Ούντο Λάτεκ :  Κορυφαίος στους … αριθμούς και την προσωπικότητα (videos+photos)

Ούντο Λάτεκ : Κορυφαίος στους … αριθμούς και την προσωπικότητα (videos+photos)

Οι αριθμοί μπορεί να εντυπωσιάζουν αλλά σε καμία περίπτωση δεν  είναι σε θέση να σκιαγραφήσουν  ξεκάθαρα το μεγαλείο αυτής της τεράστιας προσωπικότητας όχι μόνον του γερμανικού αλλά και παγκόσμιου ποδοσφαίρου που ακούει στο όνομα Ούντο Λάτεκ.

Ο μεγάλος Γερμανός τεχνικός  άφησε  σε ηλικία 80 ετών την τελευταία του πνοή στην εντατική νοσοκομείου της Κολωνίας νικημένος από τα σοβαρά προβλήματα υγείας  (ένα σοβαρό εγκεφαλικό αλλά και η διάγνωση το 2013 ότι πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον) τα οποία τον ταλαιπωρούσαν τα τελευταία χρόνια.Αλλά παραδίδει μία ασύγκριτη ποδοσφαιρική κληρονομιά καθώς θεωρείται ο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία του ποδοσφαίρου  της πατρίδας του.

image slshow einzel 0 2 zoom81 crop 546x405 546x499-66-47
 Γεννημένος τον Ιανουάριο του 1935 έκανε τα πρώτα του βήματα στην προπονητική αναλαμβάνοντας πόστο στην εθνική Δυτική Γερμανίας ως βοηθός του  θρυλικού Χέλμουτ Σεν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966, όπου η «Νασινοάλμανταφτ»  ηττήθηκε 4-2 με δραματικό  τρόπο στην παράταση στον τελικό με την οικοδέσποινα Αγγλία.

Οι μέρες δόξας  σε Μπάγερν και Γκλάντμπαχ


Τέσσερα χρόνια αργότερα μπήκε για τα καλά  στη λεωφόρο της δόξας με την  σε συλλογικό επίπεδο καριέρα του που είχε πρώτο και αναμφίβολα κορυφαίο σταθμό την Μπάγερν. Τα νούμερα στο παλμαρέ της  εν λόγω  διαδρομής του  δείχνουν   πρώτα απ’ όλα οκτώ πρωταθλήματα  Γερμανίας.  Τα περισσότερα από κάθε άλλον πριν και μετά από αυτόν. Έξι με την   ομάδα του Μονάχου και δύο  στη συνέχεια με την μεγάλη της αντίζηλο  Μπορούσια Μενχεγκλάντμπαχ  .
Το 1974 οδήγησε  την ομάδα του Μονάχου στην κορυφή της Ευρώπης την πρώτη εκ Γερμανίας πρωταθλήτρια της «Γηραιάς Ηπείρου», ενώ πέντε χρόνια αργότερα πανηγύρισε το Κύπελλο UEFA με την Μπορούσια Ντόρτμουντ (1979) και κατάκτησε και 3 Κύπελλα Γερμανίας (όλα με την Μπάγερν). Εκτός Γερμανίας δούλεψε στην Μπαρτσελόνα (1981-1983), την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων και του Κυπέλλου Ισπανίας (1982).
Είναι ο μοναδικός  τεχνικός που έχει σηκώσει με τρεις διαφορετικές ομάδες  και τα τρία ευρωπαϊκά κύπελλα  σε συλλογικό επίπεδο (το ίδιο κατόρθωμα έχει και ο Ιταλός Τζιοβάνι Τραπατόνι αλλά   με μία ομάδα , την Γιουβέντους).
Πέραν όμως των επιτυχιών του σπουδαίου αυτού τεχνικού  που εργάστηκε επίσης στις Κολωνία (1991) και Σάλκε (1992) και συνολικά, στους 760 αγώνες στον πάγκο  είχε να επιδείξει 422 νίκες, 181 ισοπαλίες και 157 ήττες ήταν μία μεγάλη και εξαιρετικά αντισυμβατική μορφή  τόσο μέσα όσο και έξω από τα γήπεδα.

image slshow einzel 0 3 zoom95 crop 546x472 546x47255-1

Ένας ξεχωριστός προπονητής
Χαρακτηριστικό δείγμα η απόφαση του μετά την ιστορική κατάκτηση του Πρωταθλητριών με την Μπάγερν το 1974 κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης  χάρη στο 4-0 στον επαναληπτικό  στο «Χέιζελ» των Βρυξελλών να επιτρέψει εκείνο το εορταστικό βράδυ Παρασκευής της 17ης Μαΐου στους παίκτες του να πιουν. Το πρωί της επόμενης ημέρας η  νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης επιβιβάστηκε  στο πούλμαν και ταξίδεψε στην  πατρίδα γιατί την ίδια ημέρα το απόγευμα   ήταν προγραμματισμένο να αντιμετωπίσει στο τελευταίο ματς της Μπουντεσλίγκα την μεγάλη της αντίζηλο για τους εθνικούς τίτλους Γκλάντμπαχ.  Η  Μπάγερν γνώρισε φυσιολογική συντριβή με 5-0, αλλά ο Λάτεκ  που την είχε ήδη οδηγήσει σε ένα τρίτο σερί πρωτάθλημα δικαίως  έκρινε πως δεν άξιζε να στερήσει από τους παίκτες  του τη χαρά της διασκέδασης!

image slshow einzel 0 6 zoom87 crop 546x424 546x424271
Στα …αλησμόνητα της καριέρας του η κόντρα τμε τον Ντιέγκο Μαραντόνα όταν αμφότεροι συνυπήρξαν στην Μπαρτσελόνα στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 80  όταν και αιτιολόγησε την απομάκρυνση του από τον πάγκο των Καταλανών με την ασυμφωνία …χαρακτήρων που είχε με τον νεαρό τότε Αργεντινό αστέρα.

546x378 FJEWxS7fDT

Το θρυλικό  μπλε πουλόβερ
Αλλά και την θητεία του στην Κολωνία  στα τέλη της ίδιας δεκαετίας όταν ανέλαβε τεχνικός διευθυντής. Στο πρώτο παιχνίδι των «Τράγων» τη σεζόν 1987/88,  παρά το ότι ήταν καλοκαίρι φορούσε ένα μπλε πουλόβερ και σ ερώτηση  των δημοσιογράφων για ποιο λόγο επέλεξε τη συγκεκριμένη ενδυμασία,  απάντησε ότι το συγκεκριμένο πουλόβερ αποτελεί το γούρι της ομάδας του και θα το βγάλει μόνο όταν χάσει  η Κολωνία  που  τον δικαίωσε περίτρανα καθώς έκανε ένα σερί 15 αγώνων χωρίς ήττα!  Μάλιστα χρεώθηκε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας από τον νεαρό τότε τεχνικός της  Κριστόφ Νταούμ και  έβγαλε το περίφημο πουλόβερ τον Νοέμβριο, όταν η Βέρντερ Βρέμης του Ότο Ρεχάγκελ  έβαλε φρένο στη  σπουδαία εκείνη επιτυχημένη πορεία.
Στα αξιοσημείωτα της καριέρας  του ασφαλώς το ότι ο 1977 έγινε ο πρώτος προπονητής που  οδήγησε δεύτερη ομάδα σε τελικό του Πρωταθλητριών, αλλά η  Γκλάντμπαχ  ηττήθηκε 3-1 από την μεγάλη τότε Λίβερπουλ.

image slshow einzel 0 9 zoom78 crop 546x301 546x300116

Τηλεσχολιαστής και σωτήρας της Ντόρτμουντ


Στη δεκαετία του '90   μεταπήδησε στον …σχολιασμό αγώνων πριν επιστρέψει  προσωρινά το 2000 στην προπονητική για να σώσει την Ντόρτμουντ από τον υποβιβασμό!
 Μνημειώδης η δήλωση του «ήρθα από το  τίποτα, αλλά στο ποδόσφαιρο  χρωστάω τα πάντα» αλλά αναμφίβολα στην πατρίδα του (αλλά και όχι μόνον) και  το δημοφιλέστερο των σπορ του  οφείλει πάρα πολύ και επάξια έχει το όνομα του γραμμένο στα σημαντικότερα κεφάλαια της ιστορίας του.




Basket League, Άρης – Προμηθέας 89-85: «Ζωντανός» στην παράταση και Game 3!
Basket League, Άρης – Προμηθέας 89-85: «Ζωντανός» στην παράταση και Game 3!
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Γιαννακόπουλος παρέθεσε δείπνο στην ομάδα πριν το Euroleague Final Four 2024
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Γιαννακόπουλος παρέθεσε δείπνο στην ομάδα πριν το Euroleague Final Four 2024
Ολυμπιακός: Ο Μασεράνο κάλεσε τον Έσε στην εθνική Αργεντινής Κ23
Ολυμπιακός: Ο Μασεράνο κάλεσε τον Έσε στην εθνική Αργεντινής Κ23
Euroleague Final Four 2024, Παναθηναϊκός: Σλούκας κι Ερνανγκόμεθ ακολούθησαν μέρος της προπόνησης
Euroleague Final Four 2024, Παναθηναϊκός: Σλούκας κι Ερνανγκόμεθ ακολούθησαν μέρος της προπόνησης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved