«Σεισμός» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο - Επίσημη η European Super League

«Σεισμός» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο - Επίσημη η European Super League

Με επίσημη ανακοίνωση τους 12 κορυφαίοι σύλλογοι αποφάσισαν την δημιουργία κλειστής ευρωπαϊκής Super League - Πότε ξεκινάει και ποιος θα είναι ο πρόεδρος της

Σεισμός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο καθώς μόνο φήμες δεν ήταν όσα ακούστηκαν αναφορικά με την δημιουργία της European Super League. Συγκεκριμένα το βράδυ της Κυριακής με ανακοίνωση τους 12 ομάδες (Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ) ενημέρωσαν για την δημιουργία της European Super League.

Παράλληλα όπως γνωστοποίησαν η νέα διοργάνωση θα ξεκινήσει τον Αύγουστο και πρώτος πρόεδρος της θα είναι ο Φλορεντίνο Πέρεθ, με τον Τζόελ Γκλέιζερ (πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) να είναι ο αντιπρόεδρος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Δώδεκα από τις κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι κια ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Το φορμάτ της διοργάνωσης

Είκοσι ομάδες, με 15 ιδρυτικές και πέντε που θα προκύπτουν με βάση την απόδοσή τους την προηγούμενη σεζόν. Αγώνες μεσοβδόμαδα με όλες τις ομάδες να συνεχίζουν να συμμετέχουν στα πρωταθλήματά τους, διατηρώντας το παραδοσιακό εγχώριο καλεντάρι, που παραμένει στην καρδιά του διασυλλογικού ποδοσφαίρου.

Έναρξη τον Αύγουστο, με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο ομίλους των 10, με παιχνίδια εντός και εκτός. Οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ περνούν αυτομάτως στους προημιτελικούς. Οι ομάδες που τερματίζουν στην 4η και την 5η θέση, παίζουν διπλά ματς για τις άλλες δύο θέσεις στην οκτάδα. Ακολουθούν διπλά ματς νοκ-άουτ μέχρι τον μονό τελικό στο τέλος Μαϊου.
Μετά την έναρξη της διοργάνωσης, θα ακολουθήσει και η αντίστοιχη για τις γυναικείες ομάδες των συλλόγων, για την ανάπτυξη του αθλήματος

Η ετήσια διοργάνωση θα παρέχει σημαντικά μεγαλύτερη οικονομική αύξηση μέσω μακρόχρονης δέσμευσης για πληρωμές χωρίς όριο, που θα αυξάνονται μαζί με τα έσοδα της λίγκας. Αυτές οι πληρωμές θα είναι σημαντικά υψηλότερες από όσες προκύπτουν από τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10.000.000.000 ευρώ, κατά τη διάρκεια της αρχικής περιόδου δέσμευσης των συλλόγων.

Επιπλέον, η διοργάνωση θα χτιστεί πάνω σε βιώσιμα οικονομικά θεμέλια με όλους τους ιδρυτικούς συλλόγους να προσυπογράφουν σε ένα πλαίσιο δαπανών. Ως αντάλλαγμα για τη δέσμευσή τους, οι ιδρυτικοί σύλλογοι θα λάβουν ένα ποσό της τάξης των 3.500.000.000 μόνο για να υποστηρίξουν τα αρχικά επενδυτικά πλάνα τους και να καλύψουν τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, πρόεδρος της Ρεάλ και πρώτος πρόεδρος της Super League, είπε: "Θα βοηθήσουμε το ποδόσφαιρο σε κάθε επίπεδο και θα το πάμε στο σημείο που δικαιούται στον πλανήτη. Το ποδόσφαιρο είναι το μόνο παγκόσμιο άθλημα, με περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια οπαδούς και ευθύνη μας ως μεγάλοι σύλλογοι είναι να ανταποκριθούμε στις επιθυμίες τους.

Στηρίζοντας τη νέα ευρωπαϊκή λίγκα, ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους και αντιπρόεδρος της Super League, είπε: "Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια φιλάθλους από όλη την υφήλιο και 99 ευρωπαϊκά τρόπαια. Μαζί έχουμε έρθει σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να μεταμορφωθούν, βάζοντας το παιχνίδι που αγαπάμε σε βιώσιμη τροχιά για το μέλλον, αυξάνοντας σημαντικά την οικονομική αλληλεγγύη και δίνοντας στους φιλάθλους και στους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μία κανονική ροή σημαντικών αγώνων, που θα θρέψουν το πάθος τους για το παιχνίδι, όσο τους προσφέρουμε ινδάλματα".

Ο Τζόελ Γκλέιζερ, πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αντιπρόεδρος της Super League, είπε: "Φέρνοντας κοντά τους μεγαλύτερους συλλόγους και παίκτες του κόσμου για να αγωνιστούν μεταξύ τους σε μια σεζόν, η Super League θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, θα διασφαλίσει μια διοργάνωση και εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης και θα αυξήσει την οικονομική στήριξη για την ευρύτερη ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Η θέση της UEFA για την ευρωπαϊκή Super League

Νωρίτερα πάντως η UEFA προειδοποίησε ότι όποια ομάδα συμμετάσχει, τότε αυτόματα θα αποβληθεί από το εθνικό της πρωτάθλημα.

Η ανακοίνωση της UEFA: «Η UEFA, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η Premier League, η ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (RFEF) και η LaLiga, και η ιταλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (FIGC) και η Lega Serie A πληροφορήθηκαν ότι κάποιοι αγγλικοί, ισπανικοί και ιταλικοί σύλλογοι ίσως σχεδιάζουν τη δημιουργία μίας κλειστής, αποκαλούμενης Super League.

Αν αυτό συνέβαινε, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι εμείς -UEFA, FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, Lega Serie A, αλλά και η FIFA και όλα τα μέλη μας- θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειες μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό σχέδιο, το οποίο εδράζεται στα ίδια συμφέροντα λίγω συλλόγων, σε μία εποχή που η κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ.

Θα εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα σε εμάς μέτρα, σε όλα τα επίπεδα, τόσο δικαστικά όσο και αθλητικά, με σκοπό να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Το ποδόσφαιρο βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις και αθλητική αξία. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη FIFA και τις εξι συνομοσπονδίες, στους εμπλεκόμενους συλλόγους θα απαγορευθεί να παίζουν σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, και στους παίκτες τους δεν θα επιτρέπεται να εκπροσωπούν τις εθνικές τους ομάδες.

Ευχαριστούμε τους συλλόγους άλλων χωρών, ειδικά τους γαλλικούς και γερμανικούς συλλόγους, που αρνήθηκαν να υπογράψουν. Καλούμε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, φιλάθλους και πολιτικούς, να ενωθούν μαζί μας στη μάχη απέναντι σε ένα τέτοιο σχέδιο, αν αυτό ανακοινωθεί. Αυτό το επίμονο προσωπικό συμφέρον μερικών συνεχίζεται για πολύ καιρό. Αρκετά».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

UEFA: Ξεκίνησε ο πόλεμος – Αποβολή σε όποιο μεγαθήριο ονειρεύεται ευρωπαϊκή Super League!

UEFA: Ξεκίνησε ο πόλεμος – Αποβολή σε όποιο μεγαθήριο ονειρεύεται ευρωπαϊκή Super League!

Champions League: Αλλάζει ριζικά το format - Αυξάνονται οι ομάδες

Champions League: Αλλάζει ριζικά το format - Αυξάνονται οι ομάδες

ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
Λαμία: Πέθανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Δρίβας
Λαμία: Πέθανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Δρίβας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved