Ρουσλάνα στο Onsports: «Eurovision, Ουκρανία, μπάλα και… Ρουβάς!» (photos+videos)

Ρουσλάνα στο Onsports: «Eurovision, Ουκρανία, μπάλα και… Ρουβάς!» (photos+videos)

Στον τελικό της Eurovision το «Rise Up» θα... ανεβάσει την Ελλάδα και η νικήτρια του 2004, η αξέχαστη Ρουσλάνα μιλάει στο Onsports για το ελληνικό τραγούδι, το δικό της Wild Dances, την προσπάθειά της να σώσει την Ουκρανία, το ποδόσφαιρο και τον… Σάκη Ρουβά!

Δέκα χρόνια πριν, στην Κωνσταντινούπολη, από την τότε διοργάνωση της Eurovision φαινόταν ότι η 31χρονη Ρουσλάνα ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα. Από την ενέργεια που έβγαζε με τον… άγριο χορό της έδειχνε ότι το… αίμα της έβραζε και ότι η επανάσταση κυλούσε στις φλέβες της. Μάλιστα, είχε πάρει στο… κυνήγι τον εκπρόσωπο της Ελλάδας, Σάκη Ρουβά, τον οποίο ακολουθούσε σε κάθε του βήμα αποδεικνύοντας ότι όταν θέλει κάτι, ξέρει να το παίρνει, αφού με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να «κλέψει» την παράσταση των φαβορί από τον Έλληνα ποπ σταρ.

Σήμερα, στα 40 της χρόνια είναι σαφώς πιο ώριμη, αλλά έχει την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη ζωντάνια που προκύπτει από την ευσυνειδησία της για τα κοινά του τόπου και ειδικότερα της πατρίδας της, Ουκρανίας. Με τη χώρα της να περνά μία από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της, η τραγουδίστρια δεν νοεί να μείνει αμέτοχη. Θεωρεί χρέος της από τη στιγμή που είναι ένα πρόσωπο με αναγνωρισημότητα να σταθεί κοντά στον ουκρανικό λαό και να τον βοηθήσει να ξεφύγει από την άσχημη κατάσταση στην οποία αυτός έχει περιέλθει.

Μάλιστα, δεν διστάζει να καταφερθεί δημόσια κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν και να καλέσει τους Αμερικανούς να αναλάβουν δράση προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη Ρουσλάνα αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να επέλθει η ειρήνη στον κόσμο, μέσα από την αναστολή των εχθροπραξιών στην πατρίδα της. Με όλη αυτή την κατάσταση η Ρουσλάνα είναι δύσκολο να ασχοληθεί με τη Eurovision, μέσω της οποίας έγινε γνωστή διεθνώς, αλλά το Onsports την έβαλε να ακούσει το «Rise Up» των Freaky Fortune και του RiskyKidd και η Ουκρανή καλλιτέχνιδα δεν έκρυψε ότι το ελληνικό τραγούδι τής αρέσει ιδιαίτερα στέλνοντας  τις ευχές της για μια καλή θέση.

Ο αθλητισμός έχει… χώρο στη ζωή της ακόμη και αν δεν είναι μεγάλη οπαδός του ποδοσφαίρου όπως λέει, αλλά την ενθουσιάζουν οι σπουδαίες διοργανώσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εκατομμύρια ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη, όπως ακριβώς γίνεται σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Εξάλλου, η Ρουσλάνα έχει αφήσει το δικό της στίγμα και στα σπορ, αφού μια Αμερικανίδα αθλήτρια γυμναστικής, Jordyn Wieber, κατέκτησε Παγκόσμιο και Ολυμπιακό τίτλο χορεύοντας το νικητήριο τραγούδι της Eurovision του 2004, «Wild Dances».

Πρώτα απ όλα, ποια είναι η γνώμη σου για τα θλιβερά πράγματα που συμβαίνουν στη χώρα σας, την Ουκρανία; Υπάρχει λύση;

«Είναι μια τραγωδία για όλον τον ουκρανικό λαό. Είμαι επηρεασμένη και αναστατωμένη μετά την κατάσταση στην Οδησσό και τον πόλεμο στις ανατολικές ουκρανικές πόλεις και κωμοπόλεις».

Από όλα όσα έχουν συμβεί, τι σε ανησυχεί περισσότερο για το μέλλον της Ουκρανίας και γιατί;

«Τώρα ανησυχώ πραγματικά για το μέλλον της Ουκρανίας και περισσότερο από όλα για τη φύση. Φοβάμαι ως επί το πλείστον ότι θα δούμε τους ίδιους πολιτικούς στην κυβέρνησή μας μετά τις εκλογές. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ουκρανία. Η Ουκρανία πρέπει να εντάξει και να αναδείξει μια νέα γενιά πολιτικών που να νοιάζεται για τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Ο λόγος είναι ότι η παλιά κυβέρνησή μας με τα ίδια πρόσωπα προσπαθεί μόνο να εκμεταλλευτεί τους ανθρώπους και αυτό δεν είναι μια (σωστή) απόφαση για την κατάστασή μας».

Σε είδαμε να διαδηλώνεις με απλούς ανθρώπους. Ήσουν εκεί για τρεις μήνες, όπως είπες και τραγούδησες τον εθνικό ύμνο πεντακόσιες φορές. Πώς αυτό μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση;

«Είμαι η φωνή του λαού. Ο ρόλος μου ήταν να ενημερώσω και να ενταχθούν οι Ουκρανοί στο Μαϊντάν. Δεν μπορώ να το αγνοήσω όταν οι άνθρωποι της χώρας μου ζητούν υποστήριξη. Είναι φυσικό όταν διάσημοι άνθρωποι και προσωπικότητες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν, να κρατήσουν την εθνική θέση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι είμαι τραγουδίστρια και δεν με νοιάζει όταν οι Ουκρανοί πεθαίνουν για την ελευθερία και το μέλλον μας. Αποφάσισα να ακυρώσω όλες τις συναυλίες και τα σόου μου για να τους συμπαρασταθώ στο Μαϊντάν.

Εκτός αυτού, έχω επισκεφτεί τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Γαλλία και η Πολωνία για να ενημερώσω τους ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο για την πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία. Έχω αρχίσει μια ενημερωτική πρωτοβουλία που θα προστατεύσει την εικόνα της Ουκρανίας. Η αποστολή μου ως ομιλήτρια ανθρώπων είναι να λέω την αλήθεια».

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις για τη χώρα σου από τη στιγμή που έχεις μεγάλο παρελθόν πίσω σου που έχει να κάνει με την κοινωνική βοήθεια;

«Την περασμένη εβδομάδα είχα μια ομιλία στο Ατλαντικό Συμβούλιο της Ουάσινγκτον, όπου συμμετείχαν επίσης πολύ διάσημοι πολιτικοί, όπως ο Τσακ Χέιτζελ, o υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ και ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ένιωσα ότι αυτή είναι μια ευκαιρία για την Ουκρανία να ακουστεί στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια του λόγου μου απευθύνθηκα στους Αμερικανούς και την Παγκόσμια ελίτ για να εκφράσω τη θέση μου σχετικά με την ασφάλεια της Ουκρανίας και ολόκληρου του κόσμου και για την πρόληψη του πολέμου στην Ουκρανία. Είπα: “Παρακαλούμε η Αμερική να είναι ο ηγέτης για τον κόσμο! Να είναι ισχυρή! Η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος θα σας ακολουθήσει!

Αυτή είναι η τελευταία σας ευκαιρία! Αν δεν το κάνετε αυτό τώρα θα χάσουμε τη δημοκρατία, την ασφάλεια, και ολόκληρο το σύστημα των διεθνών σχέσεων για πάντα! Ενεργείτε σαν ο Πούτιν να είναι στον Άρη και όχι στη Γη! Εφαρμόστε πραγματικές κυρώσεις σε μεγάλες εταιρείες στη Ρωσία, όπως η Gazprom, η Rosneft και οι μεγάλες τράπεζες! Εφαρμόστε κυρώσεις στους Μεγάλους Άνδρες της Ρωσίας. Αποκλεισμός στον ΠΟΥΤΙΝ!

Κάντε ένα παγκόσμιο μποϊκοτάζ οποιασδήποτε συνεργασίας, ακόμη και στα πιο σημαντικά έργα με το πρόσωπο που καταστρέφει τον κόσμο! Κάντε ισχυρή την Ουκρανία! Όσο πιο δυνατή είναι η Ουκρανία, τόσο πιο δυνατή θα είναι η ΕΙΡΗΝΗ! Παρέχετε κάθε αναγκαία βοήθεια στην Ουκρανία και τον εξοπλισμό που ζητήσαμε! Οι σκηνές και οι επίδεσμοί σας δεν θα σταματήσουν το στρατό του Πούτιν!” Αυτό είναι ό, τι είπα και εγώ δεν φοβάμαι».

Είπες ότι προσπάθησες να σοκάρεις τους Αμερικανούς σε μια ομιλία σου στην Ουάσιγκτον και τα κατάφερες. Πολλοί πιστεύουν ότι Αμερικανοί δεν επηρεάζονται από τίποτα. Τι μπορεί να τους σοκάρει το πιο πολύ;

«Οι Αμερικανοί σοκαρίστηκαν λόγω της αλήθειας. Είναι συντηρητικοί με την αλήθεια , αλλά εγώ όχι. Κουράστηκα να βλέπω τους Ουκρανούς να πεθαίνουν».

Δήλωσες ότι το πλάνο του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία. Γιατί συμβαίνει αυτό κατά τη γνώμη σου δεδομένου ότι έχεις πει επίσης ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι αδελφικά κράτη;

«Ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία δια της βίας και προκάλεσε πόλεμο παρά την απειλή από τον ρωσικό λαό για την αποστροφή του κόσμου. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσει κανείς για φιλία».

Θεωρείς ότι το τραγούδι σου που κέρδισε το διαγωνισμό της Eurovision το 2004 στην Τουρκία «Wild Dances» είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ με την κατάσταση της Ουκρανίας;

«Δεν είμαι σίγουρη ότι το Wild Dances ταιριάζει με το σήμερα. Πρόκειται για ενέργεια, τρελούς χορούς και διασκέδαση. Σήμερα χρειαζόμαστε την ενέργεια, αλλά όχι τη διασκέδαση».

Έγινες το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ουκρανία μετά τη νίκη σου στην Eurovision και πρόσφατα το περιοδικό Forbes σε συμπεριέλαβε στη λίστα με τις 10 προσωπικότητες που επηρεάζουν τον κόσμο. Πώς είσαι σε θέση να επηρεάζεις τη ζωή των άλλων;

«Η δύναμη των ανθρώπων είναι τεράστια και μοναδική. Και η Μαϊντάν ήταν ένα μεγάλο παράδειγμα όταν οι άνθρωποι τραγούδησαν τραγούδια και προσευχήθηκαν μαζί για να αισθανθούν ενωμένοι. Είναι φυσικό όταν γνωστοί άνθρωποι και διασημότητες είναι έτοιμοι να βοηθήσουν να διατηρηθεί η εθνική θέση και να είναι μέρος των κοινωνικών διαδικασιών.

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι τραγουδάω και δε με νοιάζει όταν οι Ουκρανοί πεθαίνουν για την ελευθερία μας και το μέλλον μας. Είμαι βέβαιη ότι οι καλλιτέχνες και τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να αισθάνονται υπεύθυνα λόγω του ρόλου τους για τους ανθρώπους. Η μουσική και η τέχνη πρέπει να είναι κατά του πολέμου!»

Δεδομένου ότι είσαι ένα πρόσωπο που έχει μεγάλη επιρροή στον κόσμο είναι κάτι που θα μπορούσες να μας συμβουλεύσεις προκειμένου να βρούμε μια λύση με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έτσι ώστε οι άνθρωποι εδώ να ζήσουν μια πιο αξιοπρεπή ζωή;

«Πρέπει να νοιαστείτε για την ευημερία σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα, την εξάλειψη της βίας και τη δημοκρατία. Έχετε την υπέροχη φύση σας, τα νησιά και την καλή ποιότητα των βιολογικών προϊόντων. Και θα πρέπει να τα προωθήσετε στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, διατηρώντας τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας».

Έχεις επισκεφθεί τη χώρα μας πολλές φορές. Τι σε έχει εντυπωσιάσει περισσότερο από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό;

«Οι Έλληνες είναι παθιασμένοι και προστατευτικοί με τον πολιτισμό τους, όπου κι αν βρίσκονται. Βρίσκω τον ελληνικό λαό υπέροχα περίεργο. Απολαμβάνω τη θαυμάσια ελληνική κληρονομιά σας».

Από τους Έλληνες πολιτικούς υπάρχει κάποιος που θαυμάζεις ή έχεις γνωρίσει;

«Όχι».

Το 2014 κέρδισες το International Women of Courage Award στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Τι είδους θάρρος νομίζεις ότι χρειάζονται σήμερα οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο;

«Αυτός είναι ένας μοναδικός και σεβαστός ρόλος που έχει να κάνει με την αντίληψη του ρόλου των γυναικών στην κοινωνία. Ο στόχος είναι η συχνή συμβολή στην ισότητα των φύλων, προσπάθειες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φυλετικής βίας και άλλες πρωτοβουλίες των γυναικών. Επίσης, η διάδοση μιας σειράς πρωτοβουλιών για την προώθηση της ανεκτικότητας και της ισότητας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας διαθρησκευτικών διαλόγων για την προστασία της ελευθερίας της θρησκευτικής έκφρασης, ειδικά για τις μουσουλμάνες γυναίκες».

Φέτος έχει δέκα χρόνια από τη νίκη σου στη Eurovision. Επίσης, είχες την ευκαιρία να παραδώσεις το βραβείο στην Έλενα Παπαρίζου στο Κίεβο το 2005. Ποια τραγούδια σου όλων αυτών των ετών έχεις περισσότερο στη μνήμη σου;

«Το τραγούδι μου και το μουσικό βίντεο "This is Euphoria" έγινε προφητικό καθώς κυκλοφόρησε το έτος πριν από την επανάσταση στην Ουκρανία και η πλοκή του βίντεο κλιπ προέβλεψε μελλοντικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτό το τραγούδι είναι ένα σύμβολο της ελευθερίας για μένα και εμφανίζομαι με αυτό κατά τη διάρκεια όλων των διεθνών δραστηριοτήτων μου σήμερα».

Ποια είναι η γνώμη σου για τον φετινό διαγωνισμό; Σου αρέσει το ελληνικό τραγούδι; Πιστεύεις ότι μπορεί να πάρει ακόμα και την πρώτη θέση από όσα γνωρίζεις για την Eurovision; Και αν όχι την πρώτη, τότε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει;

«Δεν παρακολουθώ και δεν αναλύω τη Eurovision φέτος λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, αλλά μου αρέσει αυτή η παραδοσιακή εισαγωγή. Εύχομαι μια επιτυχημένη απόδοση και καλά αποτελέσματα για την ελληνική συμμετοχή».

Πόσο περήφανη είσαι που με το τραγούδι σου η Αμερικανίδα αθλήτρια γυμναστικής Jordyn Wieber έγινε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2011 στο All -Around και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο;

«Είμαι περήφανη φυσικά. Η μουσική μου έχει μια ιδιαίτερη ενέργεια νίκης. Πολλοί άνθρωποι διαφορετικών επαγγελμάτων μού ζητάνε να χρησιμοποιήσουν το τραγούδι μου».

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 έκανες περιοδεία στη Γερμανία για να στηρίξεις την ουκρανική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Ποια είναι η σχέση σου με τον αθλητισμό; Είσαι οπαδός κάποιας ομάδας ή παίκτη;

«Δεν είμαι μεγάλος οπαδός του ποδοσφαίρου σαν άθλημα, αλλά θαυμάζω το ποδόσφαιρο σαν γεγονός. Είναι εκπληκτικό όταν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πανηγυρίζουν για τις ομάδες. Πριν από δύο χρόνια είχα οργανώσει μια περιοδεία συναυλιών σε όλη την Ουκρανία με fleshmobs στα πλαίσια του Euro 2012. Ήταν εξαιρετικά σόου με χιλιάδες άτομα κοντά στη σκηνή που τραγουδούσαν και χόρευαν μαζί μου».

Είναι γνωστό ότι είχατε μια φιλία με τον Σάκη Ρουβά. Το 2004 είχε σαν στόχο την πρώτη θέση, αλλά την έχασε από εσένα. Νομίζεις ότι θα μπορούσε να σε βλέπει στους εφιάλτες του εξαιτίας αυτού;

«Ελπίζω πως όχι».

Ο Ρουβάς προσπάθησε ακόμη μία φορά στη Eurovision το 2009. Θα το έκανες και εσύ πάλι σαν και αυτόν; Και αν ναι, με ποιο από τα τραγούδια που έχεις ακούσει στο διαγωνισμό μετά από εσένα;

«Όχι, δεν θα πάω ξανά στη Eurovision επειδή αυτό έχει περάσει για εμένα. Δεν το σκέφτομαι καθόλου».

Το 2004 αναδείχθηκες στην Ελλάδα ως η πιο σέξι γυναίκα μετά τη νίκη σου στη Eurovision. Ήταν λόγω του... άγριου χορού σου στο «Wild Dances» κατά τη γνώμη σου;

«Ίσως ναι. Η άγρια εικόνα μου είναι εκπληκτικά επιτυχημένη και μοναδική. Αυτό είναι το πραγματικό μου ύφος».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες με τη Ρουσλάνα:

Ρουσλάνα στο Onsports: «Eurovision, Ουκρανία, μπάλα και… Ρουβάς!» (photos+videos)



Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved