Γιώργος Δώνης: «Ήξερα τι θα γίνει από τον Ιανουάριο»!

Γιώργος Δώνης: «Ήξερα τι θα γίνει από τον Ιανουάριο»!

Περίμενε πως δε θα συνεχίσει στον Παναθηναϊκό αρκετούς μήνες πριν την επιστολή Αλαφούζου ο Έλληνας τεχνικός!

Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, ο Γιώργος Δώνης μίλησε… για όλους και για όλα! Ο προπονητής του Παναθηναϊκού με ημερομηνία λήξης πλέον, φιλοξενήθηκε στην αθλητική εκπομπή του MEGA. Όπως ήταν λογικό, αναφέρθηκε στο θέμα της αποχώρησής του. Τονίζοντας πως την περίμενε όχι απλά λίγο καιρό πριν γίνει πράξη με απόφαση του ιδιοκτήτη, αλλά απ’ τον Ιανουάριο κιόλας!

Το «τραίνο» δεν μίλησε σε κανένα σημείο με άσχημο τρόπο, ή έστω επικριτικά για τον οποιοδήποτε στην ομάδα! Ξεκαθάρισε πως αυτό που θα άλλαζε είναι η συνεννόηση του τρίπτυχου ιδιοκτήτη, τεχνικού διευθυντή και προπονητή, ενώ… πέταξε μια μπηχτή στο τέλος, όταν τόνισε πως «πιο εύκολα μιλούσα με πρίγκιπες και Σεΐχηδες παρά στον Παναθηναϊκό». Παράλληλα, αρκετά σημαντική η αναφορά του για τη στήριξη των παικτών μετά το ματς με τον Άρη, όταν και πήγαν 10 παίκτες τουλάχιστον για να του μιλήσουν και να μην φύγει!

Επίσης, τόνισε πως η ομάδα πηγαίνει σε αλλαγή μοντέλου και φιλοσοφίας, με περισσότερους ξένους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι παράλληλα θα πληρώνονται και περισσότερο μετά από απόφαση της διοίκησης. Ο 50χρονος τεχνικός θεωρεί πως δεν είπε και κάτι... τρελό στη συνέντευξη που παραχώρησε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Τέλος, αποκάλυψε πως έχει αποφασίσει μαζί με τον γιο του, Χρήστο, πως ο χαφ των «πράσινων» θα αποχωρήσει, απ’ τον περασμένο Δεκέμβριο. Ενώ καλύτερο Έλληνα προπονητή «έχρισε» τον παλιό συμπαίκτη του και προκάτοχό του στον Παναθηναϊκό, Μαρίνο Ουζουνίδη!

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Γιώργος Δώνης:

Για το αν νιώθει πως τον… πετούν σαν λεμονόκουπα: «Ένιωσα πως μεγάλωσα όταν έφυγε ο πατέρας μου. Μέχρι τότε αισθανόμουν παιδί, με εντάσεις, με εκρήξεις. Το ποδόσφαιρο το αντιμετωπίζω πλέον με ωριμότητα. Δεν είναι δουλειά μου να κρίνω ιδιοκτήτες και αποφάσεις. Αυτοί αποφασίζουν. Προχωράω γιατί σέβομαι τη δουλειά μου και τους συνεργάτες μου και πιστεύω σε αυτούς».

Για την επιστολή του Γιάννη Αλαφούζου: «Δεν μπαίνω στη διαδικασία του τρόπου. Ο κάθε άνθρωπος κάνει τις επιλογές του στη ζωή. Ήδη στο μυαλό μου το είχα δεδομένο πως δε θα συνεχίσω. Απ’ τον Ιανουάριο ουσιαστικά! Αν πω κάτι που θα ήθελα εγώ σαν Γιώργος να διορθώσω, είναι την επικοινωνία του τρίπτυχου ιδιοκτήτη, τεχνικού διευθυντή, προπονητή. Πέρσι είχαμε λιγότερη επικοινωνία. Τον είχα δει τον ιδιοκτήτη δύο φορές. Η μεγαλύτερη επικοινωνία που είχα με τον κ. Αλαφούζο, ήταν όταν έφυγε ο Νταμπίζας και πριν έρθει ο Ρόκα, όταν και λύσαμε πολλά προβλήματα της ομάδας».

Για το αν ανέβασε τον πήχη των απαιτήσεων το καλοκαίρι: «Όχι, δεν μπορώ να το ξέρω. Πριν δύο χρόνια, εγώ για κάποιο λόγο που αφορά τον εσωτερικό μου κόσμο, ήθελα να έρθω στον Παναθηναϊκό στη δυσκολότερη στιγμή της ιστορίας του. Εγώ επέμενα για ένα χρόνο συμβόλαιο, ο Νίκος Νταμπίζας προσπαθούσε να με πείσει για το αντίθετο. Είχαμε -6, απαγόρευση μεταγραφών, δεν υπήρχαν πολλά παιδιά απ’ την ακαδημία. Ο Χατζηγιοβάνης με λίγες συμμετοχές, ο Μπουζούκης με μηδέν συμμετοχές, ο Αποστολάκης το ίδιο, ο Μαυρομμάτης το ίδιο. Πάνω σε αυτό το πλάνο θα έπρεπε να κάνουμε ανταγωνιστική ομάδα με δύο εφόδια: Η ιστορία του Παναθηναϊκού και η σκληρή δουλειά απ’ όλους».

Για τον Τσάβι Ρόκα: «Τον ήξερα απ’ τη δουλειά στην Κύπρο. Κάναμε μια σύσκεψη όταν έφυγε ο Νταμπίζας, με τον πρόεδρο, τον κ. Μπουτσικάρη και τον κ. Κωνστάντο. Έκανα κάποιες προτάσεις στην ομάδα, πως καλό θα ήταν να είναι απ’ την Ιβηρική ο τεχνικός διευθυντής για να φέρει παίκτες που ταιριάζουν στο στυλ που παίζουμε και επειδή δεν έχουμε τμήμα σκάουτινγκ. Το θεωρώ αδιανόητο αυτό. Από εκεί και πέρα η ομάδα επέλεξε τον κ. Ρόκα. Αν εξαιρέσουμε την περίπτωση του Βέλεθ που έγιναν κάποια πράγματα, η συνεργασία μας τον Γενάρη στις μεταγραφές ήταν αρκετά καλή».

Για τη συνέντευξη που έδωσε και ενόχλησε τη διοίκηση: «Δεν είπα κάτι τρομερό. Είπα πως δεν είμαι στην ομάδα να υπηρετώ τις ιδέες των άλλων. Είναι φυσιολογικά αυτά στο ποδόσφαιρο. Ο προπονητής αξιολογεί το υλικό, όλοι οι παίκτες στο τραπέζι είναι απ’ τον τεχνικό διευθυντή και μαζί αποφασίζουμε. Έγινε κάτι που ήταν επιλογή του ιδιοκτήτη και δεν αφορούσε μόνο το τελευταίο διάστημα. Εγώ νομίζω πως ίσως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ως προς το πλάνο που πρέπει να ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός. Ας το δούμε απλά… Όταν ξεκινήσαμε πριν 2 χρόνια, δεν μπορούσε να κάνει ο Νταμπίζας μεταγραφή πάνω από 200.000. Τώρα πάει σε μοντέλο με περισσότερους ξένους και μεταγραφές 300.000-400.000. Ο ιδιοκτήτης αποφασίζει».

Για το ποιος είναι ο πιο δύσκολος πάγκος: «Πιο δύσκολα πέρασα στην ΑΕΚ. Ήμουν άπειρος και ανώριμος. Όταν κάνεις αξιολόγηση πρέπει να κάνεις πρώτα για τον εαυτό σου. Στον ΠΑΟΚ και στον Παναθηναϊκό νομίζω τα διαχειρίστηκα σωστά τα θέματα».

Για το αν σκέφτηκε να φύγει πριν τα πλέι οφ: «Περίμενα μια επικοινωνία για να δούμε πως θα το λύσουμε. Υπάρχει ένα συμβόλαιο το οποίο δεν το επέβαλα εγώ, αλλά ο Παναθηναϊκός. Τις 2-3 φορές που μπορούσα να φύγω, ο Παναθηναϊκός θα έπαιρνε λεφτά. Η ρήτρα είναι οποιαδήποτε στιγμή κάποια πλευρά θέλει να αποχωρήσει, θα πληρωθεί το 50% των χρημάτων που απομένουν».

Για το αν παραιτήθηκε τον Σεπτέμβρη: «Όχι. Ο πρώτος χρόνος ήταν φοβική χρονιά, επιλέξαμε συντηρητικό παιχνίδι. Έπρεπε να προστατευτούμε. Δεύτερη χρονιά έπρεπε να πάμε σε άλλο στυλ. Έπρεπε να πιέσω τους παίκτες μου. Ακούγοντας τον προπονητή να μιλά για Πρωταθλητισμό, επηρέαζα τους παίκτες μου. Ίσως αυτό που δε διαχειριστήκαμε καλά τα πρώτα ματς, ήταν πως μπήκαμε με τη μούρη ψηλά. Ήμουν αγχωμένος και στεναχωρημένος. Όταν είδα 10 παίκτες στο δωμάτιό μου εκείνο το βράδυ, έφυγε το άγχος. Μου είπαν πως όλα είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να μείνω να κάνουμε τη δουλειά μας».

Για το ματς με τον ΠΑΟΚ: «Είχαμε σημαντικά θέματα στην κατοχή της μπάλας. Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ομάδα στην Superleague. Ήμασταν κακοί στο πρώτο τριαντάλεπτο και δεχτήκαμε φάσεις στο transition. Ψυχολογικά ήμασταν επηρεασμένοι και δεν είχαμε συγκέντρωση, λόγω του προηγούμενου αποτελέσματος. Είχαμε στο μυαλό μας πως αν νικήσουμε την ΑΕΚ, θα κυνηγήσουμε κάτι. Ψυχολογικά με όλη αυτή τη διαδικασία, παίκτες και προπονητές βαραίνουν. Είμαι δύο χρόνια στην ομάδα, κάποια παιδιά νιώθουν πως χάνουν στήριγμα, κάποια άλλα ξέρουν πως θα φύγουν. Είμαστε μια ομάδα δίχως κίνητρο, πέρα απ' το ποδόσφαιρο και το πόσο αγαπάς την ομάδα». 

Για την ευκαιρία του Καμπετσή κόντρα στον ΠΑΟΚ: «θα το… κλέβαμε το παιχνίδι. Ο αντίπαλος έκανε φάσεις και δεν έβαλε γκολ επειδή έχουμε εξαιρετικό τερματοφύλακα. Έχουμε τον καλύτερο προπονητή τερματοφυλάκων που έβγαλε το Ελληνικό ποδόσφαιρο, τον Παναγιώτη Μαλιαρίτση, για να παινέψουμε και το σπίτι μας».

Για τη «μάχη» της 2ης θέσης ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ: «Και οι δυο ομάδες είναι καλές ομάδες. Θα κριθεί απ’ τα μεταξύ τους και τα ματς με τον Ολυμπιακό. Ο ΠΑΟΚ έχει το μειονέκτημα επειδή ήταν στην κορυφή και έπεσε. Έχει καλούς παίκτες, αλλά δεν μπορεί να έχει την διάρκεια που είχε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Νομίζω πως είναι καλές ομάδες και οι δύο και θα πάει μέχρι το τέλος. Έβλεπα τους παίκτες του ΠΑΟΚ που ήταν ανώτερος από εμάς στο ματς ειδικά το πρώτο 20λεπτο, φαινόταν πως είναι σε πιεστικές συνθήκες. Δύο χρόνια είσαι σε ψηλό επίπεδο και ξαφνικά βρίσκεσαι να παλεύεις για τη 2η θέση».

Για την έλλειψη κινήτρων στα πλέι οφ: «Η χειρότερη ομάδα πνευματικά είναι ο Παναθηναϊκός. Έχει φύγει ο προπονητής του, έχουν φύγει πολλοί παίκτες. Για τον Παναθηναϊκό και για τον ΟΦΗ είναι πιο δύσκολα τα κίνητρα στα πλέι οφ».

Για την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ, με αφορμή την μεταξύ τους αναμέτρηση: «Η ΑΕΚ με το νέο προπονητή είναι σοβαρή ομάδα, οργανωμένη. Είχαν κάνει καλά ματς επιθετικά. Έχουν συνοχή ως ομάδα και είναι δουλεμένοι, γίνεται αυτό στον αγωνιστικό χώρο. Βλέποντας τις ομάδες ως προπονητές, αντιλαμβανόμαστε ποια ομάδα είναι δουλεμένη και ποια όχι. Πέρα απ’ το αμυντικό κομμάτι έχουν βελτιωθεί σημαντικά επιθετικά. Εντάξει, την προηγούμενη εβδομάδα η ΑΕΚ είχε καλύτερο αντίπαλο (γέλια). Ο ΟΦΗ είναι καλή ομάδα, με άλλη φιλοσοφία παιχνιδιού, ποδόσφαιρο που αρέσει σε όλους. Το θέμα του είναι η ανασταλτική λειτουργία, γιατί δέχεται εύκολα γκολ.

Για τον Ολυμπιακό: «Πέρα από καλή ομάδα, έχει μεγαλύτερο κίνητρο απ’ τον ΠΑΟΚ. Για τα δεδομένα του δύο χρόνια χωρίς Πρωτάθλημα ήταν δύσκολη συνθήκη. Δημιούργησε μια καλή ομάδα. Του έκαναν καλό τα ματς του καλοκαιριού, πέρασε καλούς αντιπάλους στο Champions League και δημιούργησε εμπιστοσύνη αυτό. Ο ΠΑΟΚ δεύτερη χρονιά δεν ήταν ούτε στους ομίλους».

Για το κίνητρο του Παναθηναϊκού στο επερχόμενο ντέρμπι: «Η αλήθεια είναι πως στα δύο ματς με τον Ολυμπιακό, στα σημεία ήμασταν καλύτεροι. Εμείς βρήκαμε τον αντίπαλο στο πρώτο ματς τρεις μέρες μετά την Τότεναμ. Δεν ήταν έντονο ντέρμπι, είχαμε λίγο κόσμο. Ήμασταν οργανωμένοι. Στο δεύτερο ματς που ήταν κεκλεισμένων, για 60 λεπτά ήμασταν πολύ καλοί. Μπορούσαμε να έχουμε προηγηθεί. Μας αδίκησε η διαιτησία σε εκείνο το ματς. Φάνηκε η ποιότητα του Ελ Αραμπί σε μια φάση. Η μία φάση ήταν κατ’ ευθείας κόκκινη και πέναλτι. Στο πρώτο ματς πήραμε δύο πέναλτι καθαρά».

Για τον Μαρτίνς: «Τον σέβομαι και τον εκτιμώ. Μου αρέσουν οι προπονητές που πιστεύουν στο έργο τους. Αυτοί που παράγουν δουλειά δικαιώνονται. Ο Μαρτίνς έχει συγκεκριμένες ιδέες, όταν τους αναλύεις βλέπεις συγκεκριμένα πράγματα. Έχει και ποιότητα ποδοσφαιριστών με υψηλό μπάτζετ».

Για Τσιμίκα: «Μεγάλη εξέλιξη και στο αμυντικό του κομμάτι και στο επιθετικό. Καταπληκτική σέντρα».

Για τον Ινσούα: «Είναι διαφορετικός παίκτης. Σκληρός, αθλητικός, τον φοβάται ο αντίπαλος. Δεν έχει την ποιότητα του Τσιμίκα στο επιθετικό κομμάτι».

Για τη χρησιμοποίηση του Χρήστου Δώνη και την κριτική: «Είναι ένα σύνδρομο της Ελληνικής κοινωνίας. Όσο περισσότερο το αναπαράγεις τόσο χειρότερο γίνεται. Αν ο Μπουζούκης ή ο Χατζηγιοβάνης λεγόταν Δώνης, τα ίδια θα άκουγε. Σε μια πρόσφατη συνέντευξη ο Νταμπίζας με δικαίωσε. Είπε πως δεν ήθελε να πάρει άλλο χαφ για να βρουν χρόνο οι μικροί, ενώ ο προπονητής ήθελε άλλο χαφ! Αυτό τι λέει; Ο Χρήστος έχει φτάσει σε καλό επίπεδο. Έχουμε αποφασίσει πως θα φύγει απ’ τον Δεκέμβριο. Η χρονιά εξελίχθηκε καλά γι’ αυτόν. Φεύγοντας απ’ την αύρα του Παναθηναϊκού, θα απελευθερωθεί».

Για το αν θα πήγαινε στον Ολυμπιακό: «Ήμουν προπονητής στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ. Δεν εξαρτάται από μένα, εξαρτάται απ’ τους άλλους. Όπως δε θα το έκανε ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού να πάρει τον Λεμονή για παράδειγμα, το ίδιο θα γίνει απ’ την άλλη πλευρά».

Για το ποιος παίκτης βελτιώθηκε περισσότερο επί των ημερών του: «Τέσσερις θα πω. Διούδης, Πούγγουρας, Χατζηγιοβάνης και Δώνης. Ο Μπουζούκης σε δύο χρόνια έχει 60 συμμετοχές. Η πρώτη του σεζόν ήταν καλύτερη ως δεκάρι. Όταν το γυρίσαμε και ο ερχομός του Ζαχίντ που είναι πιο έτοιμος ποδοσφαιριστής, τον είχε σε τακτικό ρόλο να συγκλίνει προς τα μέσα από δεξιά. Αυτά τα ματς του έδωσαν πράγματα που η επόμενη σεζόν θα είναι καθοριστική. Επίσης η αναγέννηση του Μακέντα που στοίχισε 300.000 στον Παναθηναϊκό. Ο Κουρμπέλης έγινε καλός αθλητικά που δεν ίσχυε δύο χρόνια πριν. Κάποια παιδιά κέρδισαν πράγματα».

Για το με πόσες προσθήκες θα γίνει το βήμα μπροστά: «Υπάρχει στην αξιολόγηση που έχω κάνει. Τέσσερις ποδοσφαιριστές».

Για τα σενάρια όταν έφυγε απ’ τον ΠΑΟΚ: «Αυτά σε βιβλίο… Εγώ νομίζω πως κι εκεί το λάθος είναι πως όταν θες να τελειώσεις με τον προπονητή, πρέπει να κάνεις επικοινωνία για να το τελειώσεις. Το ποδόσφαιρο είναι ένας κύκλος. Θα πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις. Οι αντιπαραθέσεις και οι εχθρότητες, δεν μπορούν να προάγουν το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλοι θα πρέπει να συμπράξουν για να πάει το ποδόσφαιρο ένα βήμα μπροστά. Τα προσωπικά συμφέροντα να μένουν στην άκρη για να δούμε καλύτερο ποδόσφαιρο που το λέμε και δεν το κάνουμε».

Για το 2017 που είχε ακουστεί πως χάθηκε: «Είχα πάει στο Ντουμπάι για ραντεβού με ατζέντη. Είχε λήξει η βίζα μου με σταμάτησαν και μου τα πήραν όλα»!

Για τους καλύτερους παίκτες και προπονητές του Πρωταθλήματος: «Πλην Παναθηναϊκού προφανώς… Τερματοφύλακα θα πω τον Σα. Στόπερ τον Σεμέδο αφού δεν μπορώ τον Σένκεφελντ. Χαφ θα πω Καμαρά, Γκιγέρμε. Επιθετικό θα έλεγα τον Ολιβέιρα, παρότι δεν έβαλε αρκετά γκολ. Εγώ αυτόν θα διάλεγα. Καλύτερος Έλληνας προπονητής… ο Μαρίνος Ουζουνίδης αν και δεν δουλεύει στο Πρωτάθλημά μας. Θα έλεγα ανερχόμενο τον Σίμο. Τον είχα ποδοσφαιριστή. Είναι ένα παιδί πνευματικά καλλιεργημένο. Έχει φρέσκες ιδέες και συνοχή σ’ αυτό που προσπαθεί να κάνει. Η συνεργασία με τον Σαμαρά και την ομάδα του ΟΦΗ έχει κάνει καλό. Είναι και ο Παπαπαναγής που έχει ιδέες στο ποδόσφαιρο. Ξένο προπονητή δεν μπορείς να πεις άλλον απ’ τον Μάρτινς».

Για το Κύπελλο: «Ανοιχτά τα ματς. Επειδή είναι κεκλεισμένων μπορούν να γίνουν όλα».

Για το αν θα ήταν αλλιώς αν είχε περάσει τον ΠΑΟΚ στο Κύπελλο: «Δύσκολα θα ήταν και πάλι. Θα παίζαμε μετά με τον Ολυμπιακό και τελικό ίσως με την ΑΕΚ, θα ήταν δύσκολο να το πάρουμε. Ο προπονητής αξιολογείται από πολλά πράγματα, όπως το που μπορεί να φτάσει το υλικό που διαχειρίζεται».

Για το που θα πάει: «Θα ήθελα κάτι καινούργιο. Δεν είχα ποτέ σταθερό ατζέντη. Έχω τους δικηγόρους μου για τα συμβόλαιο. Οι Αραβικές χώρες είναι πάντα ανοιχτές. Το περίεργο είναι να έχεις επικοινωνία με τους πρίγκιπες και τους Σεΐχηδες και να μην έχεις στον Παναθηναϊκό»!

 



Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας
Παναθηναϊκός AKTOR: Ρεκόρ καριέρας ο Σλούκας
Στο Βερολίνο, με στάση Βελιγράδι, θα είναι… ωραία!
Στο Βερολίνο, με στάση Βελιγράδι, θα είναι… ωραία!
Ανοιχτό γάμο στην Πύλο κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!
Ανοιχτό γάμο στην Πύλο κάνει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved