Το «παιχνίδι» που παίζεται με το περσινό ελαιόλαδο και οι εκτιμήσεις για τα 10 ευρώ από Οκτώβρη

Το «παιχνίδι» που παίζεται με το περσινό ελαιόλαδο και οι εκτιμήσεις για τα 10 ευρώ από Οκτώβρη

Η τιμή στο ελαιόλαδο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εντός του χειμώνα - Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για 10 ευρώ το κιλό στην τιμή παραγωγού για το λάδι της νέας σεζόν - Ερωτηματικά για τις αυξημένες τιμές που αγοράζουν το περσινό λάδι από το ράφι οι καταναλωτές   

Χρηματιστήριο σε παρατεταμένο limit up θυμίζει το τελευταίο διάστημα η τιμή ελαιολάδου, τόσο στη χώρα μας όσο και σε διεθνές επίπεδο, με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη για ένα προϊόν πρώτης ανάγκης που αποτελεί τη βάση της Μεσογειακής Διατροφής.

Ωστόσο οι τιμές αυτές που αγοράζει ο Έλληνας καταναλωτής αφορούν προϊόντα στο ράφι με περσινά ή ακόμα και προπέρσινα ελαιόλαδα αφού η φετινή ελαιοκομική σεζόν ξεκινάει σε λίγες ημέρες.

Για το την μειωμένη ελληνική παραγωγή αλλά και τα «παιχνίδια» στην αγορά μίλησε στο Newsbomb.gr ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.

Μείωση 40% στην παραγωγή της Μεσσηνίας

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η παραγωγή στην περιοχή της Μεσσηνίας θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 35%-40%. Συνολικά δηλαδή δεν περιμένουν πάνω από 45.000 τόνους ενώ πέρσι είχαμε ξεπεράσει τους 60.000 τόνους.

Ποιοτικά η παραγωγή αναμένεται ωστόσο καλύτερη αφού δεν έχουμε τα περσινά προβλήματα από το γλοιοσπόριο και τον δάκο κάτι που οφείλεται τόσο στις κλιματολογικές συνθήκες όσο και στην καλλιεργητική φροντίδα των δέντρων.

Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη περίοδο της ανθοφορίας (την άνοιξη) που δεν βοήθησε την καρπόδεση και έτσι η παραγωγή μας θα είναι μικρότερη».

Σε σχέση με τη ένα ελαιοκομική περίοδο αλλά και τις τιμές ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, σημειώνει στο Newsbomb.gr: «Η συγκομιδή της ελιάς στην περιοχή μας θα ξεκινήσει σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα οπότε όλο το λάδι που έχουμε τώρα είναι το περσινό. Η τιμή του κυμαίνεται στα 8 με 8,50 ευρώ για το έξτρα παρθένο και το ΠΟΠ Καλαμάτα.

Όταν αρχίσει να βγαίνει το καινούριο λάδι η τιμή θα αυξηθεί περίπου 2 ευρώ το κιλό δηλαδή θα πιάσει το 10ευρο. Ωστόσο όταν αρχίσουν να βγαίνουν πολλά λάδια θα ξεκινήσει μια μικρή μείωση της τιμής. Ο λόγος είναι ότι θα αρχίσουν να γεμίζουν και γεμίζουν και οι δεξαμενές των Ιταλών οπότε δεν θα χρειάζεται να αγοράσουν πολύ λάδι από τη χώρα μας.

Όσον αφορά την τιμή στο ράφι αυτή την στιγμή στις μικρός συσκευασίες των 500 ml κυμαίνεται στα 9 ευρώ ενώ τα πιο μεγάλα είναι μικρότερη η τιμή. Στα πεντόλιτρα η τιμή παίζει στα 7-8 ευρώ το λίτρο. Μιλάμε όμως πάντα για περσινά ή προπέρσινα λάδια αφού η ημερομηνία λήξης τους είναι τα 2 χρόνια.

Αυτό όμως σημαίνει ότι πουλάνε το λάδι με σημερινές τιμές ενώ είχαν αγοράσει από τον παραγωγό πολύ φθηνότερα με περσινές ή προπέρσινες τιμές. Πολλοί νομίζουν ότι οι παραγωγοί παίρνουν τα λεφτά όμως αυτό δεν είναι αλήθεια».

 

 

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.grΑναντολού Εφές: Πλήγμα με Κλάιμπερν πριν τον Παναθηναϊκό AKTOR - Πέντε απουσίες οι Τούρκοι
Αναντολού Εφές: Πλήγμα με Κλάιμπερν πριν τον Παναθηναϊκό AKTOR - Πέντε απουσίες οι Τούρκοι
Φιάσκο στην κλήρωση του Euro 2024 - Ακούστηκαν ήχοι... ερωτικής ταινίας και όλοι «πάγωσαν» (vid)
Φιάσκο στην κλήρωση του Euro 2024 - Ακούστηκαν ήχοι... ερωτικής ταινίας και όλοι «πάγωσαν» (vid)
Χάος στην Τουρκία: Βροχή από αντικείμενα στο Μπεσίκτας-Φενέρ, τραυματίστηκε ο Μαντάρ (vid)
Χάος στην Τουρκία: Βροχή από αντικείμενα στο Μπεσίκτας-Φενέρ, τραυματίστηκε ο Μαντάρ (vid)
Κύπρος: Μπουνιές και κουτουλιές στο Ανόρθωση - ΑΕΚ Λάρνακας (vid)
Κύπρος: Μπουνιές και κουτουλιές στο Ανόρθωση - ΑΕΚ Λάρνακας (vid)
©2011-2023 Onsports.gr - All rights reserved