Όταν ο Παναθηναϊκός έραψε το 3ο αστέρι μέσα στη Μπολόνια! (vids)

Όταν ο Παναθηναϊκός έραψε το 3ο αστέρι μέσα στη Μπολόνια! (vids)

Σήμερα συμπληρώνονται 17 χρόνια από την ημέρα που ο Παναθηναϊκός παρέδωσε μαθήματα μπάσκετ και πανηγύρισε το τρίτο ευρωπαϊκό του τρόπαιο, επί της Κίντερ μέσα στο «Παλαμαλαγκούτι»

Πριν από 17 ολόκληρα χρόνια ο Παναθηναϊκός έραβε το τρίτο αστέρι στη φανέλα του. Ανήμερα Πάσχα οι «πράσινοι» στέφθηκαν για τρίτη φορά στην ιστορία τους πρωταθλητές Ευρώπης. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και οι παίκτες του έκαναν δύο ιστορικές εμφανίσεις στην Μπολόνια. Αρχικά απέκλεισαν την Μακάμπι στα ημιτελικά και στον τελικό «εκτέλεσαν» μέσα στο... σπίτι της την Κίντερ. Το τρόπαιο που κατέκτησε το «τριφύλλι» στην Μπολόνια ήταν η απόδειξη πως ο Παναθηναϊκός ανήκει στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Η πορεία μέχρι τον τελικό και οι «εμφύλιοι»

Ο Παναθηναϊκός στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας αντιμετώπισε την Φορτιτούτο, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Πο Ορτέζ, την Μπούντουτσνοστ, την Κρκα, την Ζαντάρ και την Ρεάλ Μαδρίτης. Οι «πράσινοι» πήραν πολύ εύκολα το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης, όπου εκεί «τρέλαναν» κόσμο. Έλληνες και ξένους. Η μοίρα τα έφερε έτσι και στον όμιλο του Παναθηναϊκού βρέθηκαν η Ολίμπια Λουμπλιάνας, η ΑΕΚ και ο... Ολυμπιακός.  Αν και οι παίκτες του Ομπράντοβιτς βρέθηκαν με το «καλημέρα» με την πλάτη στον τοίχο τα κατάφεραν. Η πορεία άρχισε με ήττα από τον Ολυμπιακό (92-75), συνεχίστηκε με εντός έδρας νίκη επί της Ολίμπια (85-67), ακολούθησε η νίκη εκτός επί της ΑΕΚ (66-73) και οι εντός επί του Ολυμπιακού (88-78) και της ΑΕΚ (96-92), για να κριθεί τελικά η πρόκριση στο φάιναλ φορ στην εκτός έδρας επικράτηση επί της Ολίμπια Λουμπλιάνα με 79-72. Ο Παναθηναϊκός στο Final-4 και η ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό... σπίτια τους.

Η αμφισβήτηση το μεγαλύτερο κίνητρο

Ο Παναθηναϊκός πήρε το εισιτήριο για το Final-4 της Μπολόνια αλλά η αλήθεια είναι πως πολλοί τον είχαν ξεγραμμένο. Και αυτό λόγω των εμφανίσεών του. Αυτό είναι κάτι που «πλήγωσε» τον εγωισμό των «πράσινων» οι οποίοι ήταν αποφασισμένοι για απαντήσεις. ήταν αποφασισμένοι για την κούπα. Ο πρώτος αντίπαλος, στον ημιτελικό, ήταν.... ένας (όχι και τόσο) παλιός γνωστός για τον Παναθηναϊκό. Η Μακάμπι του Τελ Αβίβ. Η ομάδα που τον είχε ρίξει από τον θρόνο του μια χρονιά πριν. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς καθοδήγησε μαεστρικά τους παίκτες του και εκείνοι με πολύ καλό μπάσκετ πήραν την νίκη-πρόκριση με σκορ 83-75. Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα πραγματοποίησε μια τρομερή εμφάνιση και σημείωσε 26 πόντους. Στον άλλο ημιτελικό η Μπενετόν Τρεβίζον... προβλημάτισε την Κίντερ (90-82) αλλά η οικοδέσποινα δεν θα μπορούσε να λείπει από τον τελικό.

Της «έκλεισε» το.. σπίτι

Το «Παλαμαλαγκούτι» μπορεί να ήταν στο πλευρό της Κίντερ Μπολόνια, αλλά η ελληνική ομάδα στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης είχε ψυχή. Και το απέδειξε επιστρέφοντας στο γήπεδο από την ανάπαυλα του ημιχρόνου. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να χάνει με οχτώ πόντους στα μισά του δρόμου, αλλά όλα ήταν ανοιχτά. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος έκανε το παιχνίδι της ζωής του, με τους «πράσινους» να έχουν αδιαμφισβήτητους ηγέτες Ντέγιαν Μποντιρόγκα και Ιμπραήμ Κουτλουάι που έδειχναν το δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου. Και τα κατάφεραν... Ο αγώνας «γύρισε», το «Παλαμαλαγκούτι» έμεινε σιωπηλό, αλλά στο τέλος αναγκάστηκε να χειροκροτήσει τον Παναθηναϊκό που σήκωνε το τρίτο του ευρωπαϊκό τρόπαιο, με τον Μποντιρόγκα να αναδεικνύεται και MVP του φάιναλ φορ και μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης.

Τελικός

Κίντερ Μπολόνια-Παναθηναϊκός 83-89 (48-40)

Κίντερ Μπολόνια (Μεσίνα): Τζινόμπιλι 27, Μπετσίροβιτς 4, Γκρέιντζερ 10, Φρόζινι, Άντερσεν 3, Ριγκοντό 3, Γκρίφιθ 2, Σμόντις 23, Γιάριτς 11.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 11, Καλαϊτζής, Ρότζερς 7, Μουλαομέροβιτς 6, Μποντιρόγκα 21, Μίντλετον 10, Κουτλουάι 22, Παπαδόπουλος 12, Σάντσεθ.

Δείτε βίντεο από το έπος της Μπολόνια στο Leoforos.gr



EURO 2024: Η UEFA άναψε το πράσινο φως για 26 παίκτες
EURO 2024: Η UEFA άναψε το πράσινο φως για 26 παίκτες
Μεταγραφές, Ντόρτμουντ: Τέλος ο Ρόις - Αποχωρεί στο τέλος της σεζόν
Μεταγραφές, Ντόρτμουντ: Τέλος ο Ρόις - Αποχωρεί στο τέλος της σεζόν
«Τέλος» από τον Ατρόμητο ο Ίλιτς
«Τέλος» από τον Ατρόμητο ο Ίλιτς
Πινγκ Πονγκ: Η αποστολή για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 13 του Βουκουρεστίου
Πινγκ Πονγκ: Η αποστολή για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Under 13 του Βουκουρεστίου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved