Τι σημαίνει το μήνυμα της FIBA για τα ban στην Basket League!

Τι σημαίνει το μήνυμα της FIBA για τα ban στην Basket League!

Το ONSPORTS εξηγεί με σαφήνεια το ζήτημα που δημιουργείται και το τεράστιο πρόβλημα που θα αντιμετωπίζουν οι ομάδες που θα έχουν απαγορευτικό μεταγραφών

Νέα δεδομένα για το ελληνικό μπάσκετ και ειδικά για την Basket League δημιουργεί σύμφωνα με το ONSPORTS, η επιστολή της FIBA προς την ΕΟΚ, με την οποία ζητάει την άμεση συμμόρφωση της Ομοσπονδίας σε ότι αφορά τα ban (απαγόρευση μεταγραφών), που αφορούν τους ελληνικούς συλλόγους.

Εν ολίγοις, η FIBA εξήγησε με σαφήνεια πως δεν θα επιτρέπεται σε καμία ομάδα να κάνει μεταγραφές, εάν δεν έχει τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες της με τους παίκτες της. Τα «παράθυρα» ως τώρα με τα letter of clearance που έμεναν στην Ελλάδα και μπορούσε κάποια ομάδα ενώ είχε ban να κάνει μεταγραφές παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Διότι, η «καμπάνα» θα ηχήσει από την FIBA και το πρόστιμο θα φτάσει στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας.

Βέβαια, για την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί ως τώρα δεν φέρει ευθύνη μόνο η ΕΟΚ, αλλά και η FIBA, η οποία έκανε τα… στραβά μάτια και επέτρεπε τις μεταγραφές, προκειμένου να μην δημιουργείται πρόβλημα με τις ομάδες και τα πρωταθλήματα.

Τώρα, όμως έχει μπει ένα τέλος, που ξεκάθαρα θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία αρκετών ομάδων, που καλούνται να βρουν άμεσα λύση για να μπορέσουν να κινηθούν στο μεταγραφικό παζάρι.

Το νοικοκύρεμα

Η αλήθεια είναι πως δεν θα έφτανε εδώ που έφτασε η κατάσταση, εάν οι ομάδες δεν πίεζαν την ΕΟΚ για να βάλει πλάτη και να τις στηρίξει. Με την ανοχή όλων η κατάσταση επιδεινώθηκε και φτάσαμε στο σημείο… μηδέν! Τώρα, είναι η καλύτερη στιγμή για να γίνει μια νέα αρχή και ένα νοικοκύρεμα στα σωματεία, προκειμένου να λειτουργούν χωρίς… αστερίσκους στις μεταγραφές και όλη την χρονιά γενικότερα. Γνωρίζουν καλά πως πλέον, θα πρέπει να κλείνουν κάθε σεζόν, γιατί εφόσον υπάρχει ban, δεν θα μπορούν να πάρουν κανέναν παίκτη! Ούτε ξένο, ούτε Έλληνα.

Η θέση των παικτών

Οι παίκτες από την πλευρά τους υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό αυτή την εξέλιξη. Γιατί; Πολύ απλά, επειδή από εκεί που ήταν σε… δυσμενή θέση και ζητούσαν τα χρήματα τους εισπράττοντας υποσχέσεις για διευθέτηση εις το διηνεκές, πλέον είναι εκείνοι σε θέση ισχύος και οι ομάδες στα σχοινιά! Τι εννοούμε. Πλέον, οι ομάδες είναι εκείνες που θα ψάξουν να βρουν τους παίκτες για να προχωρήσουν στους διακανονισμούς των οφειλών, προκειμένου να αρθούν τα ban και να μπορέσουν να κάνουν μεταγραφές.

Εκείνη λοιπόν η στιγμή δεν είναι εύκολη για τις διοικήσεις, καθώς θα πρέπει να πείσουν ουσιαστικά τους παίκτες, οι οποίοι με την σειρά τους μπορούν να κάνουν και τους… δύσκολους. Άλλωστε, για να ολοκληρωθεί μια συμφωνία και να αρθεί ένα ban για οποιαδήποτε ομάδα, οφείλουν να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν τρία μέρη. Οι παίκτες, οι ομάδες και η FIBA.

Τι γίνεται στην Basket League

ΑΕΚ και Πανιώνιος έχουν από ένα ban που πρέπει να διευθετήσουν στο επόμενο διάστημα. Εκείνος που έχει τεράστιο πρόβλημα και θα κινδυνεύσει να μην μπορέσει να κάνει μεταγραφές, άρα να μην κατέβει στο πρωτάθλημα είναι ο Άρης! Οι «κίτρινοι» έχουν οκτώ ban, αριθμός που προκαλεί ίλιγγο. Διότι, στην τριμερή σχέση που αναφέραμε πιο πάνω (παίκτης, ομάδα και FIBA), θα πρέπει να συμβεί αυτό με οκτώ διαφορετικά πρόσωπα. Αυτό σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος, που δεν αποκλείεται στο τέλος να βάλει σε μεγάλες περιπέτειες τον σύλλογο, όσον αφορά την παρουσία του στην Basket League.

Ο χρόνος περνάει και πλέον όλοι συναισθάνονται ότι η απαγόρευση μεταγραφών έπειτα από το τελευταίο έγγραφο της FIBA, δεν αφήνει περιθώριο για να υπάρχουν αστερίσκοι, που θα διευκολύνουν την οποιαδήποτε ομάδα και εν προκειμένω τον Άρη. Το πρόβλημα είναι τεράστιο και λύνεται μόνο με έναν τρόπο. Πληρώνοντας τις οφειλές. Ποιος; Δεν ξέρουμε. Πάντως, για πρώτη φορά ο Άρης και οι υπόλοιπες ομάδες ξέρουν ότι δεν θα έχουν πολλά περιθώρια για να μπορέσουν να κλείσουν τους ανοικτούς λογαριασμούς…

Έστω και αργά…

Η εξέλιξη αυτή οφείλουμε να παραδεχθούμε πως είναι καλή, όσο κι αν δεν αρέσει στις ομάδες που θα κληθούν να πληρώσουν τον… λογαριασμό που οι ίδιες δημιούργησαν. Γιατί, θα υπάρξει ένα νοικοκύρεμα και θα μπει ένα τέλος σε αρκετές παρενέργειες που είχαν δημιουργήσει οι… κακές συμφωνίες.

Παίκτες και ατζέντηδες αρνούνταν να συνεργαστούν με τις ελληνικές ομάδες, αφού τα κακά νέα και οι απληρωσιές έκαναν τον γύρω της Ευρώπης πολύ γρήγορα από παίκτη σε παίκτη. Άλλοι πάλι ζητούσαν υπέρογκες προκαταβολές και γενικά υπήρχε μια άρνηση από πολλούς ποιοτικούς παίκτες να έρθουν ακόμη και σε ομάδες που γνώριζαν ότι θα πληρωθούν.

Τώρα μπαίνει ένα τέλος και αυτό μόνο ως θετικό μπορεί να το εκλάβει κανείς, αφού ο στόχος της Basket League είναι να αποκτήσει ξανά ένα λαμπερό όνομα, όπως εκείνο που είχε «χτίσει» τις προηγούμενες δεκαετίες…

 



Μπαρτσελόνα: Ανανέωσε μέχρι το 2027 ο Κουμπαρσί
Μπαρτσελόνα: Ανανέωσε μέχρι το 2027 ο Κουμπαρσί
Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved