La Liga: Οι θρυλικές πρωταθλήτριες! (video+photos)

La Liga: Οι θρυλικές πρωταθλήτριες! (video+photos)

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τον 34o τίτλο πρωταθλήματος στην Ισπανία και θυμόμαστε τις πιο εμβληματικές ομάδες των τελευταίων 35 ετών που σήκωσαν την κούπα στη La Liga.

Μετά από τρία χρόνια «ανομβρίας», η Ρεάλ Μαδρίτης με τον Ζινεντίν Ζιντάν στο «τιμόνι» κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα του πρωταθλήματος στην Primera Division και να σηκώσει την κούπα του πρωταθλητή. Η «Βασίλισσα» για πρώτη φορά μετά το 2017 έγινε ξανά πρωταθλήτρια και πήρε τον τίτλο υπ’ αριθμόν 34 στην ιστορία της. Η Ρεάλ προφανώς και είναι η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα, με τη Μπαρτσελόνα να ακολουθεί έχοντας 26, η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει 10, 8 η Μπιλμπάο, 6 η Βαλένθια, 2 η Σοσιεδάδ και από ένα οι Λα Κορούνια, Σεβίλλη και Μπέτις.

Με την ευκαιρία της κατάκτησης του τίτλου από τη Ρεάλ Μαδρίτης, λοιπόν, πάμε να θυμηθούμε μια σειρά από θρυλικές πρωταθλήτριες που έγραψαν ιστορία στη La Liga ανεβαίνοντας στον θρόνο και σηκώνοντας το βαρύτιμο τρόπαιο…

«Super Depor» - Ντεπορτίβο Λα Κορούνια (1990/00)

Η τελευταία αγωνιστική της σεζόν 1999-2000 ήταν πιθανότατα μια από τις πιο αξέχαστες όλων των εποχών. Η Ντεπορτίβο κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο της, και τελευταίο μέχρι σήμερα, πρωτάθλημα μετά από χρόνια προσπαθειών να ανέβει στην κορυφή. Η «Super Depor» της δεκαετίας του ’90, είχε τερματίσει δεύτερη το 1994 και το 1995 και έφτανε διαρκώς στην πηγή χωρίς να πιει… νερό από την κούπα του πρωταθλητή!

Όλοι οι «δαίμονες» της Λα Κορούνια, ξορκίστηκαν τελικά στο τέλος της δεκαετίας. Με τον «μπόμπερ» Ρόι Μακάι από την Ολλανδία στη θέση του σέντερ φορ, τον «μάγο» Τζαλμίνια στη μεσαία γραμμή και τον Νουρεντίν Ναϊμπέτ να είναι ο «βράχος» της άμυνας, η «Super Depor» κατάφερε να φτάσει στην κορυφή και να αφήσει δεύτερη τη Μπαρτσελόνα. Το έκανε μάλιστα με άνεση και στο «Ριαθόρ» στήθηκε μια γιορτή άνευ προηγουμένο…

«La Quinta del Buitre» - Ρεάλ Μαδρίτης (1985-1990)

Η «Πενταετία του Γύπα» ήταν το όνομα που δόθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Ήταν μια από τις πιο κυριαρχικές ομάδες που έκαναν τη δική τους δυναστεία στη La Liga. Η «Βασίλισσα» πήρε πέντε σερί τίτλους από το 1985 μέχρι το 1990, έχοντας σαν ήρωα έναν γηγενή Μαδριλένο σταρ, που έγραψε ιστορία στο ποδόσφαιρο της χώρας. Τον Εμίλιο Μπουντραγκένιο.

Ο «Γύπας» ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες της δεκαετίας, μαζί με τον Αργεντινό Χόρχε Βαλντάνο και τον Μεξικανό, Ούγκο Σάντσεζ – ο οποίος αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα (1984-1988) και ξανά το 1990! Το «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» ήταν απόρθητο κάστρο και η πενταετία του Μπουντραγκένιο και της παρέας του πέρασε στο πάνθεον της ιστορίας…

«The Dream Team» - Μπαρτσελόνα (1990-1994)

Για να καταφέρει να εκθρονίσει κανείς μια ομάδα σαν τη Ρεάλ Μαδρίτης του Μπουντραγκένιο, θα έπρεπε να διαθέτει κάτι… εξαιρετικό. Ό,τι είχε, δηλαδή, η Μπαρτσελόνα στις αρχές της δεκαετίας του ’90! Με τον θρυλικό Τζόρντι Κρόιφ στον πάγκο, οι «μπλαουγκράνα» δημιούργησαν μια «Dream Team» στο «Καμπ Νου». Αυτή η υπερ-ομάδα, πήρε τέσσερα συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 1990 μέχρι το 1994, έχοντας σαν ηγετικές φυσιογνωμίες παίκτες όπως ο Χρίστο Στόιτσκοφ, ο Μίκαελ Λάουντρουπ, ο Ρόναλντ Κούμαν αλλά και εγχώρια ταλέντα όπως οι Άντονι Θουμπιθαρέτα, Χοσέ Μαρία Μπακέρο και ο εμβληματικός Πεπ Γκουαρντιόλα.

Η «Dream Team» πήρε το παρατσούκλι αυτό μετά τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης το 1992 όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά η πραγματική… Dream Team, η ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ, και οι Καταλανοί τρεις συνεχόμενες χρονιές «κλείδωσαν» την κούπα την τελευταία αγωνιστική αφήνοντας δεύτερη τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ηδονή για τους οπαδούς της, χάρμα οφθαλμόν για τους ποδοσφαιρόφιλους…

«Ένα ματς τη φορά» - Ατλέτικο Μαδρίτης (2013/14)

Την προηγούμενη δεκαετία, κορυφώθηκε η «μάχη» της Μπαρτσελόνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης για την κατάκτηση του πρωταθλήματος στη La Liga. Η μοναδική ομάδα που προσπαθούσε να «σπάσει» το… δίπολο, ήταν η Ατλέτικο Μαδρίτης. Το δημιούργημα του Ντιέγκο Σιμεόνε που έφτασε ακόμα και σε τελικούς Champions League, έδειχνε ικανό να καταφέρει να πάρει το βαρύτιμο τρόπαιο. Και τα κατάφερε. Η σεζόν 2013-2014 ήταν ιστορική για τους «ροχιμπλάνκος» αφού είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σύνολο που δεν έτρωγε γκολ… με τίποτα, ενώ βρήκαν την ποιότητα που ήθελαν από τη μέση και μπροστά με παίκτες όπως οι Ντιέγκο Κόστα, Νταβίντ Βίγια και Αρντά τουράν.

Η «Ατλέτι» κατάφερε να νικήσει τη Μπαρτσελόνα μέσα στο «Καμπ Νου» και να πάρει το πρωτάθλημα, ηττήθηκε όμως στην παράταση του τελικού του Champions League από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η σεζόν χαρακτηρίστηκε από το μοτο του «Τσόλο» Σιμεόνε «ένα ματς τη φορά», το οποίο την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος…

Η Βαλένθια του Ράφα Μπενίτεθ (2001/02, 2003/04)

Η Βαλένθια είχε φτάσει μια… τρίχα μακριά από τη δόξα το 2000 και το 2001, αφού κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Champions League, όμως, γνώρισε δυο ήττες. Μια από τη Ρεάλ Μαδρίτης (3-0) και μια από τη Μπάγερν Μονάχου (στα πέναλτι). Οι οπαδοί της Βαλένθια τότε πίστεψαν πως έφτασαν πιο κοντά από ποτέ στην επιτυχία, αλλά τα καλύτερα ήταν… μπροστά τους.

Ο Ράφα Μπενίτεθ το 2001 διαδέχθηκε τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ στον πάγκο των «νυχτερίδων» και έμελλε να τις οδηγήσει στην κορυφή! Η Βαλένθια με παίκτες όπως οι Πάμπλο Αϊμάρ, Τζόναθαν Κάριου και Μίστα, έχοντας τη σιγουριά του Ρομπέρτο Αγιάλα στην άμυνα, κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος το 2002 ενώ επανέλαβε τον «άθλο» της και το 2004, κατακτώντας τον έκτο τίτλο του κλαμπ στην ιστορία, παράλληλα με την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA!

La Liga Winners 1929 - 2019



Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved