Οι… τρελοί αριθμοί της Ευρωλίγκα! (videos+photos)

Οι… τρελοί αριθμοί της Ευρωλίγκα! (videos+photos)

Όλοι γνωρίζουν πως η Ρεάλ πήρε το ένατο ευρωπαϊκό, αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι ομάδα έκανε περισσότερα από τα – δικά της – 20 χρόνια για να το ξαναπάρει; Πόσοι ξέρουν ότι ο Αγιόν δεν είναι ο μοναδικός Μεξικανός που έχει πάρει Ευρωλίγκα; Το Onsports σας φέρνει στο… πιάτο άγνωστους αριθμούς που αξίζει να μάθετε!

Πέρασε και το Φάιναλ Φορ, η Ρεάλ Μαδρίτης δικαιότατα κατέκτησε το ένατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία της μετά το 78-59 επί του Ολυμπιακού και πλέον αρχίζουμε να βλέπουμε… Βερολίνο! Πριν, όμως, το κάνουμε αυτό αξίζει να ρίξουμε μια μικρή ματιά στα στατιστικά και τα ρεκόρ που δημιουργήθηκαν μετά τον τελικό της Κυριακής (17/05), τα οποία παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Το ένατο, το 15ο και η ελίτ!

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε, λοιπόν, το ένατο τρόπαιο. Είχαν προηγηθεί τα τρόπαια που κατέκτησε το 1964, το 1965, το 1967, το 1968, το 1974, το 1978, το 1980 και το 1995. Συνολικά, αυτός ήταν ο 15ος ευρωπαϊκός τίτλος που πήρε η «Βασίλισσα», αφού έχει πάρει τέσσερα Κύπελλα Σαπόρτα, ένα Κύπελλο Κόρατς και το Ούλεμπ Καπ!

Μάλιστα, οι Φελίπε Ρέγιες και Ρούντι Φερνάντες μπήκαν σε ένα ξεχωριστό γκρουπ παικτών που έχουν πάρει τόσο την Ευρωλίγκα όσο και το Γιούροκαπ. Ο Ρέγιες το κατέκτησε όταν ονομαζόταν Ούλεμπ Καπ, με τη Ρεάλ το 2007, ενώ ο Ρούντι με τη Μπανταλόνα το 2008. Επίσης, οι δυο τους συγκαταλέγονται στην… ελίτ των αθλητών που έχουν πάρει Ευρωλίγκα, Ευρωμπάσκετ και Μουντομπάσκετ! Ρέγιες και Ρούντι, είναι μαζί με το Ναβάρο οι μοναδικοί της λίστας που δεν είναι Σοβιετικοί ή Γιουγκοσλάβοι!

Η… κατάρα της ΤΣΣΚΑ

Πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν λόγο για τα 20 χρόνια που περίμενε η Ρεάλ Μαδρίτης να πάρει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο! Πόσοι όμως γνωρίζουν πως αυτός δεν είναι ο… μέγιστος χρόνος αναμονής; Εκτός από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ που έκανε κι αυτή 20 χρόνια να το σηκώσει (1981-2001), υπήρξε και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι Ρώσοι χρειάστηκαν 35 ολόκληρα χρόνια, από το 1971 ως το 2006, για να σηκώσουν ξανά την Ευρωλίγκα και ήδη έχουν αρχίσει πλέον να βλέπουν την κατάρα να… ζωντανεύει ξανά.

Από εκεί και πέρα, ο Φελίπε Ρέγιες χρειάστηκε 230 παιχνίδια Ευρωλίγκα για να πάρει το τρόπαιο! Κι όμως, υπάρχει και παίκτης που έχει παίξει περισσότερα ματς από τον Ισπανό αρχηγό της Ρεάλ στη διοργάνωση, ο οποίος δεν έχει φτάσει στην κατάκτηση της Ευρωλίγκα. Ο Τούρκος Κερέμ Γκονλούμ ακόμα περιμένει, μετά από 232 αγώνες, και μάλλον δύσκολα θα του δοθεί η ευκαιρία να τα καταφέρει…

Μοναδικός Μεϊρί

Πόσοι γνωρίζουν, άραγε, πως ο Σαλάχ Μεϊρί είναι ο πρώτος παίκτης από την Τυνησία που κατακτά την Ευρωλίγκα; Πολλοί μπορεί να πόνταραν στο ότιο ο Γκουστάβο Αγιόν είναι ο πρώτος Μεξικανός. Αν το έκαναν, «κουβάς»! Πριν τον Αγιόν, πριν ακόμα γεννηθεί ο σέντερ της Ρεάλ, υπήρξε ο Μανουέλ Ράγκα της Βαρέζε που πήρε το τρόπαιο τρεις φορές!

Ο πρώτος Μεξικανός που πήρε ποτέ την Ευρωλίγκα

raga

Τέλος, ο Αντρές Νοτσιόνι στα 35 του έγινε ο τρίτος… γηραιότερος MVP στην ιστορία των Φάιναλ Φορ. Ο Αργεντινός άσος πήρε την τιμητική αυτή διάκριση όντας έναν χρόνο μικρότερος από δυο… μυθικούς Αμερικανούς που πάτησαν το πόδι τους στην Ευρώπη κι έκαναν πράγματα και θαύματα. Ο λόγος για τον Μπομ ΜακΑντού που ήταν ο πολυτιμότερος το 1988 με το Μιλάνο και φυσικά, για τον τεράστιο Ντομινίκ Ουίλκινς που ήταν ο κορυφαίος του Φάιναλ Φορ του Παρισιού το 1996, όπου κατέκτησε και την πρώτη Ευρωλίγκα της ιστορίας του ο Παναθηναϊκός και το ελληνικό μπάσκετ.

Ο Ντομινίκ Γουίλκινς στο Παρίσι

32465

Οι… τρελοί αριθμοί της Ευρωλίγκα! (videos+photos)



ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ο δρόμος είναι μακρύς, πάμε μαζί!»
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ο δρόμος είναι μακρύς, πάμε μαζί!»
Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time
Το «Ζάρι» challenge της Μαρίνας Σάττι στο ΟΠΑΠ Game Time
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR: Να το κάνει όπως το 2009
Παναθηναϊκός AKTOR: Να το κάνει όπως το 2009
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved