Ντέιβιντ Χίλι: Ο άνθρωπος που... ξέμεινε στα 70s! (photos+videos)

Ντέιβιντ Χίλι: Ο άνθρωπος που... ξέμεινε στα 70s! (photos+videos)

Το Onsports θυμάται την -όχι και τόσο λαμπρή- καριέρα του Ντέιβιντ Χίλι ανήμερα της αποχώρησής του από την ενεργό δράση – Ο επιθετικός... παλιάς κοπής που ξέμεινε στη δεκαετία του ’70!

Από τον τρόπο που μιλούσε μέχρι τον τρόπο που πανηγύριζε όταν έβαζε γκολ, ο Ντέιβιντ Χίλι «ξεχείλιζε» ανέκαθεν... cult-ίλα. Ένας επιθετικός γεννημένος για μεγάλα πράγματα που ατύχησε πολλάκις στην καριέρα του, με πρώτη και... χειρότερη τη στιγμή που αποχώρησε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ξεκινώντας ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ταξίδι χωρίς Ιθάκη, σκύλο και Πηνελόπη.

Γεννημένος στο χωριό Κίλιλεϊ της Βόρειας Ιρλανδίας τον Αύγουστο του 1979, έκανε ξεκάθαρη την πρόθεσή του να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής από πολύ νωρίς.

Σε ηλικία 16 ετών, «πιάνοντας» το... trend της εποχής πήγε στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να μάθει από τον καλύτερο. Υπό την εποπτία του σερ Άλεξ Φέργκιουσον ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μια φορά σε επίσημο αγώνα στην ήττα από την Άστον Βίλα στο Λιγκ Καπ του 1999 και έκτοτε ξεκίνησε μια «Οδύσσεια» που τον έφερε σε δέκα διαφορετικούς συλλόγους, σε Αγγλία και Σκοτία.

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας

Η πρώτη ομάδα στην οποία ο Χίλι είχε την ευκαιρία να πετύχει κάτι καλό ήταν η Πρέστον. Υπέγραψε εκεί το καλοκαίρι του 2001 και σε διάστημα τριών ετών φόρεσε τη φανέλα της 137 φορές, σημειώνοντας 44 γκολ. Αποκορύφωμα της απόδοσής του η σεζόν 2003-04 όταν βρήκε τη «φόρμα» του έπειτα από δυο χρονιές στη μετριότητα και με 15 γκολ σε 42 ματς κέρδισε το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της ομάδας για τη σεζόν 2003-04.

Γνώριζε ωστόσο ότι η Πρέστον δεν μπορούσε να του υποσχεθεί πολλά και τον Οκτώβριο του 2004 κατάφερε να ανέβει ένα ακόμη σκαλοπάτι στην καριέρα του. Υπέγραψε στη Λιντς με τη φανέλα της οποίας σημείωσε άλλα 29 τέρματα σε 111 αγώνες, όντας πρώτος σκόρερ του συλλόγου τη σεζόν 2006-07 όταν τα «παγώνια» υποβιβάστηκαν στη League One. Είχε έρθει η ώρα και πάλι να ψάξει νέα... Ιθάκη.

Δεν του... πήγαινε η Premier League

Η πολυπόθητη επιστροφή στα... μεγάλα σαλόνια της Premier League ήρθε το 2007 όταν αποκτήθηκε από τη Φούλαμ. Όπως αποδείχθηκε τόσο στη μια σεζόν τους με τους «κότατζερς» όσο και στις τρεις σεζόν με τη Σάντερλαντ όμως, ο Χίλι δεν το... είχε με την Premier League. Σε 43 αγώνες συνολικά με τις δυο ομάδες σκόραρε μόλις πέντε φορές και συγκέντρωσε πάνω του τα βλέμματα περισσότερο για μια πράξη θρησκευτικού περιεχομένου, παρά για την απόδοσή του.

Τον Ιούλιο του 2008 μιμήθηκε τον πανηγυρισμό του Πολ Γκασκόιν γνωστό ως «φλάουτο», ο οποίος παραπέμπει με ισχυρή δόση ειρωνίας στον αγώνα των Ιρλανδών –και δη των οπαδών της Σέλτικ- για ανεξαρτησία! Ο... πανικός που προκλήθηκε έκανε τον Χίλι γνωστό από άκρη σε άκρη στη Σκοτία και η Ρέιντζερς δεν άφησε το συμβάν να... περάσει έτσι.

Ένας τίτλος, το τέλειο... κύκνειο άσμα

Το καλοκαίρι του 2011 η Ρέιντζερς έπραξε αυτό που αναμενόταν από πολλούς φίλους της: ανακοίνωσε την απόκτηση του Ντέιβιντ Χίλι τρία χρόνια μετά τον προκλητικό πανηγυρισμό του και η... έκρηξη μίσους των οπαδών της Σέλτικ επαναλήφθηκε, παρότι ο παίκτης είχε ζητήσει συγγνώμη για την χειρονομία του.

Η μεταγραφή στη Ρέιντζερς έμελλε να μετατραπεί στο τέλειο κύκνειο άσμα μιας καριέρας που... βυθίστηκε από νωρίς στη μετριότητα. Σε 19 ματς ο Χίλι σκόραρε 4 φορές και πανηγύρισε την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Σκοτίας, όπως και του Λιγκ Καπ!

Έκλεισε την καριέρα του στη Μπέρι, την περσινή σεζόν, και την Τρίτη 3/12/2013 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.

Ένας ήρωας της πατρίδας!

Σε συλλογικό επίπεδο ο Ντέιβιντ Χίλι κατάφερε λίγα πράγματα, αν εξαιρέσει κανείς το Πρωτάθλημα Σκοτίας. Έζησε μια περίεργη καριέρα, παρότι ήταν ένας από τους τελευταίους «κυνηγούς» παλιάς κοπής που θα μπορούσε να γράψει τη δική του ιστορία αν είχε περισσότερη τύχη στις ακαδημίες της Γιουνάιτεντ. Αυτό δεν τον θλίβει ιδιαίτερα βέβαια, αφού η κα...λα του έγινε επάγγελμα και πέρασε –σύμφωνα με τον ίδιο- «μερικά απολαυστικά χρόνια παίζοντας ποδόσφαιρο».

Αυτοί που θα έχουν για πάντα στην καρδιά τους τον Ντέιβιντ Χίλι, είναι οι συμπατριώτες του. Γεννημένος στη Βόρεια Ιρλανδία, ήταν πάντα πιστός στο κάλεσμα της εθνικής του ομάδας. Όσο πιστός ήταν και στο σκοράρισμα με τη φανέλα της, αφού από το 2000 μέχρι και την 3η Δεκεμβρίου 2013, σε 95 αγώνες σκόραρε 36 φορές και φιγουράρει στην κορυφή του πίνακα με τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό φαίνεται αυτό το νούμερο όταν κοιτάζεις τη δεύτερη θέση και βλέπεις τα... 13 τέρματα των Μπίλι Γκιλέσπι και Κόλιν Κλαρκ. Ο Χίλι είναι ένας ήρωας της πατρίδας του, παίκτης που –ουσιαστικά- πρόσφερε περισσότερα στην εθνική ομάδα της χώρας του παρά στους συλλόγους που αγωνίστηκε. Ένας ποδοσφαιριστής που αν ήταν Άγγλος, θα ήταν στο επίκεντρο κάθε μεγάλης διοργάνωσης στην οποία δεν συμμετείχε η Βόρεια Ιρλανδία για ευνόητους λόγους.

Το δικό του σχόλιο για την καριέρα του; «Οι άνθρωποι έλεγαν συνέχεια “του φάνηκε δύσκολη Premier League” και όντως ήταν δύσκολα. Δεν είναι όλοι γεννημένοι για να παίζουν στο υψηλότερο επίπεδο». Ταπεινός...



ΠΑΟΚ: «Νάσο μάγκα ανάμεσα μας πάντα» - «Επτά χρόνια, κανείς δεν ξεχνά…»
ΠΑΟΚ: «Νάσο μάγκα ανάμεσα μας πάντα» - «Επτά χρόνια, κανείς δεν ξεχνά…»
Κι άλλος συλληφθέντας στη φυλακή - Ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης
Κι άλλος συλληφθέντας στη φυλακή - Ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης
Μαρία Σάκκαρη: «Καθάρισε» τη Στέφενς σε 63 λεπτά και πέρασε στις «16»
Μαρία Σάκκαρη: «Καθάρισε» τη Στέφενς σε 63 λεπτά και πέρασε στις «16»
Βασίλης Σπανούλης: Κορυφαίος προπονητής του BCL – Η συγκίνηση και το «ευχαριστώ τη γυναίκα μου»
Βασίλης Σπανούλης: Κορυφαίος προπονητής του BCL – Η συγκίνηση και το «ευχαριστώ τη γυναίκα μου»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved