάθεια για να είναι πάνω από όλους. Οπότε, μπορούν να κάνουν ακόμα μεγαλύτερη τη διαφορά. Η Φεράρι έκανε κάποιες βελτιώσεις, η μηχανή τους είναι πιο ελαφριά, άρα θα είναι καλύτερη από πέρσι. Δεν ξέρω για τη Ρεντ Μπουλ. Η Λότους έκανε βελτιώσεις και πολλές αλλαγές. Πολλά πράγματα που είναι καλύτερα από πέρσι. Οπότε θα είναι καλύτερη από πέρσι και ελπίζω ότι θα έχουμε το αποτέλεσμα που είχαμε πριν από δύο έτη».

Ποιους οδηγούς θεωρείς φαβορί;

«Προφανώς, ο Χάμιλτον και ο Ρόζμπεργκ, θα είναι ξανά δυνατοί λόγω της ομάδας τους. Αλλά θα έλεγα ότι θα γίνει μεγάλη μάχη, ανάμεσα τους, με Κβίατ και Ρικιάρντο, ο οποίος πήγε καλά πέρσι. Πιστεύω στην απόδοση της Ρεντ Μπουλ φέτος. Η Ουίλιαμς και η Φεράρι θα είναι πιο κοντά σε αυτούς, οπότε θα είναι πονηρά τα πράγματα».

Η Φεράρι έχει παράδοση στη Φόρμουλα 1, αλλά τα τελευταία χρόνια δυσκολεύεται αρκετά. Πιστεύεις ότι ο Σεμπάστιαν Φέτελ είναι το… κάτι που της έλειπε για να κερδίσει και πάλι τρόπαια;

«Ούσα Ισπανίδα, θα έλεγα ότι ο Φερνάντο (Αλόνσο) θα μπορούσε να κερδίσει περισσότερα πρωταθλήματα, αφού είναι ικανότατος οδηγός, με τη Φεράρι, αλλά δεν ήταν το σωστό τάιμινγκ στη Φεράρι. Τώρα μοιάζει ότι το τάιμινγκ θα γυρίσει στη Φεράρι και ο Φέτελ μπορεί να πρωτεύσει, καθώς είναι ένας πολύ καλός πιλότος επίσης. Τα πήγε πολύ καλά στο παρελθόν στη Ρεντ Μπουλ εξάλλου και μπορεί να το επαναλάβει ξανά».

Είναι σπάνιο γυναίκες να ασχολούνται με τα σπορ, πόσω μάλλον να λαμβάνουν μέρος, όμως τα τελευταία χρόνια στη Φόρμουλα 1, έχουμε δει εσένα και τη Σούζαν Γουλφ να κάνουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Οπότε, η οδήγηση είναι ζήτημα κάθε ανθρώπου;

«Η Σούζι ήταν πάντα μια ελπίδα για εμένα, καθώς τρία χρόνια πριν, ξεκίνησε ως αναπτυξιακή οδηγός της Ουίλιαμς και είδα με αυτά που έκανε, ότι μια γυναίκα μπορεί. Μια γυναίκα έχει θέση στα μότο σπορ και σε μερικά χρόνια από τώρα, ίσως όχι να πάρουμε πρωτάθλημα, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να έχουμε το ρόλο μας ή το χώρο μας».

Σε άλλα σπορ, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, δε βλέπουμε γυναίκες να παίζουν μαζί με άνδρες, όπως γίνεται στη Φόρμουλα 1. Πιστεύεις ότι μπορεί μια γυναίκα να πάρει το πρωτάθλημα;

«Για να είμαι ειλικρινής, νιώθω ότι οι γυναίκες στα μότο σπορ δεν μπορούμε να είμαστε όσο καλές θα θέλαμε. Αν είσαι αθλητής, θέλεις πάντα να νικάς. Πιστεύω όμως, ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να κερδίσουν στο υψηλότερο επίπεδο, καθώς ανταγωνίζονται τους άνδρες, κάτι που δε συμβαίνει σε άλλα σπορ. Δε θέλω να πω ότι νιώθω απογοητευμένη ή ότι ζηλεύω. Μια Ισπανίδα κολυμβήτρια, η Μιρέια Βελμόντε, κάνει ρεκόρ, αλλά παίζει σε γυναικείο πρωτάθλημα. Γιατί να μη συμβαίνει και αυτό στα μότο σπορ;».

Η Λότους έχει κάνει βήματα τα τελευταία χρόνια στο άθλημα. Ποιο είναι το πρότζεκτ τους και αποφάσισαν να σου δώσουν μια σημαντική θέση στην ομάδα τους;

«Πρώτα από όλα, οι άνθρωποι στη Λότους δουλεύουν πολύ, είναι επαγγελματίες και ειδικοί. Δεύτερον, η Λότους είναι μια σπουδαία ομάδα που έχει καταφέρει πολλά πράγματα στο παρελθόν και μπορεί να ερχόμαστε από κακή χρονιά, τηρουμένων των αναλογιών, αλλά είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να ανακάμψουμε. Όπως είπα, έχουν καλές βάσεις και είναι πολύ οργανωμένοι».

Θαυμάζοντας ποιες ομάδες και οδηγούς στη Φόρμουλα 1, μεγάλωσες και αποφάσισες να λάβεις μέρος στην κορυφαία κατηγορία των Μότο Σπορ;

«Για πολλά χρόνια ήταν ο Σουμάχερ, επειδή ξεκίνησα να βλέπω αγώνες στα 8-9 μου. Πάντα έβλεπα τα δίδυμα Σουμάχερ – Μπαρικέλο και Χάκινεν - Κούλθαρντ. Ο Σουμάχερ ήταν ο ήρωάς μου για πολλά χρόνια».

Πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να ασχολείται με τα Μότο Σπορ; Ποια είναι κυρίως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

«Στην αρχή που πήγα στα καρτ, έλεγα ότι μια γυναίκα έχει πιο πολλά εμπόδια μπροστά της για να συνεχίσει, αφού δεν είναι το ίδιο με τους άνδρες. Ο πατέρας μου όταν ήμουν 13-14 ετών, σκεφτόταν ότι δεν είναι το σωστό σπορ για την κόρη του. Όλοι οι οδηγοί περνούν πολλά, ανάλογα με την κατάσταση, όπως και εγώ περισσότερο, επειδή είμαι γυναίκα».

Πώς αποφάσισες να γίνεις επαγγελματίας οδηγός; Τι σε έκανε να στοχεύσεις εκεί;

«Όταν ήμουν 12, ο πατέρας μου μας έπαιρνε στα καρτ λόγω του ότι ήταν οδηγός και εγώ και η αδερφή μου παίζαμε με αυτά. Η αδερφή μου δεν τα ήθελε, αλλά στη συνέχεια εγώ τον πίεζα να με πάρει πάλι. Στην πορεία έτρεχα και σε αγώνες. Έλεγα: γιατί να μην μπορώ να το κάνω; Η αδρεναλίνη και ο ανταγωνισμός και με έκαναν να καταλάβω ότι είναι το όνειρό μου».

Έχεις έρθει ποτέ στην Ελλάδα;

«Όχι, ποτέ».

Εδώ στην Ελλάδα είναι το όνειρό μας να έχουμε ένα σιρκουΐ της Φόρμουλα 1, αλλά μέχρι σήμερα, δεν τα έχουμε καταφέρει. Πώς σου φαίνεται, το να τρέξεις στην Ελλάδα;

«Θα το ήθελα πολύ!»

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες με την Κάρμεν Χορδά:

Η Κάρμεν της F1 στο Onsports: «Θέλω να τρέξω στην… πίστα της Ελλάδας!» (photos+videos)



Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved