Η νύχτα που Ντράζεν και Σμιντ ξέχασαν να αστοχήσουν

Η νύχτα που Ντράζεν και Σμιντ ξέχασαν να αστοχήσουν

Ο τελικός που έγινε μεταξύ παικτών και όχι ομάδων

Μία μάχη που έχει γραφτεί στην ιστορία. Ένας τελικός πολύ διαφορετικός από τους υπόλοιπους. Από τη μία η πανίσχυρη Ρεάλ της εποχής, από την άλλη η απίστευτη Σναϊντέρο Καζέρτα. Αυτή η αναμέτρηση ωστόσο ήξεραν όλοι πως ήταν η μάχη των δύο καλύτερων μη Αμερικανών παικτών της εποχής.

Από τη μία ο φοβερός και τρομερός Ντράζεν Πέτροβιτς, από την άλλη ένα από τα «φονικά» όπλα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Βραζιλιάνος Όσκαρ Σμιντ. Και εκείνη τη βραδιά, σαν σήμερα 14 Μαρτίου το 1989 τα δύο «πολυβόλα» επεφύλασσαν μία ανεπανάληπτη παράσταση μπροστά στο κοινό που τους παρακολούθησε στο ΣΕΦ.

Ο αγώνας

Ο «Μότσαρτ» έκανε σαφές από νωρίς ότι το παιχνίδι του ανήκε. Μπήκε σαν μανιασμένος στο παρκέ, και στο ημίχρονο είχε ήδη 27 πόντους. Μπορεί τα καλάθια του να έπεφταν βροχή, στην άμυνα ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά. Ο μεγάλος αντίπαλός του, ο Σμιντ, είχε πάρει και αυτός μπρος για τα καλά.

Στο δεύτερο ημίχρονο (στο πρώτο η Ρεάλ ήταν μπροστά με 60-57) οι δύο ηγέτες σταμάτησαν να βλέπουν συμπαίκτες. Απαιτούσαν συνεχώς τη μπάλα και ξεχνούσαν να τη δώσουν. Στα μάτια τους δεν υπήρχε κανείς εκτός από το αντίπαλο καλάθι. Και το ματς πήγε κάπως έτσι. «Καλάθι ο Σμιντ, καλάθι ο Ντράζεν. Εύστοχος ο Όσκαρ, απάντησε ο Πέτροβιτς...».

oscardrazen

 

 

Η Ρεάλ φαινόταν να έχει το πάνω χέρι, ωστόσο ο Σμιντ είπε την τελευταία λέξη. Χωρίς να νιώθει πίεση, παίρνει το τελευταίο σουτ του αγώνα και στέλνει το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο, δίνοντας παράταση εκτός από την αγωνία, και στην μπασκετική πανδαισία του τελικού. Σκορ κανονικής περιόδου 102-102, με τον Σμιντ να έχει 41 και τον Πέτροβιτς 52!

Η Καζέρτα φαινομενικά μπορεί να είχε στείλει το ματς στην παράταση, ωστόσο στον έξτρα χρόνο το «άστρο» του Πέτροβιτς είχε ακόμα λάμψη. Το επιμέρους σκορ των δύο παικτών είναι 10 – 2 υπέρ του «Μότσαρτ» και η Ρεάλ πανηγυρίζει στο τέλος του αγώνα το Ευρωπαϊκό Κύπελλο με τελικό σκορ 117-113.

28 χρόνια αργότερα ο τελικός του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου είναι ίσως ο μόνος τελικός που οι περισσότεροι θυμούνται το τελικό σκορ του. Όποιον και αν ρωτήσεις θα σου πει «62-44». Πέτροβιτς εναντίον Σμιντ. Μία μάχη που δεν θα ξαναγίνει.

Ρεάλ: Πέτροβιτς 62, Χοσέ Χοσέ Μπιριουκόφ 20, Τζον Ρότζερς 14, Φερνάντο Μαρτίν 11, Αντόνιο Μαρτίν 2, Χοσέ Καργόλ 4, Φερνάντο Ρομάι 4, Γιορέντε.

Καζέρτα: Σμιντ 44, Γκεόργκι Γκλούσκοφ 13 , Φερνινάντο Τζεντίλε 24, Βιντσέντσο Εσπόζιτο 2, Ντελανιέλο 18, Φράνκο Μποζέλι 2, Πολεζέλο, Ρίτσο, Τουφάνο, Βιτιέλο.

Ντράζεν Πέτροβιτς εναντίον Όσκαρ Σμιντ



Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
Παναθηναϊκός AKTOR : Απρόοπτο με Λεσόρ, δε θα αγωνιστεί με Περιστέρι
Παναθηναϊκός AKTOR : Απρόοπτο με Λεσόρ, δε θα αγωνιστεί με Περιστέρι
Παναθηναϊκός AKTOR: Συγχαρητήρια στο Περιστέρι
Παναθηναϊκός AKTOR: Συγχαρητήρια στο Περιστέρι
Ρεκόρ εισιτηρίων στη φετινή Euroleague - Οι θέσεις Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού
Ρεκόρ εισιτηρίων στη φετινή Euroleague - Οι θέσεις Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved