Nέα πίστα για μηχανοκίνητο αθλητισμό στη Μεγαλόπολη - Αθλητικά έργα και στον στίβο
gga.gov

Nέα πίστα για μηχανοκίνητο αθλητισμό στη Μεγαλόπολη - Αθλητικά έργα και στον στίβο

Η νέα πίστα για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στη Μεγαλόπολη και 23 άλλα αθλητικά έργα, που ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ, με μεγάλη έμφαση στον στίβο

Όσα είπε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Πελοποννήσου «200+ Έργα για την Πελοπόννησο του 2030», παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:
 
Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσω τα έργα που πρόκειται να αλλάξουν την ταυτότητα της Πελοποννήσου και να αναβαθμίσουν, ποιοτικά και ποσοτικά, τις αθλητικές δραστηριότητες που φιλοξενούνται. Έργα που με πολύ κόπο, γενναίες αποφάσεις και με τη συνεργασία πάντα του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, τον οποίο και ευχαριστώ δημόσια για τη συνεργασία μας, θα καταστήσουν την Πελοπόννησο πόλο έλξης αθλητικών και όχι μόνο διοργανώσεων. Είναι γνωστή η αγάπη της Πελοποννήσου με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Φιλοξενούσε για χρόνια και συνεχίζει να φιλοξενεί Ράλλυ Ακρόπολις, Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, αλλά και αγώνες Motocross.
 
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με την κατασκευή της νέας πίστας μηχανοκίνητου αθλητισμού -για Motocross, Mountain Bike 4x4 και άλλες δράσεις, αλλά και εκμάθησης εκμάθηση μηχανοκίνητων αθλημάτων και Οδικής Ασφαλείας- στη Μεγαλόπολη, η οποία θα αναβαθμίσει τον υφιστάμενο χώρο που όλοι γνωρίζετε και που βρίσκεται σε παρακμή. Η νυν πίστα Motocross κατασκευάστηκε το 1994 και βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο των επιφανειακών ορυχείων λιγνίτη στο οροπέδιο-κοιλάδα της Μεγαλόπολης, νότια της κοινότητας Πλάκας. Συνολικά καταλαμβάνει έκταση 93 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 51 είναι ο ευρύτερος αγωνιστικός χώρος και τα υπόλοιπα εξυπηρετούν τους αθλητές (χώρος στάθμευσης), τους θεατές και τους διοργανωτές.
 
To 2021 (31/7-1/8), με τη στήριξη της Ομοσπονδίας ΑΜΟΤΟΕ, του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Περιφέρειας Πελοποννήσου διοργανώθηκε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Motocross Junior 2021.  Μια σπουδαία, θεαματική διοργάνωση, με έξι αγωνιστικά σκέλη, στην οποία συμμετείχαν 128 πληρώματα από 22 χώρες, που τοποθέτησε τη χώρα μας δυναμικά και στον χάρτη των διοργανώσεων μοτοσυκλέτας διεθνούς εμβέλειας. 
Η διοργάνωση αυτή ενίσχυσε το κίνητρο, ώστε στον χώρο αυτό να υπάρξει σύντομα μία νέα πίστα Motocross, Mountain Bike και 4x4 σύγχρονων προδιαγραφών, ένα διεθνές κέντρο, με λειτουργικές δομές, που θα την καταστήσουν μια άκρως οργανωμένη εγκατάσταση. Μια βιώσιμη εγκατάσταση με ξεκάθαρο πλαίσιο λειτουργίας και αξιοποίησης σε πολλά επίπεδα.
 
Για τον σκοπό αυτό υπογράφτηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Ελληνική Εταιρεία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ΑΕ του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που συστάθηκε, προκειμένου να διαχειριστεί όλα τα ακίνητα της έκτασης, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ. 
Ευχαριστώ προσωπικά τον Νίκο Παπαθανάση, Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αλλά και τον Ιωάννη Μπούκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε. Βάσει του Μνημονίου Συνεργασίας η εταιρεία «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε» δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα στη μετάβαση των δικαιωμάτων χρήσης κι εκμετάλλευσης της έκτασης προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Παράλληλα υποστηρίζεται η στενή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου και Υφυπουργείου Αθλητισμού για την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης Μελέτης για μια σύγχρονη, μόνιμη, μοναδική στη χώρα μας πίστας Μotorcross, Μountain bike και 4x4.
Η σύμπραξη μεταξύ Περιφέρειας και του Υφυπουργείου συνιστά εχέγγυο για την αποτελεσματική υλοποίηση των απαραίτητων εργασιών και της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του μεγάλου έργου.
 
Η νέα πίστα θα προσδώσει οφέλη σε όλα τα επίπεδα, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και για τη χώρα μας στο σύνολό της. 
Ενισχύει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό στην περιοχή και θα συντελέσει στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού, που είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους και όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα για αθλητικές δραστηριότητες και αναψυχή.
Θα αποτελεί τη βάση για τη φιλοξενία διεθνών διοργανώσεων μηχανοκίνητου αθλητισμού, ιδιαίτερα για την αγωνιστική μοτοσυκλέτα, το mountain bike, αλλά και τα οχήματα 4x4.
Και εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι, η πίστα θα μπορεί να λειτουργεί ως χώρος εκπαίδευσης νέων οδηγών μοτοσυκλέτας, αλλά και στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.
Επιπλέον, η εγκατάσταση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή ειδικών εκπαιδεύσεων και σεμιναρίων οδικής ασφάλειας, καθώς και για εκθέσεις και επιμορφωτικές εκδηλώσεις, με θέμα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, αλλά και ζητήματα ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας.
 
Έργα αθλητικών υποδομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
Από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υφυπουργείου Αθλητισμού και σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από τα προγράμματα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» και «Αντώνης Τρίτσης», χρηματοδοτούνται 23 αθλητικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ, με μεγάλη έμφαση στον στίβο. Και θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη στενή συνεργασία και όλο αυτό το πακέτο χρηματοδοτήσεων τον αναπληρωτή Υπουργό, Στέλιο Πέτσα.
Αναλυτικά:
 
Στον νομό Κορινθίας:
* Κατασκευή στίβου με συνθετικό τάπητα στη Δημοτική Κοινότητα Νεμέας
* Κατασκευή Δημοτικού Σταδίου Σικυωνίων στη Δημοτική Κοινότητα Κιάτου
* Επανεπίστρωση ταρτάν στίβου στο Δημοτικό Κέντρο Κορίνθου και Προμήθεια - Εγκατάσταση ταρτάν στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Χιλιομοδίου
* Κατασκευή στίβου με συνθετικό τάπητα Δημοτικής Κοινότητας Νεμέας και ανακατασκευή χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Νεμέας
* Ανακατασκευή παλαιού γηπέδου ποδοσφαίρου Ξυλοκάστρου
* Εγκατάσταση συνθετικού τάπητα στίβου στο αθλητικό κέντρο Βέλου και προμήθεια και τοποθέτηση προκαλλιεργημένου υβριδικού χλοοτάπητα στο αθλητικό κέντρο Βέλου
 
 Στον νομό Αργολίδας  θα υλοποιηθεί η ανακατασκευή του γηπέδου Νέας Κίου με υβριδικό χλοοτάπητα και η αποπεράτωση του γηπέδου Δαλαμανάρας Δήμου Άργους – Μυκηνών.
 
 Στον νομό Αρκαδίας:
* Τοποθέτηση στεγάστρου κερκίδας Δημοτικού Σταδίου Άστρους
* Αναβάθμιση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Δήμου Νότιας Κυνουρίας
* Προμήθεια εξοπλισμού και συντήρηση εγκαταστάσεων Ανοιχτού Δημοτικού Σταδίου Μεγαλόπολης
* Προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του γηπέδου ποδοσφαίρου της Τοπικής Κοινότητας Κορακοβουνίου, 
* Ανακατασκευή - εκσυγχρονισμός γηπέδου Ποδοσφαίρου 5x5 στην Τοπική Κοινότητα Κανδήλας του Δήμου Τρίπολης και ανακατασκευή – εκσυγχρονισμός ΔΑΚ Τρίπολης
* Αναβάθμιση σχολικών και αθλητικών υποδομών και συντήρηση και επισκευή δημοτικών ανοιχτών αθλητικών χώρων του νομού
 
 Στον νομό Λακωνίας:
* Αθλητικές εγκαταστάσεις Γυμνασίου-Λυκείου Καστορίου
* Κατασκευή κερκίδας Κ3 Νέου Σταδίου Γυθείου και ηλεκτροφωτισμός αγωνιστικού χώρου
* Κατασκευή ταρτάν στίβου στο Δημοτικό Στάδιο Μολάων
* Κατασκευή γηπέδων τένις και μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο Ασωπού
* Προμήθεια κινητού στεγάστρου Μετάλειου Δημοτικού Κολυμβητηρίου Σπάρτης και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Σπάρτης
* Ανακατασκευή αγωνιστικού χώρου γηπέδου ποδοσφαιρικού σταδίου Βλαχιώτη
 
Στον νομό Μεσσηνίας:
* Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Οιχαλίας
* Κατασκευή συνθετικού τάπητα στίβου (ταρτάν) στο Δημοτικό Στάδιο Φιλιατρών
* Φωτισμός Δημοτικού Σταδίου ΦιλιατρώνΚατασκευή Προπονητηρίου στο χώρο του Δημοτικού Σταδίου Παραλίας
* Αναβάθμιση Δημοτικού Σταδίου Μεσσήνης (κατασκευή ελαστικού τάπητα, τοποθέτηση καθισμάτων εξωτερικού χώρου και ηλεκτροφωτισμός του γηπέδου)
 
Μέσα από τα έργα που υλοποιούμε, προχωράμε μπροστά, με σταθερά βήματα, με διαφάνεια και τάξη, νοικοκυρεύοντας και αναβαθμίζοντας όλο το φάσμα του αθλητικού γίγνεσθαι στη χώρα μας. 
 
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει 440 νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, έχουν χρηματοδοτηθεί με 800.000€ για την αντιμετώπιση των συνθηκών της πανδημίας στο τέλος του 2020, με άλλες 800.000€ στο τέλος του 2021 από τον μόνιμο μηχανισμό ενίσχυσής τους μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών του στοιχήματος, ενώ και η ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης εισέπραξε από τον ίδιο μηχανισμό 1.500.000€.
Και όλες οι ομάδες, ερασιτεχνικές και επαγγελματικές, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν εκ νέου από αυτόν τον νέο «κουμπαρά» μέσα στον Ιανουάριο.
 
Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι στο Ναύπλιο χτυπά η καρδιά του μεσογειακού και του ελληνικού χάντμπολ, με την Έδρα της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Χειροσφαίρισης, τουλάχιστον για την προσεχή 3ετία κι εδώ θα διεξαχθούν οι 16οι  Μεσογειακοί Αγώνες Χάντμπολ Κοριτσιών (κάτω των 17 ετών - Κορασίδες), το διάστημα 27 Φεβρουαρίου - 5 Μαρτίου 2023.
Επιπλέον, ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας, που αναβιώσαμε τον περασμένο Απρίλιο έπειτα από 10 χρόνια, θα έχει την Άνοιξη έντονο «άρωμα Πελοποννήσου», καθώς οι λεπτομέρειες για τα ετάπ του 2023 ολοκληρώνονται τις επόμενες εβδομάδες, για να ανακοινωθούν επίσημα.


ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
ΑΕΚ: Αποκάλυψε το σλόγκαν των 100 ετών
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved