«Στοιχειώνουν» οι Βραζιλιάνοι

«Στοιχειώνουν» οι Βραζιλιάνοι

O Γκάμπριελ έφυγε, ο Ζιλμπέρτο αποχαιρέτησε, ο Μάτος δεν θέλει να γυρίσει, και ο Κλέιτον δεν αισθάνεται καλά τελευταία. Όλα δείχνουν ότι η βραζιλιάνικη παροικία, η οποία ευημερούσε τα τελευταία χρόνια στην Παιανία, του χρόνου θα έχει στοιχειώσει…

Πόσο μακρινή φαίνεται η σεζόν 2008-09 κατά την οποία, ούτε λίγο, ούτε πολύ, το πράσινο ρόστερ, διέθετε 6 ποδοσφαιριστές από τη Βραζιλία (δεν λέω Βραζιλιάνους γιατί μερικοί δεν θύμιζαν σε τίποτα τους βιρτουόζους της μπάλας).

Με πρώτο τον Ροντρίγκο Σόουζα, εκείνο το «τανκ» από την Φλαμέγκο, που ήρθε για να ισοπεδώσει τις αντίπαλες άμυνες και να βομβαρδίσει τα δίχτυα με γκολ αλλά που γρήγορα αποδείχτηκε άρμα μάχης χωρίς… ερπύστριες…

Τα ματς, που έπαιξε μετρήθηκαν με τα δάχτυλα του ενός χεριού, τα δε γκολ, που σημείωσε (με τα χίλια ζόρια), μετρήθηκαν μόνο με τον… δείκτη και τον αντίχειρα. Κατόπιν τούτου, ύστερα από 6 μήνες, πουλήθηκε κοψοχρονιά στην Κορίνθιανς.

Έφυγε ο Ροντρίγκο Σόουζα και κατέφθασε ο Νταβίντ Φίλιο, «μεγάλο ταλέντο», ο «επόμενος Λούσιο», ένας παίκτης τον οποίο ο Παναθηναϊκός απέκτησε, αφού πρώτα ο 20χρονος στόπερ είχε κερδίσει στα δικαστήρια την ελευθερία του από την Παλμέιρας.

Καλό κορμί και τεχνίτης αλλά γυάλινος και αδύναμος. Ο Τεν Κάτε αφού τον τσέκαρε στις προπονήσεις τον έβαλε να παίξει αμυντικός χαφ. Βαθιά τα νερά και ο μικρός που δεν ήξερε κολύμπι, πνίγηκε. Το επόμενο καλοκαίρι αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός για να αδειάσει και μια θέση ξένου στο ρόστερ.

Τον ήθελαν αρκετές ομάδες στη Βραζιλία. Τελικά τον πήρε η Φλαμέγκο. Τον είδε, της άρεσε και μετά από ένα χρόνο η «Φλα» αγόρασε το 60% των δικαιωμάτων του από τους «πράσινους», έναντι  350.000 ευρώ. Πάλι καλά…

Εκείνο το καυτό καλοκαίρι της πολυμετοχικότητας, ο πρώτος Βραζιλιάνος που πέρασε την πύλη της Παιανίας ήταν ο Σίλβα Κλέιτον. «Δώρο» του νέου μετόχου της ΠΑΕ, Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος δεν χρειάστηκε να κοπιάσει για να πείσει τον φίλο του, Κώστα Πηλαδάκη να πει το «ναι».

Ο ιδιοκτήτης της Λάρισας θα ήταν τρελός αν έλεγε όχι στην προσφορά των 2.2 εκ ευρώ. Μπάλα ο Κλέιτον στον Παναθηναϊκό δεν έπαιξε. Αντίθετα πιάστηκε αρκετές φορές να νυχτοπερπατά στην παραλιακή και να κάνει τσαμπουκάδες στην προπόνηση.

Το περασμένο καλοκαίρι «εξορίστηκε» στην Μέταλουργκ αλλά δεν τον σήκωσε το κλίμα στο Ντόνετσκ και τον Δεκέμβριο ξαναγύρισε στην Παιανία για να κολλήσει τα τελευταία, όπως φαίνεται, ένσημα. Το συμβόλαιο του λήγει το 2012 αλλά θα είναι απίθανο να το εξαντλήσει.

Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα υπήρξε η μεταγραφή, που έστειλε τους οπαδούς του Παναθηναϊκού στο αεροδρόμιο. Πώς να το κάνουμε. Δεν έρχονταν κάθε μέρα πρωταθλητές κόσμου στην Ελλάδα. Για να φορέσει την πράσινη φανέλα υπέγραψε ένα μυθικό συμβόλαιο.

Τριετές με ετήσιες αποδοχές, που έφταναν τα 2.5 εκ ευρώ. Το εξάντλησε και προχτές στο Ολυμπιακό Στάδιο στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, μέσα σε συγκινησιακή φόρτιση, αποχαιρέτησε το κοινό του Παναθηναϊκού, αφού πρώτα του έκανε δώρο το… μισό εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ της νέας σεζόν.

Στα 35 του θα επιστρέψει στη Βραζιλία, πιθανότατα για να παίξει έναν ακόμη χρόνο ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί με το φιλανθρωπικό του έργο. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα τον θυμάται πάντα ως τον καλύτερο Βραζιλιάνο που έπαιξε στην ομάδα του.

Ο Μαρσέλο Μάτος ήταν αυτός, που άνοιξε την πόρτα της βραζιλιάνικης παροικίας της Παιανίας στους «έποικους» του 2008. Αυτός είχε καταλύσει εκεί ένα χρόνο νωρίτερα, ερχόμενος από την Κορίνθιανς. Στους «πράσινους» τον είχε προξενέψει ο Ισραηλινός μεγαλοατζέντης, Πίνι Ζάχαβι.

Ο Παναθηναϊκός στην αρχή αγόρασε το 55% των δικαιωμάτων του και στη συνέχεια (καλοκαίρι 2009) το υπόλοιπο ποσοστό. Συνολικά η μεταγραφή έφτασε κοντά στα 5 εκ ευρώ. Ο παίκτης, ωστόσο βρέθηκε στη σκιά του Ζιλμπέρτο και «μαράθηκε».

Χρειαζόταν επειγόντως «ήλιο» και τον βρήκε, πρώτα στην Κορίνθιανς και στη συνέχεια στη Μποταφόγκο, ομάδες της πατρίδας του στις οποίες παραχωρήθηκε δανεικός τα τελευταία δυο χρόνια. Έχει άλλον ένα χρόνο συμβόλαιο αλλά δεν θέλει να γυρίσει.

Αν δεν φέρει κάποιον άλλο το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός την επόμενη σεζόν δεν θα έχει κανένα Βραζιλιάνο στο ρόστερ του. Για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια…



ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Τούμπα – «Το πρωτάθλημα έχει δρόμο» (videos)
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Τούμπα – «Το πρωτάθλημα έχει δρόμο» (videos)
Ιταλία: «Άγριο» ξύλο πριν το Τζένοα – Κάλιαρι στη Serie A | Δείτε video
Ιταλία: «Άγριο» ξύλο πριν το Τζένοα – Κάλιαρι στη Serie A | Δείτε video
Χάντμπολ: Εκτός έδρας ο πρώτος τελικός του Ολυμπιακού με Βαλούρ για το European Cup
Χάντμπολ: Εκτός έδρας ο πρώτος τελικός του Ολυμπιακού με Βαλούρ για το European Cup
Μαρία Σάκκαρη: Αποκλεισμός από το Madrid Open κι υποχώρηση δύο θέσεων
Μαρία Σάκκαρη: Αποκλεισμός από το Madrid Open κι υποχώρηση δύο θέσεων
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved