Παραφέστας: «Ποτέ μου δεν πούλησα… ΑΕΛοσύνη»

Παραφέστας: «Ποτέ μου δεν πούλησα… ΑΕΛοσύνη»

Ο Τεχνικός Διευθυντής της ΑΕΛ Τάκης Παραφέστας παραχώρησε μία συνέντευξη σε αθλητική σελίδα και αναφέρθηκε σε πολλά θέματα που αφορούν εκείνον, το νέο του ρόλο, αλλά και την ομάδα.

 

Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησε στο «onlarissa» ο Τάκης Παραφέστας:

Η αποδοχή από την πλευρά σας της πρότασης να αναλάβετε τεχνικός διευθυντής της ΑΕΛ, ξένισε μία μερίδα φιλάθλων. Για ποιο λόγο πήρατε αυτή την απόφαση;

Αλήθεια, αναρωτιέμαι κι εγώ γιατί να υπάρχει αυτή η αντίδραση. Υπηρέτησα την ΑΕΛ 17 χρόνια και τώρα επιστρέφω ξανά, για να βοηθήσω σε μία δύσκολη στιγμή. Ίσως να είναι αυτό που λέω συνέχεια, ότι σε εμάς τυχαίνει πάντα να δηλώνουμε παρόντες στις δύσκολες στιγμές. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, οφείλω να πω πως ο κ. Κούγιας μου έχει κάνει πρόταση για συνεργασία από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη Λάρισα. Ήταν όμως πάντα αυτή η κουβέντα σε περιόδους που βρισκόμουν σε ομάδες και εκ των πραγμάτων ήταν αδύνατο να εγκαταλείψω. Φέτος δέχθηκα με πολύ διάθεση και νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος του ποδοσφαίρου που να μη θέλει να είναι σε κάποιο από τα πόστα της ΑΕΛ.

Υπάρχει η κόντρα μίας μερίδας φιλάθλων με τον κ. Κούγια. Ο καθένας από την πλευρά του λέει τα δικά του. Προσωπικά παραμερίζω αυτό που συμβαίνει. Δεν είναι η πρώτη φορά. Και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν υπήρχαν κόντρες με τη διοικήσεις της ΑΕΛ. Προσωπικά επέστρεψα στην ομάδα για να τη βοηθήσω. Έχω ζήσει δύσκολες καταστάσεις 12 χρόνια σαν παίκτης και 5 ως προπονητής στην ΑΕΛ, ποτέ όμως δεν πούλησα «ΑΕΛοσύνη». Δε με φοβίζει το δύσκολο. Εκείνο που με φοβίζει είναι η εσωστρέφεια και η γκρίνια. Κι εμένα με ρώτησαν «που πας;». Βρε παιδιά που πάω; Στην ΑΕΛ! …προφανώς αυτό που εννοούν δεν αναφέρεται στην ομάδα, αλλά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτής…

Εγώ πήγα καθαρά να βοηθήσω και να προσφέρω. Ξεκάθαρα πράγματα. Η παρουσία μου στην ΑΕΛ σε καμία περίπτωση δεν είναι τυπική. Παρά το γεγονός πως επί ημερών του κ. Κούγια η ομάδα ξεκίνησε από τη Β’ Εθνική και ανέβηκε ξανά στη μεγάλη κατηγορία, δεν είδαμε από τον κόσμο την ανταπόκριση που έδειχνε στην προηγούμενη εποχή, όταν και η ΑΕΛ κατέκτησε το δεύτερο κύπελλο Ελλάδας…

Πιστεύω ότι ο κόσμος θέλει να δει ομάδα. Το θέμα είναι να δημιουργηθεί ένα καλό σύνολο που θα προσφέρει θέαμα. Χωρίς να κάνω διαχωρισμούς, ο κόσμος έχει κουραστεί από το «έλα εσύ, φύγε εσύ» ξένων αμφιβόλου αξίας. Τις ομάδες τις φτιάχνει η πολύχρονη παρουσία των παικτών, η ομοιογένεια.

Ποια είναι η άποψη που έχετε για τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΛ και αν σας δινόταν η ευκαιρία να τον συμβουλέψετε για κάτι, τι θα του λέγατε;

Η παρουσία κάθε ανθρώπου που έχει μία ομάδα, έχει πάντα και θετικό αντίκτυπο. Μιλάμε για μία ομάδα με εργαζόμενους, με παίκτες που χτίζουν καριέρες… Βλέπω ότι η ομάδα σε επίπεδο οργάνωσης βρίσκεται πολύ καλά. Άρα αυτό κάποιος το χτίζει από πίσω. Ο κόσμος όμως κοιτάζει μόνο τα αποτελέσματα. Ο χρόνος και η πορεία είναι τα στοιχεία που σε διδάσκουν για το πώς πρέπει να λειτουργήσεις.

Ένα από τα μειονεκτήματα αυτής της κατάστασης είναι το άλλοθι που έχει δημιουργήσει ο κ. Κούγιας προς όλους τους άλλους. Δηλαδή όταν για παράδειγμα δεν παίζει κάποιος ή όταν κάνει λάθος αλλαγή ο προπονητής, να φταίει πάντα ο πρόεδρος… Όλοι κρύβονται πίσω από ένα άλλοθι. Νομίζω ότι τα καλά υπερτερούν από τα άσχημα, αλλά αυτό επισκιάζεται από την έντονη κόντρα με μερίδα των φιλάθλων. Αν όμως οι φίλαθλοι δουν μία καλή ομάδα, πιστεύω ότι θα έρθουν στο γήπεδο.

Ο Τάκης Παραφέστας τι ρόλο έχει σε αυτή την προσπάθεια; Τι αναλαμβάνει και τί θέλει να πετύχει;

Κοιτάξτε κ. Ράιδο, αναλαμβάνω το αγωνιστικό κομμάτι, μακριά και πέρα από τα διοικητικά, σε συνεργασία με τους αξιολογότατους προπονητές που έχουμε φέτος και τους παίκτες. Στις πρώτες ημέρες που παρακολουθώ τις προπονήσεις βλέπω παιδιά με όρεξη. Χρειάζεται όμως υπομονή γιατί πρέπει να συνδυάσουμε την εμπειρία με τα νιάτα και με στόχο την άνοδο. Είμαι τώρα σε μία θέση που μπορώ να βοηθήσω και τους προπονητές και τους παίκτες και θα είμαι δίπλα τους. Ειδικά ο πάγκος της ΑΕΛ είναι πάντα δύσκολος. Έχει «ηλεκτρικό ρεύμα» όπως συνηθίζω να λέω.

Ήρθα στα δύσκολα αλλά δε τα φοβάμαι. Όλα ξεπερνούνται μέσα από την ομαδική δουλειά. Δε θα πατήσω κάποιο κουμπί και θα γίνουν όλα ως δια μαγείας. Χρειάζεται ομαδική δουλειά, πίστη και αισιοδοξία.

Υπάρχει η σκέψη στο βάθος του μυαλού να προωθηθούν και νέοι παίκτες, χωρίς φυσικά να χαριστείς σε κανέναν. Όποιος αξίζει να παίξει. Το είδαμε πέρυσι με τον Πινακά και τα άλλα παιδιά και αμέσως άλλαξε λίγο το κλίμα. Χρειάζεται όμως ένας συνδυασμός, γιατί οι στόχοι είναι υψηλοί. Θα σας θυμίσω πως και η προσαρμογή μεγάλων παικτών της ΑΕΛ όπως οι Καραπιάλης, Κομολητρούσης και Αλεξούλης έγινε στα δύο χρόνια. Τίποτε δε γίνεται σε μία ημέρα.

Από τις κινήσεις που έχετε δει μέχρι τώρα, αισιοδοξείτε;

Διακρίνω μία όρεξη όπως σας είπα και πριν, μία διάθεση για προσφορά και συνεργασία. Αυτό οφείλεται και στους προπονητές που από την πρώτη στιγμή έδωσαν στους παίκτες να καταλάβουν ότι όσοι βρίσκονται στο χώρο της ομάδας και στα αποδυτήρια, πρέπει να έχουν διάθεση για προσφορά και διάκριση. Δε θέλω να πω μεγάλα λόγια, αλλά δημιουργείται ένα κλίμα που μου αρέσει και επιδιώκω. Με διάθεση για δουλειά και με χαμόγελο. Είναι βέβαια ακόμη αρχή, αλλά οι ενδείξεις είναι καλές.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει κάνει βήματα μπροστά τα τελευταία χρόνια;

Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Να λειτουργήσουμε περισσότερο επαγγελματικά. Να αφήσουμε τους ξενόγλωσσους τίτλους των κατηγοριών και να εστιάσουμε στην ουσία. Το θέμα της οργάνωσης είναι της πολιτείας. Σε ότι αφορά το κομμάτι της διαιτησίας υπάρχει μεγάλη βελτίωση στους διαιτητές. Προσωπικά πιστεύω περισσότερο στους Έλληνες διαιτητές, απ’ ότι στους ξένους. Από την άλλη, δεν είναι και οι ομάδες άμοιρες ευθυνών. Η άνοδος του επιπέδου θα έρθει και από τη σωστή λειτουργία τους ως μονάδες.

Τι έχει αλλάξει από την εποχή που παίζατε με τη βυσσινί φανέλα, μέχρι το σημερινό ποδόσφαιρο;

Η ομοιογένεια. Εκείνη την εποχή υπήρχαν τα 12ετη, τα 8ετή και 5ετή συμβόλαια. Αυτό σήμαινε παρουσία παικτών πολλά χρόνια σε μία ομάδα και εκ των πραγμάτων ομοιογένεια.

Η έλευσή σας στην ομάδα δημιουργεί προσδοκίες. Τι μήνυμα θα στέλνατε αυτή τη στιγμή στους φιλάθλους της ΑΕΛ, ενόψει της νέας δύσκολης χρονιάς στη δεύτερη κατηγορία;

Ο κόσμος θέλω να εμπιστευτεί την προσπάθεια που κάνουμε. Να τη στηρίξει. Αν δεν έρθει στο γήπεδο, να πει τουλάχιστον την καλή κουβέντα. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των φιλάθλων γιατί – κακά τα ψέματα – πάντα οι διακρίσεις που έχουν έρθει στην ομάδα, οφείλονται και στην παρουσία του κόσμου που ήταν καταλυτική. Να υπάρχει παράλληλα και η καλή αύρα, η καλή κουβέντα. Όχι η γκρίνια και η αντίδραση. Να μη μηδενίζουμε την προσπάθεια κανενός. Ο χώρος του ποδοσφαίρου είναι ρευστός, κυλάει όπως η μπάλα. Όλοι θέλουν να είναι με το νικητή, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν αξίζει και ο ηττημένος.

Όλοι στην ομάδα περιμένουμε τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια. Από την πλευρά μας έχουμε τη διάθεση να δείξουμε κάτι καινούριο.



Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved