Χαλβατζάκης: «Δεν ζητάμε ελεημοσύνη»
Ατμομηχανές του ελληνικού μπάσκετ, που θα πρέπει να τραβήξουν και τις υπόλοιπες ομάδες, χαρακτήρισε τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό ο Γιώργος Χαλβατζάκης.
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, με δηλώσεις του στην ΕΡΑ Σπορ 101.8, ξεκαθάρισε πως το μπάσκετ δεν είναι μπασκετάκι ούτε οι ομάδες ζητούν ελεημοσύνη αναφορικά με τα χρήματα που τους δίνονται για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Α1. Ο ισχυρός άνδρας του επαγγελματικού πρωταθλήματος πρόσθεσε, επίσης, πως δεν είναι θέμα αντιπαλότητας με το ποδόσφαιρο, αλλά γενικότερης φιλοσοφίας πώς πρέπει να λειτουργούμε ως λαός και αποκάλυψε πως προτιμάει να μην ξεκινήσει καν το πρωτάθλημα εάν δεν είναι σίγουρος πως θα τελειώσει κιόλας. Αναλυτικά τα όσα είπε…
Για το ελληνικό μπάσκετ: «Θεωρώ ότι το μπάσκετ δεν είναι μπασκετάκι όπως κάποιοι νομίζουν. Έχει κάνει τους Έλληνες περήφανους διαχρονικά. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων και συλλογικό, οι ομάδες μας κάνουν περήφανη όλη την Ελλάδα. Το μπάσκετ πρέπει να τυγχάνει του ανάλογου σεβασμού. Έχουν γίνει λάθη από την πλευρά μας, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε να γίνεται, ό,τι γίνεται, εις βάρος μας. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι γνωρίζω τα προβλήματα που έχει το επαγγελματικό μπάσκετ, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει χτιστεί -κατά την άποψή μου- στρεβλά, όπως τα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα. Γνωρίζω και την οικονομική συγκυρία. Πρώτα πρέπει να πάει καλά η πατρίδα και μετά να πάμε όλοι μαζί καλά. Ταυτόχρονα, έχω να διαχειριστώ 14 ομάδες οι οποίες δεν ζητούν ελεημοσύνη, αλλά μια βοήθεια για να μπορέσουμε όλοι μαζί να περάσουμε τον κάβο. Έχουμε συμμαζευτεί και οι εντολές προς τις ομάδες είναι να πέσουν οι προϋπολογισμοί. Πρέπει όμως και το μπάσκετ να τύχει σεβασμού ώστε να μην διαλυθούν αυτές οι ομάδες».
Για τις διαπραγματεύσεις για τα τηλεοπτικά: «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για τα τηλεοπτικά και θα συνεχίζεται μέχρι αύριο (03/10), που υπάρχει το Δ.Σ. Μπορεί να συνεχιστεί και μετά το Δ.Σ. Πάντως, δεν έχει επέλθει κάποια συμφωνία. Εγώ δεν είμαι αυτός που θα αποφασίσει τι θα γίνει, είναι οι ομάδες που θα αποφασίσουν».
Για το εάν υπάρχει και δεύτερη βελτιωμένη πρόταση: «Όχι, όχι. Κακώς γράφεται αυτό, δεν υπάρχει τίποτα. Μείναμε στη βελτιωμένη πρόταση που έγινε και η οποία δεν μας βρίσκει σύμφωνους».
Για το εάν το ίδιο το μπάσκετ μπορεί να βάλει τους δικούς του κανόνες, και να τους τηρήσει: «Το μπάσκετ έχει το πρόβλημα που έχει όλη η ελληνική κοινωνία. Θα το πω με αγοραία έκφραση: ο καθένας κοιτάει την πάρτη του! Δεν έχουμε καταλάβει ότι η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει. Το θέμα δεν είναι να φτάσουμε στο «και πέντε», στο να διαλυόμαστε. Αν υπήρχε η σύμπλευση των ιδιοκτητών και σωστή λειτουργία του θεσμικού δικαίου θα ήμασταν σε καλύτερη φάση. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε μαζί. Υπάρχουν τεράστιες διαφορές. Άλλο Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός, άλλο μια ομάδα με διοίκηση πρωτοδικείου. Οι μεγάλοι, όμως, πρέπει να έρθουν μαζί μας και να μας τραβήξουν. Αυτές είναι οι ατμομηχανές του ελληνικού μπάσκετ».
Για την ΕΕΑ: «Ως προς το θέμα της επιτροπής επαγγελματικού Αθλητισμού, εγώ ήμουν αυτό που είπα δώστε μας τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε με βάση τους κανονισμού μας. Υπάρχει, όμως, ένας νόμος τον οποίο πασχίζω να τηρήσω. Αυτόν το νόμο τον έχουν κάνει κουρελόχαρτο κάποιοι. Εμείς είμαστε η μόνη λίγκα που αυξήσαμε την εγγυητική από 65.000 σε 100.000 ευρώ. Αν μιλήσουμε για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, το 25%, αφορά σε κάποια εκατομμύρια ευρώ. Παλεύουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας σε μια τέτοια οικονομική κρίση. Και από την άλλη, τι ακούμε στο ποδόσφαιρο; Ότι δίνουν αναβολές, ανεβάζουν κατηγορίες, κατεβάζουν κατηγορίες, παίρνουν και πριμ από τον ΟΠΑΠ. Δεν θα αντιδράσω εγώ σε αυτό; Τι θα κάνω; Δεν είναι αντιπαλότητα ποδοσφαίρου - μπάσκετ. Είναι πώς πρέπει να λειτουργούμε ως λαός».
Για τις αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν: «Έχω τις ενδείξεις ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αυτό θέλω να πιστεύω. Εγώ θέλω να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, αλλά από την άλλη θέλω και να τελειώσει. Δεν είμαι σαν τη Football League να λέω ότι θα ξεκινήσει, αλλά μπορεί να μην τελειώσει. Εγώ προτιμώ να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα, παρά να γίνουμε… ρόμπα».
Για τις φρέσκιες ιδέες που έχει ανάγκη το ελληνικό μπάσκετ: «Θα γίνουν πάρα πολλά για το μπάσκετ. Το βάλτωμα έχει να κάνει με μια διαχρονική λειτουργία. Για να γίνουν κάποια πράγματα χρειάζονται χρήματα. Πρώτα πρέπει να γίνει ένα συμμάζεμα στα οικονομικά. Αν μπορέσω μέσα σε αυτόν τον ΕΣΑΚΕ να βάλω μπροστά τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να δουλέψουν μαζί για το καλό το δικό τους, θα θεωρήσω ότι έχω πετύχει τα πάντα. Το οικονομικό θα το πετύχω, αν και θέλει λίγο χρόνο. Θα πείτε, είσαι χρόνια στον χώρο, τι μας λες τώρα; Τώρα αντιλαμβάνομαι πόσο διαφορετικό είναι να είσαι ο πρόεδρος που πρέπει να λύσει τα προβλήματα, από το να είσαι ο γενικός γραμματέας. Θα μου δώστε μια περίοδο χάριτος και θα δείτε ότι αν πάνε κατ’ ευχή τα πράγματα του χρόνου ούτε η κλήρωση ούτε η συνέντευξη ούτε τίποτα δεν θα είναι έτσι. Η αγωνία μου είναι να κλείσω τη χρηματοδότηση των ομάδων και μετά θα μπω στα οργανωτικά. Θα ήμουν ο πιο ευτυχισμένος αν του χρόνου φώναζα του υπεύθυνους μάρκετινγκ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και τους έλεγα: σας εξουσιοδοτώ να εκπροσωπήσετε τον ΕΣΑΚΕ, μπείτε μπροστά να πάρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε».