Νέο παγκόσμιο Focus
SHARE

Νέο παγκόσμιο Focus

Πώς ξεκινά ο σχεδιασμός των νέων αυτοκινήτων; Ποιες παραμέτρους ακολουθούν οι δημιουργοί των μοντέλων; Με τη βοήθεια της Ford και με αφορμή το νέο παγκόσμιο Focus μαθαίνουμε μερικά από τα μυστικά.

Η πρόκληση των Μηχανικών της Ford: Ο Σχεδιασμός ενός Νέου Παγκόσμιου Focus, καθώς ο Παγκόσμιος Πληθυσμός «Παχαίνει» και «Ψηλώνει». Το λανσάρισμα του νέου παγκόσμιου Ford Focus έθεσε πολλές προκλήσεις στους σχεδιαστές και μηχανικούς της Ford. Εκείνο που πιθανόν δεν γνωρίζουν οι πελάτες είναι ποια μέτρα εφαρμόστηκαν για να καλύψουν τις απαιτήσεις διαφόρων ειδών σωματότυπων από όλο τον κόσμο.

Τα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει για τους σωματότυπους των λαών διαφορετικών ηπείρων πολλές φορές παραπλανούν. Γι’ αυτό, η Ford χρησιμοποιεί τα τελευταία δεδομένα από τρισδιάστατες σαρώσεις που αντιπροσωπεύουν μία μεγάλη γκάμα ηλικιών και φυλών, με σκοπό να δημιουργήσει προϊόντα κατάλληλα για μία παγκόσμια βάση πελατών.

«Από μία παγκόσμια, βάση στατιστικών δεδομένων λαμβάνουμε τις ακριβείς διαστάσεις των οδηγών σε διαφορετικά μέρη του κόσμου», δήλωσε ο Ραλφ Γκέσανγκ, υπεύθυνος Οδηγικού Περιβάλλοντος. «Πέρα από το ύψος, αξιολογούνται και τα διαφορετικά είδη σωματότυπων». Χάρη σ’ αυτές τις πληροφορίες, καταφέραμε πάνω από το 97% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων να μπορεί να κάθεται άνετα στο νέο Focus».

Η βάση δεδομένων περιλαμβάνει τις πιο σύγχρονες ανθρωπομετρικές πληροφορίες (δεδομένα που συλλέγονται από μετρήσεις των ανθρώπινων διαστάσεων με στόχο την κατανόηση της φυσικής απόκλισης), με δείγματα ενηλίκων σε αρκετές διαφορετικές ηπείρους να σαρώνονται μέσω λέιζερ από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Πριν από τρία χρόνια 12.000 Γερμανοί «σαρώθηκαν» στο SizeGERMANY (ένα project συνεργασίας των Human Solutions GmbH και Hohenstein Institute – δύο εταιριών από το χώρο της εργονομίας/ανθρώπινης σάρωσης και ρουχισμού/υφασμάτων). Οι πληροφορίες αυτές προστέθηκαν στις συγκρίσιμες βάσεις δεδομένων για Κινέζους, Ιάπωνες και Βορειο / Νοτιαμερικανούς, με σκοπό τη δημιουργία μηχανογραφημένων τρισδιάστατων ανθρώπινων μοντέλων με ακριβείς διαστάσεις όπως ύψος, περιφέρεια μέσης, πλάτος γοφών και μήκος ποδιών.

Οι μηχανικοί της Ford χρησιμοποίησαν αυτές τις πληροφορίες για λεπτομερείς εικονικές μελέτες της σχεδίασης εσωτερικού, με κριτήριο την ευρυχωρία, την άνεση και την ασφάλεια οδηγού και επιβατών.

«Τα τελευταία τρισδιάστατα δεδομένα του ανθρωπίνου σώματος επηρέασαν καθοριστικά την εξέλιξη των καθισμάτων, το σχήμα του μαξιλαριού και το εύρος ρύθμισης του τιμονιού και των πεντάλ», δήλωσε ο Ραλφ Νούρμπεργκ, υπεύθυνος χαρακτηριστικών, τομέα Occupant Accommodation της Ford. «Ο χώρος για το κεφάλι και τα πόδια των πίσω επιβατών επηρεάστηκε όταν οπτικοποιήσαμε τα τρισδιάστατα ανθρώπινα μοντέλα στις προσομοιώσεις του νέου Focus».

«Πέρα από τις μεγάλες αποκλίσεις από τη μία περιοχή στην άλλη, τα τελευταία τρισδιάστατα δεδομένα του ανθρώπινου σώματος αποκαλύπτουν επίσης το γεγονός ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός - κατά μέσο όρο -  ψηλώνει και  παχαίνει και στο εσωτερικό του νέου Focus έχει ληφθεί υπόψη αυτή η τάση».

Σύμφωνα με ειδικές μελέτες, το μέσο ύψος ενός ανθρώπου στις εκβιομηχανισμένες περιοχές του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 10cm περίπου τα τελευταία 150 χρόνια, μεταξύ άλλων και λόγω των καλύτερων συνθηκών ζωής και της βελτιωμένης διατροφής. Αυτό το είδος ιστορικών δεδομένων μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να προβλεφθεί μία πιθανή ραγδαία μεταβολή των διαστάσεων του ανθρωπίνου σώματος στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Οι τοπικές διαφορές περιλαμβάνουν ακόμα τις προτιμήσεις για το ποτό. Στην Ευρώπη, οι πελάτες απαιτούν αποθηκευτικό χώρο για ένα μπουκάλι νερού 1,5 L, ενώ  οι Κινέζοι συνήθως κουβαλάνε κουτάκια με τσάι μέσα στο αυτοκίνητο. Και τα δύο αυτά ελήφθησαν υπόψη όταν σχεδιάζονταν οι θήκες θυρών του νέου Focus, έτσι ώστε οι ανάγκες των πελατών να καλύπτονται χωρίς να υπονομεύεται η άνεση του οδηγού ή ο έλεγχος του οχήματος.

Η εξονυχιστική μελέτη δεν σταμάτησε στο cockpit. Για παράδειγμα, σε μερικές περιοχές του κόσμου, το μέσο ύψος και το μήκος του βραχίονα είναι αισθητά μικρότερο σε σχέση με αλλού. Για τις περιοχές αυτές, το μέγιστο ύψος ανοίγματος της πίσω πόρτας μειώθηκε, ώστε να διασφαλιστεί εύκολη πρόσβαση.

Συνολικά, το νέο Ford Focus συνδυάζει ένα κομψό, αεροδυναμικό εξωτερικό στυλ με ένα πολύ ανταγωνιστικό εσωτερικό χώρο. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ποικιλία σωματότυπων της παγκόσμιας βάσης πελατών, οι μηχανικοί της Ford προσπάθησαν να διασφαλίσουν την απόλυτη καταλληλότητα του νέου Focus για τους πελάτες, ανεξάρτητα από την περιοχή που πωλείται.

4 PHOTOS
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ολυμπιακός: Οι «σφυρίχτρες» του ντέρμπι
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ολυμπιακός: Οι «σφυρίχτρες» του ντέρμπι
ΣΚΡΑΤΣ: 3.827.234 ευρώ τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας
ΣΚΡΑΤΣ: 3.827.234 ευρώ τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Ο «πράσινος» Δεκέμβρης με επικό βίντεο (video)
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Ο «πράσινος» Δεκέμβρης με επικό βίντεο (video)
To απόλυτο spoiler της Τσιμτσιλή για το GNTM: Αυτή είναι η τελική εξάδα του ριάλιτι μοντέλων
To απόλυτο spoiler της Τσιμτσιλή για το GNTM: Αυτή είναι η τελική εξάδα του ριάλιτι μοντέλων


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies