Δύο ομάδες κι ένα ντέρμπι σε μία... ζυγαριά!

Δύο ομάδες κι ένα ντέρμπι σε μία... ζυγαριά!

Τα ντέρμπι είναι από μόνα τους παιχνίδια, στα οποία δεν χωρούν προβλέψεις… Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ντέρμπι, που κρίνουν ένα ολόκληρο πρωτάθλημα! Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, από το οποίο κρίνεται ένα ολόκληρο πρωτάθλημα!

Προβλέψεις, προγνωστικά και… μαντεψιές πριν από το αποψινό ντέρμπι του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα σοφό να κάνει κάποιος… Το συγκεκριμένο ματς αποτελεί τη «μητέρα των μαχών» ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ομάδες της χώρας και οι παράμετροι, οι οποίοι θα μπορούσαν να κρίνουν την έκβασή του και τον τελικό νικητή (αν φυσικά υπάρξει τέτοιος…) είναι πολλές!

Το Onsports σήμερα, λίγες ώρες πριν ο Τάσος Κάκος σφυρίξει για πρώτη φορά στο ματς και η μπάλα κυλήσει στο καλοκουρεμένο χορτάρι του Ολυμπιακού Σταδίου, επιχειρεί να «διαβάσει» το παιχνίδι των «αιωνίων» αντιπάλων και να βάλει – όσο αυτό είναι εφικτό – τις δύο ομάδες στη… ζυγαριά!

Ας δούμε, λοιπόν, έξι διαφορετικά επίπεδα του αποψινού ντέρμπι τόσο με… πράσινα, όσο και με «ερυθρόλευκα» γυαλιά!

ΦΟΡΜΑ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:  Δύο νίκες και τρεις ήττες για μια ομάδα που διεκδικεί τίτλο σίγουρα δεν είναι καλός απολογισμός. Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν μόλις έναν βαθμό στα δύο ντέρμπι με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για να μην απαιτείται να πάρει κάτι περισσότερο από τη νίκη στο σημερινό παιχνίδι με τον «αιώνιο αντίπαλο», αλλά δεν τον πήρε ούτε αυτόν, με αποτέλεσμα να μην κρατά την τύχη στα χέρια του ακόμα και αν έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα στην αποψινή «μάχη» της Καλογρέζας.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:  Μέχρι πριν από τρία 24ωρα ο Ολυμπιακός φάνταζε σαν… μικρή Μπαρτσελόνα, σαν μία ομάδα, η οποία όχι μόνο ήταν ανίκητη σε όλες τις διοργανώσεις, αλλά οι αντίπαλοι της ούτε καν να της βάλουν γκολ δεν μπορούσαν! Σχεδόν 11 ματς σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Europa League με το απόλυτο για τους «ερυθρόλευκους» έκαναν τους οπαδούς τους να… πετούν στον έβδομο ουρανό! Και λέμε… σχεδόν 11, διότι στο τελευταίο δεκάλεπτο του 11ου σερί ματς «χάλασε η μαγεία» για τον Ολυμπιακό, καθώς το 1-0 επί της Μέταλιστ, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (15/03) στο Φάληρο, θα «έγραφε» το εμφατικό 11x11 με τέρματα 22-0 (!) για τους Πειραιώτες ενόψει του αποψινού ντέρμπι και παράλληλα θα τους έφερνε στην οκτάδα του Europa League, o Βιγιάγκρα, ο Ντέβιτς και ο… Μέγιερι ωστόσο, έβαλαν τέλος στο ονειρώδες νικηφόρο σερί των πρωταθλητών Ελλάδας.

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:  Η ψυχολογία καθορίζεται και από τη φόρμα. Οι «πράσινοι» είχαν πλεονέκτημα πέντε βαθμών από τον Ολυμπιακό και δικαίωμα στο λάθος. Το οποίο εντούτοις... καταχράστηκαν με αποτέλεσμα τώρα να βρίσκονται στο -4 και σίγουρα και σε όχι τόσο καλή ψυχολογική κατάσταση έπειτα από τις διαδοχικές ήττες (με ΑΕΚ, ΠΑΟΚ). Το ότι θα έχουν, βέβαια, την συμπαράσταση σχεδόν 50.000 οπαδών τους, συγκαταλέγεται στις «ενέσεις» ηθικού για τους «πράσινους»! Εκτός κι αν η εξέδρα αποδειχθεί περισσότερο αγχωτική, παρά… αγχολυτική για τους παίκτες του Φερέιρα που θα παίξουν για ένα και μοναδικό αποτέλεσμα, τη νίκη, εν αντιθέσει με τους αντιπάλους τους, οι οποίοι – έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα στο πρωτάθλημα – δεν θα έλεγαν «όχι» σε μία ισοπαλία απόψε στο ΟΑΚΑ, ώστε να μην διαταραχθεί το… status quo του +4…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:  Αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο ερωτηματικό του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ… Αν δεν υπήρχε το «στραπάτσο» του τελευταίου δεκάλεπτου με τη Μέταλιστ, ο Ολυμπιακός θα παρατασσόταν απόψε με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία! Ο απροσδόκητος αποκλεισμός - έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς στο «Γ. Καραϊσκάκης» - από τους Ουκρανούς πλήγωσε σημαντικά τους Πειραιώτες… Βέβαια, το αν τους πλήγωσε σε τέτοιο βαθμό που δεν θα έχουν… κουράγιο ν’ αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό ή αν απλά τους «χαλύβδωσε», θα φανεί σε λίγες ώρες... Θα «βρυχηθεί» το «πληγωμένο θηρίο» ή ο Παναθηναϊκός θα βρει την ευκαιρία να… μπήξει ακόμα βαθύτερα το μαχαίρι στα τραύματα των πρωταθλητών;

 

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:  Ο φετινός Παναθηναϊκός αποτελεί σε μεγάλο βαθμό έργο Φερέιρα. Ο Πορτογάλος έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση φίλων και μη, υποστηρικτών του «τριφυλλιού», αλλά και οπαδών άλλων ομάδων. Με περιορισμένες λύσεις κατάφερε να φτιάξει ένα σύνολο που κατά διαστήματα έπαιξε και κακό ποδόσφαιρο. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, οι περιορισμένες αυτές λύσεις... περιορίστηκαν ακόμα περισσότερο και ακόμα και ο… πανούργος Φερέιρα δεν κατάφερε να βγάλει λαγό από το καπέλο στα ματς με ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Απόψε έχει μια τρίτη ευκαιρία...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:  Η διαχείριση του έμψυχου δυναμικού του Ολυμπιακού από τον Ερνέστο Βαλβέρδε τον τελευταίο ενάμιση μήνα ήταν… σεμιναριακού επιπέδου! Ο 48χρονος Ισπανός τεχνικός κατάφερε να βγάλει έναν αγωνιστικό Γολγοθά χωρίς απώλειες - μέχρι τον αποκλεισμό από τη Μέταλιστ φυσικά… - χωρίζοντας ουσιαστικά την ομάδα σε… ζευγάρια (Ιμπαγάσα-Μακούν, Αβραάμ/Μέλμπεργκ-Μαρκάνο, Χολέμπας-Μαρκάνο, Τζεμπούρ-Ντιόγκο, Αμπντούν-Φουστέρ, Μανιάτης-Μοντέστο), τα μέλη των οποίων ενάλλασσε από παιχνίδι σε παιχνίδι παίρνοντας το μέγιστο από κάθε παίκτη του, αλλά παράλληλα δίνοντας πολύτιμες… ανάσες στον καθένα απ’ αυτούς! Αν ο Βαλβέρδε καταφέρει να διαχειριστεί σωστά και την ήττα από τη Μέταλιστ, όπως έκανε τόσο καιρό με τις νίκες της ομάδας του κρατώντας τους παίκτες «προσγειωμένους», θα προσθέσει ακόμα ένα… παράσημο στην εν Ελλάδι προπονητική του καριέρα!    

 

ΠΑΓΚΟΣ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:  Αν ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρει τελικά να κόψει πρώτος το νήμα, μια από τις βασικές αιτίες θα είναι το βάθος του ρόστερ του. Ήταν που ήταν προβληματικοί οι «πράσινοι» σε αυτόν τον τομέα, είχαν και μεγάλη ατυχία χάνοντας πολλούς παίκτες λόγω τραυματισμών. Ειδικά η απώλεια του Λέτο, πλήγωσε πολύ το «τριφύλλι», καθώς εκτός από τα γκολ, χάθηκε και η φαντασία… Τι επιλογές θα έχει δίπλα του, στον πάγκο, ο Φερέιρα αν κάτι «στραβώσει»; Τον - όχι απόλυτα έτοιμο, καθώς προέρχεται από πολύμηνη απουσία - Νίνη, τον - όχι και πιο… εύστοχο σέντερ φορ του πρωταθλήματος - Τοτσέ (αν βέβαια ο Ισπανός δεν ξεκινήσει!), τον Καραγκούνη, ο οποίος παραμένει φυσικά σπουδαία προσωπικότητα, αλλά φέτος έχει χάσει τη λάμψη του και τον - ή του ύψους ή του βάθους - Κλέιτον…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:  Το βάθος του ρόστερ των πρωταθλητών Ελλάδας φάνηκε σε όλο του το μεγαλείο τον περασμένο ενάμιση μήνα, με τους «ερυθρόλευκους» ν’ αγωνίζονται κάθε τρεις μέρες, σε έδρες «κολαστήρια», όπως η Τούμπα ή σε πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως οι -16 στο «Λουζνίκι» της Μόσχας και οι -7 του Χάρκοβο. Ο Ολυμπιακός υπερκέρασε μεγάλους σκοπέλους και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις παίζοντας εξαιρετικό ποδόσφαιρο, κάτι που οφείλεται στους πολλούς και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές που υπάρχουν στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Απόψε στο ΟΑΚΑ ο Βαλβέρδε όταν θελήσει να αλλάξει κάτι - παρά το ότι δεν θα έχει στην διάθεσή του τους τραυματίες Τοροσίδη και Πάντελιτς - θα μπορεί να τραβήξει από την «φαρέτρα» του «όπλα» όπως ο Φουστέρ ή ο Καζίμ-Ρίτσαρντς, αλλά και ο Ιμπαγάσα, αν υποθέσουμε ότι ο Αργεντίνος δεν θα ξεκινήσει το ντέρμπι, καθώς δεν είναι 100% έτοιμος μετά τον τραυματισμό του…

 

ΠΑΙΚΤΗΣ-ΚΛΕΙΔΙ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:  Παίκτης-κλειδί σε ένα ντέρμπι μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Από τον τερματοφύλακα, μέχρι αυτόν που θα έρθει από τον πάγκο. Αν πάντως κάποιος ρωτούσε τον Φερέιρα για ποιον από τους ποδοσφαιριστές του ελπίζει να βρεθεί σε μεγάλη βραδιά απόψε, το πιθανότερο είναι ότι θα επέλεγε τον Κατσουράνη. Κι αυτό διότι στα τελευταία παιχνίδια και απόντος του Λέτο, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει δυσκολία στην ανάπτυξη και την παραγωγή φάσεων. Υπάρχει ωστόσο, ακόμα ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος θα μπορούσε να «κλέψει την παράσταση» για τους «πράσινους» και αυτός δεν είναι άλλος από τον Χριστοδουλόπουλο! Το όνομα του διεθνούς Έλληνα μεσοεπιθετικού… τριγυρίζει στο μυαλό του Φερέιρα για την κορυφή της επίθεσης (!), σκέψη με πολύ ρίσκο αν τελικά γίνει πραγματικότητα στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ. Θα μπορέσει ν’ ανταποκριθεί σ’ έναν άγνωστο ρόλο ο Μακεδόνας ποδοσφαιριστής, απέναντι μάλιστα, σε αμυντικούς της κλάσης και της εμπειρίας του Μέλμπεργκ και του Αβραάμ Παπαδόπουλου; Αλλά, θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος, και ο Λέτο κάπως έτσι δεν εξελίχθηκε σε μεγάλο «κανόνι» για τους «πράσινους»; Όταν, δηλαδή, εν μία νυκτί «μεταμορφώθηκε» από αριστερό εξτρέμ σε σέντερ φορ!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:  Το να βρεις ποιος παίκτης του Ολυμπιακού θ’ αποτελέσει το «κλειδί» σ’ ένα ματς ισοδυναμεί πάνω-κάτω με το να… μαντέψεις ποιος αριθμός θα είναι ο τζόκερ στην επόμενη κλήρωση του ΟΠΑΠ! Στο χορτάρι του ΟΑΚΑ απόψε είναι πολλές οι παράμετροι που ενδεχομένως θα μπορούσαν να καθορίσουν την τελική αγωνιστική παρουσία των πρωταθλητών… Θα είναι επηρεασμένος ο – μέχρι πρότινος ανίκητος – Μέγιερι από τα δύο λάθη του στο ματς με τη Μέταλιστ, τα οποία ουσιαστικά κόστισαν στον Ολυμπιακό την πρόκριση στους «8» του Europa League…; Θα καταφέρει να βάλει - σε ακόμα ένα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος - την «σφραγίδα» του ο Μιραλάς…; Θα καταφέρει ο Μακούν να φιλτράρει το παιχνίδι του Ολυμπιακού, όπως το κάνει ο Ιμπαγάσα, σε περίπτωση που τελικά επιλεγεί αυτός από τον Βαλβέρδε αντί του Αργεντίνου «μαέστρου» στην ενδεκάδα…; Θα πάρει τα «πάνω του» ο Τζεμπούρ μετά τις τελευταίες «χαμηλές πτήσεις» του…; Διαλέγετε και παίρνετε!

 

Η... ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ:  Από τη στιγμή που ο Τοτσέ - αν φυσικά επιλέξει αυτόν ο Φερέιρα και όχι τον Χριστοδουλόπουλο στην θέση του σέντερ φορ - δεν είναι ο παίκτης που φτιάχνει από μόνος του φάσεις, σημαντικό ρόλο αναφορικά με το πόσο απειλητικός θα είναι ο Παναθηναϊκός θα παίξει ο Κουίνσι. Ο Γκανέζος δεν βρίσκεται σε… καλό φεγγάρι, έχει αποδείξει όμως ότι με την ταχύτητά του μπορεί να κάνει άνω κάτω οποιαδήποτε άμυνα. Το γκολ των «πράσινων» στο «Γ. Καραϊσκάκης», άλλωστε, προήλθε από ενέργειά του και ασίστ… πάρε-βάλε στον Ζέκα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:  Η απουσία του Τοροσίδη από το δεξί άκρο της αμυντικής γραμμής των «ερυθρόλευκων» ίσως αποδειχθεί «αχίλλειος πτέρνα» για τον Ολυμπιακό… Διότι ο Μοντέστο, ο οποίος θα κληθεί να… γεμίσει τα παπούτσια του αρχηγού των Πειραιωτών θα πέσει πάνω – εκτός απροόπτου – στον Κουίνσι. Ο Γκανέζος είναι ο ταχύτερος, εκρηκτικότερος και - ελλείψει Λέτο - ποιοτικότερος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού και ίσως προκαλέσει πολλά προβλήματα στο «μαχητή», έμπειρο, αλλά όχι τόσο γρήγορο (και σίγουρα όχι «καθαρόαιμο» δεξιό μπακ) Κορσικανό ποδοσφαιριστή… Εκτός κι αν ο Βαλβέρδε αιφνιδιάσει τον Φερέιρα με το μοναδικό τρικ που θα μπορούσε να κάνει! Να αλλάξει θέσεις, δηλαδή, σε Μοντέστο και Μανιάτη! Θα ρισκάρει ο Ισπανός να χάσει από το νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής το «μηχανάκι» του για να καλύψει το δεξί άκρο της άμυνας; Χλωμό, αλλά σε μία παρτίδα σκάκι, όπως είναι και το αποψινό ντέρμπι, τίποτα δεν αποκλείεται!..



Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο σχολιαστής της EuroLeague αποθεώνει το ΟΑΚΑ - «Έτρεμα από αδρεναλίνη»
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Δείπνο συσπείρωσης από τον Λουτσέσκου πριν το μεγάλο ντέρμπι τίτλου
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved