Φάρμαρ στο Onsports: «Στις επιλογές μου Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός» (audio+photos+videos)

Φάρμαρ στο Onsports: «Στις επιλογές μου Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός» (audio+photos+videos)

Ο πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Λος Άντζελες Λέικερς το 2009 και το 2010, Τζόρνταν Φάρμαρ, μιλάει στο Onsports για το μέλλον του και δεν αποκλείει να παίξει μπάσκετ στην Ελλάδα αν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός του κάνουν πρόταση.

Ο 28χρονος γκαρντ είναι από τους μπασκετμπολίστες που… πηγαινοέρχονται από το «μαγικό» κόσμο στην Ευρώπη και τούμπαλιν και εξηγεί στο Onsports για ποιο λόγο διασκεδάζει το ίδιο να παίζει τόσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όσο και τη «Γηραιά Ήπειρο».

Από το 2015 αγωνίζεται στη φιλόδοξη τουρκική ομάδα, Νταρουσάφακα και το καλοκαίρι θα αποφασίσει για το τι θα κάνει μετά, αν θα μείνει, αν θα παίξει σε κάποιον άλλον σύλλογο Ευρωλίγκας ή αν θα επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός, με εβραϊκές ρίζες, καλαθοσφαιριστής δεν κρύβει ότι θαυμάζει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ και… δικαιολογεί τους Λος Άντζελες Λέικερς για την πτώση της απόδοσής τους.

Η Νταρουσάφακα είναι από τις εκπλήξεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ φέτος. Μπορείτε να τα... βάλετε με Φενέρμπαχτσε Ούλκερ και Αναντολού Εφές για τον τίτλο στην Τουρκία;

«Είναι αρκετά πιθανό. Είμαστε δεύτεροι στη βαθμολογία. Γινόμαστε καλύτεροι κάθε εβδομάδα. Κάθε εβδομάδα έχουμε ένα δυνατό ματς στην Τουρκία. Σίγουρα μπορούμε να κάνουμε την υπέρβαση και να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα».

Βρίσκεσαι λίγο καιρό στην Νταρουσάφακα. Πώς πήρες αυτή την απόφαση να μεταγραφείς εκεί;

«Είχε περάσει η προθεσμία για να παίξω στο Τοπ 16 με ομάδες Ευρωλίγκας, οπότε δεν μπορούσα να μεταγραφώ σε αυτές και ήθελα να παίξω. Ήξερα τον προπονητή (Οκτάι Μαχμούτι) που είχα και στην Εφές στο παρελθόν. Γνώριζα και κάποιους παίκτες και με βοήθησαν να ενταχθώ αμέσως».

Οπότε, ο επόμενος στόχος σου είναι να πας σε ομάδα Ευρωλίγκας;

«Ναι, θα προσπαθήσουμε να προκριθούμε στην Ευρωλίγκα με την Νταρουσάφακα και θα δούμε τι θα γίνει. Αν παίξω στην Ευρώπη, θα ήθελα να αγωνιστώ στην Ευρωλίγκα, μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση που με κάνει και διασκεδάζω. Στο παρελθόν έφτασα κοντά στο Φάιναλ Φορ, οπότε είναι στόχος μου να πάω εκεί».

Θα μείνεις στην Νταρουσάφακα αν κερδίσετε μια θέση στην Ευρωλίγκα;

«Δεν είμαι σίγουρος. Είμαι ελεύθερος μετά το τέλος της χρονιάς και τότε θα πάρω την απόφασή μου. Το ΝΒΑ και η Ευρώπη είναι μέσα στις επιλογές μου».

Το τουρκικό πρωτάθλημα προσελκύει όλο και περισσότερα μεγάλα ονόματα του μπάσκετ, εσένα και τον Σάσα Βούγιασιτς για παράδειγμα. Είναι αυτό αρκετό για τη λίγκα ώστε να ανέβει επίπεδο;

«Ναι, πιστεύω ότι όλη η Τουρκία προσπαθεί να αναπτύξει το άθλημά της. Άλλαξαν τον κανονισμό με τον ελάχιστο αριθμό ξένων στο πρωτάθλημα. Προσπαθούν να αυξήσουν τον ανταγωνισμό. Έχουν μεγάλα μπάτζετ και πληρώνουν στην ώρα τους. Κερδίζουν όλο και μεγαλύτερη εμπειρία ώστε να είναι σε υψηλό επίπεδο στο ευρωπαϊκό μπάσκετ».

Εδώ στην Ελλάδα έχουμε δύο ομάδες που παίζουν Ευρωλίγκα, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Αν είχες πρόταση από αυτές, θα το σκεφτόσουν να μεταγραφείς εδώ;

«Στα σίγουρα. Η Ελλάδα έχει πλούσια παράδοση στο μπάσκετ. Χάσαμε από τον Ολυμπιακό στο Τοπ 8 πριν από μερικά χρόνια και κέρδισαν τη διοργάνωση. Το μπάσκετ στην Ελλάδα έχει σοβαρές ομάδες που παίζουν καλό μπάσκετ. Είμαι ανοιχτός σε κάτι τέτοιο».

Είχες ποτέ πρόταση από αυτές τις ομάδες στο παρελθόν;

«Απλά κάποιες συζητήσεις έγιναν, ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Δε φτάσαμε όμως στις υπογραφές».

Και με τις δύο ομάδες, ή μία από αυτές;

«Μόνο μία, δεν είμαι σίγουρος. Ο ατζέντης μου ξέρει καλύτερα».

Δεν μπορείς να πεις αν ήταν ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός ή και οι δύο;

«Όχι, δε γνωρίζω».

Αυτή την εβδομάδα, στην Ευρωλίγκα, δύο τουρκικές ομάδες παίζουν με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, η Γαλατάσαραϊ και η Αναντολού Εφές, αντίστοιχα. Έχεις άποψη για αυτά τα ματς;

«Ξέρω ότι Ολυμπιακός και Εφές πρέπει να κερδίσουν για να προσπαθήσουν να προκριθούν στο Τοπ 8. Η Γαλατάσαραϊ περνάει δύσκολα. Μείωσε το μπάτζετ και έχασε παίκτες οπότε θα είναι δύσκολα για αυτήν και ο Παναθηναϊκός έχει καλές πιθανότητες. Δεν ξέρω περισσότερα, για να είμαι ειλικρινής».

Είσαι ένας παίκτης που παίζει εύκολα στο ΝΒΑ, παρόλα αυτά έχεις αγωνιστεί αρκετά χρόνια στην Ευρώπη. Ποιος είναι ο κύριος λόγος για αυτό;

«Ξεκίνησε με το λοκ άουτ του ΝΒΑ, όταν δεν υπήρχε πρωτάθλημα εκεί. Τότε, πήγα στο Ισραήλ για τη Μακάμπι και το απόλαυσα. Έπαιξα για μισή σεζόν και μετά το ΝΒΑ ξεκίνησε και πάλι. Είχα προπονητή τον Ντέιβιντ Μπλατ, ο οποίος με βοήθησε πολύ και το διασκέδασα. Έτσι άνοιξα τα μάτια μου στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Την επόμενη χρονιά ήμουν free agent και θέλησα να δώσω στην Ευρώπη ακόμα μια ευκαιρία».

Η Μακάμπι φέτος είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης. Θα επέστρεφες;

«Ναι, ίσως. Μιλάμε πολύ, είμαι σε επικοινωνία με τη Μακάμπι. Ο πατριός μου είναι Εβραίος και με μεγάλωσε. Οπότε, νιώθω αρκετά οικεία μαζί τους. Το Ισραήλ είναι κάτι σα δεύτερο σπίτι μου. Έχω πολλούς φίλους εκεί. Είμαστε σε επαφή και αν γίνει κάτι, έγινε. Αν όχι, τότε, δεν πειράζει, τους αγαπώ (γέλια)».

Οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας σου είναι τα πρωταθλήματα ΝΒΑ με τους Λος Άντζελες Λέικερς. Θα επέστρεφες για τρίτη φορά;

«Δεν είμαι σίγουρος. Ποτέ μη λες ποτέ. Δεν ξέρω. Είμαι ακόμα νέος. Είμαι 28 ετών και έχω πολλά χρόνια ακόμα να παίξω. Το διασκεδάζω. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να παίζω όσο περισσότερο μπορώ. Βγαίνω στο παρκέ, είμαι ανταγωνιστικός και το απολαμβάνω. Το μπάσκετ είναι ένα όμορφο σπορ και προσπαθώ να κερδίζω. Θέλω να κερδίσω πρωταθλήματα στην Ευρώπη και την Ευρωλίγκα, θα ήταν θαυμάσιο. Αυτά είναι τα πράγματα που θέλω να κάνω στην καριέρα μου».

Είχες επιλεγεί στο ντραφτ από τους Λέικερς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δυσκολεύονται πολύ στο ΝΒΑ. Έχει να κάνει αυτό μόνο με τον Κόμπι Μπράιαντ ή βλέπεις και άλλους λόγους;

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ένας ότι ο Κόμπι είναι τραυματίας, αλλά υπάρχουν και άλλοι τραυματισμοί. Γίνονται αλλαγές και έρχονται νέοι παίκτες. Στο ΝΒΑ δεν είναι εύκολο να χτίσεις ομάδα σε έναν χρόνο. Κάποιοι έφυγαν, η ομάδα άλλαξε και χρειάζεται χρόνο για να επιστρέψει εκεί που ήταν».

Το μεγαλύτερό σου όνειρο είναι να παίξεις ξανά στο ΝΒΑ ή να πας σε ομάδα που μπορεί να κερδίσει την Ευρωλίγκα;

«Και τα δύο είναι καλές επιλογές για εμένα. Αυτό που με νοιάζει, είναι να παίζω πολύ. Αν είναι στο ΝΒΑ, είναι καλό για εμένα, αλλά και η Ευρώπη μού κάνει. Διασκεδάζω να ταξιδεύω σε όλη την Ευρώπη και να αποκτώ εμπειρία με την οικογένειά μου. Μου αρέσει να γνωρίζω νέες χώρες, νέα πράγματα. Είναι καλό για εμάς, μου αρέσει η πρόκληση και μου δίνει πιο πολλές επιλογές».

Από το ΝΒΑ φέτος, τι σου έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση;

«Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες. Όλοι μπορούν να κερδίσουν, κανείς δεν κυριαρχεί. Όλα είναι ανοιχτά. Ανυπομονώ να δω ποιος θα κατακτήσει τον τίτλο».

Υποθέτω ότι υποστηρίζεις τους Λέικερς;

«Ναι, από τότε που ήμουν παιδί. Είμαι από το Λος Άντζελες, οπότε αυτή είναι η ομάδα με την οποία μεγάλωσα. Ωστόσο, δεν είναι σε κατάσταση, στην οποία μπορούν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Σε δύο εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η σεζόν για αυτούς και κάποια άλλη ομάδα θα βρεθεί στα πλέι οφ».

Ποια ομάδα βλέπεις να «φορά» το δακτυλίδι;

«Δεν ξέρω, είναι πολύ δύσκολο. Υπάρχουν πολλές καλές ομάδες».

Για τους Κλίβελαντ Καβαλίερς του Λεμπρόν Τζέιμς; Πιστεύεις ότι μπορούν να κάνουν κάτι ακόμα και φέτος; Ή χρειάζονται περισσότερο χρόνο;

«Θα δούμε. Είναι καλοί. Έκαναν πολλές αλλαγές και κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Όπως είπα και πριν, αγαπώ τον Ντέβιντ Μπλατ. Είναι απίστευτος κόουτς. Είμαι αισιόδοξος για αυτούς. Το Γκόλντεν Στέιτ παίζει εκπληκτικά, το Σαν Αντόνιο είναι πάντα δυνατό, η Ατλάντα ξεχωρίζει. Πολλές ομάδες μπορούν».

Έχεις δει τους Έλληνες παίκτες; Τον Αντετοκούνμπο, τον Παπανικολάου, τον Καλάθη και τον Κουφό;

«Ναι, ο Αντετοκούνμπο είναι ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες».

Από τη φετινή Ευρωλίγκα, ποιες ομάδες θεωρείς ότι θα είναι στο Φάιναλ Φορ;

«Θα εξαρτηθεί από τα ζευγάρια. Σίγουρα όμως οι μεγάλες ομάδες, η ΤΣΣΚΑ, η Μπάρτσα, ο Ολυμπιακός. Αυτά είναι τα φαβορί για εμένα. Ξέρουν να παίζουν για να κερδίζουν. Όταν πρέπει, παίρνουν μεγάλες νίκες».

Ποιοι παίκτες της Ευρωλίγκας πιστεύεις ότι μπορούν να παίξουν εύκολα στο ΝΒΑ;

«Εξαρτάται από την κατάσταση. Πολλοί παίκτες της Ευρωλίγκας έχουν παίξει στο ΝΒΑ. Υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες, όπως ο Πέρο Άντιτς, ο οποίος παίζει πολύ καλά στην Ατλάντα και προέρχεται από τον Ολυμπιακό. Πολλά παιδιά μπορούν να είναι επιτυχημένα εκεί».

Δείτε τα βίντεο, τις φωτογραφίες και το audio από τη συνέντευξη του Τζόρνταν Φάρμαρ στο Onsports:

Φάρμαρ στο Onsports: «Στις επιλογές μου Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός» (audio+photos+videos)



Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Basketball Champions League: "Έπεσε" μαχόμενο το Περιστέρι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία
Ολυμπιακοί Αγώνες: Παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα στη Γαλλία
Στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας - Ιστορικό χρυσό στο Ρίμινι
Στην κορυφή της Ευρώπης για 7η φορά ο Λευτέρης Πετρούνιας - Ιστορικό χρυσό στο Ρίμινι
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Με Πετρούσεφ στην 12άδα για το Game 2 οι «ερυθρόλευκοι»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Με Πετρούσεφ στην 12άδα για το Game 2 οι «ερυθρόλευκοι»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved