Αγωνία για τους Έλληνες της Αιγύπτου

Αγωνία για τους Έλληνες της Αιγύπτου

Σε διαρκή σύσκεψη βρίσκεται ομάδα άμεσης επέμβασης στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, εξετάζοντας σχέδιο για την απομάκρυνση των Ελλήνων από τη φλεγόμενη ζώνη της Αιγύπτου. Διαβάστε στο newsbomb.gr http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/agwnia-gia-toys-ellhnes-ths-aigyptoy

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αποστολή αεροπλάνων προκειμένου να απομακρυνθούν με ασφάλεια όσοι Έλληνες βρίσκονται ή διαμένουν στη χώρα. Η επικοινωνία της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο με τους Έλληνες στην περιοχή είναι αδύνατη, καθώς έχουν διακοπεί με εντολή Μουμπάρακ οι τηλεπικοινωνίες, ενώ με μεγάλη δυσκολία γίνονται οι επικοινωνίες μέσω Διαδικτύου.

Οι τραυματίες στο Κάιρο έχουν φτάσει τους 870, σύμφωνα με ιατρικές πηγές. Οι 450 δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου και μόνο 420 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για νοσηλεία. Από τις συγκρούσεις έχουν τραυματιστεί και αστυνομικοί, όμως παραμένει αδιευκρίνιστο το πόσοι, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Αυτή τη στιγμή ελικόπτερα πετούν πάνω από το Κάιρο, ενώ διαδηλωτές έχουν καταλάβει το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς φλέγονται παρακείμενα κτίρια.
Τανκς έφτασαν απόψε στους δρόμους της πόλης του Σουέζ μπροστά από τα απανθρακωμένα ερείπια ενός αστυνομικού τμήματος που πυρπολήθηκε χθες τη νύχτα, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Δεκάδες διαδηλωτές ανέβηκαν στα τανκς, ανέφερε ο μάρτυρας που είδε τουλάχιστον πέντε άρματα μάχης. Προσπάθησαν να μιλήσουν στους στρατιώτες οι οποίοι τους απομάκρυναν. Σε ένα τανκ είχαν ανέβει περίπου 25 διαδηλωτές, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Κάτοικοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών που είχαν ανέβει στα τανκς.

Στις φλόγες έχουν τυλιχθεί τα γραφεία του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NDP) στο Κάιρο, λίγη ώρα αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η απαγόρευση κυκλοφορίας που κήρυξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι γραφεία του κόμματος πυρπολήθηκαν ή δέχτηκαν επιθέσεις και σε άλλες πόλεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους του Καΐρου, αψηφώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που κήρυξε ο πρόεδρος Μουμπάρακ. Πυροβολισμοί ακούστηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συγκρούσεις σημειώνονται στην οδό Κασρ ελ-Αΐνι, κοντά στο κοινοβούλιο, το γραφείο του πρωθυπουργού και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση: "Η Πρεσβεία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Κάιρο και το Γενικό Προξενείο στην Αλεξάνδρεια βρίσκονται σε επαφή με τους Έλληνες που διαβιούν στην Αίγυπτο καθώς και με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Επισημαίνεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη τεχνική δυσκολία στην πραγματοποίηση επικοινωνιών. Από τις επαφές της Πρεσβείας και των Προξενείων με τις οργανώσεις των Ελλήνων, τη Μονή Σινά, το Πατριαρχείο και τις ελληνικές επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες που να βρίσκονται σε κίνδυνο. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει νπαρακολουθεί στενά την κατάσταση".

Μιλώντας στο newsbomb.gr o Σπύρος Γκίνης, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο να υπάρχουν αυτή την περίοδο στην Αίγυπτο οργανωμένα γκρουπ Ελλήνων τουριστών. Όπως είπε, "και να υπήρχαν κάποιοι Έλληνες στην Αραβική χώρα  θα είχαν φύγει πριν από μέρες με τις διαστάσεις που λαμβάνει η εξέγερση".
Ο αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα, η οποία άρχισε από σήμερα το βράδυ, στις 6 μ.μ. (16:00 GMT) και θα διαρκέσει έως τις 7 π.μ. (05:00 GMT).
«Επειδή σε ορισμένες επαρχίες επικράτησε ανομία, και σημειώθηκαν ταραχές, λεηλασίες, καταστροφές, επίθεση και πυρπόληση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε τράπεζες και ξενοδοχεία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων», ανακοίνωσε η κρατική τηλεόραση.
Νωρίτερα, νεαροί Αιγύπτιοι μετέφεραν το νεκρό σώμα του διαδηλωτή, μέσα από τους δρόμους του Σουέζ, μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία η οποία αναχώρησε από τις κεντρικές περιοχές της πόλης, αφήνοντας κάποιους κύριους δρόμους στους διαδηλωτές, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ροιτερς.

"Σκότωσαν τον αδελφό μου", φώναξε ένας από τους διαδηλωτές. Οι διαδηλωτές είπαν ότι ονομάζεται Χαμάντα Λαμπίμπ, 30 ετών, και ήταν οδηγός. Πρόσθεσαν ότι ο θάνατος του προκλήθηκε από τραυματισμό του από σφαίρα.

Η αιγυπτιακή αστυνομία εγκατέλειψε τις κεντρικές περιοχές της βιομηχανικής πόλης-λιμάνι, μετά τις διαδηλώσεις κατά τις οποίες χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν τις γραμμές ασφάλειας των δυνάμεων της τάξης και έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα, πρόσθεσε ο μάρτυρας.

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταγαν πέτρες και ζητούσαν κραυγάζοντας το τέλος της προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ. Αλλά καθώς δεν ήταν σε θέση να τους περιορίσει υποχώρησε, εγκαταλείποντας τουλάχιστον οκτώ μεγάλα φορτηγά της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα και προσπάθησαν να αναπογοδυρίσουν ένα από τα φορτηγά.

Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν συγκεντρωθεί σε μια μεγάλη ομάδα γύρω από το γραφείο του κυβερνήτη, όπου δεν υπήρχαν καθόλου διαδηλωτές.

Στο Κάιρο αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι είδαν δεκάδες ανθρώπους ματωμένους με τραύματα στο κεφάλι και άλλους να καταρρέουν στο έδαφος. Η αστυνομία έκανε χρήση πλαστικών σφαιρών, δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι απάντησαν με πετροπόλεμο. Μάλιστα, στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους της πόλης.
Στην Αλεξάνδρεια, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην έδρα του Κυβερνείου της Αλεξάνδρειας, στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου. Πυκνοί καπνοί υψώνονταν από το φλεγόμενο κτίριο μετά τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ενώ αρκετοί διαδηλωτές παραβίασαν την είσοδο του κτιρίου ενός αστυνομικού τμήματος μιας άλλης συνοικίας στο κέντρο της πόλης.

Το Al Jazeera μετέδωσε επίσης ότι τραυματίσθηκε ο Αϊμάν Νουρ, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2005.

Ο σημερινός θάνατος ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 8, κατά τις ταραχές των τελευταίων ημερών.

Ο πρόεδρος Μουμπάρακ πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα μέσω της τηλεόρασης αργότερα σήμερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδέχεται να ανακοινώσει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.
Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι σύμφωνα με πληροφορίες, αφού προσευχήθηκε μαζί με υποστηρικτές του σε τζαμί, εμποδίστηκε από την αστυνομία να φύγει από τον τόπο προσευχής. Στη συνέχεια τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, ο οποίος είναι επίσης μέλος του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε σήμερα τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να προβεί σε «μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο» για να αποφευχθεί μια «επανάσταση» στην Αίγυπτο.

Οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο από τις αιγυπτιακές αρχές, αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσε στο Παρίσι αρχισυντάκτης της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, ένας συνεργάτης της οποίας ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

Στο παρακάτω βίντεο έχει καταγραφεί η εν ψυχρώ δολοφονία διαδηλωτή στο Κάιρο, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων:

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι "οι μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας" για τη μακροπρόθεσμη ευημερία της Αιγύπτου και η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρεί τον λαό της ως εταίρο, και όχι ως απειλή.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για συσσωρευμένη απογοήτευση, η οποία προκάλεσε τις βίαιες διαδηλώσεις. Τονίζει δε, ότι συχνά είχε συστήσει στον Αιγύπτιο πρόεδρο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Τέλος, κάλεσε όλες τις πλευρές να μην καταφεύγουν στη βία.

Επίσης, η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον, απευθύνθηκε σε υψηλούς τόνους στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, ζητώντας της να "κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τις δυνάμεις της τάξης". Οι αρχές οφείλουν να "επιτρέψουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις και να θέσουν τέλος στα χωρίς προηγούμενο μέτρα που έχουν ληφθεί για να μπλοκαριστούν οι επικοινωνίες", τόνισε.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της βίας στην Αίγυπτο, λέγοντας ότι η σταθερότητα εκεί είναι σημαντική, αλλά όχι εις βάρος της ελευθερία της έκφρασης ή της ελευθερίας του λόγου.

«Πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε ώστε να τερματιστεί η βία και να μην υπάρξουν αθώα θύματα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε εκτάκτως, στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Επίσης μεταξύ άλλων, η καγκελάριος τόνισε πως «πρέπει να καταλήξουμε σε ένα ειρηνικό διάλογο στην Αίγυπτο».

Η Γαλλία κάλεσε τους υπηκόους της που βρίσκονται στην Αίγυπτο να "περιορίσουν" τις μετακινήσεις τους "στις απολύτως απαραίτητες" λόγω της κοινωνικής αναταραχής και των συγκρούσεων που σημειώνονται στη χώρα αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ταξιδιωτική οδηγία για την Αίγυπτο εξέδωσαν επίσης το Βέλγιο, η Γερμανία και η Δανία που καλούν τους υπηκόους τους να αποφεύγουν τις τρεις μεγάλες πόλεις, Κάιρο, Αλεξάνδρεια και Σουέζ, όπου οργανώνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Το βελγικό υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Βέλγους να μην πηγαίνουν στο κέντρο των μεγάλων πόλεων, υπενθυμίζοντας ότι "τα συνήθη μέσα επικοινωνίας, όπως τα (κινητά) τηλέφωνα και το διαδίκτυο ουσιαστικά δεν λειτουργούν". Προσθέτει πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα στα παραθαλάσσια θέρετρα.

"Οι διαδηλώσεις δεν στρέφονται κατά των τουριστών", επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, συμβουλεύοντας ωστόσο τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και να παρακολουθούν με προσοχή τις ειδήσεις.

Αγωνία για τους Έλληνες της Αιγύπτου



Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved