Νταμπίζας: «Δεν διαπραγματευόμαστε ζητήματα ηθικής στον Παναθηναϊκό»

Νταμπίζας: «Δεν διαπραγματευόμαστε ζητήματα ηθικής στον Παναθηναϊκό»

Την ανάγκη να εξηγήσει στον κόσμο του Παναθηναϊκού το γιατί η ομάδα παρουσιάστηκε με εναλλακτική ενδεκάδα κόντρα στον ΟΦΗ, ένιωσε ο Νίκος Νταμπίζας.

Συνέντευξη που κράτησε περισσότερο από μια ώρα παραχώρησε στο ΟΑΚΑ ο Νίκος Νταμπίζας. Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού μίλησε για τους... ψιθύρους που υπάρχουν, τονίζοντας πως ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει, έτσι ώστε να εξηγήσει στους απλούς φίλους της ομάδας τις επιλογές που έγιναν για το ματς με τον ΟΦΗ και γιατί δεν ανέχεται το παραμικρό σε ζητήματα ηθικής.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο Νίκος Νταμπίζαν τόνισε...

«Συνήθως όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε δεν είναι μια συνηθισμένη διαδικασία, είναι κάτι έκτακτο πέρα από αυτό που κάνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της χρονιάς. Η προκαθορισμένη συνέντευξη Τύπου θα γίνει μέσα στον Μάιο. Ο λόγος που είμαστε εδώ όλοι έκτακτα, έχει να κάνει με ένα πάρα πολύ ευαίσθητο και ειδικό ζήτημα, που για εμένα είναι αδιαπραγμάτευτο, προσβλητικό και δεν μπορεί κανείς σε καμία περίπτωση να το αφήσει να αιωρείται.

Έχει να κάνει με ένα ζήτημα που δεν διαπραγματεύεται, δεν αμφισβητείται και δεν είναι  υποκειμενικό. Αυτό λέγεται ηθική.

Μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό που για τους γνωστούς λόγους διακόπηκε και μας στερήθηκε η δυνατότητα να διεκδικήσουμε τις όποιες πιθανότητες είχαμε για την ευρωπαϊκή μας έξοδο αποφασίστηκε με τον προπονητή, δημιουργήθηκε ένα πλάνο, για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα εναπομείναντα παιχνίδια. Με γνώμονα και κριτήριο το αγωνιστικό όφελος της ομάδας, ομαδικά και ατομικά.

Είμαστε εδώ πέρα για να μιλήσουμε περισσότερο για ζητήματα αγωνιστικής φύσης κατά κάποιο τρόπο που το υπόβαθρό τους δεν έχει να κάνει με αθλητικό περιεχόμενο αλλά με ζητήματα αξιοπρέπειας και ανθρώπινης αξίας.

Θα μιλήσω με ονόματα, παρότι δεν το έχουμε κάνει, για να καταλάβει κι ο πιο απλός φίλος του Παναθηναϊκού που δεν έχει social  media, που κάθεται στο καφενείο κι ακούει απόψεις και αρθρογραφίες και τοποθετήσεις ανώνυμα και επώνυμα.

Οι στόχοι ξεκίνησαν από το ματς με τον Απόλλωνα, αμέσως μετά τον Ολυμπιακό. Μιλάμε για να γνωρίζει ο κόσμος τα κριτήρια για να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Στο ματς με τον Απόλλωνα υπήρχε η τιμωρία του Γιόχανσον.  Ήταν ο μόνος που πήρε κάρτα με τον Ολυμπιακό, μπορούσαμε να τον δηλώσουμε στα ματς με Απόλλωνα, ΟΦΗ, Άρη και Ατρόμητο. Επιλέχθηκε, χωρίς να ξέρουμε αποτελέσματα και εξωτερικούς παραμέτρους άγνωστες προς εμάς, να δηλωθεί στα ματς με τον Απόλλωνα και τον ΟΦΗ. Με βάση την αντικειμενική δυσκολία και την αξιολόγηση που έγινε, θεωρήθηκε ότι τα ματς με τον Απόλλωνα και τον ΟΦΗ ήταν διαφορετικής αντιμετώπισης και δυναμικής από αυτά με Άρη και Ατρόμητο.  Επιλέξαμε να παίξουν νεαροί ποδοσφαιριστές, σε ένα ματς εντός έδρας, για λόγους δικούς μας εσωτερικούς και όχι εξωτερικούς.

Το ίδιο έγινε στο ματς με τον Άρη, όπου ο Ινσούα δέχθηκε κίτρινη κάρτα. Οι τρεις που δεν έπαιξαν με τον ΟΦΗ ήταν ο Γιόχανσον, ο Ινσούα και ο Κουρμπέλης. Ο Κουρμπέλης είχε δεχθεί κάρτα με τον Απόλλωνα. Στην επιλογή που κάναμε, οι ποδοσφαιριστές που επιλέχθηκαν να λείψουν από το ματς με τον ΟΦΗ και να παίξουν με τον Ατρόμητο, έχει να κάνει με το πώς ένας ποδοσφαιριστής που δεν έχει παιχνίδια στα πόδια του, θα αντιμετωπίσει μια ομάδα σαν τον Ατρόμητο εκτός έδρας σε σχέση με τον αγώνα με τον ΟΦΗ εντός έδρας.

Στον Απόλλωνα έπαιξε τερματοφύλακας ο Κότσαρης, ο Αποστολάκης, ο Χατζηθεοδωρίδης, ο Στάικος. Παιδιά που δεν είχαν χρόνο. Η συμμετοχή του Κότσαρη είχε το ειδικό βάρος, και λόγω θέσης και λόγω ειδικών χαρακτηριστικών.  Κόντρα στον Άρη είχαμε το γνωστό αποτέλεσμα. Στο ματς με τον ΟΦΗ, υπάρχει μια διαδικασία που επικοινωνούμε εσωτερικό, και σας λέω ξεκάθαρα πως στον αρχικό σχεδιασμό είχε πάνω – κάτω τον χαρακτήρα του ματς με τον Απόλλωνα. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα, αναγκάστηκε  ο προπονητής από το πώς μπορεί να ερμηνευθεί η παρουσία  μιας πολύ ειδικής θέσης στο ποδόσφαιρο όπως είναι αυτή του τερματοφύλακα, άλλαξε τις αρχικές του σκέψεις κι εμπιστεύτηκε τον βασικό τερματοφύλακα της ομάδας.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, όταν κάνουμε κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο και πετυχαίνει, περνάει  απαρατήρητο.  Όταν δεν πετυχαίνει, το αποτέλεσμα είναι άσχημο κι η εμφάνιση κακή, υπάρχουν σκιές. Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε κάθε  μορφής ευθύνη. Είναι η πρώτη φορά που μιλάω για την εμφάνιση της ομάδας, που ήταν η χειρότερη από την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια.

Υπάρχει διαφορά το να αναλύσουμε αγωνιστικές  ενέργειες, αποδόσεις, εμφανίσεις με μια σκοπιμότητα, δεν είναι αντικειμενικό. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ, είναι να υπάρχει έστω κι ένα μέλος της ομάδας που να θεωρεί ότι μια απόφαση πάρθηκε με σκοπιμότητα. Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω στον κάθε φίλο του Παναθηναϊκού. Σας ανέλυσα τον τρόπου που λειτουργήσαμε σε μια πολύ ειδική συνθήκη.

Θα ακούσω με ευχαρίστηση κάθε ερώτηση, απλά  θέλω να σκεφτείτε το αντίστροφο σενάριο. Αν δηλώναμε τους παίκτες αυτούς με τον Ατρόμητο, μη γνωρίζοντας τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου, όταν η τέταρτη θέση ήταν διεκδικούμενη από τον Άρη και τον Ατρόμητο. Θα έβγαινε δηλαδή ο Άρης να μας κατηγορήσει ότι αβαντάρουμε τον Ατρόμητο. Αν καθίσουμε να ερμηνεύσουμε τον τρόπο, το σκεπτικό και τη διαδικασία, μπορούμε να μιλάμε ώρες.

Οι αποδόσεις οι αθλητικές, έχουν ευθύνες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούν να αποδοθούν ευθύνες σε θέματα ηθικής. Είμαστε εδώ για να αναλάβουμε ευθύνες κι αυτές θα αναζητηθούν και θα απονεμηθούν με γνώμονα όλη τη  χρονιά. Στα  μέσα Μαΐου, λοιπόν, θα έχετε την απολογιστική συνέντευξη, όταν θα παρθούν όλες οι αποφάσεις με γνώμονα πως πορευτήκαμε σαν ποδοσφαιρικό τμήμα τη χρονιά που πέρασε».

Στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ...

Διαβάστε περισσότερα στο Leoforos.gr



Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved