Αυγενάκης: «Δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε παγκόσμιες εμβληματικές διοργανώσεις»

Αυγενάκης: «Δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε παγκόσμιες εμβληματικές διοργανώσεις»

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στην εφημερίδα «Manifesto» παραχώρησε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

-Σας είδαμε με τον Πρωθυπουργό στην εκδήλωση για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν 20 χρόνια για να ξαναπάρουν ζωή;

«Είναι αλήθεια πως αφέθηκαν, παραμελήθηκαν κι εγκαταλείφθηκαν μετά από το 2004. Δεν υπήρξε ένα συντονισμένο σχέδιο για την ουσιαστική αναβάθμιση και εκμετάλλευσή τους. Η Κυβέρνηση τις ξανακάνει λειτουργικές μέσα από καθημερινές βελτιωτικές παρεμβάσεις, αλλά και ρεαλιστικές πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού τους. Ο Πρωθυπουργός ήταν άλλωστε εκείνος που -με το προσωπικό του ενδιαφέρον- έδωσε το σύνθημα για την αναγέννηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων τον Ιούλιο του 2019, όταν μου ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργείου Αθλητισμού. Κοιτώντας μπροστά, εστιάζουμε στην πλήρη αξιοποίηση του Ολυμπιακού πλούτου. Πάμε τον αθλητισμό μας ακόμα πιο ψηλά, πιο μπροστά, για την αθλητική οικογένεια και τη νέα γενιά».

-Πέρα από τα έργα υποδομής, υλοποιήσατε τολμηρές αλλαγές στο χώρο του αθλητισμού. Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο;

«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να αναγνωρίζεται το έργο που έχει γίνει από την πλειοψηφία της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας. Οι τομές στις οποίες προχωρήσαμε ήρθαν ως αποτέλεσμα δουλειάς, σκληρών διαπραγματεύσεων και αστείρευτης διάθεσης για ποιοτική ενίσχυση του αθλητισμού μας. Οι δυσκολίες ήταν πολλές: από τους «αιωνόβιους» παράγοντες και τις αμέτρητες εκκρεμότητες στο πεδίο του αντιντόπινγκ, μέχρι την πανδημία και την τρέχουσα ενεργειακή κρίση. Αντιστρέψαμε το κλίμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρις στις μεταρρυθμίσεις, που αγκαλιάστηκαν από την υγιή πλειονότητα του αθλητικού μας οικοδομήματος, τα πολλά έργα και τις μεγάλες διοργανώσεις που αναλάβαμε. Κυρίως όμως, μέσα από την ειλικρινή σχέση μας με όλο το φάσμα της αθλητικής μας οικογένειας, η οποία πλέον μας εμπιστεύεται».

-Μέχρι τις εκλογές, ποιες είναι οι προτεραιότητες σας;

«Συνεχίζουμε σταθερά και μπροστά. Οπωσδήποτε, σε πρώτο πλάνο τίθεται η δημοπράτηση της κατασκευής του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στη Ραφήνα, του πρώτου αθλητικού κέντρου αποκλειστικά για ΑμεΑ. Είναι η τελευταία από τις επτά δεσμεύσεις, που είχαμε θέσει στην πρώτη μας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό τον Ιούλιο του 2019 και ακόμα δεν έχουμε ολοκληρώσει. Οι Μελέτες είναι έτοιμες και άμεσα θα έχουμε ημερομηνία δημοπράτησης. Επιδιώκουμε να συμπληρώσουμε το νομοθετικό έργο μας, ενώ αυτά τα 3,5 χρόνια έχουμε παραγάγει 7 νόμους, 5 Κυρώσεις Μνημονίων Συνεργασίας με άλλες χώρες και 48 νομοθετικές διατάξεις. Όλες οι πολιτικές μας στοχεύουν να δώσουν ξανά στον αθλητισμό μας τη χαμένη του αίγλη και «καθρέφτης» του είναι και η διεθνής παρουσία και προβολή της χώρας μας παγκοσμίως. Θα φροντίσουμε, ώστε οι σπουδαίες διοργανώσεις, που θα γίνουν και το 2023, όπως το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος και οι 3οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες «Ηράκλειο 2023» να είναι οργανωτικά πανέτοιμοι».

- Μπορούμε να ονειρευόμαστε μια μεγάλη διοργάνωση, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στην Ελλάδα;

«Αν ανατρέξουμε στον Ιούλιο του 2019 θα σας έλεγα ότι κάνετε όνειρα... θερινής νυκτός! Η χώρα μας βρέθηκε για πολλά χρόνια διεθνώς απομονωμένη. Εμείς βγήκαμε μπροστά, διεκδικήσαμε και διοργανώσαμε με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2021 την Γενική Συνέλευση των 205 Ολυμπιακών Επιτροπών, από όλες τις χώρες του κόσμου, στο Ηράκλειο, καταφέρνοντας να αλλάξουμε εντελώς την αρνητική εικόνα που επικρατούσε. Από τότε η μια επιτυχημένη διοργάνωση διαδέχεται την άλλη: ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2021 και 2022, ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος 2022, Aegean 600, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball, ανάληψη 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» κλπ., ενισχύοντας και το ζωτικό στόχο της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού. Ναι, δικαιούμαστε να ονειρευόμαστε παγκόσμιες εμβληματικές διοργανώσεις σε κάθε άθλημα, διότι πλέον μας υπολογίζουν όλοι οι διεθνείς φορείς. Ποτέ όμως δεν προβαίνουμε σε εξαγγελίες, προτού βεβαιωθούμε ότι έχουμε σχεδιάσει επαρκώς, έχουμε προβλέψει τα αναγκαία και μπορούμε να ανταποκριθούμε στις εκάστοτε απαιτήσεις».

-Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ψηφοφόρους σας στο Ηράκλειο της Κρήτης;

«Η Κρήτη, ο νομός Ηρακλείου, οι συντοπίτες μου είναι η μεγάλη μου αγάπη. Αυτή που με έκανε να ασχοληθώ με τα κοινά, μου δίνει δύναμη να αγωνίζομαι, να διεκδικώ για τον τόπο μας, να μην το βάζω κάτω στις δύσκολες συνθήκες. Νοιάζομαι καθημερινά, είμαι πάντοτε «παρών» για να βρούμε λύσεις, να διαχειριστούμε τις φυσικές καταστροφές, να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα της περιοχής μας, να προβάλλουμε τα μέρη μας στα πέρατα της γης. Τα τελευταία 3,5 χρόνια φέραμε το Ηράκλειο στο επίκεντρο της προσοχής. Δύο-τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-η δημιουργία και επιτυχής λειτουργία του πρώτου Εθνικού Κέντρου Παράκτιων Αθλημάτων στον Καρτερό (Karteros Beach Sports Center), που μέσα σε μόλις τρεις μήνες φιλοξένησε σπουδαίες διεθνείς εκδηλώσεις, έφερε χιλιάδες αθλητές και επισκέπτες, διαφήμισε τον τόπο μας παγκοσμίως και συνδέθηκε παράλληλα με την κοινωνία μέσω αλλεπάλληλων δράσεων που δεν είχαν αμιγώς αθλητικό χαρακτήρα.

-Μια σειρά άλλων εγκαταστάσεων, που αναβαθμίζονται ή κατασκευάζονται σε όλο τον νομό και μάλιστα για αθλήματα όχι από εκείνα που αποκαλούνται «δημοφιλή», αλλά που ταιριάζουν με τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής και μπορούν να προσελκύουν αθλητές και επισκέπτες όλο το έτος, ενισχύοντας τον αθλητικό τουρισμό, την τοπική και εθνική οικονομία.

-το Παγκρήτιο Forum Προώθησης Κρητικών Προϊόντων στην Αθήνα ανέδειξε την αξία της κρητικής διατροφής και ως αθλητικής υγιεινής διατροφής και ευζωίας.

Το Ηράκλειο αλλάζει και γίνεται επίκεντρο αναπτυξιακών, αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων, βγαίνοντας μπροστά για την Ελλάδα μας στον παγκόσμιο χάρτη. Τα αποτελέσματα είναι ορατά και αναγνωρίζονται από όλους τους παραγωγικούς και τουριστικούς φορείς του νησιού.

Την αναβάθμιση της Ελλάδας μας θα συνεχίσω, με αφοσίωση, να υπηρετώ, από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκομαι!».



Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved