«Σκοπός μας η πλήρης εξυγίανση»

«Σκοπός μας η πλήρης εξυγίανση»

Το μαχαίρι στο κόκκαλο, μέχρι να επέλθει η πλήρης εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου είναι αποφασισμένη να βάλει η Πολιτεία, σύμφωνα με τον Γιώργο Νικητιάδη.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, φιλοξενούμενος στον αέρα του «ΣέντραFM», τόνισε πως χρειάζεται αρκετή προσπάθεια και κόπος για να καθαρίσει το «βρώμικο» όπως χαρακτήρισε ποδόσφαιρο της Ελλάδας, ισχυριζόμενος παράλληλα πως είναι η πρώτη φορά που μια υπόθεση προχώρησε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα σε τόσο βάθος, ενώ πάρθηκαν και τόσο τολμηρές αποφάσεις.

«Δεν θέλουμε το δίκιο της Τουρκίας, έχουμε εξαιρετικό σύστημα», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του κ. Νικητιάδη που δεν έκρυψε την αισιοδοξία του πως παππούς, πατέρας και παιδί θα μπορούν να πάνε και πάλι στο γήπεδο.

«Δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης ή συζήτησης. Δεν πρόκειται να υπάρξει ολιγωρία. Θα φτάσουμε όσο πιο βαθιά μπορούμε. Θα προσπαθήσουμε για την πλήρη εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Το να φτάσεις στο τέλος θέλει πολύ δουλειά. Στην Αγγλία πήρε πέντε χρόνια με μεθόδους όπως τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, που εμείς δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε. Έχουμε ένα δικαιακό σύστημα, που αν λειτουργήσει με τον τρόπο που πρέπει, θα καταφέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για την εξυγίανση του χώρου. Φαίνεται στην πράξη, παρότι η Δικαιοσύνη χρειάστηκε μεγάλο χρονικό διάστημα για να φτάσει έως εδώ», τόνισε αρχικά το στέλεχος της κυβερνήσεως, για να συμπληρώσει:

«Άλλωστε, και προσωπικά μου πήρε αρκετό χρόνο για φτάσω στο βάθος της υπόθεσης. Η δικογραφία αποτελείται από χιλιάδες σελίδες, από τρεις μεγάλες ενότητες, χρειάστηκε η συνδρομή άλλων χωρών, ενώ έπρεπε να έρθει ακόμη και αντιπροσωπεία της ΟΥΕΦΑ με τράνζιτ και να εξεταστεί στο αεροδρόμιο, όπως και η συνδρομή άλλων υπουργείων. Η ελληνική Δικαιοσύνη για πρώτη φορά έφτασε μία παρόμοια υπόθεση σε τόσο μεγάλο βάθος, με όποια όπλα διέθετε από πλευράς τεχνολογίας, αξιοποίησης μαρτύρων και συνδρομής άλλων ανθρώπων. Το Κράτος βοήθησε σθεναρά, λειτούργησε καλά και ο Υπουργός Πολιτισμούς, κ. Γερουλάνος που ξεκαθάρισε ότι κόβεται κάθε δραχμή επιχορήγησης, αν διαπιστωθεί πως κάποιος άνθρωπος του ποδοσφαίρου ενεργεί έτσι που κάθε άλλο παρά προάγει το άθλημα, ορίστηκαν ρήτρες βίας στα συμβόλαια του ΟΠΑΠ»

Για την πρωτοφανή κινητοποίηση διάφορων φορέων, τις αποφάσεις που πάρθηκαν και τις αμφιβολίες του κόσμου, ανέφερε:

«Ακόμη και η ΕΠΟ αυστηροποίησε το Δίκαιό της. Yπήρξε ευρύτερη συνεργασία, ήρθε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, ο κ. Πλατινί και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δύο φορές συγκάλεσε σύσκεψη για τα συγκεκριμένα θέματα. Aκόμη και οι δημοσιογράφοι έσπρωχναν προς τη διαβάθμιση του θέματος και γενικά ένα μεγάλο τμήμα του κοινωνικού γίγνεσθαι έδειξε αποφασιστικότητα. Χαιρετίζω το γεγονός ότι επέδειξε ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Δεν μπορώ να κρίνω την απόφαση, αλλά εφόσον έκριναν έτσι, έδειξαν αποφασιστικότητα. Ορθώς ο κόσμος είχε αμφιβολίες επί χρόνια ολόκληρα. Έχει παρακολουθήσει ατέρμονες καταστάσεις, έχει ακούσει ένα σωρό εξαγγελίες για νόμους και αποτέλεσμα δεν έβλεπε. Άρα, ο φίλαθλος κόσμος, που αγαπάει το ποδόσφαιρο, ορθώς κι έχει αμφιβολίες μέχρι να δει αποτέλεσμα και σταθερότητα και πάνω από όλα να ξαναδεί τον πατέρα, τον παππού και το παιδί να πηγαίνει στο γήπεδο για να παρακολουθήσει ένα ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων. Και αυτό θα γίνει!»

«Εμείς δεν θέλουμε το Δίκαιο της Τουκίας. Εμείς έχουμε το δικό μας Δικαιακό σύστημα, που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θέλουμε να καταδικαστεί κάποιος χωρίς να έχει δικαστεί. Εμείς είμαστε μία χώρα του δυτικού πολιτισμού, έχουμε πετύχει πολλά και ο κόσμος καλά κάνει και απαιτεί περισσότερα και πάνω από όλα συνέχεια και συνέπεια. Έχουμε κάνει αγώνες, είμαστε πολλά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση με Ιστορία και τα κελεύσματα των προγόνων μας, μπορεί να έχουμε περάσει από Εμφύλιους και δύο Παγκόσμιους Πολέμους, αλλά έχουμε μία δημοκρατία από το '74, που πρέπει να τη στεριώσουμε και να θεμελιωθεί», τόνισε ο βουλευτής Δωδεκανήσου σχετικά με τις αποφάσεις που πήρε η Τουρκία, για να αναφερθεί στη δήλωση του κ. Γερουλάνο σχετικά με τα αλλοιωμένα πρωταθλήματα:

«Ο κ. Γερουλάνος έκανε αυτή τη δήλωση απαντώντας σε μία ερώτηση που έθετε το πλαίσιο της απάντησης. Είπε ότι αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε πιθανότατα είναι και αλλοιωμένα τα πρωταθλήματα.
Αντιλαμβάνομαι ότι ακούγεται ως σημαντική είδηση –αν και αμφισβητώ ότι πρόκειται περί είδησης- που όταν διατυπώνεται από τον αρμόδιο Υπουργό, τότε παίρνει άλλη διάσταση. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το ποδόσφαιρό μας βρωμάει και πρέπει να το φτιάξουμε!»

Για το αν το πρωτάθλημα πρέπει να αρχίσει, είπε:

Άλλοι πρέπει να αποφασίσουν γι' αυτό. Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να αποφασίσει η ΕΠΟ και σέβομαι τις αποφάσεις της, ακόμη κι αν μερικές μπορεί να με βρίσκουν αντίθετο. Πάνω από όλα είναι οι θεσμοί και αν οι θεσμοί βγουν κερδισμένοι, τότε θα κερδίσει και η Πολιτεία.

Τέλος για τους υπόλοιπους 68 κατηγορουμένους και τα χαρακτηρισμένα ως «ύποπτα» παιχνίδια και το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, ο κ. Νικητιάδης κατέληξε:

«Οι δικαστές μας όσο τους στηρίζουμε τόσο θα προχωρούν σε τολμηρές αποφάσεις. Οι δικαστίνες στην προκειμένη περίπτωση έδειξαν σθένος. Η δικαιοσύνη χρειάζεται ενθάρρυνση χωρίς να μπορώ να πάρω θέση αν η απόφαση ήταν σωστή ή όχι. Η πολιτική δικαιοσύνη έχει τους δικούς της κανόνες ενώ το πειθαρχικό της ΕΠΟ λειτουργεί βάσει άλλων. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους θεσμούς. Αν αυτοί βγουν κερδισμένοι, τότε κερδίζει και η Πολιτεία.

Το ερώτημα για το τι θα γίνει, πρέπει να τεθεί στον κ. Πιλάβιο και τη Σούπερ Λίγκα. Αφότου απαντήσουν τότε από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει. Δεν είναι θεσμικά σωστό, να προκαταβάλει αποφάσεις η Πολιτεία. Αν λέγαμε ότι καταργείται το αυτοδιοίκητο, δεν θα είχαμε στη διάθεσή μας ούτε έναν από τους 40 φακέλους με τους «προσυμφωνημένους» αγώνες. Άρα χρειαζόμαστε αυτή την τεχνογνωσία της ΟΥΕΦΑ, ο κ. Πλατινί έχει κάνει το ίδιο και σε άλλες χώρες, με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Η Πολιτεία πρέπει να εκμεταλλευτεί ό,τι περισσότερο μπορεί και η Ομοσπονδία να αξιοποιήσει ό,τι έχει να μας προσφέρει»

 

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Αυτά συζήτησαν για την αδειοδότηση ΕΠΟ και Super League - Τι προκύπτει για τον Παναθηναϊκό
Αυτά συζήτησαν για την αδειοδότηση ΕΠΟ και Super League - Τι προκύπτει για τον Παναθηναϊκό
10 «ναι μεν, αλλά» για τον Νικ Καλάθη
10 «ναι μεν, αλλά» για τον Νικ Καλάθη
22 χρόνια προσμονής σε μια φανέλα!
22 χρόνια προσμονής σε μια φανέλα!
Τα είπε με τους αρχηγούς της Εθνικής ο Βασιλειάδης
Τα είπε με τους αρχηγούς της Εθνικής ο Βασιλειάδης
Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα
Καμία νόρμα δεν περιορίζει τη δημιουργικότητα
Συναγερμός για «Δράκο» στο Αιγάλεω – Πώς «παγιδεύει» ανήλικες στη μέση του δρόμου (vid)
Συναγερμός για «Δράκο» στο Αιγάλεω – Πώς «παγιδεύει» ανήλικες στη μέση του δρόμου (vid)
Λακωνία: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος αρχιμανδρίτης
Λακωνία: Βρέθηκε νεκρός ο αγνοούμενος αρχιμανδρίτης
ΣΟΚ: Νεκρή 18χρονη - Τη «σκότωσε» το κινητό της
ΣΟΚ: Νεκρή 18χρονη - Τη «σκότωσε» το κινητό της

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης