«Προφήτες» στον τόπο τους…

«Προφήτες» στον τόπο τους…

Το «ουδείς προφήτης στον τόπο του» δεν ισχύει όταν μιλάμε για τους προπονητές των ομάδων, που αναδείχτηκαν φέτος πρωταθλήτριες στην Ευρώπη.

Διότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους αυτοί ανδραγάθησαν στον τόπο τους…

Μην παίρνετε ως παράδειγμα τον Ερνέστο Βαλβέρδε, ο οποίος ήρθε από την Ισπανία για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του τίτλου στην Ελλάδα. Ο Βάσκος αποτελεί, μαζί με μερικούς ακόμη συναδέλφους του, την εξαίρεση του κανόνα.

Ο Βαλβέρδε, ένας-δυο Γερμανοί, που δουλεύουν στις γειτονικές χώρες, ένας ξέμπαρκος Ολλανδός, ο Ρουμάνος τσιγγάνος, ο Ιταλός εμιγκρές και ο Νορβηγός φωνακλάς. Αυτοί είναι όλοι κι όλοι οι ξένοι προπονητές που έδρεψαν δάφνες μακριά από την πατρίδα τους.

Το Νορβηγό, Στάλε Σολμπάκεν τον γνωρίσαμε από κοντά, λόγω των αναμετρήσεων του Παναθηναϊκού με την Κοπεγχάγη. Αφού οδήγησε την FCK στον 5ο τίτλο της στα τελευταία 6 χρόνια αποφάσισε στα 43 του να κατέβει νοτιότερα και να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη Γερμανία, αναλαμβάνοντας την Κολωνία.

Ο 52χρονος Λουτσιάνο Σπαλέτι, στον δεύτερο χρόνο του στο ρωσικό πρωτάθλημα, κατάφερε να οδηγήσει την Ζενίτ στον τίτλο και να λατρευτεί από τους κατοίκους της Αγίας Πετρούπολης περισσότερο και από τους κατοίκους της Ρώμης.

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κοντεύει να πολιτογραφηθεί Ουκρανός, αφού αισίως  συμπληρώνει 7 χρόνια στον πάγκο της Σαχτάρ. Την ομάδα του Ντόνετσκ ο 65χρονος Ρουμάνος την ανέβασε φέτος για 5η φορά στο βάθρο της πρωταθλήτριας.

Ο 42χρονος Ολλανδός, Ρόμπερτ Μάασκαντ, άσημος ποδοσφαιριστής και άσημος προπονητής (σε σχέση με τους πιο επώνυμους συναδέλφους του) άφησε πέρσι την Μπρέντα για την Βίσλα Κρακοβίας και δεν το μετάνιωσε, αφού το τέλος της χρονιάς τον βρήκε πρωταθλητή στην Πολωνία.

Στην Ελβετία και στην Αυστρία τα πρωταθλήματα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Αν η κατάταξη δεν αλλάξει μέχρι το τέλος, τότε δυο Γερμανοί προπονητές, ο Τόρστεν Φινκ και ο Μάρκο Φόντα, θα φουσκώσουν σαν τα παγώνια για τα επιτεύγματά τους.

Ο 45χρονος Φόντα, που είναι από το 1999 στο Γκρατς, πρώτα ως παίκτης και μετά ως προπονητής όλων των ομάδων της Στουρμ, φιλοδοξεί να οδηγήσει φέτος την Στουρμ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Αυστρίας για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Ο Φινκ έχει κατακτήσει ήδη ένα πρωτάθλημα Ελβετίας ως προπονητής της Βασιλείας και είναι κοντά στον δεύτερο συνεχόμενο. Μεγάλη επιτυχία για τον 43χρονο απόφοιτο της σχολής της Κολωνίας, ο οποίος δεν είχε την παραμικρή πείρα ως πρώτος προπονητής.

Αυτοί είναι οι «τυχεροί» από ολόκληρο το προπονητικό σινάφι. Μάλιστα, αν δεν τίθετο ζήτημα… Μ. Βρετανίας, δίπλα τους θα μπορούσε να είναι και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, «η γριά αλεπού» από την Σκωτία, ο οποίος κατέκτησε φέτος το 12ο πρωτάθλημά του στην Αγγλία με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Κατά τα άλλα, το «παπούτσι από τον τόπο σου» φορέθηκε πολύ την φετινή περίοδο στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Την Μπαρτσελόνα οδήγησε στο πρωτάθλημα Ισπανίας ο βέρος Καταλανός, Πεπ Γκουαρντιόλα. Την Πόρτο στον τίτλο Πορτογαλίας, ο 33χρονος (!) Αντρέ Βίλας Μπόας.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει κάνει πολλά λάθη στη ζωή του. Στην περίπτωση του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι πέτυχε διάνα. Ο 43χρονος από το Λιβόρνο στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο κατάφερε να στέψει μετά από 7 χρόνια πρωταθλήτρια Ιταλίας τη Μίλαν.

Και τι να πει κανείς για τον συνομήλικό του Γερμανό, Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος μέσα σε τρία χρόνια μεταμόρφωσε την Ντόρτμουντ από παπάκι σε κύκνο, οδηγώντας την φέτος στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα, ύστερα από 9 χρόνια.

Στην Ολλανδία ο Φρανκ Ντε Μπουρ γιόρτασε τα γενέθλιά του (41) πίνοντας σαμπάνια από την κούπα του πρωταθλητή Άγιαξ. Ευελπιστούν να κάνουν το ίδιο, ο 47χρονος Ρουντί Γκαρσία με τη Λιλ στη Γαλλία και ο 54χρονος Φράνκι Βερκότερεν με την Γκενκ στο Βέλγιο.

Οι Σκανδιναβοί δεν φημίζονται για τις εισαγωγές προπονητών. Έτσι μάλλον φυσιολογικά, ο Σουηδός Ρόλαντ Νίλσον βρέθηκε στον πάγκο της πρωταθλήτριας Σουηδίας, Μάλμε. Το ίδιο ο Φιλανδός, Άντι Μουρίνεν στον πάγκο της πρωταθλήτριας Φιλανδίας, Ελσίνκι.Οι Νορβηγοί δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Έτσι ο «παππούς», Νιλς Άρνε Έγκεν πριν βγει στη σύνταξη σήκωσε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Νορβηγίας με την Ρόζενμποργκ.

Ακόμη και η πρωταθλήτρια Τουρκίας, θα έχει Τούρκο προπονητή (και όχι κάποιον Γερμανό), αφού τον τίτλο θα πάρει είτε η Φενέρμπαχτσε του Αϊχούτ Κοτσαμάν, είτε η Τραμπζονσπόρ του Σενόλ Γκιουνές.



Νιγηρία: Νέος ομοσπονδιακός προπονητής ο Φίνιντι Τζορτζ
Νιγηρία: Νέος ομοσπονδιακός προπονητής ο Φίνιντι Τζορτζ
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Τούμπα – «Το πρωτάθλημα έχει δρόμο» (videos)
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Τούμπα – «Το πρωτάθλημα έχει δρόμο» (videos)
Ιταλία: «Άγριο» ξύλο πριν το Τζένοα – Κάλιαρι στη Serie A | Δείτε video
Ιταλία: «Άγριο» ξύλο πριν το Τζένοα – Κάλιαρι στη Serie A | Δείτε video
Χάντμπολ: Εκτός έδρας ο πρώτος τελικός του Ολυμπιακού με Βαλούρ για το European Cup
Χάντμπολ: Εκτός έδρας ο πρώτος τελικός του Ολυμπιακού με Βαλούρ για το European Cup
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved