Όταν η βία γίνεται … εθνική υπόθεση (videos+photos)

Όταν η βία γίνεται … εθνική υπόθεση (videos+photos)

Τα τρομερά γεγονότα που έλαβαν χώρα το βράδυ της περασμένης Τρίτης (14/10) στο γήπεδο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία για τα προκριματικά του EURO 2016 μπορεί να σόκαραν την παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι πρωτοφανή ούτε καν τα χειρότερα στην ιστορία του δημοφιλέστερου των σπορ σε αγώνα εθνικών ομάδων.

Ο κύκλος της εθνικής βίας είχε απλά στη σερβική πρωτεύουσα έναν δυστυχώς σημαντικό σταθμό και το Onsports.grσας θυμίζει με χρονολογική σειρά ορισμένες από τις πλέον αιματοβαμμένες στιγμές που έχουν καταγραφεί στην ποδοσφαιρική Ιστορία σε ματς μεταξύ αντιπροσωπευτικών ομάδων χωρών.

Περού – Αργεντινή (Μάιος 1964)

 75073510 youths boy624

Η μακράν πιο μαύρη σελίδα της βίας όχι μόνον σε ανάλογο παιχνίδι αλλά και γενικά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γράφτηκε το βράδυ της 25ης Μαΐου στο «Εστάδιο Νασιονάλ» της Λίμα όπου αναμετρήθηκαν το Περού και η Αργεντινή. Η γηπεδούχος ήθελε τη νίκη για διατηρήσει τις ελπίδες εξασφαλίσει το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Με τους φιλοξενούμενους να έχουν πάρει το προβάδισμα οι Περουβιανοί έφθασαν δύο λεπτά πριν από το φινάλε στην ισοφάριση όμως το γκολ ακυρώθηκε. Δύο θεατές εισέβαλαν έξαλλοι στον αγωνιστικό χώρο και θέλησαν να επιτεθούν στον διαιτητή. Η αστυνομία παρενέβη και ένας από τους εισβολείς κτυπήθηκε άγρια από τους άνδρες της γεγονός το οποίο προκάλεσε την οργή των θεατών στις εξέδρες που αντέδρασαν βομβαρδίζοντας τον αγωνιστικό χώρο με αντικείμενα. Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός κατά την μαζική έξοδο των φιλάθλων προς τις εξόδους του γηπέδου. Σκηνές κόλασης ακολούθησαν με τραγικό απολογισμό 328 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες σε μία βραδιά που συγκλόνισε όχι μόνον την διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.

Αγγλία – Σκωτία (Ιούνιος 1977)

1413369811969 wps 1 A goal post was smashed a

Με γκολ των Γκόρντον ΜακΚουίν και Κένι Νταλγκλίς η Σκωτία πήρε μεγάλη νίκη 2-1 μέσα στο «Γουέμπλεϊ» από την αιώνια αντίπαλο Αγγλία στο πλαίσιο της επί δεκαετίες πολύ σπουδαίας για τους Βρετανούς διοργάνωσης που ονομαζόταν «BritishChampionship» ή «HomeNations». Αμέσως μετά τη λήξη χιλιάδες οπαδοί της νικήτριας εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν και προκάλεσαν άνευ προηγουμένου βανδαλισμούς στο «ναό του ποδοσφαίρου». Ευτυχώς πέραν των ελαφρά τραυματιών και των μεγάλων υλικών ζημιών δεν υπήρξαν άλλου είδους απώλειες αλλά οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν εκείνο το απόγευμα στο θρυλικό λονδρέζικο γήπεδο στιγμάτισαν το ποδόσφαιρο στο μεγάλο ευρωπαϊκό Νησί.

Βραζιλία – Χιλή (Σεπτέμβριος 1989)

Rojas

Οι φιλοξενούμενοι ήθελαν τη νίκη για να ελπίζουν σε πρόκριση στο Μουντιάλ που θα γινόταν τον επόμενο χρόνο στην Ιταλία και όλα έδειχναν πως δεν θα τα κατάφερναν καθώς έχαναν 1-0 από την «σελεσάο» στο «Μαρακανά».

Με το ματς να πηγαίνει προς το φινάλε ένα βεγγαλικό εκτοξεύτηκε στον αγωνιστικό χώρο και ο γκολκίπερ της Χιλής Ρομπέρτο Ρόχας έπεσε κάτω αιμόφυρτος. Η ομάδα των φιλοξενούμενων αποχώρησε από τον αγωνιστικό χώρο αμέσως μετά και αρνήθηκε να επιστρέψει για τη συνέχεια του αγώνα υποστηρίζοντας ότι φοβούνται για την σωματική τους ακεραιότητα. Λίγους μήνες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο Ρόχας δεν κτυπήθηκε από το βεγγαλικό αλλά προκάλεσε μόνος του τον τραυματισμό με ξυράφι που είχε κρυμμένο μέσα στα γάντια του. Αποτέλεσμα της απίστευτης αυτής πράξης ήταν να τιμωρηθεί η Χιλή από την FIFAμε αποκλεισμό από τα Μουντιάλ τόσο του 1990 όσο και του 1994.

Αίγυπτος – Αλγερία (Νοέμβριος 1989)

egypt aharm.img assist custom

Μπορεί το ματς για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1990 να ολοκληρώθηκε με την γηπεδούχο να επικρατεί επί των Αλγερινών 1-0 και να εξασφαλίζει το εισιτήριο της πρόκρισης για τα τελικά της διοργάνωσης αλλά αμέσως μετά τη λήξη οι παίκτες και οι παράγοντες των φιλοξενούμενων επιτέθηκαν στους διαιτητές που έμειναν επί αρκετή ώρα περικυκλωμένοι από τους Αλγερινούς αδυνατώντας να πάνε στα αποδυτήρια. Από την πλευρά τους οι οπαδοί της φιλοξενούμενης ομάδας έκαναν επιδρομή στην εξέδρα των επισήμων προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς στη διάρκεια των συμπλοκών με την αστυνομία που προσπάθησε να τους εμποδίσει ενώ ο άσος της Αλγερίας Λαχτάρ Μπελουμί επιτέθηκε και τραυμάτισε τον Αιγύπτιο γιατρό προκαλώντας του μόνιμη απώλεια όρασης στο ένα μάτι.

Ιρλανδία – Αγγλία (Φεβρουάριος 1995)

1413369964449 wps 5 15 Feb 1995 General view

Με τις δύο χώρες να έχουν ιστορικό αντιπαράθεσης επί αιώνες το φιλικό στο Δουβλίνο πιθανόν να μην είχε και τόσο καλούς οιωνούς αλλά κανείς δεν περίμενε αυτά που συνέβηκαν εκείνο το βράδυ στην ιρλανδική πρωτεύουσα.

Το εχθρικό κλίμα φάνηκε πριν αρχίσει η αναμέτρηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας αμφότερων για το EURO 1996 (που επρόκειτο να φιλοξενηθεί επί αγγλικού εδάφους 16 μήνες αργότερα) με τις αποδοκιμασίες από τους οπαδούς των δύο αντιπάλων κατά την διάρκεια της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων των δύο χωρών.

Λίγο μετά το γκολ του Ντέιβιντ Κέλι που έδωσε το προβάδισμα στη γηπεδούχο οι Άγγλοι οπαδοί άρχισαν να καταστρέφουν τα καθίσματα του «Λανσαντάουν Ρόουντ» και να βομβαρδίζουν τον αγωνιστικό χώρο. Ο Ολλανδός διαιτητής Ντικ Γιόλ διέκοψε οριστικά το παιχνίδι με απολογισμό της …μάχης 50 τραυματίες.

Ζιμπάμπουε – Νότια Αφρική (Ιούλιος 2000)

1413370930965 wps 11 A South African football

Το παιχνίδι για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2002 στην πόλη Χαράρε έλαβε πρόωρο και δραματικό τέλος όταν οι οπαδοί της γηπεδούχου έκαναν επιδρομή στον αγωνιστικό χώρο λίγο πριν από το φινάλε.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι Νοτιαφρικανοί προηγήθηκαν 2-0 με τους πανηγυρισμούς του Ντελρόν Μπάκλεϊ να προκαλούν την οργή των οπαδών της Ζιμπάμπουε. Η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι και οι παίκτες της φιλοξενούμενης ομάδας αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν από τον αγωνιστικό χώρο ενώ η αστυνομία είχε ήδη ξεκινήσει τη χρήση δακρυγόνων για να σταματήσει την επιδρομή των θεατών. Αυτό προκάλεσε πανικό με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν εκατοντάδες φίλαθλοι και να χάσουν τη ζωή τους μέσα στον πανικό 13 άτομα ενώ πολλές δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Γαλλία – Αλγερία (Οκτώβριος του 2001)

1413370882927 wps 10 Policemen drag away a spe

Ήταν η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων από τότε (1962) που η χώρα της Βόρειας Αφρικής είχε εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της από τη γαλλική κυριαρχία και παρόλο ότι ήταν φιλικό το ματς η ένταση ήταν …εξασφαλισμένη.

Οι οπαδοί της αφρικανικής ομάδας έδειξαν από νωρίς τις διαθέσεις τους αποδοκιμάζοντας έντονα κατά την διάρκεια της ανάκρουσης της «Μασσαλιώτιδας» αλλά η συνέχεια ήταν πιο ειρηνική. Όμως όταν το σκορ έγινε 4-1 υπέρ της τότε πρωταθλήτριας κόσμου και Ευρώπης Γαλλίας στο 77’ οι Αλγερινοί εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο στου «Σταντ Ντε Φρανς» με διόλου καλές προθέσεις και την αστυνομία να αδυνατεί αρχικά να τους εμποδίσει. Οι ομάδες αναγκάστηκαν να αποχωρίσουν και οι δυνάμεις ασφαλείας παρενέβησαν δυναμικά για να επαναφέρουν την τάξη με αρκετούς τραυματισμούς και συλλήψεις απολογισμό.

Δανία – Σουηδία (Ιούνιος 2007)

1413369837186 wps 2 Copenhagen DENMARK FILES

Αυτό το ματς στο πλαίσιο των προκριματικών του EURO 2008 τέλειωσε πρόωρα στο 89’ όταν ο διαιτητής Χέρμπερτ Φάντελ δέχθηκε την επίθεση από οπαδό της γηπεδούχου.

Η Δανία που βρέθηκε πίσω στο σκορ 0-3 είχε καταφέρει να φθάσει στην ισοφάριση 3-3 με τον Κρίστιαν Πούλσεν να αποτελεί τη σπίθα για την κάθε άλλο παρά συνηθισμένη για τα δεδομένα της Σκανδιναβίας … «πυρκαγιά» στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης καθώς γρονθοκόπησε τον Μάρκους Ρόζεμπεργκ των φιλοξενούμενων με αποτέλεσμα να αποβληθεί από τον Γερμανό διαιτητή ο οποίος παράλληλα καταλόγισε και πέναλτι σε βάρος της γηπεδούχου.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πιάστηκαν στον ύπνο και ο εισβολέας άρχισε να κτυπά τον Φάντελ πριν επέμβουν σωτήρια για τον τελευταίοι οι Δανοί διεθνείς. Το θύμα παρόλα αυτά έκρινε σκόπιμο να διακόψει οριστικά το παιχνίδι που αργότερα με απόφαση της UEFAκατακυρώθηκε 3-0 υπέρ της Σουηδίας.

Ιταλία – Σερβία (Οκτώβριος 2010)

1413370438120 wps 8 Serbian fans L throw fire

Λίγοι μπορούν να πιστέψουν πως αυτό το ματς για τα προκριματικά του EURO 2012 όχι απλά ξεκίνησε αλλά και διεξήχθησαν και …επτά λεπτά αγώνα πριν διακοπεί οριστικά και αμετάκλητα από τον διαιτητή.

Οι οπαδοί των φιλοξενούμενων επί ώρα εκτόξευαν καπνογόνα στον αγωνιστικό χώρο του «Μαράσι» της Γένοβας και η έναρξη του καθυστέρησε επί 40 λεπτά ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις έδιναν μάχες για να τους εμποδίσουν να εισβάλουν στο αγωνιστικό χώρο καταστρέφοντας τα προστατευτικά κιγκλιδώματα. Μάταια οι παίκτες και οι παράγοντες της Σερβίας προσπαθούσαν να τους ηρεμήσουν και λίγα λεπτά αργότερα ο Σκωτσέζος ρέφερι Κρεγκ Τόμπσον έστειλε οριστικά και αμετάκλητα τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Δεκάδες ήταν οι τραυματίες και οι συλλήψεις μέσα και έξω από το γήπεδο της Γένοβας και οι απελάσεις Σέρβων οπαδών ενώ η φιλοξενούμενη ομάδα τιμωρήθηκε από την UEFAκαι το ματς κατακυρώθηκε 3-0 υπέρ της Ιταλίας.

Σενεγάλη – Ακτή Ελεδαντοστού (Οκτώβριος 2012)

1413369878958 wps 3 Ivory Coast player Tiot C

Το γκολ του θρυλικού Ντιντιέ Ντρογκμπά με εύστοχο πέναλτι 15 λεπτά πριν από το φινάλε έδωσε προβάδισμα δύο γκολ (0-2) στους «ελέφαντες» και προκάλεσε την … έκρηξη στις τάξεις των οπαδών της γηπεδούχου στην αναμέτρηση αυτή στο πλαίσιο του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής στο Ντακάρ. Ξεκίνησαν επιδρομές στον αγωνιστικό χώρο και προχώρησαν στο να καίνε σκουπίδια ώστε να εμποδίσουν την αποτελεσματικότητα των δακρυγόνων που εκτόξευσαν εναντίον τους οι αστυνομικοί για να τους σταματήσουν. Οι παίκτες της Ακτής Ελεφαντοστού υπό της προστασία των αστυνομικών δυνάμεων αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο ενώ οι μάχες συνεχίζονταν. Δεκάδες τραυματίες και ουκ ολίγες συλλήψεις ήταν πέραν των υλικών ζημιών στο γήπεδο ο απολογισμός των εκτρόπων ενώ παράλληλα η γηπεδούχος τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από τα τελικά της κορυφαίας διοργάνωσης του αφρικανικού ποδοσφαίρου που φιλοξενήθηκαν την επόμενη χρονιά στη Νότια Αφρική.



Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved