Πιλάβιος: «Νέα προσπάθεια στη διαιτησία»

Πιλάβιος: «Νέα προσπάθεια στη διαιτησία»

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ υποστήριξε πως η ελληνική διαιτησία κάνει μια νέα προσπάθεια ενώ έκανε λόγο για διαρκή διαδικασία σε ό,τι αφορά την κάθαρση στο ποδόσφαιρο.

Ο Σοφοκλής Πιλάβιος μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Sentra και υποστήριξε πως οι διαιτητές έχουν αποφορτιστεί μετά την υπόθεση των «στημένων» αγώνων και πλέον φαίνεται να κάνουν νέα προσπάθεια και σωστά βήματα, ενώ παράλληλα φρόντισε να εξάρει το έργο του Κύρου Βασσάρα στο οργανωτικό κομμάτι της ΚΕΔ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα της αντικατάστασης των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων, ο πρόεδρος της ΕΠΟ ανέλαβε την ευθύνη για τον λάθος τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα ενώ τόνισε πως στο ΔΣ της ομοσπονδίας τη Δευτέρα θα υπάρξουν τα δυο νέα πρόσωπα. Επίσης, μίλησε για τη διαδικασία της κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και τη δική του συμμετοχή σε επιτροπή της FIFA όπως έγινε γνωστό.

«Η επιτροπή λέγεται "Επιτροπή Ποδοσφαίρου" και το αντικείμενό της έχει να κάνει με τις εξαγγελίες του προέδρου της FIFA πως θα αναλάβει μια επιτροπή, που θα την αποτελούν παλιοί ποδοσφαιριστές, παλιοί παράγοντες, πρόεδροι ομοσπονδιών, πράγματα του ποδοσφαίρου αυτού καθ' αυτού», είπε αρχικά ο Σοφοκλής Πιλάβιος.

Στη συνέχεια, για το πώς επιλέχθηκε, σχολίασε: «Είναι άνθρωποι του ποδοσφαίρου και θα κοιτάξουν την εξέλιξη του αθλήματος. Το πιο σημαντικό για μένα είναι πως προεδρεύει ο Μισέλ Πλατινί, είναι τιμή για μένα που είμαι στη συγκεκριμένη επιτροπή, που με επέλεξε. Ο κ. Πλατινί ούτως ή άλλως είναι αντιπρόεδρος της FIFA και ήταν μεταξύ αυτών που με επέλεξαν να είμαι στην επιτροπή αυτή».

Για το πώς μπορεί να επωφεληθεί η Ελλάδα, ανέφερε: «Σε κάθε επιτροπή, η χώρα μπορεί να επωφεληθεί από πολλά πράγματα. Στην UEFA συμμετέχουμε σε πέντε επιτροπές. Συμμετέχω εγώ στην επιτροπή του Champions League, ο κ. Βασσάρας είναι στην επιτροπή διαιτησίας, κι άλλοι παράγοντες. Ο κ. Οικονομίδης στην ιατρική επιτροπή κλπ.. Μπορούμε να αντλήσουμε πολλά πράγματα από το εξωτερικό, είτε είναι στην Ευρώπη είτε όχι. Από τεχνογνωσία, επαφές, εμπειρίες που μπορούμε να συλλέξουμε από αυτά που έχουν κάνει έξω. Θέλω να πω πως οι άνθρωποι που εργάζονται στις επιτροπές της UEFA και της FIFA, μπορούν να φέρουν πολλά θετικά πράγματα στη χώρα».

Για τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη ανέφερε: «Ο κ. Θεοδωρίδης έχει ξεφύγει από αυτό το επίπεδο. Είναι το νο3 της UEFA κι αυτό για μας τους Έλληνες είναι πάρα πολύ μεγάλη τιμή. Για μένα προσωπικά είναι κάτι που βλέπω με μεγάλη αγάπη και συμπάθεια. Γνωριζόμαστε από τεσσάρων χρονών, είμαστε σαράντα χρόνια φίλοι. Τώρα είναι και ο Πατρίκ Κομνηνός στην UEFA».

Για τη συνάντηση που θα έχει η ΕΠΟ με την πολιτεία για το νέο νομοσχέδιο, τόνισε: «Πρώτον, τη Δευτέρα εμείς έχουμε ένα ΔΣ το οποίο θα αναφερθεί στις πτυχές και τα άρθρα του νέου νόμου. Την Τρίτη, η σύσκεψη έχει να κάνει με τον απολογισμό του πρώτου γύρου στο θέμα της βίας μάλλον. Λέω μάλλον, γιατί θα θέσουμε κι εμείς το θέμα αν δεν είναι στην ατζέντα. Για αυτό εμείς κάνουμε το συμβούλιο τη Δευτέρα για να μπορώ να έχω τη γνώμη του συμβουλίου για το τι θα πούμε την Τρίτη».

Για το αν θα συζητηθεί θέμα διαιτησίας, είπε: «Το θέμα της διαιτησίας δεν νομίζω να συζητηθεί. Νομίζω πως ο ΓΓΑ εκφράζει μια προσωπική άποψη για το θέμα της διαιτησίας και είναι δικαίωμα του να το κάνει. Δεν νομίζω πως έχει να κάνει σε κάτι με το θέμα των επιχορηγήσεων. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε στον κόσμο πως σε ό,τι αφορά την ΕΠΟ δεν επιχορηγείται. Η ΕΠΟ έχει δικούς της πόρους. Η ΓΓΑ επιχορηγεί τις ενώσεις-μέλη της ΕΠΟ. Η ΕΠΟ έχει μια σύνδεση με τον ΟΠΑΠ ο οποίος έχει την Εθνική Ελλάδας».

Σε ερώτηση για το αν η πολιτεία βρίσκει το «εύκολο θύμα» στο ποδόσφαιρο θέλοντας να κόψει τις χορηγίες, απάντησε: «Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει μεγάλη οικονομική στενότητα, είναι γνωστό σε όλους. Τώρα τσακωνόμαστε γαι τις συντάξεις. Δεν είναι τίμιο και ηθικό να μιλάμε για αυτό το πράγμα. Θεωρώ πως πράγματι υπάρχει θέληση να εξαλειφθεί η βία και είναι ένα είδος κίνητρου αυτό το πράγμα».

Για τα έσοδα που περιμένει η ΕΠΟ, πρόσθεσε: «Είμαστε πάρα πολύ πίσω από την περσινή χρονιά. Κάθε χρόνο από τότε που έγινα εγώ πρόεδρος, βρήκα μια συνεννόηση και είχαμε ένα ποσό που δίναμε στις Ενώσεις, απευθείας από τη Γενική Γραμματεία, φέτος είμαστε πάρα πολύ πίσω. Θα δούμε πως θα πάει και η οικονομία της χώρας. Πέρσι είχαμε κλείσει στα 4,5 εκατ. ευρώ για τα μέλη της ΕΠΟ όπως σας είπα. Δόθηκαν νομίζω το 1,8 εκατ. ευρώ, το θέμα όμως είναι πιο είναι το εφικτό. Σε αυτό είμαστε αρκετά δύσκολα, όπως όλος ο κόσμος. Υπάρχει προγραμματισμός. Θα πω κάτι χωρίς να θέλω να πάρω το μέρος της ΓΓΑ. Τους λένε έναν "χ" προϋπολογισμό και μετά δεν τους τον δίνουν. Σε όλα τα υπουργεία έχει συμβεί αυτό, στο πλαίσιο του γενικού προγραμματισμού του πράγματος».

Για την ελληνική διαιτησία και αν έχουν αποφορτιστεί οι διαιτητές: «Βλέπω πως γίνεται μια νέα προσπάθεια. Δεν θέλω να πω κάτι και να συγκρίνω τον έναν με τον άλλον. Η διαιτησία πάντα κρίνεται στο τέλος της χρονιάς κι έχει δείξει δείγματα πως γίνεται μια νέα προσπάθεια. Η προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια με την ανάπτυξη, θέλει έναν δρόμο. Το λέω συνέχεια, αλλά έτσι είναι. Η παραγωγή νέων διαιτητών θέλει έναν δρόμο. Οργανωτικά πιστεύω πως ο Κύρος είναι πάρα πολύ καλός. Νομίζω πως έχουν αποφορτιστεί γενικά οι διαιτητές. Πιστεύω πως υπάρχει μια αποφόρτιση. Παρόλα αυτά, βλέπω πως ο Τύπος θα πρέπει να παίξει έναν ρόλο βοηθητικό. Είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά πρέπει να έχει έναν άλλο ρόλο».

Για την αποχώρηση των κ. Φάκου και Αντωνακάκη: «Στον τρόπο της αποχώρησης ανέλαβα, σε συνέντευξη που έδωσα, την πλήρη ευθύνη και είπα πως είναι δικό μου λάθος το πως έγινε. Επί της ουσίας, μετά από τόση δουλειά που έγινε έπρεπε να υπάρχει μια εναλλαγή. Δεν υπάρχει κενό γιατί υπάρχουν πειθαρχικές επιτροπές και το ΔΣ σε κάτι τρομερό. Σαφώς θα έπρεπε να υπάρχουν οι θέσεις, για αυτό πήρα και την ευθύνη του λάθους που έγινε ως προς τον τρόπο».

Για το πότε θα αντικατασταθούν: «Τη Δευτέρα θα υπάρξει αντικατάσταση των μελών. Τακτικοί δικαστές δεν γίνεται να είναι, δεν επιτρέπεται να μπουν σε μικτές επιτροπές. Αυτό που συζητάμε όμως είναι ο θεσμός του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα που δεν έχει να κάνει με τις επιτροπές. Ούτε στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα μπορεί να μπει τακτικός δικαστής, γιατί δεν επιτρέπεται από το νόμο. Εμάς δεν μας ενοχλεί. Βέβαια, είμαστε σε μια εποχή που η δικαιοσύνη έχει πάρα, πάρα πολύ δουλειά. Η πολιτεία ψάχνει να δει τι γίνεται με τα δικαστήρια. Οι αποφάσεις αργούν πολύ και χρειάζεται αναδιάρθρωση. Οι θέσεις θα καλυφθούν από συνταξιούχος, δεν είναι απαραίτητο να είναι εισαγγελέας αυτός που θα πάρει τη θέση όπως λέει το καταστατικό».

Για το αν υπάρχει τελικά κάθαρση, υπογράμμισε: «Είναι διαρκής αυτή η διαδικασία. Το θέμα είναι να κοιτάξουμε λίγο τα αποτελέσματα. Φέτος έχει πάει Ιανουάριος και δεν έχω ούτε έναν φάκελο από την UEFA. Αυτό δεν είναι σημαντικό; Δεν έχουν γίνει κάποια βήματα; Να δούμε τα αποτελέσματα λίγο. Όλοι έχουν τα μάτια τους ανοιχτά καθώς άλλο είναι ο φόβος και άλλο η αλλαγή νοοτροπίας. Είναι τεράστια υπόθεση».

Για το τι έκανε προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΠΟ, σχολίασε: «Δεν μπορούμε να ζητάμε το κράτος να βοηθιέται από την ΕΠΟ. Η ΕΠΟ ότι μπορεί κάνει, με ό,τι δυνάμεις έχει. Ούτε μάρτυρες μπορεί να προστατεύσει, ούτε να πάει στον εισαγγελέα και να πει να επισπεύσουμε τις υποθέσεις, ειδικά την ώρα που καίγεται η Ελλάδα. Με τον ΓΓΑ, έχουμε συνεχή επαφή και δουλεύουμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα».

Παναθηναϊκός: Στο Top5 o εντυπωσιακός Πέιν (video)
Παναθηναϊκός: Στο Top5 o εντυπωσιακός Πέιν (video)
Η Μάγκι πήγε παραλία με αποκαλυπτικό μαγιό και «έριξε» το instagram
Η Μάγκι πήγε παραλία με αποκαλυπτικό μαγιό και «έριξε» το instagram
Έξαλλος με Αλαφούζο, μιλάει για «μαϊμού» ναι ο Ταϊλανδός!
Έξαλλος με Αλαφούζο, μιλάει για «μαϊμού» ναι ο Ταϊλανδός!
ΠΑΟΚ: Επιστροφή Μαλεζά, νοκ άουτ Πέλκας-Μάτος
ΠΑΟΚ: Επιστροφή Μαλεζά, νοκ άουτ Πέλκας-Μάτος

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης