«Όχι στην απαξίωση!»
SHARE

«Όχι στην απαξίωση!»

Για τις αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με την βοήθεια της UEFA, μίλησε  - σε αθλητικό ραδιόφωνο -  ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Τι είπε για το αθλητικό νομοσχέδιο, για το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη, αλλά και τις… φανφάρες της Θάτσερ! Νωρίτερα μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Δικαιοσύνης και στην πιθανότητα να καθυστερήσει η έναρξη του νέου πρωταθλήματος

Αρχικά, ο Υπουργός Πολιτισμού, σε δηλώσεις του στον «Sentra FM» υποστήριξε πως η «κάθαρση» του ελληνικού ποδοσφαίρου θα πρέπει να γίνει μεθοδικά και με σύστημα και να συμβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς προς την σωστή κατεύθυνση.

«Πολύ φοβάμαι πως οι αλλαγές σαν κι αυτές που θέλουμε να κάνουμε στο ποδόσφαιρο δεν μπορούν να μπουν στο πλαίσιο του βάζω μια τελεία και προχωράμε. Πρέπει να γίνει μεθοδικά με σύστημα και να συμβάλλουν όλοι. Όπως για παράδειγμα στην Δικαιοσύνη. Δεν σταματάς να δικάζεις μια μέρα και διορθώνεις το πρόβλημα. Προχωράμε σταδιακά. Κάθε βήμα που κάνουμε είναι προς μία κατεύθυνση».

Όσον αφορά στο γεγονός πως παρόμοιες καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχουν φέρει καμία αλλαγή και όλοι οι εμπλεκόμενοι αναλώνονται σε ίδιες τοποθετήσεις, απάντησε: «Τα εργαλεία που έχει η Πολιτεία για να αλλάξουν την κατάσταση είναι τα ίδια. Για αυτό αναμασιούνται οι τοποθετήσεις στα ίδια θέματα. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι συνδυαστικά. Αν η ΕΠΟ έχει ένα πολύ χαλαρό δίκαιο, βλέπουμε ότι ισχυροποιείται.

Αυτό που προσπαθούμε να επιβάλουμε και να αναδείξουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Η επίσκεψη του Πλατινί έχει μια συμβολική αξία, καθώς η Πολιτεία δεν προσπαθεί να μπει στα πόδια του ποδοσφαίρου και το ποδόσφαιρο δεν είναι σε «μάχη» με την Πολιτεία. Για μια φορά, έχουμε τα ίδια συμφέροντα. Η απαξίωσή του δεν βοηθάει κανένα. Είναι ελάχιστοι αυτοί που χαίρονται με την σημερινή εικόνα του ποδοσφαίρου».

Για το αν το νέο νομοσχέδιο είναι «σκληρό», ο Παύλος Γερουλάνος, υποστήριξε: «Δεν θα έλεγα ότι είναι σκληρό το νομοσχέδιο. Ένας στημένος αγώνας μεταξύ ενός προπονητή με ένα παράγοντα δεν είναι το πρόβλημα. Πίσω από τα στημένα παιχνίδια υπάρχουν τεράστια οικονομικά παιχνίδια. Οι ιδιοκτησίες, τα συμφέροντα, τα στοιχήματα είναι το μεγαλύτερο ξέπλυμα χρήματος, όπως ανέφερε και ο Μισέλ Πλατινί. Όταν βλέπεις έναν Καζακστανό να αγοράζει μια γαλλική ομάδα, αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που επιδιώκει.

Στην Ελλάδα οι «παίκτες» (σ.σ. του στοιχήματος) είναι μικροί σε σχέση με τα εκατομμύρια που κινούνται στο διεθνές επίπεδο. Με μία τέτοια αλλαγή των δεδομένων δεν είναι το ίδιο. Δεν επαναφέρουμε το ιδιώνυμο. Είναι ένας όρος πολύ συγκεκριμένος. Επειδή η βία στα γήπεδα είναι οργανωμένη και επαναφέρεται είναι πολύ σημαντικό, κάποιοι που συμβάλλουν να φεύγουν από τα γήπεδα. Αν έχεις αναστολή και σε πιάσουν χάνεις την αναστολή. Ελπίζουμε αυτό να φτάσει εκεί που πρέπει».

Για την παρουσία του Μισέλ Πλατινί στην Ελλάδα, ανέφερε: «Δεν θα έλεγα πως αυτό ήταν το κλίμα της συνάντησης. Είναι άλλο να λες ότι η UEFA ελέγχει το ελληνικό ποδόσφαιρο και άλλο ότι βοηθάει. Αν δείτε τις ποινές της ΕΠΟ είναι πολύ αυστηρές και θα προσθέσουμε τις ποινές από τις ρήτρες βίας. Είναι μια προσπάθεια που δείχνει ότι είναι συγκροτημένη και πορεύεται προς σωστή κατεύθυνση και η συμβολή της UEFA είναι για να προστατεύσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι άλλο να είναι σε επιτήρηση το ελληνικό ποδόσφαιρο».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη, ο Υπουργός Πολιτισμού, τόνισε: «Και βέβαια μας έχει απασχολήσει το θέμα. Η Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα αυτό. Με τον κ. Λοβέρδο έχουμε συζητήσει και ξέρει ότι αξίζει κάθε άλλο μέτρο μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, το οποίο θα πληγώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Θάτσερ απέσυρε τις ομάδες, κάτω από την πίεση της UEFA και για να σώσει το γόητρό της. Αν είχε συμβεί αυτό στην Ελλάδα θα έλεγαν ότι το έκανα για να το ρίξω στάχτη στα μάτια.

Η κ. Θάτσερ στριμώχτηκε από την UEFA. Ευθύνεται για αυτά που συνέβησαν και οδήγησαν σε απίστευτες σκηνές βίας στην Αγγλία και με ειλημμένη απόφαση από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, το έπαιξε «σιδηρά κυρία» για να βγει και να πει ότι εγώ το έκανα. Δεν πιστεύω σε φανφάρες τέτοιου τύπου. Και η ΕΠΟ και όλοι οι φορείς έχουμε την ίδια κατεύθυνση, κάτι που είναι το πιο σημαντικό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να προσπαθήσουμε να το εξυγιάνουμε. Αν φτάσουμε σε ένα σημείο που δούμε ότι αλλού πηγαίνει η Πολιτεία και αλλού όλοι οι άλλοι διατηρούμε αυτό το δικαίωμα».

Για το αν πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, από την στιγμή που στην υπόθεση των «στημένων» αγώνων εμπλέκονται ομάδες, απάντησε: «Θεωρώ ότι πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Από την στιγμή που υπάρχει ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι όλα «παγώνουν». Δεν σημαίνει πως αυτός ο χώρος παύει να λειτουργεί. Η προσπάθεια εξυγίανσης δεν είναι κάτι που θα πάρει 15 μέρες ή ένα μήνα. Η λογική λέει ότι από την ώρα που θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα θα συνεχιστεί την πορεία της η Δικαιοσύνη. Δεν παύει η προσπάθειά μας. Θα δούμε αν χρειάζεται να καθυστερήσει η έναρξη του πρωταθλήματος. Αν είχε ξεκινήσει το πρωτάθλημα και στην συνέχεια ανακαλύπταμε πως κάποια ομάδα είχε εμπλακεί σε μια παράτυπη διαδικασία θα διακόπταμε το ποδόσφαιρο; Τότε η ομάδα θα λάβει τις ποινές που προβλέπονται από την Αθλητική Δικαιοσύνη, είτε με αφαίρεση βαθμών, είτε με τον υποβιβασμό».

Τέλος, για την δυσπιστία που υπάρχει στον ελληνικό λαό για την συγκεκριμένη υπόθεση και αν αυτή φτάσει στο τέλος, ο Παύλος Γερουλάνος, απάντησε: «Αυτό δεν το συζητάω. Όλες οι υποθέσεις έχουν δρομολογηθεί. Αν θεωρεί κάποιος ότι επειδή ξεκίνησε το πρωτάθλημα πως θα σταματήσει η πορεία της Δικαιοσύνης, λάθος σκέφτονται. Δεν θα είχαμε κανένα ενδοιασμό να σταματήσουμε το πρωτάθλημα σε διαφορετική περίπτωση.

Δεν θέλω να ξεκινήσουμε κακόπιστα. Ας ξεκινήσουμε με την πεποίθηση ότι η Αθλητική Δικαιοσύνη θα έχει αποτελέσματα. Δεν αδικώ κανένα για την αμφισβήτηση για όλα τα προηγούμενα. Κατανοώ την καχυποψία. Και εγώ αναρωτιέμαι μερικές φορές. Το μόνο που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι όσοι συμβάλλουν ξεκινούν προς την σωστή κατεύθυνση».

«Αλλοιωμένα πρωταθλήματα»

Την βεβαιότητά του πως υπήρξαν αλλοιωμένα πρωταθλήματα  κατά το παρελθόν, εξέφρασε ο Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ». Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως η Δικαιοσύνη θα πρέπει να ενεργήσει ελεύθερη για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά της και να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις για την «κάθαρση» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Παράλληλα, ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε πως η «κάθαρση» μπορεί να προχωρήσει και μέσα στην αγωνιστική περίοδο, ενώ ανέφερε πως υπάρχει ενδεχόμενο να καθυστερήσει η έναρξη του πρωταθλήματος: «Εάν πιστεύουμε ότι για κάποιους λόγους πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο θα το εξετάσουμε».

Για το αν υπήρχαν αλλοιωμένα πρωταθλήματα στο παρελθόν, απάντησε: «Βεβαίως. Υπήρξαν αλλοιωμένα πρωταθλήματα. Αυτά που έχουμε δει, μέχρι τώρα δεν αρμόζουν στο είδος του αθλητισμού που θέλουμε να έχουμε στην Ελλάδα».

Όσον αφορά στην αναστολή της λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών, τόνισε: «Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα στήθηκε σε λάθος βάσεις. Και οι σύνδεσμοι αυτοί, είναι μέρος του ποδοσφαίρου. Θέλουμε να φτιάξουμε συνδέσμους που αντί για πηγή διαφθοράς θα αποτελέσουν πηγή στήριξης των ομάδων. Οι σύνδεσμοι δεν θα έχουν νομική υπόσταση. Θα έχουν σύνδεση με τις ομάδες, θα λογοδοτούν σε αυτές και την Πολιτεία. Μου κάνει εντύπωση ότι οι περισσότεροι ασχολούνται με τις Λέσχες, ακόμη και μετά από ό,τι συμβαίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Παράλληλα για τη βία στα γήπεδα, υποστήριξε: «Κάποιος που εμπλέκεται συνεχώς σε επεισόδια πρέπει να ξέρει ότι θα πάει φυλακή. Αυτός δεν πρέπει να μπαίνει στο γήπεδο. Τώρα δεν μπαίνει ποτέ κανένας».

Τέλος για την άφιξη του Πιερ Λουίτζι Κολίνα, ο Παύλος Γερουλάνος, ανέφερε: «Η εξυγίανση του ποδοσφαίρου θα πάρει χρόνο. Θα πάρει χρόνο για να χτιστεί και η αξιοπιστία μεταξύ φιλάθλων και διαιτησίας. Γιατί εάν μέχρι τώρα αμφισβητούσαν τη διαιτησία τώρα έχουν περισσότερα στοιχεία για να το κάνουν. Εδώ, λοιπόν, ήρθε ο κ.Πλατινί και μας λέει. «Έχουμε τον κ. Κολίνα ο οποίος έχει εμπειρία και ένα ολόκληρο επιτελείο που δουλεύει πάνω στη διαιτησία και θα βοηθήσει».


Euro 2020 - Live Chat: Ισπανία-Πολωνία 1-0 (ημίχρονο)
Euro 2020 - Live Chat: Ισπανία-Πολωνία 1-0 (ημίχρονο)
ΝΠΣ Βόλος: Εξώδικο σε Nova, Cosmote TV και Super League
ΝΠΣ Βόλος: Εξώδικο σε Nova, Cosmote TV και Super League
Euro 2020: Σκόραρε ο Μοράτα και μέσω VAR έγινε το Ισπανία-Πολωνία 1-0 (video)
Euro 2020: Σκόραρε ο Μοράτα και μέσω VAR έγινε το Ισπανία-Πολωνία 1-0 (video)
Πιτίνο: «Ζούμε με το νόμο του Μέρφι» (video)
Πιτίνο: «Ζούμε με το νόμο του Μέρφι» (video)

Γλυκά Νερά: Το «μεγάλο κόλπο» της ΕΛ.ΑΣ. με το ελικόπτερο -Η Καρολάιν ήταν αποφασισμένη για διαζύγιο

Γλυκά Νερά: Το «μεγάλο κόλπο» της ΕΛ.ΑΣ. με το ελικόπτερο -Η Καρολάιν ήταν αποφασισμένη για διαζύγιο

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Στο «φως» οι συνομιλίες της Αγγελικής Νικολούλη με τον πιλότο

Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Στο «φως» οι συνομιλίες της Αγγελικής Νικολούλη με τον πιλότο

Συζυγοκτόνοι που έβαψαν τα χέρια τους με αίμα: Οι ιστορίες που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο

Συζυγοκτόνοι που έβαψαν τα χέρια τους με αίμα: Οι ιστορίες που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο

Οι 15 αλλαγές του νέου εργασιακού νόμου - Οι ανατροπές που έρχονται στο Infographic του Newsbomb.gr

Οι 15 αλλαγές του νέου εργασιακού νόμου - Οι ανατροπές που έρχονται στο Infographic του Newsbomb.gr

Δολοφονία Γλυκά Νερά: Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αντέγραψε τον Chris Watts

Δολοφονία Γλυκά Νερά: Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αντέγραψε τον Chris Watts

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: O καιρός «τρελάθηκε» ή είναι φυσιολογικό να ρίχνει χαλάζι τον Ιούνιο;

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: O καιρός «τρελάθηκε» ή είναι φυσιολογικό να ρίχνει χαλάζι τον Ιούνιο;

Γιατί τόσο χαμός με τα ριάλιτι; Τι λένε στο Newsbomb.gr παίκτριες του Survivor για τη συμμετοχή τους

Γιατί τόσο χαμός με τα ριάλιτι; Τι λένε στο Newsbomb.gr παίκτριες του Survivor για τη συμμετοχή τους

Star Wars: Απο το διαγαλαξιακό σύμπαν του Τζορτζ Λούκας στη μουσική - Ο Έρικ Γουόκερ στο Newsbomb.gr

Star Wars: Απο το διαγαλαξιακό σύμπαν του Τζορτζ Λούκας στη μουσική - Ο Έρικ Γουόκερ στο Newsbomb.gr