Διαφωνούσαν για το ποιος είναι φαβορί

Διαφωνούσαν για το ποιος είναι φαβορί

Ηρακλής ή Φοίνικας Σύρου; Οι προπονητές των ομάδων, Σωτήρης Δρίκος και Νίκος Νεόφυτος αντίστοιχα, διαφώνησαν σχετικά με το ποιος είναι το φαβορί, ωστόσο ανέλυσαν ποικίλα θέματα στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αυριανού (20/4) πρώτου τελικού στη Volleyleague.

Μίνι απολογισμός της χρονιάς, προβλέψεις για τους τελικούς αλλά και σχόλια αναφορικά με τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στη Volleyleague ήταν τα κύρια θέματα στη σημερινή (19/4) συνέντευξη τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη ενόψει της έναρξης της σειράς των τελικών ανάμεσα σε Ηρακλή και Φοίνικα Σύρου, που είναι προγραμματισμένη για αύριο στις 7 μ.μ. στο κλειστό της Μίκρας και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από το Novasports 3.

Οι προπονητές των δύο ομάδων, Σωτήρης Δρίκος και Νίκος Νεόφυτος αλλά και οι αρχηγοί, Κώστας Προύσαλης και Βίκτωρας Κουρούπης έδωσαν το «παρών» στη συνέντευξη Τύπου, με κοινό σημείο αναφοράς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο προπονητής του Φοίνικα Σύρου, Νίκος Νεόφυτος πήρε πρώτος το λόγο στη συνέντευξη τύπου, λέγοντας: «Ξεκινήσαμε σεμνά και ταπεινά τη σεζόν, ποτέ δεν αισθανθήκαμε ως το φαβορί και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε. Θα μπορούσα να πω ότι πετύχαμε ένα θαύμα με την πρόκριση μας στον τελικό και είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε εδώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πανηγυρίσουμε αν χάσουμε. Ήρθαμε για να διεκδικήσουμε αυτό που μας αναλογεί».

Ο προπονητής του Ηρακλή, Σωτήρης Δρίκος διαφώνησε με όσα είπε ο συνάδελφός του, αναφέροντας: «Θα διαφωνήσω λίγο με αυτό που είπε ο συνάδελφος μου. Νομίζω ο Φοίνικας ξεκίνησε το πρωτάθλημα κάνοντας μια σοβαρή επένδυση, έχοντας ένα πολύ βαθύ ρόστερ το οποίο ενίσχυσε στις μεταγραφές του Δεκεμβρίου. Διοργάνωσε στην έδρα της δύο τελικές φάσεις (Λιγκ Καπ, Κύπελλο) και καλά έκανε αφού εξέφραζε έτσι τη γνήσια φιλοδοξία της για επιτυχία. Δεν πρέπει να κρυβόμαστε. Τελικό παίζουμε και όλοι θέλουν να κερδίσουν. Ο Φοίνικας είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική ομάδα, με βαθύ ρόστερ που της δίνει δυνατότητα να το εκμεταλλευτεί σε όλα τα παιχνίδια των τελικών. Από την άλλη ο Ηρακλής έχει το πλεονέκτημα, τερματίζοντας πρώτος στην κανονική περίοδο, είναι αήττητος στην έδρα του και πιστεύω θα είναι μέχρι το τέλος».

Και συνέχισε: «Το πλεονέκτημα της έδρας είναι για τρία ματς κι όχι για πέντε. Τα παιχνίδια αυτά θα είναι πολύ διαφορετικά από τους δύο ημιτελικούς που προηγήθηκαν. Είναι διαφορετικά και σε τακτικό επίπεδο και σε επίπεδο ροής αγώνων. Το να παίζεις δύο συνεχόμενα παιχνίδια ίσως επηρεάσουν και την εξέλιξη τους. Πολλές φορές σε τέτοιες σειρές αγώνων, προκύπτουν γεγονότα που φαίνονται μικρά, αλλά επηρεάζουν καθοριστικά την εξέλιξη τους».

Ο Σωτήρης Δρίκος, είπε ακόμα, πως τα play offs είναι διαφορετικά από τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου. «Είναι διαφορετικό, αγωνιστικά και ψυχολογικά, να επικρατείς στην κανονική περίοδο και διαφορετικό να επικρατείς σε ένα μικρό τουρνουά τεσσάρων ημερών. Εμείς καταφέραμε τους πρώτους δύο στόχους. Προσαρμοστήκαμε με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε πρώτοι στην κανονική περίοδο, προσαρμοστήκαμε στη διοργάνωση του Κυπέλλου και ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια ώστε να βγούμε Κυπελλούχοι κι είμαστε έτοιμοι να παρουσιαστούμε από την αρχή ικανοί, αλλά και να λύσουμε όσα προβλήματα παρουσιαστούν, ώστε να κατακτήσουμε και τον τρίτο διαφορετικό στόχο για τη φετινή χρονιά», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Επίσης υπάρχουν κι άλλες ιδιαιτερότητες σε αυτά τα ματς. Το αβαντάζ της πρώτης μέρας θα γίνεται ντεσαβαντάζ για τη δεύτερη. Τι εννοώ; Ο Φοίνικας τελείωσε νωρίς τους ημιτελικούς και αυτό ίσως έχει μια σημασία. Αυτό της έχει επιτρέψει να προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντέξει σε μια σειρά αγώνων. Εμείς προερχόμαστε από πολύ δυνατά παιχνίδια με τον Παμβοχαικό, είμαστε αγωνιστικά έτοιμοι και ελπίζω να αντιμετωπίσουμε και την όποια κούραση παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Νομίζω ότι η φιλοδοξία μας θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και της σωματικής κούρασης».

Ο προπονητής του Ηρακλή επισήμανε ακόμα, πως οι παίκτες του είναι κουρασμένοι, «Όλοι οι αθλητές είναι λίγο πολύ κουρασμένοι σ' αυτή την περίοδο κι αυτό το αντιπαρέρχεσαι με καλή ψυχολογία και θετική ενέργεια».

Όσον αφορά στην απόφαση της ΕΣΑΠ να γίνουν οι αγώνες σε διήμερα, είπε: «Θα ήθελα να κάνω ακόμη μια επισήμανση για την απόφαση της ΕΣΑΠ, να παίξουμε τους τελικούς σε συνεχόμενα διήμερα. Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι δεν προκαλεί καμία αγωνιστική διαφοροποίηση μεταξύ των ομάδων αυτό το πρόγραμμα. Κι οι δύο υπόκεινται στο ίδιο πρόγραμμα κι όποια φαινόμενα εμφανιστούν δεν θα έχει να κάνει ακριβώς με τις ομάδες. Νομίζω όμως ότι για τον τρόπο που προωθούμε το άθλημα μας το πρόγραμμα είναι υπερβολικά συρρικνωμένο, από μια σειρά 150 αγώνων να φτάνουμε ξεκαθαρίσουμε τις δύο πρώτες ομάδες και να τις βάζουμε να παίζουν σε δύο διπλά διήμερα. Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα πρώτα από όλα στον κόσμο. Οι άνθρωποι που θα έρθουν την πρώτη μέρα, δεν προλαβαίνουν να σκεφτούν τι έχει γίνει στο πρώτο παιχνίδι και πρέπει να προετοιμαστεί για να έρθει να δει το δεύτερο. Φαντάζεστε να βλέπατε μία συναυλία δύο φορές σε δύο ημέρες; Νομίζω όμως ότι η δίψα και η φιλοδοξία του κόσμου του Ηρακλή είναι τόση που ακόμα και αυτό το όχι πολύ πετυχημένο μαρκετίστικο τρικ θα το αντιπαρέλθει και θα γεμίσει και τις δύο μέρες το γήπεδο».

Και μιας και ο Σωτήρης Δρίκος διαφώνησε με τον Νίκο Νεόφυτο, ήταν η σειρά του παίκτη του Φοίνικα, Βίκτωρα Κουρούπη, να διαφωνήσει με τον κόουτς του Ηρακλή. «Θα μου επιτρέψετε και εμένα να διαφωνήσω με τον κ. Δρίκο όσον αφορά τον ορισμό του φαβορί και του αουτσάιντερ.. Προφανώς οι έννοιες «φαβορί» και «αουτσάιντερ» έχουν να κάνουν με την πίεση που νιώθεις σε περίπτωση αποτυχίας. Το ίδιο συνέβη στη σειρά με τον Ολυμπιακό, όπου μπήκαμε ως αουτσάιντερ κι απόδειξη ότι ο Ηρακλής κι ο Ολυμπιακός ήταν τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο, ήταν ότι στον Ολυμπιακό μετά τον αποκλεισμό του δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα. Αυτός είναι για μένα ο ορισμός του φαβορί και του αουτσάιντερ. Εμείς ξέρουμε ότι αν χάσουμε δεν θα έχουμε κάποιο πρόβλημα ή τριγμούς αφού είμαστε επιτυχημένοι, αν και η επιθυμία για νέες επιτυχίες δεν σταματά ποτέ», είπε.

Και πρόσθεσε: «Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι που συμμετέχουμε στον τελικό και πέρα από μια μάχη «φαβορί» και «αουτσάιντερ» εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Αυτή είναι η φιλοδοξία κάθε αθλητή όταν φτάνει στον τελικό. Επίσης αυτή η σειρά είναι και μια σύγκρουση δύο διαφορετικού τύπου ομάδων. Από τη μια η παραδοσιακή δύναμη ο Ηρακλής με πολύ κόσμο και ιστορία που έχει συνηθίσει να πρωταγωνιστεί, κι από την άλλη ο Φοίνικας μια ομάδα με νέο μοντέλο διοίκησης η οποία στηρίζεται πάρα πολύ στην αγάπη, στην εμπιστοσύνη, στο οικογενειακό κλίμα που υπάρχει. Θεωρώ ότι το μοντέλο διοίκησης του Φοίνικα και του Παμβοχαικού και σε άλλες ομάδες της περιφέρειας, απλά στέκομαι σ' αυτές τις δύο γιατί είναι οι πιο πετυχημένες φέτος, είναι ένα πρότυπο λειτουργίας που πρέπει να ακολουθηθεί και από άλλες ομάδες. Ο «ερασιτεχνισμός» όταν ακολουθείται από ανθρώπους που έχουν πραγματικά μεγάλη αγάπη και το κάνουν επαγγελματικά είναι ο ιδανικός συνδυασμός που μπορεί να βοηθήσει και το άθλημα».

Ο αρχηγός του Ηρακλή, Κώστας Προύσαλης πήρε τη… σκυτάλη και είπε: «Εμείς από την πλευρά μας οι αθλητές του Ηρακλή δηλώνουμε έτοιμοι και αποφασισμένοι για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Καλούμε τον κόσμο μας να έρθει να μας συμπαρασταθεί γιατί οι αγώνες θα είναι σίγουρα δύσκολοι και τους χρειαζόμαστε να μας στηρίξουν κυρίως στις δύσκολες στιγμές. Τους θέλουμε κοντά μας, το έχει δείξει κι όλοι μαζί να φτάσουμε στην επίτευξη του στόχου που είναι η κατάκτηση του τίτλου».

Κατόπιν οι προπονητές και οι αρχηγοί απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις που τέθηκαν από τους εκπροσώπους του Τύπου.

Προς τον κ. Νεόφυτο και τους δύο αρχηγούς (καθώς ο κ. Δρίκος είχε αναφερθεί επί του θέματος στην αρχική τοποθέτηση του: Αν συμφωνείται με το σύστημα διεξαγωγής των τελικών;

Νίκος Νεόφυτος: «Αν και ο κ. Δρίκος έκανε μια λεπτομερή ανάλυση, για να πω την αλήθεια δεν το έχω σκεφτεί ιδιαίτερα. Σίγουρα είναι δύσκολο, καλό θα είναι να είχε ένα ρεπό στη μέση, αλλά δεν ξέρω αν πλέον υπήρχαν οι ημερομηνίες για να βγει ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Γι' αυτό βέβαια την ευθύνη έχουν πολλοί και διάφορες ομάδες, ωστόσο πρέπει να ξέρουμε ότι στις 28/4 υπάρχει μια καταληκτική ημερομηνία από την Διεθνή Ομοσπονδία για την ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων. Έτσι όπως τα καταφέραμε, έτσι θα γίνει, αν και ο Σωτήρης έχει δίκιο στις παρατηρήσεις του, αφού για έναν αθλητή είναι δύσκολο να παίξει δύο ματς, να ταξιδέψει και να παίξει ξανά άλλα δύο ματς. Πρέπει όμως να κοιτάμε και τον εαυτό μας, να μην ρίχνουμε τις ευθύνες μόνο στους άλλους. Καταφέραμε όλοι εμάς, βάζω και την ομάδα μου μέσα, να έχει φτάσει το πρωτάθλημα σε ένα οριακό σημείο και δεν υπάρχουν άλλες ημερομηνίες. Αν πάντως υπήρχε δυνατότητα να τελειώσουμε στις 28/4 με ένα άλλο τρόπο διεξαγωγής, τότε σίγουρα θα ήταν καλύτερο».

Κώστας Προύσαλης: «Εγώ θεωρώ ότι είναι λάθος ο ορισμός γιατί οι αθλητές, που εμείς προβάλλουμε το προϊόν, στα δεύτερα παιχνίδια δεν θα είμαστε έτοιμοι, αφού ο οργανισμός μας δεν θα έχει προλάβει να συνέλθει. Για αυτό και μόνο, δεδομένου ότι μιλάμε για τους τελικούς που προκαλούν και το ενδιαφέρον του κόσμου, θεωρώ ότι έπρεπε να υπάρχει διαφορετικός ορισμός»

Βίκτωρας Κουρούπης: Εγώ θεωρώ ότι αν πεις σε ένα αθλητή ότι παίζεις πέντε τελικούς, θα μπει και θα παίξει. Δεν υπάρχει «είσαι κουρασμένος», «δεν είσαι κουρασμένος»! Είσαι κουρασμένος, δεν το συζητάμε και το καταλαβαίνεις όταν τελειώνει ο αγώνας, αλλά από τη στιγμή που μπαίνεις να ξαναπαίξεις έναν αγώνα δεν θεωρώ ότι σε επηρεάζει ουσιαστικά. Παρόλα αυτά θέλω να πω κάτι. Ό,τι κι αν έχει γίνει, όπως κι αν είναι ο προγραμματισμός, όσα παιχνίδια και να παίξουμε, είτε έχουν γίνει λάθος είτε έχουν γίνει σωστά, πρέπει να σταματήσει εδώ αυτό πράγμα και να ασχοληθούμε με τα παιχνίδια. Να ασχοληθούμε με τους τελικούς. Έχουμε βαρεθεί φέτος να ασχολούμαστε με αναβολές, δικαστήρια, ενστάσεις και συνεδριάσεις. Ας ασχοληθούμε με την ουσία που είναι οι τελικοί. Θα παίξουμε δύο αγώνες σε δύο ημέρες. Αυτό ορίστηκε, θα μπούμε και θα παίξουμε. Είναι ένα ωραίο πρωτάθλημα, με ομάδες εκπλήξεις από την επαρχία, με τον Ολυμπιακό εκτός τελικού, με τον Παναθηναϊκό να παίζει στα play outs. Ας δούμε όμως την ουσία του πρωταθλήματος που είναι οι τελικοί, ας τους χαρούμε και τα όποια λάθη έγιναν να τα συζητήσουμε μετά και να τα διορθώσουμε».

Προς τους προπονητές: Αν θεωρούν δίκαιο το ζευγάρι του τελικού:

Νίκος Νεόφυτος: «Νομίζω πως είναι δίκαιο. Το λογικό και απόλυτο φαβορί όπως ξεκίνησε η σεζόν ήταν ο Ηρακλής, ενώ εμείς ήμασταν η έκπληξη, αφού εκμεταλλευτήκαμε την ήττα του Ολυμπιακού στην Πάτρα. Εμείς είχαμε μία σταθερότητα σαν ομάδα και αυτό το δείξαμε κυρίως στα εκτός έδρας παιχνίδια, με 9 νίκες και μοναδικές ήττες από Ολυμπιακό, Ηρακλή. Εμείς όπως φάνηκε στα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, ήμασταν καλύτεροι, κερδίσαμε καθαρά και δίκαια, ενώ ο αντίπαλος μας ήταν πολύ πιεσμένος».

Σωτήρης Δρίκος: «Ευχαριστώ για τον τίτλο του λογικού και απόλυτου μάλιστα φαβορί που μας έδωσε ο Νίκος και τον αποδέχομαι. Εξάλλου τον πήχη για να τον περάσεις πρέπει να τον κοιτάξεις στα μάτια κι εμείς το ξέραμε από την αρχή, θέλουμε το πρωτάθλημα. Θέλω να πω πριν απαντήσω στην ερώτηση που κάνατε ότι μη νομίζετε ότι τα προβλήματα του ελληνικού βόλεϊ δεν θα λυθούν αν θα είναι άλλος ο πρωταθλητής. Τα προβλήματα λύνονται και υπάρχει αξιοπιστία όταν ο πρωταθλητής είναι ο καλύτερος. Από κει και πέρα πιστεύω ότι δίκαια είναι κι οι δύο ομάδες στον τελικό. Για να είμαι ειλικρινείς εξεπλάγην από τον κακό δεύτερο γύρο που έκανε ο Ολυμπιακός, κι από τα πολλά λάθη που έκανε. Μια ομάδα που ξεκίνησε ως νταμπλούχος και με ισοδύναμες φιλοδοξίες με τον Ηρακλή και τη Σύρο, αλλά νομίζω ότι δίκαια είμαστε κι οι δύο εδώ».

Προς τον κ. Νεόφυτο: Στο φάινλ 8 του Κυπέλλου, αποδεχθήκατε τον τίτλο του φαβορί, αλλά φάνηκε ότι δεν αντέξατε την πίεση. Τώρα τι είναι αυτό που σας κάνει να χαρακτηρίζεται φαβορί τον Ηρακλή;

«Οι ομάδες δεν γίνονται, αλλά χτίζονται. Ο Ηρακλής έχει πολύ βαριά φανέλα, είναι γαλουχημένος για τέτοια παιχνίδια κι όπως κι ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ξεκινήσει τη σεζόν χωρίς να διεκδικεί το πρωτάθλημα. Αυτές οι ομάδες έχουν εμπειρίες τεράστιες ενώ εμείς ήρθαμε από την Α2, κάναμε ένα καλό ρόστερ, θέλαμε να πάμε καλά, αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα το πάρουμε. Όνειρα μπορεί να κάναμε, αφού χωρίς όνειρα δεν ζεις, αλλά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Όσον αφορά το Κύπελλο, ακόμη και στο Λιγκ Καπ κι εκεί ακόμη νιώσαμε πίεση και πιθανότατα να μην αντέξαμε αυτή την πίεση. Πριν αρχίσουμε να στήνουμε την ομάδα ο στόχος ήταν 5η, 6η θέση και όταν ρωτούσα τη διοίκηση ποιος είναι ο στόχος η απάντηση που μου έδιναν ήταν ‘να πληρώνονται οι αθλητές την ημερομηνία που έχουμε συμφωνήσει'. Προχωρώντας βάλαμε στόχο για την τετράδα. Κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος θέλαμε να βγούμε τρίτοι. Εκεί ήταν για μας το ταβάνι, χωρίς να λέμε πως ό,τι άλλο μας έρθει δεν θα το πάρουμε. Ο Ηρακλής ξέρει να κερδίζει ακόμη κι αν δεν παίζει καλά. Εμείς για να κερδίσουμε έπρεπε να παίζουμε πάντα καλά. Στο Κύπελλο, οι αθλητές μου έδειξαν ότι είναι μεγάλοι παίκτες, αφού φοβήθηκα ότι θα μας επηρέαζε, αλλά τα παιδιά το ξεπέρασαν, Είχαμε πρόβλημα στο κύπελλο, τώρα όμως δεν έχουμε. Είπα και στην αρχή, ότι δεν θα πανηγυρίσουμε αν χάσουμε. Είμαστε απελευθερωμένοι, θέλουμε και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Προς τους δύο αρχηγούς: Ποια θα είναι τα αγωνιστικά κλειδιά των τελικών

Βίκτωρας Κουρούπης: «Υπάρχει το ψυχολογικό και το αγωνιστικό. Στο ψυχολογικό, ισχύει το κλισέ «η ομάδα που το θέλει περισσότερο». Πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος σε κάθε ματς ξεχωριστά. Καθαρά αγωνιστικά, έχουμε κάνει την ανάλυση του Ηρακλή, έχουμε εντοπίσει αδυναμίες του Ηρακλή και ένα από τα κλειδιά θα είναι το κατά πόσο θα χαλάσουμε την υποδοχή του Ηρακλή. Ο Ηρακλής έχει το καλύτερο λίμπερο και τους καλύτερους υποδοχείς στην Ελλάδα. Αν σε αυτό το κομμάτι βρούμε κάποια αδύνατα σημεία, θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη».

Κώστας Προύσαλης: «Εμείς κοιτάμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και στο μυαλό μας είναι μόνο το παιχνίδι της Παρασκευής. Θα τελειώσει, θα μας πουν οι προπονητές τι δεν κάναμε καλά και θα προσπαθήσουμε να το διορθώσουμε το Σάββατο. Δεν θέλω να μιλήσω για τεχνικά ή ψυχολογικά θέματα, αλλά σίγουρα συζητήσαμε τα 23 χαμένα σερβίς στον αγώνα με τον Παμβοχαϊκό. Πάντως θεωρώ ότι καλώς κάναμε αυτά τα λάθη γιατί πιέσαμε, κι έπρεπε να πιέσουμε αρκεί αυτό που έγινε με τον Παμβοχαικό να μας γίνει μάθημα».



Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved