Μώραλης: «Δεν λύθηκε το πρόβλημα, θα ξανασυζητηθεί»

Μώραλης: «Δεν λύθηκε το πρόβλημα, θα ξανασυζητηθεί»

Κανένας λόγος για πανηγυρισμούς δεν υπάρχει για την προσωρινή λύση που δόθηκε στη διαμάχη των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός με τη Super League σχετικά με τη διάταξη για τις δυσμενείς κρίσεις, όπως τόνισε ο Γιάννης Μώραλης.

Ο πρόεδρος της Super League με δηλώσεις του στον Sentra 103,3, εξήγησε πως το θέμα «πάγωσε», μετά από δική του εισήγηση που ψηφίστηκε ομόφωνα, με την διάταξη να αποσύρεται προσωρινά. Όμως στην επόμενη ΓΣ του συνεταιρισμού θα ξανασυζητηθεί και ίσως περάσει ξανά η ίδια, χωρίς αλλαγές.

 Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γιάννη Μώραλη:
 
Για το αν υπάρχει εκτόνωση: «Δεν είμαι καθόλου βέβαιος και για αυτό ήθελα να τοποθετηθώ γιατί βλέπω τα δημοσιεύματα από χθες και μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί ορισμένοι και το πρόβλημα γενικότερα και την προσωρινή λύση που δόθηκε εχθές. Και αν δεν κατανοήσουμε το πρόβλημα, θα βρούμε τα ίδια ενδεχομένως προβλήματα μπροστά μας, απλώς λίγο αργότερα, σε περίπου ένα μήνα. Εντύπωση μου κάνει πως υπάρχει μια αναγκαιότητα ορισμένων να επικοινωνούν και ορισμένων να δημοσιεύουν συνεχώς περί νικητών και ηττημένων. Δεν παίζαμε ποδοσφαιρικό αγώνες χθες. Πήραμε μια ομόφωνη συναινετική απόφαση προκειμένου να ξανασυζητήσουμε και να λάβουμε αποφάσεις σε περίπου ένα μήνα. Ουδείς κέρδισε, ουδείς έχασε. Αν μπαίνουμε σε τέτοια λογική, δεν έχουμε κατανοήσει το πρόβλημα και αν δεν το κατανοήσουμε, δεν θα λυθεί. Για αυτό είπα και στην αρχή πως δεν είμαι τόσο βέβαιος και αισιόδοξος πως πάμε προς λύση. Προς εκτόνωση πήγαμε, βεβαίως, με βήματα πίσω από κάθε πλευρά. Η εισήγηση για την απόφαση που τελικά ελήφθη, ήταν εισήγηση του προεδρείου. Και έγινε με γνώμονα τι θα βρίσκαμε μπροστά μας αν δεν γινόταν αποδεκτή αυτή η πρόταση. Και αυτό είναι που πρέπει και οι παράγοντες, αλλά και οι δημοσιογράφοι, να ασχοληθούν. Αυτό είναι το σημαντικό και αν θέλετε να αναλύσουμε τι προεκτάσεις θα είχε αν δεν φτάναμε σε μια συμφωνία χθες».

Για το τι έγινε και τι θα γίνει: «Κοιτάξαμε να πάρουμε μια απόφαση και είναι προσωπική μου χαρά που η εισήγηση έγινε αποδεκτή. Με στεναχωρεί βεβαίως πως μια προσωπική μου εισήγηση, που γίνεται αποδεκτή ομόφωνα, μεταφράζεται είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά σε άτακτη υποχώρηση με νικητές, ηττημένους κ.ο.κ.. Διότι η πρότασή μου είχε το νόημα να μην υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και να δείξουμε προς τα έξω, μέσα από τον Τύπο, ότι μπορούμε, πριν διαφωνήσουμε, να έχουμε αν μη τι άλλο κουβεντιάσει διεξοδικά. Να κάνουμε έναν εσωτερικό διάλογο, να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα και μπορεί να καταλήξουμε πάλι σε διαφωνία. Εκεί πλέον θα δούμε, γιατί δεν υπάρχουν κατά την άποψή μου αδιέξοδα, θα δούμε αν δεν υπάρχει συναίνεση, υπάρχει η δημοκρατική διαδικασία της πλειοψηφίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτή τη στιγμή παγώνουμε αν θέλουμε να το πούμε έτσι, με το να αποσύρει η Λίγκα τη διάταξη και αποσύρουν οι δύο ομάδες την αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια, που δημιουργεί ένα πρόβλημα -και δεν μπαίνω στη διαδικασία αν είναι νόμιμο ή όχι γιατί είναι μια ατέρμονη συζήτηση, την κάνει το ποδόσφαιρο από το 2006 όταν μπήκε το αυτοδιοίκητο. Έχουν κριθεί διάφορες υποθέσεις, αλλά δεν θέλω να μπω σε αυτό. Και οι δύο ΠΑΕ απέσυραν την αγωγή, σταματήσαμε και τη διάταξη, να την ξανακουβεντιάσουμε, να ακούσουμε επιχειρήματα και σε επόμενη ΓΣ θα περάσει μια νέα διάταξη.

Βλέπω στα δημοσιεύματα και από τη μία και την άλλη πλευρά ότι αποσύρθηκαν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ γιατί φοβήθηκαν κλπ. Μα έχουν δυνατότητα να ξαναυποβάλλουν αγωγή. Ακούω από την άλλη πλευρά, αποσύρθηκε η διάταξη-φίμωτρο. Μα αφού θα περάσει νέα και μπορεί να είναι ίδια, κόπι πέιστ δηλαδή. Δεν δεσμεύτηκε κανείς. Δεν χρειάζονται εκατέρωθεν πανηγυρισμοί που εκπορεύονται σε ένα βαθμό μέσα από τις ομάδες και αυτό εμένα προσωπικά με στεναχωρεί. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, γιατί ξέρετε, αν αποφασιζόταν πως η προσφυγή είναι αντικανονική, τις ποινές που υπάρχουν και τι αυτό θα συνεπάγετο όχι μόνο για τις δύο ΠΑΕ αλλά κατά την άποψή μου και για τις υπόλοιπες 16 και για το σύνολο του συνεταιρισμού, για τους χορηγούς, για το τηλεοπτικό συνεργάτη μας. Η πρόταση που έγινε αποδεκτή ήταν πρόταση του προεδρείου. Δεν έγινε ούτε από τις δύο ΠΑΕ που έχουν προσφύγει ούτε από κάποιαν άλλη ΠΑΕ. Κι έγινε με γνώμονα μόνο να δείξουμε ότι μπορούμε να κουβεντιάσουμε και πως δεν είμαστε ταμπουρωμένοι πίσω από ΠΑΕ ή πίσω από άλλα πράγματα. Κουβεντιάζουμε και αν διαφωνούμε, που κι αυτό μπορεί να συμβεί, θα δούμε τι θα κάνουμε».

Για όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν από χθες: «Το περίμενα… Αλλά στη μάχη των εντυπώσεων βγαίνει χαμένος είναι ο Συνεταιρισμός, το ποδόσφαιρο, ο αθλητισμός. Δεν είναι αυτοσκοπός το ποδόσφαιρο, ούτε η ζωή μας. Είναι ένα παιχνίδι και αντιλαμβάνομαι τον ανταγωνισμό, τα συμφέροντα, το πάθος. Όλα είναι θεμιτά και υπάρχουν παγκοσμίως, αλλά να υπάρχει και ένα όριο. Όταν διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικότερο, όπως η ύπαρξη των ομάδων, η ύπαρξη του συνεταιρισμού, το ποδόσφαιρο, όπως το έχουμε με τα προβλήματα στην Ελλάδα, θα πρέπει να φεύγει λίγο η μάχη της επικοινωνίας και να μπαίνουμε στην ουσία. Εμένα αυτό είναι το πρόβλημά μου. Δεν χρειάζεται σε κάθε απόφαση της Λίγκας, όποια κι αν είναι αυτή, να λέμε ποιοι έχασαν ποιοι κέρδισαν. Μπορεί κάποιος να στεναχωρηθεί, κάποιος άλλος να νιώθει πως αδικείται, κάποιος να διαφωνεί, αλλά αν δεν περάσουμε διαφορετικό μήνυμα στους φιλάθλους επιτέλους, θα έχουν το δικαίωμα να μας κάνουν την κριτική που μας κάνουν μέχρι σήμερα».

Για όσα θέλει να κάνει η Λίγκα με τη διάταξη: «Η Super League ως συνεταιρισμός θέλει να προστατεύει τρία πράγματα. Τις εταιρείες ΟΠΑΠ και NOVA και τους εαυτούς μας. Ο Συνεταιρισμός προστατεύεται από τις διατάξεις του ΚΑΠ της ΕΠΟ και δεν με αφορά σαν Συνεταιρισμό η κριτική προς διαιτητές ή άλλους, που ανήκουν στην ΕΠΟ. Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε τον ΟΠΑΠ και τη NOVA και τους εαυτούς μας. Δεν θέλω να μπω στην ουσία της διάταξης. Αντιλαμβάνομαι και την άλλη πλευρά. Μπορεί να έχουν επιχειρήματα και θέλουμε να τα ακούσουμε, γιατί δεν έχουμε ακούσει τις απόψεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Υπάρχει ένα θέμα με τη δυσφήμηση και τα απαξιωτικά σχόλια και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε. Να ακούσουμε τις θέσεις τους, τις προτάσεις τους, να δείξουμε βρε αδερφέ ότι μπορούμε να κουβεντιάσουμε πολιτισμένα και να καταλήξουμε κάπου. Πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί προστασίας των πραγμάτων. Γιατί αν πας στα δικαστήρια για δυσφήμηση, θα τελεσιδικήσει σε 5-10 χρόνια. Άρα δεν έχεις άμεσα αποτελέσματα. Από την άλλη, υπάρχει η πρακτική πολλών -και δεν μιλάω για τον τελευταίο χρόνο για να μην παρεξηγηθώ- να μην μιλούν οι ΠΑΕ, αλλά να μιλούν άλλοι για λογαριασμό των ΠΑΕ. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποιον τρόπο. Δεν αντιλήφθηκα τον περασμένο μήνα τα περί φίμωσης του Τύπου κλπ. Είμαστε πάρα πάρα πολύ σαφείς στη διάταξη η οποία απεσύρθη για να ξανασυζητηθεί. Δεν μπορεί κάποιος να κάνει απαξιωτικά ή δυσφημιστικά σχόλια ή πράξεις εναντίον του ΟΠΑΠ που μας δίνει χρήματα, της NOVA που μας δίνει χρήματα και των εαυτών μας. Δηλαδή εγώ μπορεί να συμμετέχω σε έναν συνεταιρισμός και να βάζω από δίπλα κάποιον να τον βρίζει; Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα με τη σύνδεση νομικών προσώπων. Αυτά θα τα δούμε. Δεν μπαίνω στην ουσία.

Εγώ θέλω να τονίσω πως είναι λάθος η επικοινωνία και η προβολή νικών και ηττών σε τέτοιες συζητήσεις. Αν δεν καταφέρουμε εκεί που είμαστε ομόφωνοι να επικοινωνήσουμε πως δεν υπάρχει διαμάχη με νικητές και ηττημένους, δεν θα το καταφέρουμε ποτέ. Ούτε η μία ούτε η άλλη πλευρά δεν έχουν αποσύρει οριστικά τίποτα. Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ μπορεί να προσφύγουν ξανά και η Λίγκα να επαναφέρει μια διάταξη. Όλα τα άλλα είναι περιττά, δίνουν λανθασμένα μηνύματα στον κόσμο και θα το βρούμε μπροστά μας σε 30 ημέρες. Να ξεκαθαρίσω πως δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα. Πάγωσαν οι δύο πλευρές τις ενέργειες τους προκειμένου να μπούμε σε διάλογο. Ναι, μεταφέραμε το πρόβλημα για αργότερα για να κουβεντιάσουμε. Υπάρχει πιθανότητα να συμφωνήσουμε για μια νέα διάταξη, αλλά και να διαφωνήσουμε ξανά. Δεν έγινε καμία μάχη, μια συζήτηση έγινε σε πολιτισμένο και καλό κλίμα. Και αντί να προβάλουμε αυτό, ανακαλύπτουμε τα ίδια που γίνονται κάθε φορά. Φαίνεται πως δεν έχουμε καταλάβει το πρόβλημα και δεν είμαι αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση. Αν αυτές τις ημέρες όλοι καταλάβουμε σε τι αδιέξοδα θα βρεθούμε αν δεν κάνουμε γόνιμο διάλογο και δεν ταμπουρωθούμε πίσω από πλειοψηφίες η μία πλευρά και πίσω από νομικά επιχειρήματα η άλλη, θα έχουμε πρόβλημα. Αν κάνουμε ειλικρινή διάλογο, κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, θα λύσουμε το πρόβλημα δια παντός».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Γ' Εθνική: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες (25/2)
Γ' Εθνική: Τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες (25/2)
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Μπλόκο ομίχλης σε πτήση δημοσιογράφων και οπαδών
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός: Μπλόκο ομίχλης σε πτήση δημοσιογράφων και οπαδών
Η ΟΜΑΔΑ αντιστέκεται στην διάλυση!
Η ΟΜΑΔΑ αντιστέκεται στην διάλυση!
Άρης… τεσσάρων αστέρων – «Τρένο» ο ΟΦΗ
Άρης… τεσσάρων αστέρων – «Τρένο» ο ΟΦΗ
Βίτσας: Να το σκεφτεί όποιος κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο - Γιλντιρίμ: Θα εξουδετερώσουμε κάθε απειλή
Βίτσας: Να το σκεφτεί όποιος κάνει τσαμπουκά στο Αιγαίο - Γιλντιρίμ: Θα εξουδετερώσουμε κάθε απειλή
Κυριακή της Ορθοδοξίας 2018: Τι γιορτάζουμε σήμερα (25/02)
Κυριακή της Ορθοδοξίας 2018: Τι γιορτάζουμε σήμερα (25/02)
«Θρίλερ» με τη διαθήκη του γιου του «Mr. Jumbo» τρεις μήνες πριν το φονικό τροχαίο
«Θρίλερ» με τη διαθήκη του γιου του «Mr. Jumbo» τρεις μήνες πριν το φονικό τροχαίο
Bρέθηκε και ταυτοποιήθηκε το καλάσνικοφ της δολοφονίας Στεφανάκου
Bρέθηκε και ταυτοποιήθηκε το καλάσνικοφ της δολοφονίας Στεφανάκου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης