Απόλλων Σμύρνης: Έργα και ημέρες της εποχής Βελλή (photos)

Απόλλων Σμύρνης: Έργα και ημέρες της εποχής Βελλή (photos)

Όλα δείχνουν πως ο Απόλλων Σμύρνης αλλάζει χέρια την Τρίτη (10/11) και το Onsports επιχειρεί μια μίνι αναδρομή στην εποχή της διοίκησης του Σταμάτη Βελλή ο οποίος αποχωρεί από το χώρο του ποδοσφαίρου…

Από το 2008 βρέθηκε στο «τιμόνι του Απόλλωνα Σμύρνης ο Σταμάτης Βελλής. Ένας άνθρωπος που ήταν πάντα στο πλευρό της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» ως οπαδός και που συγκαταλέγεται στους εφοπλιστικούς κύκλους της χώρας. Ποτέ του δεν ήταν του δόγματος ότι τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία και προσπάθησε με περισσότερο ρομαντισμό, από ότι θα έπρεπε ίσως, να επαναφέρει τον Απόλλωνα εκεί που του αξίζει. Στα έξι χρόνια της παραμονής του στη Ριζούπολη, ο Σταμάτης Βελλής είδε τον Απόλλωνα να ξεκολλάει από το Περιφερειακό Πρωτάθλημα και να φτάνει τελικά στη Σούπερ Λίγκα, έπειτα από 13 χρόνια… περιπλάνησης στις χαμηλότερες κατηγορίες!

Το who is who

Απόφοιτος του κολεγίου Αθηνών, ο Σταμάτης Βελλής μόνο… κολεγιόπαιδο δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί. Με παθολογική αγάπη για το ποδόσφαιρο και τον Απόλλωνα Σμύρνης, ο απερχόμενος ιδιοκτήτης της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» πάντα ακολουθούσε τη στρογγυλή Θεά. Εκτός από τη μπάλα όμως, ο Βελλής είχε χόμπι και τους αγώνες ταχύτητας με αυτοκίνητο. Μάλιστα, υπήρξε συνοδηγός του αείμνηστου Σταμάτη Μοσχούτη, τρέχοντας με το ψευδώνυμο «Σίλεβ»!

Στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες αποδείχθηκε εξαιρετικός, αφού κατάφερε να οδηγήσει σε… ασφαλή ύδατα την εταιρεία «Pleiades Shipping». Μετά τον γάμο του με τη Νινέτα Περατικού, βρέθηκε στον εφοπλιστικό χώρο και αποδείχθηκε αρκετά καλός «καπετάνιος». Στα χρόνια που η διεύθυνση της εταιρείας πέρασε στα χέρια του, κατέγραψε σημαντικά κέρδη και επεκτάσεις σε νέες αγορές. Του πιστώνονται οι μεγάλες συμφωνίες που έκανε με διεθνούς φήμης εταιρείες και η ίδρυση γραφείων της εταιρείας στις ΗΠΑ «Pleiades USA Inc.» και «Pleiades UK Ltd.», που όμως δεν τον εμπόδισαν από το να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και τον αγαπημένο του Απόλλωνα!

Χορηγός και… οπαδός

Ο Σταμάτης Βελλής, αν και Απολλωνιστής από πιτσιρικάς, αποφάσισε να ασχοληθεί πιο ενεργά με την ομάδα το καλοκαίρι του 2008. Αυτός που τον έπεισε να το κάνει, ήταν ο Νίκος Καρούλιας, παλιός του φίλος. Σε δυο χρόνια ο Βελλής θα ξοδέψει περισσότερα από 1,2 εκατ. ευρώ για την «Ελαφρά Ταξιαρχία», ομάδα που τότε αγωνιζόταν στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα, ήτοι τη Δ’ Εθνική! Τελικά, οι κόποι και τα χρήματα που ξόδεψε δεν πήγαν χαμένα. Το 2010 η ομάδα καταφέρνει να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες! «Είμαι πολύ συγκινημένος. Η ομάδα της καρδιάς μου απέκτησε ξανά υπόληψη, αξιοπρέπεια, σεβασμό και μπορεί ξανά να αισθάνεται υπερήφανη για αυτό που είναι, όχι μόνο αυτό που ήταν», έλεγε τότε ο Σταμάτης Βελλής.

Η επόμενη χρονιά, βρήκε τον Απόλλωνα στη Football League 2, στην οποία έμεινε για δυο σεζόν. Τη δεύτερη, κατάφερε να επιστρέψει στη Β’ Εθνική και να βάλει στόχους για ακόμα ψηλότερα. Η φιλοσοφία του Σταμάτη Βελλή δεν άλλαξε, όμως, «Τα λεφτά δεν είναι πάνω απ' όλα», συνέχισε να λέει και δικαιώθηκε. Με μια ομάδα που ήταν συνώνυμο της καθαρότητας και της αξιοπιστίας, κατάφερε τελικά να κερδίσει την άνοδο στη Σούπερ Λίγκα μετά από 13 χρόνια αναμονής. Όπως ήταν φυσικό, το πανό που έγραφε «Σταμάτη Βελλή σε ευχαριστούμε», το οποίο έφτιαξαν οι οπαδοί της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», ήταν το ελάχιστο που μπορούσαν να πουν για τις προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Αποχωρεί με ψηλά το κεφάλι

Στην τελευταία του χρονιά στο «τιμόνι» του Απόλλωνα Σμύρνης, ο Σταμάτης Βελλής προσπάθησε να κάνει το καλύτερο δυνατό έτσι ώστε να παραμείνει η ομάδα στη μεγάλη κατηγορία, όπως αρμόζει στην ιστορία της. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θα περίμενε. Παρότι έκανε κινήσεις που απέδειξαν ότι δεν είχε πρόβλημα να στηρίξει οικονομικά την ομάδα και να τη βάλει σε βάσεις τέτοιες που να τις επιτρέψουν μεγαλύτερα όνειρα, δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία της ενασχόλησης με το… παρασκήνιο, παρά μόνο για να το καυτηριάσει.

Αυτό είναι που του χρεώνουν και κάποιοι στη Ριζούπολη. Πως ήταν πολύ αγνός για να καταφέρει να επιβιώσει και πως… με το σταυρό στο χέρι δεν σώθηκε κανείς! Ο Σταμάτης Βελλής, όμως, δεν είναι από τους ανθρώπους που θα έμπαινε σε μια τέτοια διαδικασία. Προτίμησε να πει ευθέως όλα όσα γνώριζε και όσα πίστευε για το ελληνικό ποδόσφαιρο, να αποχωρήσει αφήνοντας σε καλά χέρια τον Απόλλωνα και να βάλει ένα τέλος στην παρουσία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, σαν πραγματικός κύριος!

Τον αφήνει στα χέρια του Μονεμβασιώτη

Τι κατάφερε λοιπόν ο Απόλλων στην εξαετία της διοίκησης Βελλή; Από την ανυποληψία των τοπικών πρωταθλημάτων και την αφάνεια στην οποία είχε περιέλθει μια ομάδα ιστορική, η οποία κάποτε ήταν… φόβητρο για όλους και είχε φτάσει να αγωνιστεί ακόμα και στην Ευρώπη (1995-1996), έφτασε να αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία. Ο Απόλλων επέστρεψε, αν και δεν παρέμεινε, όμως είναι ξανά εδώ. Έχει υπόσταση, υποδομές και βάσεις που μπορούν να τον φέρουν ξανά στην κατηγορία που του αξίζει.

Μέσα σε έξι χρόνια κατάφερε να ανέβει στη Γ’ Εθνική (2010), στη Β’ (2012) και από εκεί στην Α’ (2013), έχοντας πια μπει στην τελική ευθεία για την αλλαγή ιδιοκτησίας. Ο Παναγιώτης Μονεβασιώτης, ιδιοκτήτης της αλυσίδας φούρνων «Βενέτης», θα είναι το νέο «αφεντικό», με το απερχόμενο να μην ασχολείται ενεργά, αλλά να παραμένει ακόμα μέλος των οργανωμένων της ομάδας. Το «δέσιμό» του με τον Απόλλωνα, άλλωστε, φάνηκε και στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσε ο Σταμάτης Βελλής στους συνεργάτες του όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα. Εκεί, έδωσε σε όλους κι ένα DVD με τα καλύτερα στιγμιότυπα της εξαετούς πορείας του στη διοίκηση, και ήταν εμφανής η συγκίνησή του για την αποχώρηση από την «Ελαφρά Ταξιαρχία», την οποία δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει…



Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved