Και εγένετο ο ΠΟΚ

Και εγένετο ο ΠΟΚ

Η επανάσταση των τριών μεγάλων ομάδων της Αθήνας (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ) και η δημιουργία του επονομαζόμενου και πολυσυζητημένου στην πορεία, ΠΟΚ, έπαιρνε σάρκα και οστά πριν από 84 χρόνια, στις 31 Οκτωβρίου 1927.

Τότε αποφάσιζε η ΕΠΟ να διαγράψει τις τρεις ομάδες του Λεκανοπεδίου και αυτές επισημοποίησαν την ίδρυση του ΠΟΚ. Για το τι σημαίνουν τα αρχικά του, υπάρχουν τρεις εκδοχές. Η μία αναφέρει πως προήλθε από τα αρχικά των τριών ομάδων, Π από το Παναθηναϊκός, Ο από το Ολυμπιακός και Κ από το Κωνσταντινούπολη της ΑΕΚ. Οι άλλες δύο ότι σήμαινε «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου» ή «Ποδοσφαιρική Οργάνωση Κέντρου».

Αιτία της δημιουργίας του ΠΟΚ αποτέλεσε η τιμωρία της ΕΠΟ στον Ολυμπιακό, για κάποιους τυπικούς λόγους. Ωστόσο, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ, που επίσης δεν τα πήγαιναν καλά με την Ομοσπονδία, δεν ήθελαν και πολύ για να τα... τσουγκρίσουν και αυτοί μαζί της. Ετσι, οι τρεις μεγάλοι ενώθηκαν, με σκοπό το αμοιβαίο κέρδος και την ανεξαρτησία τους από την ΕΠΟ. Παρά το γεγονός ότι η τιμωρία ήταν για ένα χρόνο, ο ΠΟΚ συνέχισε τη δράση του μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '60. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται, αραιά και που, από κάποιυν που θέλει να κάνει λόγο για ένα είδος της κυριαρχίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Στην αρχή της σεζόν 1927-28 η ΕΠΟ θα διοργάνωνε μαζί με τις ΕΠΣ Αθηνών, ΕΠΣ Πειραιά και ΕΠΣ Μακεδονίας το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ωστόσο, έκανε το... λάθος να τιμωρήσει τον Ολυμπιακό. Στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ δεν άρεσε καθόλου αυτό και έτσι οι τρεις μεγάλοι συνέπλευσαν. Στις 23 Οκτωβρίου του 1927, η ΑΕΚ αρνήθηκε να αγωνιστεί με τον Απόλλωνα. Αποτέλεσμα ήταν να τιμωρηθούν και οι Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, με τετράμηνο αποκλεισμό. Στις 31 Οκτωβρίου του 1927 διαγράφηκαν και οι τρεις ομάδες από την ΕΠΟ και η επίσημη ίδρυση του ΠΟΚ ήταν γεγονός.

Θανάσης Μέρμηγκας από τον Ολυμπιακό, Απόστολος Νικολαΐδης από τον Παναθηναϊκό και Κώστας Κωνσταντάρας από την ΑΕΚ ήταν οι εμπνευστές και οι πρωτεργάτες αυτής της κίνησης. Καταστατικό δεν βρέθηκε ποτέ, καθώς ο ΠΟΚ θεωρήθηκε μια άτυπη συνεργασία των τριών ομάδων, χωρίς να λάβει επίσημη θεσμική μορφή. Παρόλα αυτά υπήρχε συμφωνητικό ανάμεσα στις ομάδες.

Απόσπασμα εφημερίδας εκείνης της εποχής, ανέφερε: «Προ μηνός ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Ε. Κων/πόλεως κατόπιν συμφωνιών υπέγραψαν συμβόλαιον φιλίας και συνεργασίας δημιουργήσαντες ούτω το γνωστόν τραστ (Π.Ο.Κ.), του οποίου σκοπός θα ήτο η εξυπηρέτησις των συμφερόντων των Σωματείων τούτων θέσαντες συνάμα και ποινικήν ρήτραν 50.000 δρ. δια τον αθετούντα την υπόσχεσίν του Σύλλογον. Η Π.Ο.Κ. δεν περιωρίσθη εις το ζήτημα της συνεργασίας μόνον, αλλά έκρινε σκόπιμον να αποστείλη και τελεσίγραφον εις την Ομοσπονδίαν και να ζητή την εφαρμογήν των όρων της όσον το δυνατόν ταχύτερον».

Τη σεζόν 1928-29 υπήρξε συμμετοχή και των Απόλλωνα, Αθηναϊκού και για αυτό το λόγο ο Τύπος της εποχής ανέφερε την ένωση ως ΠΟΚΑ ή ΠΟΚΑΑ. Στη συνέχεια, ο ΠΟΚ διεύρυνε τους ορίζοντές του, με τη συμμετοχή ομάδων από χώρες, όπως η Γιουγκοσλαβία, η Ουγγαρία, η Τσεχοσλοβακία και η Ρουμανία.

Αυτά τα Κύπελλα διοργανώνονταν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, ενώ υπήρχε και το Κύπελλο Σεπτεμβρίου. Τον Οκτώβριο του 1931 υπήρξε και η δημιουργία της «Μικτής ΠΟΚ», η οποία έπαιξε στην Κωνσταντινούπολη δύο φιλικά παιχνίδια με τη «Μικτή Γαλατασαράι/Φενέρμπαχτσε». Τον Ιανουάριο του 1932 ήταν η σειρά της τουρκικής Μικτής να βρει στην Αθήνα.

Τον Ιούλιο του 1928 η ΕΠΟ δέχθηκε και πάλι τις τρεις ομάδες, όμως ο ΠΟΚ συνέχισε τη δράση του, μέχρι το 1963, όταν και διαλύθηκε. Ωστόσο, η φήμη του και η χρησιμοποίηση του ονόματός του υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ακόμα 100 εισιτήρια λόγω ακυρώσεων»
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ακόμα 100 εισιτήρια λόγω ακυρώσεων»
Τζόκοβιτς και Μπονμάτι θριάμβευσαν στα «Όσκαρ» των αθλητών - Αποκάλυψη ο Μπέλιγχαμ
Τζόκοβιτς και Μπονμάτι θριάμβευσαν στα «Όσκαρ» των αθλητών - Αποκάλυψη ο Μπέλιγχαμ
Ρέντη: Βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς συγγενών των συλληφθέντων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν
Ρέντη: Βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς συγγενών των συλληφθέντων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Game 1 των playoffs Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Game 1 των playoffs Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved