Φέμερλινγκ στο Onsports: «Αβαντάζ ο Παναθηναϊκός, ερωτηματικό ο Όντομ» (photos+videos)

Φέμερλινγκ στο Onsports: «Αβαντάζ ο Παναθηναϊκός, ερωτηματικό ο Όντομ» (photos+videos)

Ο Πάτρικ Φέμερλινγκ ήταν παίκτης του Ολυμπιακού στην τελευταία συνάντηση των δύο «αιωνίων» σε διπλούς αγώνες στην Ευρωλίγκα τη σεζόν 2001/02 και εξηγεί στο Onsports γιατί προβάδισμα νίκης σε αυτό το ντέρμπι έχει η έτερη πρώην ομάδα του, ο Παναθηναϊκός!

Ο 38χρονος Γερμανός υπήρξε παίκτης και των δύο ομάδων (2000-2002 στον Ολυμπιακό και 2004-2006 στον Παναθηναϊκό) και μας μιλά για την εμπειρία του να έχεις αγωνιστεί και στους δύο «αιώνιους» αντιπάλους.

Ο άλλοτε «σέντερ» των ευρωπαϊκών γηπέδων είναι σήμερα προπονητής στη ομάδα K-16 της Άλμπα Βερολίνου, έναν σύλλογο που το 1998 ξεκίνησε την καριέρα του και το 2011 την ολοκλήρωσε και μας αναλύει τον ανταγωνισμό που έχει η Άλμπα στη Γερμανία από την… ραγδαία εξελισσόμενη Μπάγερν Μονάχου.

Δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε και για μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αυτή του Λαμάρ Όντομ στην αντίπαλο των «αιωνίων» στον πέμπτο όμιλο του Top 16 της Ευρωλίγκας, Λαμποράλ Κούτσα και ο παλαίμαχος άσος εμφανίζεται διστακτικός.

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός παίζουν σε αυτόν τον γύρο της Ευρωλίγκας για πρώτη φορά μετά το 2001/02 (εκτός από τον ημιτελικό του Βερολίνου του 2009), όταν κάτι απίστευτο έγινε. Ο Ολυμπιακός ήταν μια... ανάσα από την πρόκριση, αλλά την πήρε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος κατέκτησε μετά και τον τίτλο στην Μπολόνια. Πώς έζησες αυτή την εμπειρία σαν παίκτης του Ολυμπιακού;

«Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αντιπαλότητες στον αθλητισμό. Είναι σπουδαίο να συμμετέχεις σε τέτοια ματς, μπροστά σε κοινό με συναισθήματα. Απόλαυσα πάρα πολύ τα χρόνια μου στην Ελλάδα».

Αυτή ήταν η τελευταία σου σεζόν στον Ολυμπιακό. Μετά από δύο χρόνια στην Μπαρτσελόνα (2002-2004), πήγες στον Παναθηναϊκό (2004-2006) και εκεί έπαιξες για δύο περιόδους. Στο επερχόμενο ντέρμπι, τρεις παίκτες έχουν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες, όπως και εσύ, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Στράτος Περπέρογλου του Ολυμπιακού και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης του Παναθηναϊκού. Πώς ήταν η εμπειρία σου να φορέσεις τη φανέλα και των δύο;

«Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ομάδες στην Ελλάδα. Αλλά γενικά, πάντα προσπαθούσα να δίνω το καλύτερο όταν πατούσα στο παρκέ. Νομίζω, όμως, ότι για τους Έλληνες παίκτες είναι πολύ πιο δύσκολο να αλλάζουν από τα ερυθρόλευκα στα πράσινα ή αντίθετα».

Γνωρίζεις την αντιπαλότητα ανάμεσα στους δύο «αιώνιους» και ότι όταν ένας παίκτης πηγαίνει από τη μία ομάδα στην άλλη η αγάπη των οπαδών γίνεται μίσος και αντιστρόφως. Σε ποιον βαθμό το έζησες εσύ αυτό, προσωπικά;

«Υπήρξαν φορές που ο κόσμος στο δρόμο μου εξέφραζε τη δυσαρέσκειά του που άλλαξα ομάδες και φυσικά στο γήπεδο κατά τη διάρκεια των ντέρμπι. Αλλά συνολικά, δεν υπήρξε πρόβλημα».

Παρακολουθείς τις δύο ομάδες φέτος; Έχεις δει τα προηγούμενα παιχνίδια που έχουν δώσει ο ένας εναντίον του άλλου τη φετινή σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα και το ελληνικό Κύπελλο (δύο νίκες για τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και μία για τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ); Τι πιστεύεις για το επόμενο ματς στην Ευρωλίγκα;

«Νομίζω ότι το αβαντάζ της έδρας είναι ένας μεγάλος παράγοντας σε τέτοιου είδους ματς. Το να έχεις το γήπεδό σου και τους οπαδούς σου μπορεί να είναι πολύ σημαντικό».

Αγωνίστηκες τέσσερα χρόνια συνολικά, σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, αλλά δεν είχες την ευκαιρία να κατακτήσεις την Ευρωλίγκα με αυτές τις δύο ομάδες, κάτι που έκανες με την Μπαρτσελόνα το 2003. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός έχουν κατακτήσει τα πέντε από τα τελευταία επτά τρόπαια στη διοργάνωση. Θεωρείς ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της μεγάλης αντιπαλότητας που υπάρχει μεταξύ τους;

«Ο ανταγωνισμός κάνει πάντα τους ανθρώπους ή τις ομάδες να αγωνίζονται για περισσότερα και επίσης η επιτυχία στον αθλητισμό δεν είναι σημαντική μόνο για έναν σύλλογο, αλλά και για τους οπαδούς και τον ελληνικό λαό».

Αυτές τις μέρες είχαμε τη μεγάλη μεταγραφή του Λαμάρ Όντομ στη Λαμποράλ Κούτσα, μια ομάδα που είναι στον ίδιο όμιλο του Top 16 της Ευρωλίγκας με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Πώς θεωρείς ότι αυτή η μεταγραφή μπορεί να επηρεάσει τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό; Μπορεί ο Όντομ να βοηθήσει τη Λαμποράλ να ανέβει σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που μας έχει δείξει μέχρι σήμερα;

«Είναι ένας βετεράνος του ΝΒΑ και φυσικά, ένας καλός μπασκετμπολίστας. Αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να ενταχθούν νέοι παίκτες σε μια ομάδα, ειδικά όταν έρχονται από διαφορετικού είδους μπάσκετ. Υπάρχει η αμφιβολία σε ποια αγωνιστική κατάσταση θα φτάσει στην Ισπανία και πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί στο μπάσκετ της Ευρωλίγκας».

Μετά από την απόσυρσή σου στην Άλμπα Βερολίνου έγινες σχολιαστής και τώρα είσαι προπονητής στην ομάδα Κ-16 της Άλμπα. Σου αρέσει ο νέος σου ρόλος; Σχεδιάζεις μια μέρα να γίνεις προπονητής σε ομάδα Ανδρών;

«Αυτή τη στιγμή είμαι χαρούμενος που είμαι στο μπάσκετ και που δίνω την εμπειρία μου και τη γνώση μου σε νέους παίκτες. Αλλά ναι, σχεδιάζω να εξελιχθώ σαν προπονητής και σαν άνθρωπος και ίσως μια μέρα κάνω αυτό το επόμενο βήμα».

Φέτος, η Άλμπα έχει δυνατό ανταγωνισμό από την Μπάγερν Μονάχου που έχει γίνει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μεγάλη ομάδα όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη. Θεωρείς ότι το γεγονός ότι η Μπάγερν έχει γκελ στο ποδόσφαιρο, μπορεί να επηρεάσει την προσπάθεια της δική σου ομάδας να την σταματήσει;

«Νομίζω ότι για το γερμανικό μπάσκετ είναι καλό να έχει ένα μεγάλο όνομα όπως η Μπάγερν Μονάχου στο πρωτάθλημα. Δεν είναι έκπληξη ότι κάνουν καλό, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και την Ευρώπη. Αν ο Ούλι Χένες κάνει κάτι, το κάνει σωστά. Φυσικά, είναι ένας μεγάλος αντίπαλος για την Άλμπα, αλλά όπως είπα και πριν, ο ανταγωνισμός είναι καλός για τη δουλειά. Το γερμανικό πρωτάθλημα είναι σε καλό δρόμο και επίσης οι άλλες ομάδες πηγαίνουν καλύτερα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Δείτε βίντεο με προηγούμενους αγώνες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα και τον Πάτρικ Φέμερλινγκ και φωτογραφίες με τον Γερμανό στα χρώματα και των δύο «αιωνίων»:

Δείτε αποκλειστικά βίντεο στο Onsports TV

Φέμερλινγκ στο Onsports: «Αβαντάζ ο Παναθηναϊκός, ερωτηματικό ο Όντομ» (photos+videos)



Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-0: Βήμα τίτλου με εμφάνιση... Πρωταθλήτριας για την «Ένωση»
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-0: Βήμα τίτλου με εμφάνιση... Πρωταθλήτριας για την «Ένωση»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved