ΠΑΟΚ γερά, το Κύπελλο ξανά (videos+photos)

ΠΑΟΚ γερά, το Κύπελλο ξανά (videos+photos)

Η Θεσσαλονίκη... ζει και αναπνέει για τον τελικό του Κυπέλλου και το Onsports θυμάται τη διαδρομή του «δικεφάλου» και πόσες φορές πήγε το τρόπαιο στον Λευκό Πύργο.

Έντεκα χρόνια είχε να καταφέρει ο ΠΑΟΚ να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου. Ο «δικέφαλος του Βορρά» από την τελευταία του φορά, και την τελευταία του κατάκτηση το 2003 στην Τούμπα, δεν είχε καταφέρει ποτέ ξανά να φτάσει… στην πηγή του Κυπέλλου. Ο ΠΑΟΚ φέτος κατάφερε να φτάσει στον τελικό, αποκλείοντας αρχικά υποδεέστερους αντιπάλους αλλά και το μεγάλο φαβορί του θεσμού, τον Ολυμπιακό. Στις 26 Απριλίου στο ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί σε τελικό για 17η φορά στην ιστορία του, διεκδικώντας το πέμπτο τρόπαιό του.

Η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάρει το Κύπελλο Ελλάδας ήταν το 1972, ακολούθησε αυτή του 1974 και του 2001, πριν από το 2003 και την τελευταία… άρση κούπας από τους Θεσσαλονικείς στον Λευκό Πύργο. Για να πάρει, πάντως, «κούπα» ο «δικέφαλος» χρειάστηκε να πάει σε πέντε τελικούς, να γνωρίσει την ήττα και στη συνέχεια να καταφέρει να νικήσει τον Παναθηναϊκό στο παλιό «Καραϊσκάκης» το 1972 για να σηκώσει το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας του!

Ας δούμε, λοιπόν, τι έχει συμβεί στους τελικούς που έχει πάρει μέρος ο ΠΑΟΚ!

Η πρώτη φορά…

Ο πρώτος τελικός στον οποίο κατάφερε να φτάσει στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ, ήταν αυτός που διεξήχθη στις 28 Μαΐου 1939, ημέρα Κυριακή, στη Λεωφόρο. Λίγους μήνες πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, «δικέφαλος» Αθήνας και «δικέφαλος» της Θεσσαλονίκης, κοντραρίστηκαν για το τρόπαιο, το οποίο κατέληξε στους «κιτρινόμαυρους». Αν και ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στο 31’ με τον Ιωαννίδη, η ΑΕΚ απάντησε με τον Χατζησταυρίδη στο 43’ και με το γκολ του Μανέτα στο 73’ πήρε το Κύπελλο!

ΑΕΚ: Ρίμπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Αλέκος Χατζησταυρίδης, Τρύφων Τζανετής, Κλεάνθης Μαρόπουλος, Μανέτας.

ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς.

Βαριά ήττα από ΟΣΦΠ

Αφού η φρίκη του πολέμου στην Ελλάδα τελείωσε και η ζωή άρχισε να βρίσκει τους κανονικούς της ρυθμούς, μπήκε σε μια… σειρά και το ποδόσφαιρο. Έτσι, ο ΠΑΟΚ 12 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίασε σε τελικό, έφτανε ξανά να γίνει φιναλίστ το 1951. Αντίπαλος, αυτή τη φορά, ο Ολυμπιακός. Ξανά Κυριακή, 11 Μαρτίου, ξανά στη Λεωφόρο. Τα πράγματα για τον «Δικέφαλο του Βορρά», πήγαν… χειρότερα από την πρώτη συμμετοχή τους στον τελικό. Ο Ολυμπιακός ήταν σαρωτικός και με γκολ των Μουράτη (27'), Δαρίβα (66') και Δρόσου (75', 80'), επικράτησε με το ευρύ 4-0 του ΠΑΟΚ και πήρε την κούπα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κουρουκλάτος, Ρωσσίδης, Γερμενής, Μουράτης, Μινάρδος, Κοτρίδης, Βασιλείου, Δαρίβας, Χριστόπουλος, Μπέμπης, Δρόσος

ΠΑΟΚ: Λύκαρης, Πατάκας, Γκολέμης, Αρβανίτης, Γκόγκος, Ψωμάς, Βασιλειάδης, Μουρατίδης, Τζινόπουλος, Παπαδάκης, Εμμανουηλίδης.

Έπαιζε ξανά εκτός…

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 12 Ιουνίου 1955, ο ΠΑΟΚ έφτασε ξανά στον τελικό του Κυπέλλου. Αντίπαλός του, ο Παναθηναϊκός που έπαιζε… στο σπίτι του, στη Λεωφόρο. Οι «πράσινοι» επικράτησαν 2-0 και πήραν το τρόπαιο από τους Θεσσαλονικείς, έχοντας και την εύνοια της τύχης καθώς στο πρώτο γκολ που πέτυχε ο Κουρτζίδης στο 24’, η μπάλα έφυγε από απόσταση 45 μέτρων και με τον δυνατό αέρα πήγε στα δίχτυα του ΠΑΟΚ! Το δεύτερο γκολ από τον Πανάκη στο 31’, ήρθε να «κλειδώσει» την ήττα του ΠΑΟΚ στην 3η προσπάθειά του να πάρει το τρόπαιο…

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Χάλαρης, Αγγελόπουλος, Κουρτζίδης, Καζάκος, Λινοξυλάκης, Νεμπίδης, Ασημακόπουλος, Φωτεινός, Ζιέμης, Πετρόπουλος, Πανάκης

ΠΑΟΚ: Πρόγιος, Κερμανίδης, Γερούδης, Καλογιάννης, Χασιώτης, Δουκάκης, Τσίντογλου, Καραφουλίδης, Γεντζής, Παπαδάκης, Κιουρτζής

Πέρασαν 15 χρόνια, αλλά…

Χρειάστηκαν στη συνέχεια, 15 χρόνια για να βρεθεί ξανά ο ΠΑΟΚ σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας. Και έχασε ξανά το τρόπαιο. Με τον χειρότερο τρόπο. Ο τελικός έγινε στις 28 Ιουνίου 1970 στη Θεσσαλονίκη, στο «Καυτανζόγλειο», με αντίπαλο τον Άρη. Τον μισητό συμπολίτη του ΠΑΟΚ, ο οποίος κατάφερε να του πάρει το Κύπελλο! Ο Κεραμιδάς στο 8’ έβαλε μπροστά τον Άρη, ο Κούδας έχασε πέναλτι στο 33’ και ο «δικέφαλος» για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να πάρει το τρόπαιο…

ΑΡΗΣ: Χρηστίδης, Πάλλας, Ναλμπάντης, Σπυρίδων, Ραπτόπουλος, Σεμερτζής (60' Ψηφίδης), Συρόπουλος, Κεραμιδάς, Αλεξιάδης, Μιχαηλίδης, Παπαϊωάννου

ΠΑΟΚ: Χριστοδούλου (43' Πίρτσος), Παπαχριστούδης, Φουντουκίδης, Θεοφανίδης, Μακρής (27' Κοντογιώργος), Δράμαλης, Τερζανίδης, Σαράφης, Παρίδης, Κούδας, Λάζος

Δεύτερος – χαμένος – σερί

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να πάει στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αλλά ούτε τότε κατάφερε να πάρει το τρόπαιο. Ήταν 9 Ιουνίου 1971, στο παλιό «Γ. Καραϊσκάκης», με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Οι Θεσσαλονικείς μπροστά σε 38.000 θεατές δεν κατάφεραν να φανούν ανταγωνιστικοί, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν προβάδισμα δυο τερμάτων με τους Αγγελή (19’) και Γιούτσο (43’), με τον Σταύρο Σαράφη να δίνει νέο ενδιαφέρον στο 47’ με το γκολ που σημείωσε για τον ΠΑΟΚ! Το τρίτο γκολ του Ολυμπιακού από τον Παπουλή, τελείωσε ωστόσο τον τελικό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μυλωνάς, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Σιώκος, Κουρέας, Παππάς, Καραβίτης (67' Κουμαριάς), Συνετόπουλος, Γιούτσος, Δεληκάρης, Παμπουλής

ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Γούναρης, Παπαδόπουλος, Χατζηαντωνίου, Φουντουκίδης, Τερζανίδης (5' Μπέλλης), Μαντζουράκης (46' Σταυρίδης), Σαράφης, Παρίδης, Κούδας, Ασλανίδης

Επιτέλους… κούπα!

Χρειάστηκαν πέντε αποτυχημένες παρουσίες σε τελικούς, για να καταφέρει να πάει ο ΠΑΟΚ πίσω το τρόπαιο στη Θεσσαλονίκη! Ο «δικέφαλος του Βορρά» στην τρίτη σερί παρουσία του σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδας, ξανά στο παλιό «Καραϊσκάκης», νίκησε τον Παναθηναϊκό και για πρώτη φορά στην ιστορία του κατακτούσε το τρόπαιο! Ήταν 5 Ιουλίου 1972, με τον Γιώργο Κούδα να «καθαρίζει» για λογαριασμό του ΠΑΟΚ με γκολ στο 3’ και το 89’, με τον Παπαδημητρίου να μειώνει στο 90’ και τους Θεσσαλονικείς να πανηγυρίζουν ξέφρενα!

ΠΑΟΚ: Χατζηιωάννου, Γούναρης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Τερζανίδης, Μπέλλης, Σαράφης (68' Λάζος), Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (76' Μαντζουράκης)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Καραμανλής (57' Βλάχος), Γονιός, Σούρπης, Δημητρίου, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Γραμμός, Αντωνιάδης, Δομάζος, Παπαδημητρίου

Δεν το «δίπλωσε»

Η ομαδάρα που είχε φτιάξει ο ΠΑΟΚ τη δεκαετία του ’70, έφτασε ξανά σε τελικό Κυπέλλου. Τέταρτη συνεχόμενη χρονιά. Όμως, αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να πάρει ξανά το τρόπαιο και να φτάσει σε δεύτερη συνεχόμενη κατάκτηση. Στις 17 Ιουνίου 1973, όλως… περιέργως ξανά στο Φάληρο και το «Καραϊσκάκης», ο ΠΑΟΚ «λύγισε» από ένα γκολ του Ολυμπιακού στο 46’ με τον Αγγελή και δεν μπόρεσε να πάρει δεύτερο Κύπελλο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κελεσίδης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Σιώκος, Γκλέζος, Περσίδης, Βιέρα (90' Βασιλόπουλος), Αργυρούδης, Γιούτσος, Δεληκάρης (89' Λοσάντα), Υβ

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Πέλλιος, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Τερζανίδης, Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας (81' Παναγής), Λάζος (73' Ασλανίδης)

Δικαίωση από… τη βούλα!

Αυτή η ομάδα, του Λες Σάνον, δικαιούταν δεδομένα κι άλλο Κύπελλο. Και το πήρε. Κι ας έγινε κι ο πέμπτος σερί τελικός στον οποίο πήγε, στην Αθήνα! Στις 16 Ιουνίου 1974, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, ο ΠΑΟΚ σήκωσε το δεύτερο Κύπελλο της ιστορίας του, επικρατώντας του Ολυμπιακού στα πέναλτι! Οι Πειραιώτες προηγήθηκαν στο 19’ με τον Υβ Τριαντάφυλλο, όμως, ο ΠΑΟΚ στο 50’ με γκολ του Παρίδη ισοφάρισε.

Ο Ολυμπιακός έχασε πέναλτι στο 66΄αφού ο Στέφας απέκρουσε την εκτέλεση του Καραβίτη, με τον Ασλανίδη στο 72’ να δίνει προβάδισμα στον ΠΑΟΚ! Ο Κρητικόπουλος στο 80’ έστειλε το ματς στην παράταση με το 2-2, εκεί δεν σημειώθηκαν γκολ και χρειάστηκαν τα πέναλτι για να δώσουν τη λύση! Εκεί, παρότι ο Πουπάκης απέκρουσε αυτό του Κούδα, ο ίδιος έστειλε το δικό του άουτ όπως και ο Περσίδης, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί 4-3 και να παίρνει το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας του!

ΠΑΟΚ: Στέφας, Γούναρης, Τσιλιγκιρίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Τερζανίδης (113' Φουντουκίδης), Παρίδης, Σαράφης, Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (95' Αναστασιάδης)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Αγγελής, Σιώκος, Γκλέζος, Περσίδης, Κρητικόπουλος, Βιέρα, Υβ, Δεληκάρης, Λοσάντα (55' Καραβίτης, 105' Παπαδημητρίου)

«Λύγισε» με δέκα…

Πέρασαν τρία χρόνια για να πάει ξανά σε τελικό Κυπέλλου ο ΠΑΟΚ. Η… σταθερά ήταν πως αυτός γινόταν στην Αθήνα, στο παλιό «Καραϊσκάκης». Εκεί αντιμετώπισαν οι Θεσσαλονικείς και τον Παναθηναϊκό στις 22 Ιουνίου 1977. Το γκολ του Παπαδημητρίου στο 29’ έδωσε προβάδισμα στο «τριφύλλι», αλλά ο Τερζανίδης στο 43’ ισοφάρισε. Πάνω που ο ΠΑΟΚ φαινόταν να επιστρέφει στον τελικό, ο διαιτητής Πλατόπουλος αποβάλει τον Γούναρη στο 64’ του αγώνα, με τους Θεσσαλονικείς να «λυγίζουν» στο 83’ από το γκολ του Βακάλη και τον Παναθηναϊκό να παίρνει το Κύπελλο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κωνσταντίνου, Δημητρίου, Στεφανάκης, Κίζας, Καψής (46' Ελευθεριάδης), Λιβαθηνός, Παπαδημητρίου, Βακάλης, Αντωνιάδης (59' Γιαννακούλιας), Δομάζος, Άλβαρεζ

ΠΑΟΚ: Μηλίνης, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Πέλλιος, Δαμανάκης, Τερζανίδης, Σαράφης, Γκουερίνο (76' Ορφανός), Κούδας, Αναστασιάδης.

Δεν μπορούσε...

Ο ΠΑΟΚ πήγε να... φτιάξει πάλι σερί, καθώς και το 1978 βρέθηκε στον τελικό! Ήταν 4 Ιουνίου, πάντα στο Φάληρο, όταν οι Θεσσαλονικείς τέθηκαν αντιμετώποι με την ΑΕΚ διεκδικώντας το Κύπελλο. Κόντρα στην πολύ δυνατή ομάδα του Ζλάτκο Τσαϊκόφσκι, φαινόταν πως ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να κάνει και πολλά. Ένα γκολ από τον Μπάγεβιτς στο 56' και ένα από τον Θωμά Μαύρο στο 80', έδωσαν το τρόπαιο στην Ένωση.

ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Κωνσταντίνου (79' Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαϊωάννου (65' Τόσκας), Μαύρος

ΠΑΟΚ: Φουρτούλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Αναστασιάδης, Κερμανίδης, Γκουερίνο, Σαράφης, Ορφανός, Κούδας, Κωστίκος (79' Αλαβάντας)

Ηττήθηκε σε μαύρη χρονιά

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αναμετρήθηκαν σε τελικό Κυπέλλου μετά από επτά χρόνια. Ήταν 21 Ιουνίου του «μαύρου» για το ελληνικό ποδόσφαιρο 1981. Ο τελικός έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τους ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων να φορούν μαύρα περιβραχιόνια. Οι μεν «ερυθρόλευκοι» για τα θύματα της Θύρας 7 τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς, οι δε Θεσσαλονικείς για τον θάνατο του Γκιούλα Λόραντ στον πάγκο της ομάδας από ανακοπή καρδιάς λίγες εβδομάδες νωρίτερα! Το χειρότερο όλων, ήταν πως στον τελικό έγιναν και επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δυο ομάων, στα πρώτα φαινόμενα χουλιγκανισμού στην Ελλάδα.

Στο αγωνιστικό σκέλος, τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον ΠΑΟΚ εξαρχής. Στο 18’ ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα με αυτογκόλ του Δαμανάκη και στο 60’ έκανε το 2-0 με έναν πρώην παίκτη του «δικεφάλου», τον Ορφανό! Ο Δαμανάκης μείωσε στο 63’, αλλά ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε την ανατροπή, δέχθηκε και τρίτο γκολ στις καθυστερήσεις από τον Κουσουλάκη κι έτσι δεν γεύτηκε για τρίτη φορά τη χαρά της κατάκτησης του τροπαίου. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως αυτός ήταν ο πρώτος τελικός που μεταδόθηκε σε έγχρωμη κάλυψη από την ΕΡΤ στην Ελλάδα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σαργκάνης, Κυράστας, Βαμβακούλας, Παπαδόπουλος, Νοβοσέλατς, Κουσουλάκης, Ορφανός (75’ Άλστρομ), Νικολούδης (69' Μίχος), Λεμονής, Γαλάκος, Περσίας

ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Γούναρης, Ιωσηφίδης, Σάλαμον, Σίγγας, Δαμανάκης, Κερμανίδης (68' Τριανταφυλλίδης), Γεωργόπουλος, Γκουερίνο, Κούδας (75' Βασιλάκος), Κωστίκος

Χαμένος ο πρώτος στο ΟΑΚΑ

Επιστροφή για τον ΠΑΟΚ σε τελικό το 1983, στην πρώτη παρουσία των Θεσσαλονικέων στο ΟΑΚΑ για ματς που έκρινε το τρόπαιο. Στις 29 Ιουνίου 1983, αντίπαλος για τον «δικέφαλο του Βορρά», η ΑΕΚ. Το αποτέλεσμα, ίδιο με αυτό της τελευταίας αναμέτρησης των δυο ομάδων σε τελικό. Οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν 2-0 χάρη στα γκολ των Μαύρου (27’) και Βλάχου (80’), κατακτώντας το τρόπαιο κι αφήνοντας με άδεια χέρια τον ΠΑΟΚ.

ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65' Τζιράκης), Μπαλλής, Δίντσικος (78' Ράντονιτς), Αρδίζογλου, Κώττης, Βλάχος, Μαύρος

ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ψαρράς, Σίγγας, Δαμανάκης (75' Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος

Αντί για νταμπλ, συντριβή!

Ο ΠΑΟΚ του 1985 κατέκτησε το πρωτάθλημα κι ενώ θα μπορούσε να φτάσει στο νταμπλ, το πρώτο της ιστορίας του, γνώρισε το διασυρμό στο ΟΑΚΑ από τη Λάρισα! Ήταν 22 Ιουνίου μπροστά σε 25.000 θεατές, μόνο, με τη Λάρισα να κάνει… πάρτι. Βέβαια, ευνοήθηκε από την αποβολή του Βασιλάκου στο 20', ενώ στο 39' άνοιξε το σκορ με τον Ζιώγα. Ο Κμίετσικ στο 47' έκανε το 2-0 κι ενώ ο ΠΑΟΚ μείωσε στο 55', η Λάρισα σκόραρε ξανά με τον Ζιώγα στο 73' για να δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των Θεσσαλών ο Βαλαώρας ένα τέταρτο πριν το φινάλε.

ΛΑΡΙΣΑ: Πλίτσης, Παραφέστας, Κολομητρούσης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Βουτυρίτσας, Ζιώγας, Ανδρεούδης (86' Τσιώλης), Άνταμτσικ, Κμίετσικ, Βάιος

ΠΑΟΚ: Στεργιούδας, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Μπανιώτης (20' Καρασαββίδης), Σκαρτάδος, Αλεξανδρίδης, Βασιλάκος, Σίγγας, Πάπριτσα, Κωστίκος (63' Δαμανάκης)

Διπλός τελικός, χαμένος ο ΠΑΟΚ

Πέρασαν επτά χρόνια για να επιστρέψει ο ΠΑΟΚ ξανά σε τελικό. Μάλιστα, η ΕΠΟ είχε… καινοτομίσει στις αρχές του ’90 κι διεξήγαγε διπλούς τελικούς για να βγάλει τον Κυπελλούχο! Έτσι έγινε και το 1992, με τον ΠΑΟΚ στον πρώτο τελικό της Τούμπας να υποδέχεται τον Ολυμπιακό, στις 20 Μαΐου και τις δυο ομάδες να μένουν στο 1-1 με τα γκολ του Σκαρτάδου στο 51’ για τους γηπεδούχους και του Τσαλουχίδη στο 64’ για τους φιλοξενούμενους.

ΠΑΟΚ: Γκάμπριτς, Οικονομίδης (63' Μπασμπανάς), Πλίτσης, Αλεξίου, Μητσιμπόνας, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδης, Τζούρτζεβιτς (59' Τ. Αναστασιάδης), Τουρσουνίδης, Λεοντιάδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ταληκριάδης, Παχατουρίδης, Καραταΐδης, Βλάχος, Νεντίδης (55' Χατζίδης), Τσαλουχίδης, Λιτόφτσενκο, Τσιαντάκης, Σάβιτσεφ, Προτάσοφ, Σοφιανόπουλος (77' Βαΐτσης)

Στις 27 Μαΐου, ήρθε η ώρα του επαναληπτικού στο Φάληρο. Ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να πάρει κάτι θετικό από αυτό το ματς, ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά από την αρχή και στο 21' πήρε προβάδισμα με το γκολ του Λιτόφτσενκο. Στο 62' ο Τσαλουχίδης έκανε το 2-0, ενώ οι Πειραιώτες τέλειωσαν το ματς με δέκα παίκτες καθώς αποβλήθηκε στο 69' ο Σάβιτσεφ. Αυτό δεν τους ενόχλησε ωστόσο από το να πάρουν το τρόπαιο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ταληκριάδης, Παχατουρίδης, Καραταΐδης, Βλάχος, Νεντίδης (54' Χατζίδης), Τσαλουχίδης, Λιτόφτσενκο, Τσιαντάκης, Σάβιτσεφ, Προτάσοφ, Σοφιανόπουλος (64' Καραπιάλης)

ΠΑΟΚ: Γκάμπριτς, Οικονομίδης, Μαλιούφας (73' Μήτογλου), Αλεξίου, Μητσιμπόνας, Λαγωνίδης, Μπορμπόκης, Σκαρτάδος, Τζούρτζεβιτς (46' Καλογερόπουλος), Τουρσουνίδης, Τ. Αναστασιάδης.

Πάρτι ξανά, 27 χρόνια μετά!

Ο ΠΑΟΚ έκανε αρκετά χρόνια να πάει ξανά σε τελικό. Όταν το έκανε, αντιμετώπισε ξανά τον Ολυμπιακό. Ήταν 12 Μαΐου 2001, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στο ίδιο γήπεδο όπου πριν 27 χρόνια ο ΠΑΟΚ είχε κατακτήσει το Κύπελλο για τελευταία φορά. Απέναντι στον ίδιο αντίπαλο. Ήταν ένα πάρτι… λύτρωσης για τους Θεσσαλονικείς. Το 4-2 κόντρα στον Ολυμπιακό είναι από τις ιστορικές στιγμές του ΠΑΟΚ, που έφτανε στο τρίτο Κύπελλο της ιστορίας του!

Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς άνοιξε το σκορ μόλις στο 4' με τον Γιώτη Εγκωμίτη, ενώ στο 31' ο Βασίλης Μπορμπόκης έκανε το 2-0! Με την έναρξη του δεύτερου μέρους ο Γεωργιάδης έβαλε και τρίτο γκολ για τον ΠΑΟΚ μέσα σε... έκσταση, με τον Ολυμπιακό να μειώνει με πέναλτι του Τζόρτζεβιτς στο 79', αλλά τον Ναλιτζή να κάνει το 4-1 στο 85'. Οι Πειραιώτες απλά μείωσαν στις καθυστερήσεις με τον Χούτο για το τελικό 4-2, που πανηγυρίστηκε έξαλλα στη Θεσσαλονίκη κι όπου υπήρχαν οπαδοί του ΠΑΟΚ.

ΠΑΟΚ: Τσόβιτς, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Κατσαμπής, Αμπονσά (46' Κουλακιώτης), Ουντέζε, Γεωργιάδης (81' Ναλιτζής), Εγκωμίτης, Οκκάς (88' Σπάσιτς), Καφές, Κωνσταντινίδης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (46' Πατσατζόγλου), Γεωργάτος (68' Λουτσιάνο), Κωστούλας, Ανατολάκης, Νινιάδης (46' Χούτος), Γιαννακόπουλος, Ζε Ελίας, Αλεξανδρής, Τζόρτζεβιτς, Τζιοβάνι

Το σήκωσε στην Τούμπα

Στον μοναδικό, με εξαίρεση τους διπλούς του 1992, τελικό που έγινε στην Τούμπα, δεν μπορούσε να μην είναι φιναλίστ ο ΠΑΟΚ. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, δεν θα μπορούσε να μην είναι και τροπαιούχος. Ο ΠΑΟΚ πήρε την άτυπη ρεβάνς, κερδίζοντας τον Άρη του με το ίδιο αποτέλεσμα της προ 33ετίας ήττας του, 1-0.

Ήταν ο τελευταίος ως τώρα τίτλος του «δικεφάλου», ενώ ο προπονητής του Άγγελος Αναστασιάδης έγινε ο μοναδικός ως τώρα που κατάφερε να κερδίσει κύπελλο με την ομάδα του τόσο σαν ποδοσφαιριστής (1974), όσο και σαν προπονητής. Το «χρυσό» γκολ, πέτυχε στο 24' ο σημερινός τεχνικός του ΠΑΟΚ, Γιώργος Γεωργιάδης! Στον τελικό αυτό, δεν έλειψαν ξανά τα επεισόδια, αφού οι οπαδοί των «κίτρινων» δεν χώνεψαν την ήττα και το δοκάρι του Μόρις στο 90’, καίγοντας στη συνέχεια τη μισή έδρα του ΠΑΟΚ…

ΠΑΟΚ: Τοχούρογλου, Εγκωμίτης, Κουτσόπουλος, Αμπονσά (89' Νάστος), Μάρκος, Κούτσης (70' Χασιώτης), Γεωργιάδης, Κουκιέλκα, Οκκάς, Καφές, Γιασουμή (74' Σπάσιτς)

ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Κατσιαρός, Μόρις, Κολτσίδας, Παπαδόπουλος, Διγκόζης (46' Μπράγκα), Πανόπουλος (70' Μπασίρ), Σελάντερ, Ντεμπά Νιρέν (46' Καμπάνταης), Επαλέ, Κνόπερ

ΠΑΟΚ γερά, το Κύπελλο ξανά (videos+photos)



Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved