Το… άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα για το Κόσοβο

Το… άπιαστο όνειρο που έγινε πραγματικότητα για το Κόσοβο

Το ιστορικό ματς με τα Νησιά Φερόε για το Κόσοβο και η… οδύσσεια του για να αναγνωριστεί από την UEFA και την FIFA.

Ιστορική η χθεσινή (10/9) βραδιά για το ποδόσφαιρο στο Κόσοβο, αφού η εθνική ομάδα της χώρας, κατέκτησε την πρώτη της νίκη σε διεθνή διοργάνωση, κερδίζοντας τα Νησιά Φερόε με σκορ 2-0 στο Nations League, σε αναμέτρηση της League D του 3ου ομίλου. Το Κόσοβο έγινε δεκτό ως μέλος της UEFA και στη συνέχεια FIFA το 2016 ύστερα από μια μακρά διαδρομή κατά την οποία υπήρξε έντονη αντιπαράθεση από τη Σερβία. Παρουσίασε μία ισοπαλία και έχασε εννέα από τους αγώνες του, στην προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 , ενώ ξεκίνησε με ισοπαλία χωρίς σκορ απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν την πορεία του τη νέα διοργάνωση την Παρασκευή.

Περιπέτεια σκέτη… οδύσσεια!

Η εθνική ομάδα του Κοσόβου σχηματίστηκε μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ αγωνίστηκε σε μια σειρά από φιλικούς αγώνες. Τα περισσότερα από αυτά τα φιλικά παιχνίδια ήταν εναντίον συλλόγων, αν και ένας αριθμός παιχνιδιών ήταν εναντίον εθνικών ομάδων άλλων χωρών. Στις 6 Μαΐου του 2008, το Κόσοβο υπέβαλε αίτηση για ένταξη στη FIFA. Η προσχώρηση του Κοσόβου συζητήθηκε στο Συνέδριο της FIFA στη Ζυρίχη τον Οκτώβριο του 2008, όταν και απορρίφθηκε η αίτηση για ένταξη του Κοσόβου στην FIFA και δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε φιλικούς αγώνες καθώς κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν σύμφωνο με το άρθρο 10 του καταστατικού της FIFA, στο οποίο αναφέρεται ότι μόνο «ένα ανεξάρτητο κράτος αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα» μπορεί να προσχωρήσει στη FIFA.

Η FIFA ανέτρεψε την εν λόγω απόφαση στις 22 Μαΐου του 2012, αναφέροντας ότι το Κόσοβο μπορεί να αγωνίζεται εναντίον άλλων χωρών σε διεθνή φιλικά, σύμφωνα με το άρθρο 79 του καταστατικού της FIFA. Το Σεπτέμβριο του 2012, ο Αλβανός διεθνής Λορίκ Τσάνα, μαζί με τους Ελβετούς διεθνείς Σερντάν Σακίρι, Γκρανίτ Τσάκα και Βαλόν Μπεχράμι (όλοι Κοσοβάροι αλβανικής καταγωγής) παρέδωσε μία επιστολή στον πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, ζητώντας του να επιτρέψει στην εθνική ομάδα του Κοσόβου να μετέχει σε φιλικούς αγώνες. Η επιστολή υπογράφηκε επίσης από οκτώ άλλους αλβανούς ποδοσφαιριστές, με καταγωγή από το Κόσοβο, τους Λορίκ Τσάνα, Αρμέντ Νταλίκου, Μερτζίμ Μαβράι, Σαμίρ Ουικάνι, Αλμπάν Μέχα, Μπουρίμ Κουκέλι, Ετρίτ Μπερίσα και Αχμέντ Γιανούζι.

Σε μια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το Μάιο του 2012, η FIFA αποφάσισε να επιτρέψει τη συμμετοχή του σε φιλικούς αγώνες, μια απόφαση που αργότερα ανακάλεσε μετά από διαμαρτυρία που εξέδωσε η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σερβίας. Μια νέα συνάντηση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από τη FIFA στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου στην οποία το ζήτημα του Κοσόβου ήταν και πάλι προγραμματισμένο να συζητηθεί, η οποίο στη συνέχεια αναβλήθηκε μέχρι το Δεκέμβριο. Το Φεβρουάριο του 2013, η FIFA ανακοίνωσε ότι θα επέτρεπε στο Κόσοβο να αγωνίζεται ενάντια σε άλλα έθνη σε μη επίσημους αγώνες υπό την προϋπόθεση ότι δε θα εμφανίζει εθνικά σύμβολα.

Η πρώτη άδεια

Στις 13 Ιανουαρίου του 2014, δόθηκε άδεια από τη FIFA, ώστε η εθνική ομάδα να αγωνίζεται ενάντια σε εθνικές ομάδες των ενώσεων μελών της FIFA σε διεθνή φιλικά, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των «αντιπροσωπευτικών ομάδων των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας». Ακόμα και οι σύλλογοι είχαν πλέον τη δυνατότητα να μετέχουν σε φιλικούς αγώνες μετά τη συνεδρίαση της έκτακτης επιτροπής της FIFA. Ωστόσο, ορίστηκε ότι «σύλλογοι και αντιπροσωπευτικές ομάδες της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Κοσόβου, δεν μπορούν να εμφανίζουν τα εθνικά σύμβολα (σημαίες, εμβλήματα, κλπ) ή να πραγματοποιούν ανάκρουση εθνικών ύμνων».

Το πράσινο φως δόθηκε μετά από συναντήσεις μεταξύ της Σερβικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και του Μπλάτερ. Ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι χαιρέτισε την απόφαση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα θα είναι πλήρες μέλος της FIFA και της UEFA στο εγγύς μέλλον. Μετά την απόφαση της FIFA, ανακοινώθηκε ότι ο πρώτος επίσημος διεθνής αγώνας του Κοσόβου θα ήταν ενάντια στην Αϊτή στις 5 Μαρτίου στη Μιτρόβιτσα.

Το Μάρτιο του 2015, ο Μισέλ Πλατινί, πρόεδρος της UEFA, δήλωσε ότι το Κόσοβο θα γινόταν πιθανά δεκτό στη UEFA το 2016. Τον Σεπτέμβριο του 2015 στην εκτελεστική συνεδρίαση της επιτροπής στη Μάλτα, η UEFA ενέκρινε το αίτημα της ομοσπονδίας για την προσχώρηση στην UEFA, για το επόμενο Τακτικό Συνέδριο που θα πραγματοποιούνταν στη Βουδαπέστη στις 3 Μαΐου του 2016. Στο Τακτικό Συνέδριο στις 3 Μαΐου του 2016, το Κόσοβο έγινε δεκτό στην UEFA μετά από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με 28-24 υπέρ του Κοσόβου.

Στις 13 Μαΐου του 2016, το Κόσοβο έγινε δεκτό στη FIFA κατά τη διάρκεια του 66ου συνεδρίου της στο Μεξικό με 141 ψήφους υπέρ και 23 κατά. Η ομοσπονδία εντάχθηκε μαζί με το Γιβραλτάρ ως 210ο και 211ο μέλος της FIFA, αντίστοιχα.



Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved