Βόκολος: «Επαφές με τη μπάλα»

Βόκολος: «Επαφές με τη μπάλα»

Τα μικρά παιδιά θα πρέπει να έχουν συνεχή επαφή με τη μπάλα, σύμφωνα με τον Λεωνίδα Βόκολο.

Ο προπονητής της Εθνικής Νέων, έδωσε το «παρών» στο 8ο «Ευγένιος Gerard Soccer Camp» και μίλησε στο Onsports για τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να πάρουν τα μικρά παιδιά, αλλά και τη συνεργασία του με τον Φερνάντο Σάντος στην Εθνική.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το καμπ;

«Νομίζω ότι κάθε τέτοιου είδους καμπ είναι πολύ σημαντικό. Για μένα είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ, γιατί έχεις να κάνεις με μικρά παιδιά και είναι πιο σημαντικό στην Ελλάδα, σε αυτές τις ηλικίες που βρίσκονται τα παιδιά, να μπορείς να τους πεις δύο τρία πράγματα και να κατανοήσουν τι σημαίνει ποδόσφαιρο και δεν είναι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και έξω και είναι πιο σημαντικό για όλα».

Πόσο δύσκολο είναι να δουλεύετε με μικρά παιδιά;

«Είναι πολύ δύσκολο. Δεν είσαι μόνο προπονητής αλλά και παιδαγωγός. Έχεις να κάνεις με παιδιά και δεν μπορείς να παίζεις με τα παιδιά. Πρέπει να είσαι ειλικρινής, συγκεκριμένος, αξιοκρατικός και να τους δίνεις να καταλαβαίνουν αυτό που θέλουν. Να μην μπαίνεις σε διαδικασίες παραπλάνησης. Γιατί έναν επαγγελματία μπορείς να τον διαχειριστείς διαφορετικά. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι πρώτα παιδαγωγός και μετά προπονητής».

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να ξεκινούν τα μικρά παιδιά το ποδόσφαιρο;

«Αυτό είναι πολύ σχετικό. Θεωρώ πως μετά τα 6 με 6,5 μπορεί ένα παιδί να αρχίζει να καταλαβαίνει και να μπει στην διαδικασία να καταγράφει αυτά που του λες και να μπορέσει να τα βγάλει στον αγωνιστικό χώρο».

Ποια πράγματα θα πρέπει να έχει ένα παιδί όταν ασχολείται με το ποδόσφαιρο;

«Το πρώτο πράγμα είναι να του αρέσει. Να το ζητάει, να του αρέσει και να έχει την όρεξη να το κάνει. Προπονητικά έχεις να κάνεις με την τεχνική που είναι ένα σημαντικό κομμάτι και εκπαιδεύεται μέχρι μια μεγάλη ηλικία και από εκεί και πέρα να το συντηρείς. Μετά είναι οι συναρμογές. Τα κομμάτια της φυσικής κατάστασης. Βλέπεις κάποια παιδιά που τρέχουν λίγο περίεργα. Όλα αυτά πρέπει να τα δουλέψεις στις μικρές ηλικίες. Σε κομμάτια τακτικής αργείς πολύ να μπεις, ξεκινώντας σταδιακά. Τα πρώτα βασικά παιχνίδια είναι αυτά και κυρίως η τεχνική. Αυτό το λάθος που κάνουμε οι προπονητές και δεν δίνουμε πολύ χρόνο στο παιδί να έχει επαφή με την μπάλα. Το παιδί πρέπει να είναι όλη την ώρα με την μπάλα και να έχει επαφή. Να μην παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχει ένας τεχνικός σε μια προπονητική μονάδα και να έχει το παιδί 7-8 επαφές με την μπάλα. Αυτό είναι λάθος για μένα, προσωπικά».

Θεωρείτε πως υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα;

«Πάρα πολύ. Είμαι ευτυχής και βρίσκομαι αυτή την περίοδο στην Εθνική ομάδα και μπορώ και βλέπω επιλεγμένα παιδιά από όλη την Ελλάδα και να τα συγκρίνω με παιδιά του εξωτερικού και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Απλά εμείς χαλάμε τη δουλειά και τη «συνταγή» από τα 19 και μετά που πλέον αρχίζει το πρόβλημα και γίνεται πιο εμφανές στην Ελλάδα από θέμα οργάνωσης και Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Δεν δίνουμε χώρο στους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Πρέπει να δοθεί περισσότερο γιατί το αξίζουν».

Υπάρχει μια άποψη πως τα νέα παιδιά δεν δουλεύουν πολύ και είναι «καλοπερασάκηδες»…

«Διαφωνώ πλήρως. Τα παιδιά τα κάνουμε εμείς «καλοπερασάκηδες». Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά είναι πλαστελίνη. Μπορείς να τα πλάσεις όπως θέλεις. Δεν υπάρχουν παιδιά τεμπέληδες, αλλά προπονητές τεμπέληδες που τα περνάνε στα παιδιά. Εγώ θεωρώ ότι ένας προπονητής που θέλει να περάσει την φιλοσοφία του και τη σωστή λειτουργία, μπορεί να τα περάσει πολύ εύκολα. Γιατί η ηλικία μεταξύ 6-12 ετών, όλα τα παιδιά ψάχνουν να βρουν ένα μέντορα. Έχει ο προπονητής το περιθώριο να πλάσει και να φτιάξει ένα παιδί».

Είναι εύκολο κάτι τέτοιο;

«Εύκολο δεν είναι τίποτα. Προσπάθεια θέλει και πολύ δουλειά. Από το να καθόμαστε και να λέμε ότι δεν γίνεται αυτό, είναι πολύ καλύτερο να προσπαθούμε, να δουλεύουμε και να καταφέρουμε κάτι».

Πιστεύετε πως όλες οι ομάδες θα πρέπει να λειτουργούν κάτω από μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, όπως γίνεται σε διάφορες ποδοσφαιρικές σχολές;

«Όλες οι ομάδες είναι πολύ δύσκολο. Όλα αυτά είναι ένα θέμα πραγμάτων. Ξεκινάει από την Ομοσπονδία. Από την στιγμή που κάνει κάτι τέτοιο η Ομοσπονδία που ήδη είμαστε στον σχεδιασμό να κάνουμε κάτι τέτοιο. Ο κ. Σάντος είναι πολύ σοβαρός και έχει μπει σε αυτή την κατάσταση. Από την στιγμή που η Ομοσπονδία φτιάξει την φιλοσοφία της σαν ομάδα και σαν χώρα, γιατί εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό, μετά σιγά σιγά να περνάει στις ομάδες. Είναι χρονοβόρο αλλά αν υπάρχει διάθεση μπορεί να γίνει».

Ποια είναι η συνεργασία σας με τον κ. Σάντος;

«Είναι τέλεια. Είναι ένας άνθρωπος, που είμαι χαρούμενος και ευτυχισμένος που είναι στην Εθνική ομάδα, γιατί πέραν από προπονητής και εκλέκτορας της Εθνικής Ανδρών, είναι ένας συνεργάτης που μας βοηθάει ανά πάσα στιγμή. Είναι κοντά στις εθνικές ομάδες, έχει άποψη για όλα τα παιδιά των Εθνικών ομάδων και έχει όρεξη για δουλειά και να αλλάξει πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αρκεί να τον βοηθήσουμε».

Δεν ξέρω αν θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για το σκάνδαλο των τελευταίων ημερών…

«Δεν υπάρχει λόγος να πούμε κάτι. Το μόνο που λέω είναι πως υπάρχει δικαιοσύνη, που είναι αρμόδια να κρίνει. Είναι άσχημη κατάσταση για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ άσχημο. Αλλά εμείς με δηλώσεις και σχόλια δεν βγάζουμε κάτι».

Θεωρείτε πως είναι μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Μεγάλη ευκαιρία και νομίζω ότι θα γίνει. Άνθρωποι που δεν πρέπει να είναι στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι η κατάλληλη ευκαιρία να αποχωρήσουν».

* Φωτό: Γιώργος Τριανταφύλλου (2BROTHERSTUDIO)



ΕΠΟ: «Ουδέποτε ετέθη θέμα θετικού δείγματος διεθνούς ποδοσφαιριστή»
ΕΠΟ: «Ουδέποτε ετέθη θέμα θετικού δείγματος διεθνούς ποδοσφαιριστή»
Conference League: Ο Μαρτίνες δε χάνει στα πέναλτι, πρόκριση για Άστον Βίλα!
Conference League: Ο Μαρτίνες δε χάνει στα πέναλτι, πρόκριση για Άστον Βίλα!
Άρης – ΑΕΚ: Ατομικό για Μουκουντί και Άμραμπατ | Εκτός οι Λιβάι Γκαρσία, Στάνκοβιτς
Άρης – ΑΕΚ: Ατομικό για Μουκουντί και Άμραμπατ | Εκτός οι Λιβάι Γκαρσία, Στάνκοβιτς
Europa Conference League LIVE: ΠΑΟΚ – Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
Europa Conference League LIVE: ΠΑΟΚ – Μπριζ και Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved