Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 – Ημιτελικοί: Ολλανδία – Αργεντινή… από τα παλιά (videos+photos)

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 – Ημιτελικοί: Ολλανδία – Αργεντινή… από τα παλιά (videos+photos)

Στον δεύτερο Ημιτελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 αναμετρώνται Ολλανδία και Αργεντινή και το Onsports σας θυμίζει τις προηγούμενες τέσσερις «μάχες» των δυο χωρών σε Μουντιάλ.

Όταν έγινε η κλήρωση για το τελικό πρόγραμμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, δυο χώρες είχαν «μαρκάρει» την ημερομηνία του Ημιτελικού, γνωρίζοντας πως η μια θα αντιμετωπίσει την άλλη αν καταφέρουν να φτάσουν ως εκεί. Ολλανδία και Αργεντινή δεν έχουν συναντηθεί πάρα πολλές φορές σε Μουντιάλ, όμως, οι τέσσερις προηγούμενες αναμετρήσεις τους είναι από αυτές που χαρακτηρίζονται ως… κλασικές στην ιστορία του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου.

Ο Ημιτελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014, θα είναι το πέμπτο παιχνίδι που θα δώσουν Ολλανδία και Αργεντινή, μεταξύ τους, στο πλαίσιο του Μουντιάλ. Το πρώτο από αυτά δόθηκε 40 χρόνια πριν στα γήπεδα της Γερμανίας, ενώ το τελευταίο έγινε οκτώ χρόνια πριν, ξανά στην ίδια χώρα. Μια πρώτη σύμπτωση, ενόψει του αγώνα που θα γίνει στην «Αρένα Κορίνθιανς». Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο, είναι πως οι δυο τους για πρώτη φορά θα συναντηθούν σε ημιτελικό.

Έχουν παίξει στη δεύτερη φάση, κάτι αντίστοιχο με τη σημερινή φάση των «16», έχουν παίξει σε τελικό, έχουν παίξει σε προημιτελικό, έχουν παίξει για τους ομίλους αλλά για ποτέ για τους «4». Έτσι, ο Ημιτελικός στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 θα δώσει εισιτήριο για το «Μαρακανά» και παράλληλα θα «χαλάσει» και την παράδοση μιας εκ των δυο ημιφιναλίστ, αφού ούτε η Ολλανδία, ούτε κι η Αργεντινή έχουν ηττηθεί σε ημιτελικό Μουντιάλ!

Το πρώτο «ραντεβού»

Η Ολλανδία του 1974 θεωρούταν ίσως η Εθνική που έπαιξε το πιο πλήρες ποδόσφαιρο όλων των εποχών. Βασισμένη στον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ και με τον «Ιπτάμενο Ολλανδό» αρχηγό και ηγέτη της, είχε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της Γερμανίας για να το… κατακτήσει, κάτι που τελικά δεν κατάφερε. Στο δρόμο της, και συγκεκριμένα στον δεύτερο γύρο, βρήκε την Αργεντινή. Μια ομάδα που αναζητούσε την επιστροφή στην ελίτ, αλλά που ακόμα δεν είχε καταφέρει να βρει ηγέτη της εμβέλειας των παραδοσιακών της αντιπάλων και που δεν κατάφερε να προχωρήσει πέρα από τη Β’ Φάση του Μουντιάλ της Γερμανίας.

Cruyff perfumo 1974

Το παιχνίδι που έγινε στο «Πάρκσταντιον» του Γκέλσενκιρχεν μπροστά σε 55.348 θεατές, ήταν κι η πρώτη αναμέτρηση ανάμεσα σε Ολλανδία και Αργεντινή στο πλαίσιο Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ήταν το πρώτο για τη δεύτερη φάση της διοργάνωσης του 1974 στη Γερμανία κι έδειξε πως οι «οράνιε» ειναι… ασταμάτητοι κι έτοιμοι για μεγάλα πράγματα. Ο αέρινος Γιόχαν Κρόιφ στο 11’ έκανε το 1-0, ενώ στο 25’ ο Κρολ πέτυχε και δεύτερο γκολ.

cruyff1974

Η Αργεντινή δεν μπορούσε να αντιδράσει, με ποδοσφαιριστές που τέσσερα χρόνια αργότερα θα έγραφαν ιστορία να ειναι στον πάγκο, λόγω και του νεαρού της ηλικίας. Η Ολλανδία του Ρίνους Μίχελς έκανε… πάρτι, και στο 73’ ο Τζόνι Ρεπ σημείωσε το τρίτο γκολ, για να έρθει στο 90’ και να… υπογράψει τον θρίαμβο (4-0) ο Γιόχαν Κρόιφ, με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα. Εν τέλει, η παρέα του «Ιπτάμενου Ολλανδού» έφτασε ως τον τελικό, όπου ηττήθηκε 2-1 από τη Δυτική Γερμανία κι έχασε το τρόπαιο.

Ολλανδία (Ρίνους Μίχελς): Γιόνγκμπλοντ, Χάαν, Φαν Χάνεγκεμ, Γιάνσεν, Κρολ, Νέεσκενς, Κρόιφ, Ρένσενμπρινκ, Ρεπ, Ράισμπεργκερν, Σουρμπίρ (84' Ίσραελ)

Αργεντινή (Βλαντισλάο Καπ): Καρνεβάλι, Αγιάλα, Μπαλμπουένα, Ερέντια, Χάουζμαν (45' Γκλάρια), Περφούμο, Σα, Σκέο, Τελχ, Βολφ (45' Κέμπες), Γιαζάλντε

Τα γκολ του αγώνα

Ρεβάνς και... τρόπαιο

Τέσσερα χρόνια αργότερα και η Αργεντινή διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1978. Η Ολλανδία είναι ένα από τα φαβορί, παρά το γεγονός ότι ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ λίγο πριν την αναχώρηση των «οράνιε» για το Μουντιάλ, δηλώνει επίσημα πως δεν θα αγωνιστεί στη διοργάνωση λόγω της δικτατορίας στη διοργανώτρια χώρα. Αναμφίβολα, το πλήγμα ήταν μεγάλο τόσο για το Μουντιάλ, όσο και για την Ολλανδία. Πλήγμα, όμως, υπήρξε και για την Αργεντινή αφού η είδηση μόνο κολακευτική δεν ήταν για τη χώρα, που προσπαθούσε μέσα από το ποδόσφαιρο και μια πιθανή κατάκτηση του τροπαίου από την «αλμπισελέστε» να περάσει προς τα έξω ένα καλό πρόσωπο. Στη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ολλανδία πάει… τρένο ως τον τελικό, την ώρα που για να βρεθεί σε αυτόν η Αργεντινή έγιναν αρκετά πράγματα που συζητούνται ακόμα και σήμερα, για το κατά πόσο ήταν… θεμιτά ή αθέμιτα.

monumental1978

Ήταν 25 Ιουνίου 1978 όταν το «Μονουμεντάλ» του Μπουένος Άιρες… έβραζε από 70.000 Αργεντινούς που διψούσαν να δουν την «αλμπισελέστε» στην κορυφή του κόσμου. Η Ολλανδία, βέβαια, δεν καταλάβαινε από αυτά. Ούτε από τον… ψυχολογικό πόλεμο των γηπεδούχων. Η Αργεντινή καθυστερούσε να βγει στο γήπεδο, απαιτούσε από τον Ιταλό διαιτητή, Σέρτζιο Κονέλα, να βγάλει έναν ελαστικό επίδεσμο που φορούσε στο χέρι του ο Τζόνι Ρεπ και γενικώς έκανε… διάφορα τερτίπια. Ο τελικός σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπος, με τον σούπερ σταρ εκείνης της εποχής για την Αργεντινή, Μάριο Κέμπες, να της δίνει προβάδισμα στο 38’.

kempes1978

Η Ολλανδία βασίστηκε στο παιχνίδι κατοχής της, κατάφερε τελικά να σκοράρει στο 82’ με τον Νανίνγκα και στις καθυστερήσεις ο Ρέσενμπρικ είχε δοκάρι! Στην παράταση, όμως, η Αργεντινή του Σέζαρ Λουίς Μενότι με τον Κέμπες να σκοράρει στο 105’ και τον Μπερτόνι στο 115’, κατάφερε να πάρει το πρώτο Μουντιάλ στην ιστορία της. Ένα Μουντιάλ, στο οποίο η φιναλίστ Ολλανδία δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις των απονομών, αρνούμενη να πάρει μετάλλια υπό το βλέμμα του δικτάτορα Χόρχε Βιντέλα

Αργεντινή (Σέζαρ Λουίς Μενότι): Φιγιόλ, Ολγκίν, Γκαλβάν, Πασαρέλα, Ταραντίνι, Γκαγιέγκο, Αρντίλες (65' Λαρόσα), Κέμπες, Μπερτόνι, Ορτίθ (75' Χάουζμαν), Λούκε

Ολλανδία (Ερνστ Χάπελ): Γιόνγκμπλοντ, Κρολ, Γιάνσεν (75' Σουρμπίρ), Μπραντς, Πούρτβλιτ, Νέεσκενς, Χάαν, Β. Φαν ντε Κέρκχοφ, Ρ. Φαν ντε κέρκχοφ, Ρεπ (58' Νανίνγκα), Ρένσεμπρικ

Τα γκολ του αγώνα

Το «χτύπημα» του Μπέργκαμπ

Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια για να βρεθούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου η Ολλανδία με την Αργεντινή. Ο αρχηγός της «αλμπισελέστε», Ντανιέλ Πασαρέλα, το 1978 ήταν πια ο προπονητής της, ενώ η νέα γενιά των παικτών των «οράνιε» είχε την… αύρα της Ολλανδίας της δεκαετίας του ’80 που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης κι άφηνε πολλές υποσχέσεις. Με πολλά και μεγάλα ονόματα στην ενδεκάδα της και με τον Γκους Χίντινγκ στον πάγκο, η Ολλανδία είχε φτάσει στα προημιτελικά χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Την ίδια ώρα, η Αργεντινή με «βαρύ» πυροβολικό τον Μπατιστούτα, με μαέστρους στη μεσαία γραμμή τους Ορτέγκα και Βερόν αλλά και αρκετά… κακά παιδιά, όπως ο πρώτος και ο Σιμενόνε, χρειάστηκε τα πέναλτι για να περάσει την Αγγλία στους «16».

ortega1998

Στο «Βελοντρόμ» της Μασσαλίας περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι περίμεναν το εναρκτήριο σφύριγμα του Αρτούρο Μπρίζιο Κάρτερ από το Μεξικό, για να δουν έναν θαυμάσιο προημιτελικό, ανάμεσα σε δυο ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις. Οι Ολλανδοί του Χίντινγκ μπήκαν δυνατά στο ματς και με τον Πάτρικ Κλάιφερτ στο 12’ κατάφεραν να πάρουν «κεφάλι» στο σκορ! Η απάντηση ήταν άμεση από την Αργεντινή του Ντανιέλ Πασαρέλα, αφού στο 17’ ο Κλάουντιο Λόπεζ νίκησε τον Φαν ντερ Σαρ για το 1-1 που έδωσε… άλλη διάσταση στο παιχνίδι.

Dennis1998

Μια διάσταση σαφώς πιο… άγρια, με τους οπαδούς – κυρίως και λιγότερο τους παίκτες – να έχουν κατά νου και το ιστορικό υπόβαθρο του συγκεκριμένου αγώνα και όσα είχαν προηγηθεί 20 χρόνια νωρίτερα στην Αργεντινή. Οι Ολλανδοί άρχισαν κι αυτοί να… μαρκάρουν Λατινοαμερικάνικα, κάτι που κόστισε στον Άρτουρ Νιούμαν τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του στο 76’ του παιχνιδιού. Το πλεονέκτημα της Αργεντινής, όμως, φρόντισε να το εξαλείψει ο Αριέλ Ορτέγκα! Ο βιρτουόζος μέσος στο 86’ και το 87’ πήρε δυο κίτρινες κάρτες σε διάστημα δυο λεπτών, αφού… κουτούλησε τον Φαν ντερ Σαρ και αποβλήθηκε. Έτσι, στο 90’, ο Φρανκ Ντε Μπουρ έκανε εξαιρετική μπαλιά στον Ντένις Μπέργκαμπ, αυτός εξέθεσε τον Αγιάλα και με γκολ την τελευταία – κυριολεκτικά – στιγμή του αγώνα, έστειλε την Ολλανδία στα ημιτελικά μέσα σε αποθέωση…

Ολλανδία (Γκους Χίντινγκ): Φαν ντερ Σαρ, Ράιζιγκερ, Σταμ, Φ. Ντε Μπουρ, Νιούμαν, Γιονκ, Ντάβιντς, Ρ. Ντε Μπουρ (64' Όφερμαρς), Κοκού, Μπέργκαμπ, Κλάιφερτ

Αργεντινή (Ντανιέλ Πασαρέλα): Ρόα, Ζανέτι, Αγιάλα, Τσαμότ (89' Μπάλμπο), Σενσίνι, Αλμέιδα (68' Πινέδα), Σιμέονε, Βερόν, Ορτέγκα, Λόπεζ, Μπατιστούτα

Τα γκολ του αγώνα

«Λευκή» η τελευταία συνάντηση

Οκτώ χρόνια μετά από τον προημιτελικό της Μασσαλίας και οκτώ πριν από τον Ημιτελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, Ολλανδία και Αργεντινή συναντήθηκαν ξανά στο πλαίσιο ενός αγώνα Μουντιάλ. Στις 21 Ιουνίου 2006 στο «WM Στάντιον» της Φρανκφούρτης, «οράνιε» κι «αλμπισελέστε» συναντήθηκαν για την τελευταία αγωνιστική του τρίτου ομίλου. Αμφότερες είχαν δυο νίκες στις πρώτες ισάριθμες αγωνιστικές απέναντι σε Σερβία και Ακτή Ελεφαντοστού κι έπαιζαν για την πρωτιά, φάνηκε όμως από τις επιλογές που έκαναν Μάρκο Φαν Μπάστεν για την Ολλανδία και Χοσέ Πέκερμαν για την Αργεντινή, πως δεν… καίγονταν και τόσο για τη νίκη.

argentina holanda2006

Από το παιχνίδι εκείνο λίγα έχουν να θυμούνται οι 47.000 θεατές του αλλά και όσοι το είδαν από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Ίσως το γεγονός ότι ήταν από τις πρώτες παρουσίες του Λιονέλ Μέσι σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αλλά και το γεγονός ότι ο πιο πλήρης Ευρωπαίος φορ των προηγούμενων δεκαετιών ήταν στον πάγκο της Ολλανδίας η οποία τέσσερα χρόνια αργότερα θα έφτανε ξανά σε τελικό. Οι Έλληνες φίλαθλοι λίγο θα θυμούνται ότι σε αυτόν τον αγώνα αγωνίστηκε και ο Χέντβιγκες Μαντούρο, που πέρσι φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

messisnejder

Το 0-0 πάντως, δεν άλλαξε παρά τις προσπάθειες που έκαναν οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων, μερικοί εκ των οποίων θα τεθούν αντιμέτωποι και το βράδυ της Τετάρτης στο Σάο Πάουλο. Σνάιντερ, Φαν Πέρσι και Κάιτ από πλευράς Ολλανδίας και Μέσι, Μασκεράνο και Μάξι Ροντρίγκεζ από πλευράς Αργεντινής είχαν αγωνιστεί και σε εκείνο το παιχνίδι το 2006 στη Φρανκφούρτη. Εκ των έξι που αναφέρουμε, αλλά και εκ των 46 που απαρτίζουν τις αποστολές των δυο ομάδων συνολικά, θα… χαμογελάσουν οι μισοί, μαζί με τα εκατομμύρια των κατοίκων των χωρών τους, αλλά και των υποστηρικτών τους ανά τον κόσμο. Αυτό γιατί, η δική τους Εθνική θα έχει καταφέρει να προκριθεί στον Τελικό στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014!

Ολλανδία (Μάρκο Φαν Μπάστεν): Φαν ντερ Σαρ, Γιάλιενς, Μπουλαρούζ, Όιερ, Ντε Κλερ, Φαν ντερ Φάαρτ, Σνάιντερ (85' Μαντούρο), Κοκού, Φαν Πέρσι (67' Λάντζαατ), Φαν Νίστελροϊ (56' Μπάμπελ), Κάιτ

Αργεντινή (Χοσέ Πέκερμαν): Αμποντανζιέρι, Μπουρντίσο (24' Κολοτσίνι), Μιλίτο, Αγιάλα, Κουφρέ, Μασκεράνο, Ροντρίγκεζ, Καμπιάσο, Ρικέλμε (80' Αϊμάρ), Τέβεζ, Μέσι (70' Κρουζ)

Φωτογραφίες και Βίντεο από αναμετρήσεις Ολλανδίας-Αργεντινής σε Παγκόσμια Κύπελλα

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014 – Ημιτελικοί: Ολλανδία – Αργεντινή… από τα παλιά (videos+photos)



Premier League: Διαιτητής με κάμερα στο Κρίσταλ Πάλας-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Premier League: Διαιτητής με κάμερα στο Κρίσταλ Πάλας-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Ως πότε μπορούν να κάνουν διακοπές όσοι πήραν επιταγές κοινωνικού τουρισμού για το 2023
Ως πότε μπορούν να κάνουν διακοπές όσοι πήραν επιταγές κοινωνικού τουρισμού για το 2023
Premier League: Συνέχεια στο… μαρτύριο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Premier League: Συνέχεια στο… μαρτύριο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Serie A: Βήμα Champions League η Αταλάντα
Serie A: Βήμα Champions League η Αταλάντα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved