Σάντος: «Πρώτος στόχος τα προημιτελικά και βλέπουμε...»

Σάντος: «Πρώτος στόχος τα προημιτελικά και βλέπουμε...»

Την πρόκριση της Εθνικής μας ομάδας στα προημιτελικά του Euro 2012 έθεσε ως πρωταρχικό στόχο ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε λανθασμένη τη γνώμη που υπάρχει στο εξωτερικό για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

«Πιστεύω ότι το γκρουπ στο οποίο κληρωθήκαμε στην τελική φάση του Euro είναι αρκετά ανοικτό, θεωρητικά, πάντα η Ρωσία παρουσιάζεται ως το πρώτο φαβορί. Από την άλλη πλευρά έχουμε την Πολωνία, η οποία αγωνίζεται στο σπίτι της, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα έχει μαζί της τον κόσμο και κατά συνέπεια την δυναμική της ομάδας που αγωνίζεται στην έδρα της. Από εκεί και πέρα υπάρχει η Τσεχία και εμείς. Δύο ομάδες δυνατές που έχουν τις δυνατότητες να φτάσουν ψηλά. Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω πως είναι το πιο ανοικτό γκρουπ», είπε αρχικά ο Φερνάντο Σάντος για τον όμιλο της Εθνικής μας ομάδας στο Euro 2012.

Αναλυτικά, τα όσα είπε ο Φερνάντο Σάντος στην εφημερίδα «Νέα»:

-Όταν η Εθνική ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της στο Euro, με ποια θέση θα είστε ευχαριστημένος; Μπορεί να περάσει στα προημιτελικά;

«Αν δεν περάσουμε στην επόμενη φάση, στους οκτώ της διοργάνωσης δηλαδή, δεν θα είμαι ευχαριστημένος. Άρα ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος είναι να περάσουμε από τον όμιλο. Μπορεί η ομάδα να παίξει καλά, μπορεί να κερδίσει παιχνίδια, να έχει καλές εμφανίσεις, αν όμως δεν προκριθούμε, τότε δεν θα είμαι ικανοποιημένος. Από τη στιγμή, πάντως, που θα περάσεις στην επόμενη φάση, όλα μπορούν να γίνουν, έστω και αν έχεις να αντιμετωπίσεις μία εκ των ομάδων Γερμανία, Ολλανδία ή Πορτογαλία. Σε ένα παιχνίδι τα πάντα μπορούν να συμβούν».

-Στη διάρκεια της προετοιμασίας στην Αυστρία, ποια είναι τα αγωνιστικά στοιχεία θέλετε να δώσετε στην Εθνική;

«Αυτό που θέλω είναι να μάθουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το τι πρέπει να κάνουμε μέσα στο παιχνίδι. Το σημαντικό για εμένα είναι να μάθουν οι παίκτες πώς θα πρέπει να επιτίθενται, πώς θα πρέπει να αντιδρούν όταν χάνουν την μπάλα, πώς θα κάνουμε την μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση. Αυτό που θέλω είναι όταν θα ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις μας στο Euro, ο κάθε ποδοσφαιριστής να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο. Θα προπονηθούμε, επίσης πάρα πολύ καλά στα στημένα. Τόσο στα επιθετικά, όσο και τα αμυντικά γιατί τα θεωρώ πολύ σημαντικά. Θα ήθελα μετά την δεκαπενθήμερη προετοιμασία στην Αυστρία οι παίκτες να γνωρίζουν με κλειστά μάτια τι πρέπει να κάνουν μέσα στο γήπεδο».

-Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της Εθνικής;

«Η ομάδα χρειάζεται μεγαλύτερη ποιότητα στην επίθεση, θεωρώ ότι και στο μέλλον θα έχουμε την άμυνα για βάση. Υπάρχουν αρκετοί παίκτες που μπορούν να αντεπεξέλθουν και μάλιστα με επιτυχία τα επόμενα χρόνια. Οι δύο Παπαδόπουλοι, ο Παπασταθόπουλος, ο Τοροσίδης, οι οποίοι για τα επόμενα 5-6 χρόνια θα είναι η βάση της ομάδας. Οσο όμως προχωράμε προς τα εμπρός, διαπιστώνουμε πως οι περισσότεροι από τους παίκτες δεν θα είναι στην Εθνική τα επόμενα 3-4 χρόνια. Και η αλήθεια είναι ότι θα έχουμε πρόβλημα να βρούμε αυτούς που θα τους αντικαταστήσουν. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα της Εθνικής ομάδας. Είναι γενικότερα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Γιατί, αν ρίξετε μια ματιά σε όλες τις πρωτοκλασάτες ομάδες, στο κέντρο και την επίθεση παίζουν  συνήθως ξένοι. Δείτε τον Παναθηναϊκό, μόνο ο Κατοουράνης παίζει. Στον Ολυμπιακό δεν υπάρχει κανένας. Στον ΠΑΟΚ ο Φωτάκης και ο Σαλπιγγίδης. Τελευταία και ο Αθανασιάδης. Στην ΑΕΚ; Κανένας  στον οποίο μπορείς να στηριχθείς για τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι πρόβλημα».

-Τι διαφορετικό θέλετε να δώσετε στην ομάδα του 2012, σε σχέση με αυτές που είδαμε στο Euro 2004 και 2008 αλλά και στο Μουντιάλ του 2010;

«Θέλω μια ομάδα η οποία θα μπαίνει στο γήπεδο για να κερδίσει. Θέλω να αλλάξω το αγωνιστικό πνεύμα. Να μπαίνουμε στο γήπεδο όχι με την σκέψη να μην χάσουμε, αλλά για να κερδίσουμε. Κάτι, επίσης, που πρέπει να βελτιώσουμε είναι η κατοχή της μπάλας. Να μάθουμε να κρατάμε την μπάλα στα πόδια μας. Να κοντρολάρουμε το παιχνίδι με κατοχή μπάλας. Η ομάδα έχει μάθει να αμύνεται και το κάνει καλά. Τώρα πρέπει να βελτιωθεί στον παραγωγικό τομέα».

-Αν θέλατε να καταγράψετε το παιχνίδι εκείνο στο οποίο η ομάδα είχε την αγωνιστική ταυτότητα που θέλετε, ποιο θα ήταν αυτό;

«Με την Κροατία. Και νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικό. Στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική αμυνόταν καλά, αλλά μέχρι εκεί. Τον έλεγχο του αγώνα τον είχαν οι Κροάτες. Στο δεύτερο ημίχρονο, συνεχίσαμε να αμυνόμαστε καλά, αλλά ήμασταν εμείς που είχαμε την κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του αγώνα. Εμείς ήμασταν οι πρωταγωνιστές, η ομάδα που κυριαρχούσε μέσα στο γήπεδο και μάλιστα χωρίς να χαλάσουμε την αμυντική μας λειτουργία. Θέλω να δω στο Euro μια Εθνική Ελλάδας όπως στο δεύτερο ημίχρονο με την Κροατία».

-Με βάση όλα αυτά, πιο μπορεί να είναι το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου;

«Το πρόβλημα είναι καθαρά των ομάδων και του τρόπου σκέψης τω παραγόντων. Αυτό που λείπει στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι να ετοιμάζει τους παίκτες στις ηλικίες των 16 έως 20 χρόνων. Έτσι ώστε να μπορούν να σταθούν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας. Σε αυτό υπολείπεται το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δείτε μόνοι σας και κρίνετε. Πόσες ομάδες έχουν επενδύσει σε νέους παίκτες και πόσες έχουν ακολουθήσει την εύκολη λύση με ξένος. Αυτό είναι το κεντρικό ζήτημα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δούλεψα στην ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ και μπορώ να πω ότι σε αυτό το κομμάτι, των ηλικιών από 16 έως 20 χρόνων, δεν γίνεται τίποτα σε επίπεδο υποδομών για παράδειγμα. Τα τελευταία δύο χρόνια οι ομάδες έχουν λάβει τα μηνύματα και κάτι προσπαθούν να κάνουν».

-Πώς κρίνετε τις απαξιωτικές αναφορές των ξένων ΜΜΕ εις βάρος της χώρας αλλά και του ελληνικού λαού;

«Είναι λανθασμένη η άποψη για τους Έλληνες στο εξωτερικό. Πολλές φορές, ενώ βρίσκομαι στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα γίνονται συγκεντρώσεις, βλέπω αναφορές όπως «πόλεμος στην Αθήνα» και άλλα παρόμοια. Όταν ρωτούν τη γνώμη μου τονίζω ότι αυτοί οι τίτλοι δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει πόλεμος. Υπάρχει ένας λαός που διαμαρτύρεται. Κάποιες φορές γίνονται και επεισόδια. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι η όλη εικόνα είναι λανθασμένη. Δεν είναι μόνο το Σύνταγμα και όσα γίνονται εκεί η Ελλάδα. Βλέπω να γίνονται επεισόδια σε πολλές χώρες, στη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία, αλλά δεν παίρνουν αυτή την έκταση. Ούτε υπάρχει τέτοια διαστρέβλωση. Ένα άλλο παράδειγμα; Ο Έλληνας πηγαίνει στα μπουζούκια. Τώρα το έμαθαν; Αυτό δεν γινόταν και πριν από 10-20 χρόνια; Το ίδιο θα γίνεται και έπειτα από 10 χρόνια».

-Λίονελ Μέσι ή Ρονάλντο;

«Ως θέαμα προτιμάω τον Μέσι. Ως κομμάτι του συνόλου ψηφίζω τον Ρονάλντο. Ο Κριστιάνο κάνει την περισσότερη δουλειά για την ομάδα. Ο Μέσι είναι ένας αρτίστας. Αλλά βεβαίως θα τους ήθελα και τους δύο στην ομάδα. Κατά την προσωπική μου εκτίμηση είναι πολύ δύσκολο για μια ομάδα να έχει περισσότερους από έναν παίκτη της κατηγορίας του Μέσι. Άντε δύο το μάξιμουμ. Αν έχεις όμως και τρεις και τέσσερις Ρονάλντο, μπορείς να τους χωρέσεις. Ο Μέσι είναι ένας».

-Τι λείπει από τον Έλληνα ποδοσφαιριστή για να μπορέσει να φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα;

«Οι Έλληνες είναι καλοί επαγγελματίες, αυτό δεν μπορώ να το αμφισβητήσω. Απλά ο επαγγελματισμός τους εξαντλείται στα πλαίσια της διεκπεραίωσης της δουλειάς και όχι στο να επιδιώξουν το κάτι παραπάνω. Το πάθος για το ποδόσφαιρο από την άλλη είναι το μεγάλο συν για τους Έλληνες. Το έχουν μέσα τους. Παίζουν ποδόσφαιρο παντού. Στον δρόμο, στα γήπεδα, παντού. Το αρνητικό είναι ότι οι Έλληνες παίζουν μπάλα, όχι ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα. Μπάλα παίζεις μόνος σου».

Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (21/5)
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (21/5)
Final Four 2018: «Ντου» με μπουκάλια στους διαιτητές οι Τούρκοι!
Final Four 2018: «Ντου» με μπουκάλια στους διαιτητές οι Τούρκοι!
Final Four 2018: Η νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό (video)
Final Four 2018: Η νίκη της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό (video)
Euroleague: Τα συγχαρητήρια ομάδων στη Ρεάλ Μαδρίτης (photo)
Euroleague: Τα συγχαρητήρια ομάδων στη Ρεάλ Μαδρίτης (photo)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης