Η λάμψη των «Special Olympics»

Η λάμψη των «Special Olympics»

Αφίξεις σημαντικών ανθρώπων του πολιτισμού και του αθλητισμού, τελετές έναρξης και λήξης εφάμιλλες Ολυμπιακών αγώνων, στήριξη της Πολιτείας στο εγχείρημα και 25.000 εθελοντές.

Όλα τούτα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία και δίνουν το έναυσμα για την οργανωτική επιτυχία των Αγώνων Special Olympics «Αθήνα 2011».

Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων κ. Γιάννα Δεσποτοπούλου ανακοινώθηκαν όλα όσα έχουν σχεδιαστεί 31 ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη. Στη διάρκεια των αγώνων θα κάνουν την εμφάνισή τους στους χώρους των αγώνων σπουδαίοι Ολυμπιονίκες και πασίγνωστοι μπασκετμπολίστες. Ολοι τους πρεσβευτές στο πρόγραμμα Unity Sports Events όπως επίσης και αρκετοί καλλιτέχνες οι οποίοι αποδέχθηκαν την πρόσκληση να βοηθήσουν εθελοντικά. Η κ. Δεσποτοπούλου τόνισε:

«Επίσημοι προσκεκλημένοι είναι Αρχηγοί κρατών, καθώς και δεκάδες εξέχουσες προσωπικότητες - εκπρόσωποι Διεθνών Οργανισμών. Ο Παναγιότατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, ο οποίος εδώ και χρόνια συμπαρίσταται με θέρμη στον αγώνα μας και συνολικά 17 Υπουργοί Αθλητισμού και Πολιτισμού από ισάριθμα κράτη του πλανήτη. Επίσης, η Επίτροπος Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Ανδρούλα Βασιλείου, ως εκπρόσωπος και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χρυσοί Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές με παγκόσμια λάμψη όπως η Νάντια Κομανέτσι, η μαραθωνοδρόμος Ρόζα Μότα, η σπρίντερ Πολίν Ντέιβις-Τόμπσον από τις Μπαχάμες, ο Αμερικανός χρυσός Ολυμπιονίκης της Ρώμης δεκαθλητής Ράφερ Τζόνσον, οι σταρ του ΝΒΑ Βλάντε Ντίβατς, Ντικέμπε Μουτόμπο και Τζέιμς Γουόρθι. Αλλά και συνολικά 43 μέλη των οικογενειών Shriver και Kennedy, θεμελιωτών του παγκόσμιου κινήματος των Special Olympics. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα βρίσκεται μαζί μας και η διεθνής Ελληνίδα Αριάννα Χάφινγκτον».
Την έμπρακτη στήριξη της Πολιτείας επιβεβαίωσε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Χρήστος Αηδόνης που βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου έχοντας δίπλα του τους συντελεστές της δημιουργικής ομάδας της διοργάνωσης. Ο χορογράφος Φωκάς Ευαγγελινός αποκάλυψε ορισμένες πτυχές από τις τελετές έναρξης και λήξης ενώ το πάνελ συμπλήρωσαν η Αλκηστις Πρωτοψάλτη, ερμηνεύτρια του τραγουδιού των Special Olympics, ο συνθέτης του τραγουδιού Στέφανος Κορκολής, ο σκηνογράφος Ηλίας Λεδάκης και η ενδυματολόγος Ελλη Παπαγεωργακοπούλου.

Ο μύθος του Οδυσσέα

Το κεντρικό θέμα της τελετής έναρξης αντλήθηκε από τον αρχέγονο μύθο του Οδυσσέα. Με τον τίτλο «Κάθε αθλητής, ένας Οδυσσέας» τα μηνύματα δύναμης, θάρρους και ελπίδας θα ταξιδέψουν από το Καλλιμάρμαρο σε όλο τον πλανήτη. Όπως είπε ο εμπνευστής της ιδέας κ. Ευαγγελινός «Η αγάπη και η τρυφερότητα απέναντι στα παιδιά με έκανε να δουλέψω μαζί τους, ισότιμα, με σεβασμό και φροντίδα, ώστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας με κέφι και έμπνευση και να περάσουμε το μήνυμα σε όλον τον κόσμο ότι οι αθλητές Special Olympics μπορούν να μετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να αποκτήσουν δικαίωμα στην αποδοχή και την ελπίδα».

Την έναρξη των Αγώνων θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας. Μια από τις οικοδέσποινες της Τελετής Έναρξης θα είναι η λαμπερή ηθοποιός και τραγουδίστρια  Βανέσσα Γουίλιαμς. Καλωσόρισμα θα απευθύνουν, o Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο Πρόεδρος των Special Olympics International Dr. Τίμοθι Σράιβερ και η κ. Δεσποτοπούλου, ως Πρόεδρος της Εκτελεστικής και Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων. Τη μουσική επένδυση της βραδιάς πρόκειται να αναλάβουν ο μύθος της σόουλ Στίβι Γουόντερ με την 9μελή μπάντα του και ο τενόρος Βιτόριο Γκριγκόλο, ο οποίος μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη θα ερμηνεύσουν ζωντανά σε παγκόσμια πρώτη μετάδοση, το ειδικά γραμμένο από τον Στέφανο Κορκολή επίσημο τραγούδι των Αγώνων. Ρόλο οικοδεσπότη στο pre-show κομμάτι του προγράμματος αλλά και σε συγκεκριμένες ενότητες της επίσημης τελετής θα αναλάβουν ο Γιώργος Καπουτζίδης και η Μαρία Μενούνος.

Η κ. Δεσποτοπούλου αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, κυρίως οικονομικής φύσης, της διοργάνωσης.

«Ως Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή των Αγώνων υποχρεωθήκαμε να επιστρατεύσουμε την εσωτερική μας φλόγα, το πάθος και την ευρηματικότητά μας για να κάνουμε τα πράγματα να συμβούν. Και θεωρούμε στ’ αλήθεια σημαντικό ότι καταφέραμε να καλύψουμε τα 2/3 του προϋπολογισμού των Αγώνων από χορηγίες και συνεισφορές των υποστηρικτών μας. Και οι Τελετές Έναρξης και Λήξης είναι δημιουργημένες με την αίσθηση του μέτρου, χωρίς να χάνουν τίποτα από τη μαγεία και τη μοναδικότητά τους. Πρόκειται για τη μοναδική εκδήλωση των Αγώνων που απαιτεί την αγορά εισιτηρίου. Προσκαλούμε όλες τις οικογένειες να παρακολουθήσουν ένα θέαμα υψηλών προδιαγραφών και παράλληλα να συνεισφέρουν στο κίνημα των Special Olympics».

Εν τω μεταξύ τα ΕΛΤΑ σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή δημιούργησαν αναμνηστική σειρά γραμματόσημων με θέματα που αντλήθηκαν από τα «Special Olympics». Ακόμη, υφίσταται και το νομισματικό πρόγραμμα 2011 το οποίο καθιέρωσε το Υπουργείο Οικονομικών και περιλαμβάνει την έκδοση και κυκλοφορία ενός κέρματος των δύο ευρώ καθώς και σειράς ειδικών συλλεκτικών νομισμάτων σε χρυσό και ασήμι με το έμβλημα των αγώνων.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις τελετές έναρξης και λήξης θα έχουν οι 40 ερμηνευτές-αθλητές των Special Olympics οι οποίοι θα πλαισιώνονται από 1.800 εθελοντές- ερμηνευτές. Επίσης πάνω από 300 εθελοντές θα εργαστούν σε τμήματα παραγωγής.

Mεταξύ των αλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης, η Μαρία Ναυπλιώτου, η Στεφανία Γουλιώτη, η Αλεξάνδρα Παυλίδου, ο Μιχάλης Κλαπάκης, η Μυρτώ Παπαθανασίου, ο Σταμάτης Κραουνάκης, τα συγκροτήματα ΑΕΡΙΚΑ, ONIRAMA, η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου και η Ελεονώρα Ζουγανέλη.



Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved