Σαμαράς: «Ενιαία φιλοσοφία ακαδημίας και πρώτης ομάδας»

Σαμαράς: «Ενιαία φιλοσοφία ακαδημίας και πρώτης ομάδας»

Στη σημασία της ενιαίας φιλοσοφίας σε όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα του Παναθηναϊκού, από την πρώτη ομάδα ως την ακαδημία, και στη χρησιμοποίηση ενός συστήματος σε όλα τα «πράσινα» κλιμάκια στάθηκε ο Γιάννης Σαμαράς.

Ο τεχνικός διευθυντής των Ακαδημίων μίλησε στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Νίκο Νταμπίζα και αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν τα τμήματα υποδομής του Παναθηναϊκού. Ο Γιάννης Σαμαράς στάθηκε στη σημασία του κοινού στόχου και της δουλειάς που γίνεται πλέον από κοινού σε ακαδημία και πρώτη ομάδα, με στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων και τη διαμόρφωση ποδοσφαιριστών που να μπορούν να σηκώσουν το βάρος της πράσινης φανέλας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, είναι πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό να μπορεί να προωθεί ένα με δυο παιδιά από τα... σπλάχνα του στην πρώτη ομάδα κάθε χρόνο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στη βοήθεια των Στιβ Ρούτερ και Γιούσεφ Βος, τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης των προπονητών όσο και των ποδοσφαιριστών.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε...

Πως κρίνεται την ενσωμάτωση των νέων παιδιών στην πρώτη ομάδα, που χρειάζονται βελτίωση και αν υπάρχουν κι άλλα παιδιά που μπορούν να μπουν στην ομάδα;

«Από την αρχή της σεζόν κινούμαστε στην ίδια γραμμή με την πρώτη ομάδα. Αυτό γίνεται πρώτη φορά, και σαν προπόνηση και σαν φιλοσοφία. Είναι μια κοινή γραμμή. Αυτό βοηθάει πολύ τα παιδιά. Υπάρχει ενιαία προπονητική φιλοσοφία. Αυτό είναι το πιο σημαντικό για τα παιδιά. Να μην κάνει άλλα η πρώτη ομάδα, άλλα η Κ20 και να μην βρισκόμαστε, αυτό έχει αντίκτυπο στην απόδοσή τους. Καθημερινά ασχολούμαστε με τα παιδιά κι όποιος έχει τη δυνατότητα παίζει στην πρώτη ομάδα. Με χαρά βλέπουμε αυτό που γίνεται το τελευταίο πεντάμηνο. Για εμένα, αυτό πιστεύουμε όλοι στον Παναθηναϊκό, ότι πρέπει να μείνει σε αυτό το μοντέλο. Είναι καλό που τώρα είμαστε περισσότεροι που ασχολούμαστε με τα νέα παιδιά και την εξέλιξή τους.

Εκτός από την υγεία που υπάρχει με τα νέα παιδιά, το θετικό είναι πως υπάρχει πολύ υπομονή και κατανόηση. Όχι μόνο από εμάς, υπάρχει και από τον Τύπο και από τον κόσμο. Σαν Παναθηναϊκός γνωρίζω πως θέλουμε σε κάθε παιχνίδι να κερδίζουμε γιατί θέλουμε να τα κατακτήσουμε όλα. Αλλά δουλεύουμε σωστά, με μέθοδο και σιγά σιγά θα έρχονται κι άλλα παιδιά γιατί έχουνε μεγάλο κίνητρο και είναι πολύ καλό που υπάρχει η υπομονή».

Έχετε βάλει στόχο κάθε καλοκαίρι να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός παικτών που θα προωθούνται από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα;

«Αν είχαμε μια 25άδα καλό θα ήταν (σ.σ. γέλια). Αυτό έχει να κάνει με τις ηλικίες και το σκάουτινγκ. Αυτό παίρνει χρόνια. Από το 2011 δουλεύουμε όλοι οι προπονητές και όλοι οι άνθρωποι γύρω από την ακαδημία. Αν πάνε τα πράγματα καλά και υπάρχει αυτή η ποιότητα και η τεχνογνωσία πάνω στο κάθε παιδί, θα θέλαμε να βλέπουμε ένα με δυο κάθε χρόνο. Παίζουν όμως ρόλο και οι ηλικίες, οι φουρνιές, οι γενιές. Έχεις να κάνεις με παιδιά και όταν φτάνουν 17 και 18 πρέπει να τα διαχειριστείς. Περιμένουμε ένα με δυο παιδιά το χρόνο, θα υπάρξει και χρονιά που δεν θα βγάλουμε κανένα παιδί. Αλλά το πλάνο αυτό πρέπει να συνεχιστεί για πολλά χρόνια στο εξωτερικό»

Υπάρχει δίκτυο σκάουτινγκ στο εξωτερικό ή την επαρχία; Έχετε συζητήσει για την ανάπτυξη του αθλητικού κέντρου στο Κορωπί για να φιλοξενούνται παιδιά;

«Το σκάουτινγκ ειναι πολύ σημαντικό σε μια ομάδα. Στην ακαδημία παίζει το μεγαλύτερο ρόλο. Είμαστε στους πέντε μήνες που θέλουμε να οργανώσουμε το σκάουτινγκ στα οικονομικά δεδομένα της ομάδας. Υπεύθυνος είναι ο Δημήτρης ο Μάρκος, προστέθηκαν άλλα δυο άτομα να τρέξουν το τμήμα. Ο Κώστας Μπατσινίλας και ο Ανδρέας Λαγωνικάκης. Γίναμε τρεις από εκεί που δεν είχαμε τίποτα πριν πέντε μήνες και τα παιδιά εκπαιδεύονται σε αυτό που θέλουμε. Σαν αρχή και με βάση τα δεδομένα που έχουμε, ελπίζω να το αναπτύξουμε και να το υποστηρίξουμε3 σαν σύλλογος για να πάμε παραπέρα. Μιλάω για το ιντερνάσιοναλ σκάουτινγκ, το οποίο χρειάζεται χρόνια. Είμαστε σε καλό δρόμο και με την πρώτη ομάδα και του χρόνου τέτοιον καιρό θα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από ότι είμαστε φέτος.

Υπάρχουν δωμάτια στο Κορωπί, λειτουργούμε, ψάχνουμε τρόπους για να μη χαθεί η ποιότητα. Είτε έχουμε ένα γήπεδο ή πέντε, ή ένα δωμάτιο ή 15, μετράει η ποιότητα. Οι άνθρωποι πάνω είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και στόχος είναι να μην μείνουμε πίσω. Ευχή μας είναι να μην μείνουμε πίσω και του χρόνου να έχουμε περισσότερα γήπεδα και τα πάντα. Η διοίκηση έχει το πλάνο για την ανάπτυξη του αθληιτκού κέντρου και πιστεύω πως θα είμαστε σε καλό επίπεδο»

Υπάρχουν σκέψεις να δοθούν δανεικοί ποδοσφαιριστές από την Κ20 για να πάρουν εμπειρίες;

«Ο στόχος είναι να γινόμαστε καλύτεροι. Ο μοναδικός στόχος από το πρωί ως το βράδυ είναι να βελτιώσουμε τα παιδιά και να γίνουν καλύτεροι μέρα με την ημέρα. Η ερώτηση για πιθανό δανεισμό, αφορά τον κ. Νίκο. Εγώ είμαι να τους βελτιώνω, ο κ. Νίκος τους... καθαρίζει (σ.σ. γέλια)»

Νιώθετε πως βαδίζετε με σταθερά βήματα σε ένα πλάνο; Σε τι εκτιμάτε ότι υπολείπεται και σε τι υπερτερεί ο Παναθηναϊκός έναντι άλλων ακαδημιών;

«Η δουλειά από την πρώτη ημέρα για να φτάσουμε εδώ, ήταν σε καθημερινή βάση ήταν πολύ δύσκολη. Ξυπνάς το πρωί και τελειώνεις αργά τη νύχτα. Φτάσαμε στο σημείο να αφήσουμε τις οικογένειές μας. Ο στόχος είναι να γίνουμε καλύτεροι, και η εκπαίδευσή μας και το να αναπτύξουμε την ακαδημία και τα παιδιά, με ευθύνη των προπονητών, και η πρώτη ομάδα να είναι κάπου αλλού με άλλα προβλήματα, δεν μας έκανε να χάσουμε ούτε λεπτό τη διάθεσή μας. Παραμένει μέχρι σήμερα αυτό, έχει βελτιωθεί κιόλας. Μου αρέσει πολύ αυτό που βλέπω. Πιστεύω σε αυτό σαν άνθρωπος. Το ενιαίο θα έχει αποτέλεσμα. Προπονητικά, τι θέλουμε να πετύχουμε, πως θέλουμε να παίζουμε. Όταν ξεκινούσαμε υπήρχαν άλλα πράγματα ως προτεραιότητα για τον σύλλογο, αλλά τώρα το βλέπω με χαρά να δουλεύουμε όλοι σαν ένα. Σίγουρα υπάρχουν και διαφωνίες όταν είσαι κάθε μέρα με τους ανθρώπους μαζί στη δουλειά. Εγώ χαίρομαι πραγματικά που είμαι εκεί τρία χρόνια με τους ανθρώπους της ακαδημίας και τους τελευταίους μήνες με τον Νίκο, τον Γιάννη τον Δημήτρη. Πιστεύω πολύ σε αυτό το ενιαίου, θα το βρούμε μπροστά μας»

Ο Γιάννης Σαμαράς είπε ακόμα ότι: «Η σταθερή προπόνηση είναι αυτό που θα εξελίξει το κάθε παιδί. Αν υπάρχει σταθερή προπόνηση, σε σταθερό περιβάλλον, είναι αυτό που θα φέρει τα αποτελέσματα. Θα τα βρούμε μπροστά μας. Δεν είναι εύκολο, δεν έχει κάθε μέρα ήλιο. Παίρνεις ένα παιδί 10 χρονών και το πας 20 ετών. Όλοι έχουμε παιδιά και καταλαβαίνουμε. Για εμένα είναι σημαντικό να έχει σταθερότητα ο Παναθηναϊκός τα επόμενα χρόνια. Σίγουρα ζητάμε περισσότερα πράγματα για τα στάνταρ του Παναθηναϊκού και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ξέρουμε τι γίνεται, προσπαθούμε, θέλουμε να φτάσει στο επίπεδο που αρμόζει ο Παναθηναϊκός. Ξέρουμε τις δυσκολίες που έχει η ομάδα, ξέρουμε το πρόβλημα, ξέρουμε για τη διαιτησία, αλλά δεν κοιτάμε τα αρνητικά. Το σημαντικό για εμάς είναι να μην φεύγει όλη μας η ενέργεια για παράδειγμα στη διαιτησία. Κοιτάμε τα θετικά, δεν θέλουμε να ξυπνάμε το πρωί και να κοιτάμε τη διαιτησία. Έχουμε πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε στη διάρκεια της μέρας μας και της εβδομάδας μας. Θέλουμε να επικεντρωνόμαστε στο αγωνιστικό»

Βοηθάει ο κ. Ρούτερ στις ακαδημίες και να έχει συγκρίνει τις υποδομές του Παναθηναϊκού με την Αγγλία. Δημιουργεί δικό του μοντέλο ο Παναθηναϊκός στις ακαδημίες ή ακολουθεί του εξωτερικού;

«Ο Στιβ με τον Βος βοηθάνε την πρώτη ομάδα αλλά βοηθάνε πάρα πολύ με τις γνώσεις στην εκπαίδευση και των προπονητών και των παιδιών. Τον Στιβ τον είχαν εκπαιδευτή στην Αγγλία και ακόμα τον έχω. Είναι από τους πιο αξιόλογους ανθρώπους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν ξέρω αν γνωρίζετε τ σημαίνει αλλά για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικός για τη φιλοσοφία που έχει τώρα ο Παναθηναϊκός. Σε σύγκριση με άλλες χώρες δεν θέλω να μπω, συνολικά είμαστε σε καλό δρόμο. Η τεχνογνωσία και η διοίκηση της ακαδημίας είναι σε πάρα πάρα πολύ καλό δρόμο. Δεν έχω κανέναν λόγο να μην πω αν δεν είμαστε καλό δρόμο. Μιλάμε εδώ και ότι λέμε είναι ακριβώς ότι λέμε. Χρειάζεται χρόνο. Σίγουρα η προσθήκη των ανθρώπων όπως του Ρούτερ και του Βος βοηθούν κάθε μέρα την ακαδημία. Ξεκινάνε το πρωί με την πρώτη ομάδα και τελειώνουν το βράδυ με ότι μπορούν στην ακαδημία και στους προπονητές. Εύχομαι να μείνει η φιλοσοφία αυτή για πάρα πολλά χρόνια στον Παναθηναϊκό.

Δεν θέλω να μιλήσω για άλλες ομάδες. Όλοι κάνουν την προσπάθειά τους. Σίγουρα έχουμε επηρεάσει κάποιες ομάδες με το στιλ που έχουμε. Με τον τρόπο που μιλάμε στα παιδιά, με το κόοουτσινγκ. Μακάρι να πάει μπροστά όλο αυτό, γιατί το μέλλον είναι τα παιδιά».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στα Ματς του Κουπονιού του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός στα Ματς του Κουπονιού του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Ολυμπιακός: Η «άγνωστη» ιστορία του Οτζίτζα Οφόε από την Τούμπα (photos)
Ολυμπιακός: Η «άγνωστη» ιστορία του Οτζίτζα Οφόε από την Τούμπα (photos)
Ολυμπιακός: Το στικάκι και η κόντρα με τον ΠΑΟΚ πριν την Τούμπα!
Ολυμπιακός: Το στικάκι και η κόντρα με τον ΠΑΟΚ πριν την Τούμπα!
H «κούρσα της μιας ανάσας» σήμερα στον Ιππόδρομο
H «κούρσα της μιας ανάσας» σήμερα στον Ιππόδρομο
Έκτακτο δελτίο καιρού ΕΜΥ: Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία με χιόνια και καταιγίδες - Πού θα «χτυπήσει»
Έκτακτο δελτίο καιρού ΕΜΥ: Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία με χιόνια και καταιγίδες - Πού θα «χτυπήσει»
Συναγερμός στην Κυπριακή ΑΟΖ: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί»
Συναγερμός στην Κυπριακή ΑΟΖ: «Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί»
Ειρήνη Λαγούδη: Θρίλερ δίχως τέλος - Τι μαρτυρά το αποτύπωμα σόλας παπουτσιού μέσα στο αυτοκίνητο
Ειρήνη Λαγούδη: Θρίλερ δίχως τέλος - Τι μαρτυρά το αποτύπωμα σόλας παπουτσιού μέσα στο αυτοκίνητο
Ανείπωτη τραγωδία στην Πάτρα: Κλείδωσε το 3χρονο παιδί του και αυτοκτόνησε στο διπλανό δωμάτιο
Ανείπωτη τραγωδία στην Πάτρα: Κλείδωσε το 3χρονο παιδί του και αυτοκτόνησε στο διπλανό δωμάτιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης