Τουτζάρης: «Οι λόγοι της αποχώρησης μου από τον Εργοτέλη» (video)

Τουτζάρης: «Οι λόγοι της αποχώρησης μου από τον Εργοτέλη» (video)

Ο Γιώργος Τουτζάρης εξήγησε τους λόγους της αποχώρησής του από τον Εργοτέλη.

Καλεσμένος στο studio του Crete2day ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ Εργοτέλη Γιώργος Τουτζάρης ανέφερε ότι αποχωρεί οριστικά το καλοκαίρι από τους «κιτρινόμαυρους», εξηγώντας τους λόγους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις προθέσεις του Μάγκεντ Σάμι, αλλά και την υποβάθμιση της Super League 2.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Τουτζάρη:

Για τους λόγους της αποχώρησης: «Έχω ενημερώσει τόσο τους ανθρώπους της ομάδας όσο και τους ανθρώπους του Ερασιτέχνη για τις προθέσεις μου. Είχα πει και στον κ. Σάμι πριν 4–5 μήνες ότι στο τέλος της σεζόν θα ήθελα να αποχωρήσω. Αν το 2017, όταν ήρθα εδώ μου έλεγαν ότι θα έμενα τόσο μεγάλο διάστημα, όσο αισιόδοξος και να ήμουν δεν θα το πίστευα. Το τέλος της σεζόν θα με βρει για πέμπτη χρονιά στον Εργοτέλη. Είναι επίτευγμα το ότι έμεινα τόσο πολύ. Όχι μόνο για μένα αλλά και για το σύλλογο. Να έχει μια σταθερότητα, σε ένα γενικότερο περιβάλλον που μόνο εύκολο δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος. Είναι τόσο ρευστή η κατάσταση στον ποδοσφαιρικό χάρτη ειδικά του ελληνικού ποδοσφαίρου που οι διοικήσεις και τα πρόσωπα εναλλάσσονται με γρηγορότερο ρυθμό. Ιδιαίτερα στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας, ενώ το επίτευγμα γίνεται μεγαλύτερο λαμβάνοντας υπόψιν ότι ο ιδιοκτήτης δεν είναι όχι μόνο κρητικός, αλλά ούτε καν Έλληνας. Ο κ. Σάμι είναι πέντε χρόνια στην ομάδα, και δεν ξέρω αν θα μείνει περισσότερο. Εγώ θα αποχωρήσω, και θα δω αν υπάρχει χώρος για μένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν δεν υπάρχει δεν έχω κανένα πρόβλημα να μείνω έξω από αυτό»

Για το αν η απόφαση έχει να κάνει με τον Εργοτέλη ή με το γενικότερο περιβάλλον της κατηγορίας: «Το πρωτάθλημα είναι όντως υποβαθμισμένο. Φέτος έχει μια άτυχη χρονιά σε σύγκριση με πέρυσι. Από τις 12 ομάδες πήγαμε σε πολύ περισσότερες και αυτό έριξε τα στάνταρντς τόσο σε οικονομικό όσο και σε ποιοτικό – αγωνιστικό επίπεδο. Δεν είναι αυτός όμως ο λόγος που με αναγκάζει να φύγω από τον Εργοτέλη. Αν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες μπορεί να δουλέψω ξανά σε ΠΑΕ της Super League 2. Έρχεται όμως μετά από πέντε χρόνια το πλήρωμα του χρόνου για μια τέτοια απόφαση. Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να νιώσω ότι με…βαριούνται. Νιώθω ότι δεν μπορώ να προσφέρω περισσότερα. Είναι καλύτερο να έρθει κάποιος που θα έχει την διάθεση και περισσότερες γνώσεις για να συνεχίσει αυτό που έχουμε χτίσει τα τελευταία πέντε χρόνια, εκπληρώνοντας τους στόχους που δεν πετύχαμε εμείς.

Υπάρχει μια κόπωση. Σηκώνω τόσο το διοικητικό όσο και το αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας, σύμφωνα με το μοντέλο διοίκησης που θέλει ο ιδιοκτήτης. Επίσης, οι οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί δεν ευνοούν.

Δεν βλέπω πως μπορώ να αλλάξω κάτι αυτή την στιγμή, και να δώσω περισσότερα από ότι τώρα. Είμαι 5 χρόνια μακριά από το σπίτι μου και σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αποφάσισα να αποχωρήσω.

Αισθάνομαι ότι έχω δώσει αυτό που μπορούσα. Αν κάποιοι άφηναν τα πράγματα το προηγούμενο καλοκαίρι να κυλήσουν σε μια κανονικότητα και ο Εργοτέλης ήταν τώρα στην Super League θα ήταν μια πολύ όμορφη ιστορία για να θυμάται κανείς»

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Εργοτέλης: «Οι δυσκολίες έχουν προέλθει όχι τόσο από τη διάθεση του ιδιοκτήτη να συνδράμει οικονομικά, όσο από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την αναδιάρθρωση και την έλλειψη χρηματοδότησης που περιμέναμε. Αυτό μας έχει δημιουργήσει οικονομική ασφυξία»

Για το αν η απόφαση του έχει να κάνει με την πιθανότητα αποχώρησης του Μάγκεντ Σάμι: «Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Δεν συνδέω το τι θα κάνει ο κ. Σάμι με την δική μου απόφαση που είναι οριστική. Είμαι πέντε χρόνια μακριά από το σπίτι μου. Όταν πέρα από αυτά υπάρχουν επιπλέον και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καταλαβαίνετε ότι κάνουν πιο έντονο το συναίσθημα της αποχώρησης. Είναι ειλημμένη απόφαση να αποχωρήσω παρά το γεγονός ότι του χρόνου τα πράγματα μπορεί να είναι αρκετά καλύτερα σε οικονομικό επίπεδο καθώς οι ομάδες θα είναι λιγότερες και θα υπάρχει κανονική ροή των χρημάτων. Γνωρίζοντας όμως τον εαυτό μου θέλω να αποχωρήσω ώστε να μείνω τόσο στην συνείδηση του κόσμου, όσο και στην ιστορία του σωματείου με την προσπάθεια που έχω κάνει, έχοντας δώσει όλη μου τη ζωή σε αυτό το διάστημα για τον Εργοτέλη»

Για την βοήθεια από παράγοντες της ομάδας: «Με βοηθάνε άνθρωποι που τρέχουν για την ομάδα και παρ’ όλες τις πολύ δύσκολες συνθήκες, ο Εργοτέλης παραμένει μια οργανωμένη ομάδα. Χάρις στους ανθρώπους του υπάρχει αυτή τη στιγμή, και μπορεί να σταθεί άνετα ακόμα και σε επίπεδο Super League. Του χρόνου τα πράγματα μπορεί να είναι αρκετά καλύτερα».

Από τι εξαρτάται η παραμονή του Σάμι: «Το μέλλον δεν μπορεί να το προβλέψει κανένας. Θα εξαρτηθεί η παρουσία του κ. Σάμι από την οικονομική σταθερότητα στην ομάδα. Φέτος είναι πολύ στεναχωρημένος από την μη τήρηση των υποσχέσεων που είχαν δοθεί το προηγούμενο καλοκαίρι όταν έγινε η περίφημη αναδιάρθρωση. Τα προσδοκώμενα έσοδα είναι κατά 60 – 70% λιγότερα από αυτά που είχαμε πέρυσι.

Είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να χωνέψει και να αντέξει οποιοσδήποτε βλέπει το ποδόσφαιρο σαν επιχείρηση. Αν ο κ. Σάμι αποχωρήσει ο λόγος θα είναι καθαρά οικονομικός, γιατί του αρέσει αυτό που έχει δημιουργηθεί εδώ, αλλά δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία να χάνει μόνο χρήματα.

Αυτό τον κάνει να σκέφτεται πολύ σοβαρά αν θα είναι και του χρόνου στην ομάδα. Με τα τωρινά δεδομένα το 90% των ιδιοκτητών των ΠΑΕ της Super League 2 θέλουν να φύγουν. Kαι ο Σάμι ανήκει σε αυτό το ποσοστό.

Έχει βάλει πάνω από 2 εκατ. ευρώ στην ΠΑΕ Εργοτέλης. Δεν έχει κάτι ούτε με την ομάδα, ούτε με τους ανθρώπους. Είναι καθαρά θέμα το αν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί μια κατάσταση που δεν του δίνει φως.

Ειδικότερα μετά από το περσινό καλοκαίρι που ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος στην ομάδα, με πολύ πίεση για να πάρει τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα. Μετά από τόση κούραση και δυσκολίες το να μην υπάρχει και το οικονομικό αντίκρισμα που περίμενε, αυτό τον κάνει πολύ δυσαρεστημένο και θυμωμένο με αυτήν την κατάσταση».

Για το αν σχετίζεται με το γεγονός της μη επαγγελματικής του εξάπλωσης στο Ηράκλειο: «Δεν νομίζω ότι έχει παίξει ρόλο, παρά το ότι προσπάθησε να βρει επαγγελματικές διεξόδους στο Ηράκλειο και την Κρήτη. Αυτό δεν τον εμποδίζει να το κάνει στο μέλλον ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται στον Εργοτέλη»

Για τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ: «Είμαι στεναχωρημένος από την μη τήρηση των υποσχέσεων. Τα έσοδα που προσδοκούμε να έχουμε είναι κατά 60-70% λιγότερα από ότι περιμέναμε να έχουμε. Μας λείπουν 300.000 ευρώ έσοδα. Για το μπατζετ μιας ομάδας σαν τον Εργοτέλη τα χρήματα είναι πολλά. Σε ότι έχει να κάνει με το άνοιγμα της ΠΑΕ μπορώ να πω ότι στο τέλος της χρονιάς το νούμερο θα είναι διαχειρίσιμο».

Για τα όνειρα που δεν πραγματοποιήθηκαν και την οικονομική αυτάρκεια που δεν επετεύχθη: «Ο κ. Σάμι είχε τη διάθεση να δημιουργήσει ένα χώρο για να υλοποιήσει τα όνειρα του Εργοτέλη. Να δημιουργήσει ένα κέντρο. Ψάξαμε και βρήκαμε μια – δύο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, όμως όταν σε τραβάνε πίσω τα προβλήματα, δεν μπορεί να γίνει κάτι. Αποσπάνε και τη διάθεση και την προσοχή του εκάστοτε ιδιοκτήτη για να πραγματοποιήσει ένα μεγαλόπνοο σχέδιο. Υπήρχαν κάποιες εναλλακτικές όμως οι δυσκολίες στο να συντηρηθούμε έκαναν τις σκέψεις μακρινές. Δεν υλοποιήσαμε το όνειρο της οικονομικής αυτάρκειας. Αυτό είναι γεγονός, όμως αν μια ομάδα στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής στην Ελλάδα μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο θα γινόταν αντικείμενο εξέτασης και σπουδών, στα μαθήματα Οικονομικών των Πανεπιστημίων. Η κατηγορία είναι τέτοια που δεν μπορείς να πουλήσεις εύκολα ποδοσφαιριστή γιατί δεν υπάρχουν αγοραστές. Δεν υπάρχουν εμπορικά δικαιώματα που να επιτρέψουν στις ομάδες να επιβιώσουν. Δεν ξέρω πως μπορεί να βοηθηθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο ώστε να γίνουν οικονομικά αυτάρκεις η ομάδα. Μόνο η χρηματοδότηση από το στοίχημα σε ετήσια βάση και το τηλεοπτικό συμβόλαιο μπορούν να δημιουργήσουν μια καλή εικόνα στον τομέα των εσόδων. Είναι πολύ δύσκολο όμως να γίνει αυτό και τον επόμενο χρόνο».

Για το αν θα ζητήσει οικονομικά ανταλλάγματα ο Σάμι αν αποχωρήσει: «Το πιθανότερο είναι αν υπάρχουν χρέη στην ΠΑΕ ανάλογα με το ύψος των χρεών, να κινηθεί ανάλογα. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω τι μπορεί να ζητήσει, όπως και δεν ξέρω αν θα φύγει».

Για τη φετινή πορεία του Εργοτέλη: «Η παρουσία μας στο φετινό πρωτάθλημα είναι «μια κρύο – μια ζέστη». Αν δείτε τον βαθμολογικό πίνακα, έχουμε κερδίσει όλες τις ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή, και αντίστοιχα έχουμε χάσει από τους περισσότερους που βρίσκονται στην ζώνη του υποβιβασμού. Η εξήγηση έχει να κάνει με την διαδικασία εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης ποδοσφαιριστών στον επαγγελματισμό. Επίσης παιδιά που είχαν πέρυσι δεύτερο ρόλο, παίρνουν τη σειρά των παιδιών που έφυγαν και είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή. Υπάρχει μια λογική για τα σκαμπανεβάσματα της ομάδας. Η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη. Ο Εργοτέλης μπορεί να είναι ήσυχος ότι έχει μια φουρνιά πολύ καλών εξελίξιμων ποδοσφαιριστών και με την προσθήκη 2–3 παικτών το ερχόμενο καλοκαίρι μπορεί να έχει πρωταγωνιστική παρουσία την επόμενη χρονιά»

Για τον προσωπικό του απολογισμό στον Εργοτέλη: «O απολογισμός έχει σίγουρα θετικό πρόσημο. Έδωσα αλλά και πήρα πάρα πολλά. Αυτό είναι δεδομένο. Όπως δίνουμε την ευκαιρία σε εξελίξιμα παιδιά, έτσι και ο Σάμι μου έδωσε την ευκαιρία να πάρω την ομάδα και να την «τρέξω» αγωνιστικά και διοικητικά. Ήταν κάτι που μου φόρτωσε ευθύνες και μου έδωσε εμπειρίες ώστε να είναι χρήσιμες στο μέλλον.

Σίγουρα το «παραμύθι» του Εργοτέλη αν τέλειωνε όπως περιμέναμε το προηγούμενο καλοκαίρι θα ήταν ένα πολύ όμορφο. Ο στόχος μας ήταν η παραγωγή ποδοσφαίρου μέσα από την διαδικασία της εξέλιξης νεαρών παιδιών, με «φρέσκους» προπονητές που δεν ήταν «μπαρουτοκαπνισμένοι». Φτάσαμε στο σημείο να δρέψουμε τους καρπούς μιας δύσκολης διαδικασίας πέρυσι αλλά δεν μας άφησαν».



Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
Παναθηναϊκός AKTOR : Απρόοπτο με Λεσόρ, δε θα αγωνιστεί με Περιστέρι
Παναθηναϊκός AKTOR : Απρόοπτο με Λεσόρ, δε θα αγωνιστεί με Περιστέρι
Παναθηναϊκός AKTOR: Συγχαρητήρια στο Περιστέρι
Παναθηναϊκός AKTOR: Συγχαρητήρια στο Περιστέρι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved