16 Μαρτίου: Η μέρα των 2 Ευρωπαϊκών της Θεσσαλονίκης

16 Μαρτίου: Η μέρα των 2 Ευρωπαϊκών της Θεσσαλονίκης

Ήταν 16 Μαρτίου του 1993 όταν ο Άρης επικρατούσε της Εφές με 50-48 και κατακτούσε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Μια χρονιά αργότερα ο ΠΑΟΚ έφερνε στη Θεσσαλονίκη το Κύπελλο Κόρατς μετά τη νίκη με 100-91 επί της Στεφανέλ Μιλάνο

Το πρώτο ευρωπαϊκό του μεγάλου Άρη!

Η πορεία του Άρη από το ξεκίνημα της διοργάνωσης, αποτέλεσε ίσως το καλύτερο μήνυμα στους επίδοξους «μνηστήρες» του τίτλου. Οι «κίτρινοι» προκρίθηκαν χωρίς αγώνα από τον πρώτο γύρο, ενώ στον δεύτερο και τον τρίτο γύρο δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να επικρατήσουν των Δυναμό Μινσκ και Σλασκ Βρότσλαβ.

Η κλήρωση της φάσης των ομίλων, έφερε τον Άρη αντιμέτωπο με τις Σολέ, Σλόμποντα Νταλμάτσια, Μπενφίκα, Χαποέλ Γκαλίλ Ελιόν και Μπουντιβέλνικ. Οι «κίτρινοι» ξεπερνούν με συνοπτικές διαδικασίες τους ομίλους, καθώς γνωρίζουν μόλις μια ήττα, απέναντι στη Χαποέλ στο Ισραήλ και προκρίνονται στα ημιτελικά.

Εκεί βρήκαν απέναντι τους τη μεγάλη Σαραγόσα. Στο πρώτο παιχνίδι στην Ισπανία, οι «κίτρινοι» καταφέρνουν να επικρατήσουν με δυσκολία με 86-84, αλλά στον επαναληπτικό στο «Αλεξάνδρειο» κάνουν μία εκπληκτική εμφάνιση και επικρατούν με 82-66 για να πάρουν την πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του Τορίνο.

Σαν να μην έφτανε η... προέλευση της αντίπαλης ομάδας, ήρθαν να προστεθούν προκλητικά φαξ στα γραφεία του της «κιτρινόμαυρης» ΚΑΕ, και όπως ήταν φυσικό το κλίμα... δυναμιτίστηκε ενόψει του τελικού.

Στο «Παλακανέστρα Οξίλιουμ» 5.000 πιστοί φίλαθλοι της ομάδας έδωσαν το «παρών» και το ιταλικό γήπεδο θύμιζε... Αλεξάνδρειο! 0ι παίκτες του Άρη καθοδηγούμενοι από τον Σβι Σερφ, παρότι βρέθηκαν πίσω στο ημίχρονο με 32-29, κατάφεραν τελικά να επικρατήσουν με σκορ 50-48 και να πανηγυρίσουν τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ήδη πλούσια τροπαιοθήκη της ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί πως το σκορ που σημειώθηκε, ήταν το μικρότερο που υπήρξε ποτέ σε τελικό διασυλλογικής διοργάνωσης!

ΑΡΗΣ: Γιαννάκης 2, Μισούνοφ 10, Τάρπλεϊ 19, Ιωάννου, Άντερσον 15, Αγγελίδης 2, Βουρτζούμης 2, Γάσπαρης, Μωραϊτοφ.

Εφές Πίλσεν: Όιγκουτς 5, Αγιντίν 16, Σαρίτσα 11(2), Ναουμόφσκι 7(1), Οζτούρκ 2, Ρίτσαρντ 7, Κορουτσού.

 

Ο Δικέφαλος στο θρόνο του!

Ένα χρόνο ακριβώς μετά τη μεγάλη επιτυχία του Άρη, ήταν η... ώρα του συμπολίτη ΠΑΟΚ να κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης! Μάλιστα, οι αγώνες του τελικού ήταν... διπλοί (εντός και εκτός έδρας) με τον ΠΑΟΚ του Σούλη Μαρκόπουλου να αποκλείει στα ημιτελικά τον Πανιώνιο του Κώστα Μίσσα με δύο νίκες. Αρχικά στο κλειστό της Νέας Σμύρνης με 85-83, και ύστερα στο Αλεξάνδρειο με 82-64.

Το... ραντεβού στον τελικό ήταν με την ιταλική Στεφανέλ Τριέστε του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς. Ο πρώτος τελικός δόθηκε στο «Παλέ Ντε Σπορ» στις 9 Μαρτίου του 1994 και μια βδομάδα αργότερα, στις 16 του ίδιου μήνα, ακολούθησε η ρεβάνς στο στάδιο «Κιαρμπόλα» της Τεργέστης.

Ο ΠΑΟΚ, με τον ενθουσιασμό από την πρόσφατη κατάκτηση της τρίτης θέσης στη Euroleague (1993, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) και υποστηριζόμενος από 6.000 οπαδούς του ανέτρεψε το άσχημο ξεκίνημα (η Στεφανέλ προηγήθηκε στο 4ο λεπτό με 2-10, αλλά ο ΠΑΟΚ στο 7' πέρασε μπροστά και στο 14' είχε ήδη ξεφύγει στο σκορ με 6 πόντους) και έκλεισε το ημίχρονο με 35-28 υπέρ του.

Στο δεύτερο μέρος η διαφορά έφθασε έως και τους 17 πόντους (49-32, 53-36) ενώ 4 λεπτά πριν το τέλος, η ομάδα της Θεσσαλονίκης προηγήθηκε με 71-58. Ένα ξέσπασμα των Ιταλών στα τελευταία λεπτά έφερε σχεδόν τα πάνω-κάτω (72-66), αλλά ο Τζον Κόρφας με τρίποντο ακριβώς στην εκπνοή αύξησε τις πιθανότητες για τον κυπελλούχο Ευρώπης του 1991, ενόωει του δύσκολου επαναληπτικού.

ΠΑΟΚ: Μαμαζιόλας, Μπουντούρης 2, Πρέλεβιτς 10, Ρεντζιάς 2, Μπαλογιάννης, Κόρφας 11, Τσέκος, Γαλακτερός 12, Σάβιτς 15, Μπέρι 23.

Στεφανέλ: Μποντιρόγκα 6, Τζεντίλε 7, Πιλούτι 7, Φούτσκα 12, Ντε Πολ 2, Λάμπλεϊ 20, Κανταρέλο 2, Καλαβίτα 10.

Επτά βράδια αργότερα, ο ΠΑΟΚ απλά επιβεβαίωσε πως η κορυφή του άξιζε! Παρά το γεγονός ότι η Στεφανέλ απέδωσε εξαιρετικά και στο β' ημίχρονο σχεδόν ανέτρεψε το μειονέκτημά της, προηγούμενη μέχρι και με 6 πόντους (64-58, 66-60),ο ΠΑΟΚ βρήκε το ψυχικό σθένος να αντεπιτεθεί και να περάσει μπροστά λίγο πριν το τέλος με 79-81. Από εκεί και οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπυλου επικράτησαν ολοκληρωτικά της ιταλικής ομάδας, πανηγυρίζοντας έτσι την κατάκτηση του Κυπέλλου Κόρατς.

Στεφανέλ: Μποντιρόγκα 24, Τζεντίλε 23, Πιλούτι 13, Φούτσκα 9, Ντε Πολ, Λάμπλεϊ 18, Μποντέτο, Κανταρέλο 4, Καλάβιτα.

ΠΑΟΚ: Μπουντούρης 12, Πρέλεβιτς 30, Μπαλογιάννης, Κόρφας 16, Γαλακτερός 8, Σάβιτς 8, Μπέρι 26.



Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
Euroleague: «Καταιγίδα» η Ρεάλ, εύκολα το 1-0! – Highlights και τηλεοπτικό πρόγραμμα
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Μπλόκο» της ΕΛΑΣ στη συγκέντρωση φίλων της «Ένωσης» στο ξενοδοχείο της ομάδας!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Ο Τερίμ θα περιμένει τον Μπερνάρ μέχρι την τελευταία στιγμή
Παναθηναϊκός AKTOR: "Πληγώθηκε" από τα λάθη του και από τους διαιτητές και break η Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: "Πληγώθηκε" από τα λάθη του και από τους διαιτητές και break η Μακάμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved