FIFA: Προτάσεις για επιπλέον εμπλοκή του VAR στο παιχνίδι – Εφαρμόζονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο
Νέα σημεία παρέμβασης του VAR στο παιχνίδι, συν μια σημαντική αλλαγή στις εκτελέσεις των πέναλτι, προτείνει η FIFA και αν εγκριθούν θα εφαρμοστούν στο Μουντιάλ του 2026.
Κάθε καινοτομία που θέλει να περάσει η FIFA στο ποδόσφαιρο, συνήθως πρώτα εφαρμόζεται στα Παγκόσμια Κύπελλα. Αυτό συνέβη με το VAR, με το ημι-αυτόματο offside και πολλές ακόμη διαφοροποιήσεις οι οποίες έχουν για σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής ενός αγώνα και κυρίως τη βελτίωση της αξιοπιστίας των αποφάσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, ήδη έχουν προταθεί τρεις σημαντικές καινοτομίες ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2026. Οι οποίες αν εγκριθούν θα εφαρμοστούν πρώτα στο Μουντιάλ και εν συνεχεία στις υπόλοιπες διοργανώσεις του πλανήτη.
Αφορούν κυρίως την παρέμβαση του VAR στο παιχνίδι, η οποία και θα αυξηθεί. Συγκεκριμένα, θα μπορεί να παρεμβαίνει το VAR αν υπάρχει δεύτερη κίτρινη κάρτα σε μαρκάρισμα, η οποία δεν δίνεται από τον διαιτητή. Θυμίζουμε πως μέχρι τώρα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο μόνο για αναβάθμιση της κίτρινης σε κόκκινη κάρτα.
Συγχρόνως, σε περίπτωση που έχει υποδειχθεί λανθασμένα κόρνερ και απ’ αυτό προέλθει γκολ, τότε θα δίνεται το δικαίωμα στο VAR να γυρίζει πίσω τη φάση και να ακυρώνει το τέρμα.
Πέρα από αυτές τις καινοτομίες στο VAR, θα υπάρξει μια ακόμη μεγάλη αλλαγή στους κανονισμούς. Η οποία αφορά τις εκτελέσεις πέναλτι κατά τη διάρκεια των αγώνων. Σε περίπτωση λοιπόν που υπάρξει χαμένο πέναλτι με απόκρουση τερματοφύλακα ή η μπάλα να καταλήγει στο δοκάρι, δεν θα υπάρχει δικαίωμα να συνεχιστεί το ματς. Με τη φάση να σταματά εκεί.
Πλέον, απομένει οι συγκεκριμένες προτάσεις να περάσουν από το Διοικητικό Συμβούλιο της FIFA. Κάτι που σημαίνει πως το ποδόσφαιρο θα διαφοροποιηθεί συγκριτικά με αυτά που γνωρίζουμε ως τώρα.