Η ενδοσχολική βία δεν είναι παιχνίδι (photos)
SHARE

Η ενδοσχολική βία δεν είναι παιχνίδι (photos)

Την χορηγία ερευνητικού προγράμματος για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, παρουσίασε το μεσημέρι της Πέμπτης σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας η εταιρία Stoiximan.

Η χορηγός εταιρία της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ενέταξε στις προτεραιότητες της, την αντιμετώπιση προβλημάτων που μαστίζουν την ελληνική κοινωνία και αποφάσισε να ενώσει τις δυνάμεις της με  σημαντικούς εκπροσώπους του ελληνικού αθλητισμού και να προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Μέσα σε αυτό εντάσσεται μία πανελλήνια έρευνα για τις επιπτώσεις του σχολικού εκφοβισμού και ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε Δημοτικά και Γυμνάσια του Ρεθύμνου, που έχει εκπονηθεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παράλληλα δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.mifovasai.gr όπου αποτελεί έναν χρήσιμο οδηγό για γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά για το πως θα αναγνωρίσουν και θα αντιμετωπίσουν φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού.

dffsdfds

Για τις ανάγκες προβολής της πρωτοβουλίας της Stoiximan ετοιμάστηκε και σχετικό τηλεοπτικό σποτ με έντονο το «πράσινο» χρώμα καθώς συμμετείχαν οι Δημήτρης Διαμαντίδης και Αντώνης Φώτσης από τον Παναθηναϊκό, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μιχάλης Ζαμπίδης αλλά και άλλοι αθλητές της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα 'Περπατώ' και των εθνικών ομάδων στίβου.

Στην παρουσίαση της Πέμπτης βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Ηλίας Κατσογιάννης εκπροσωπώντας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος με τον Μιχάλη Λούντζη εκπροσωπώντας τους παίκτες του εξάστερου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο διευθυντής λειτουργίας της «πράσινης» ΚΑΕ υπογράμμισε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ στα σχολικά μου χρόνια, παρόμοια γεγονότα εκφοβισμού. Είναι πολύ σοβαρό φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Παιδιά που αρχίζουν και σχηματίζουν την προσωπικότητα τους δέχονται τέτοια πίεση. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός από την πρώτη στιγμή συμμετέχει στη δράση αυτή προκειμένου να βάλει ένα λιθαράκι για να αντιμετωπιστεί η μάστιγα της εποχής μας. Με μεγάλη ανυπομονησία θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας που θα ξεκινήσει.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Μιχάλης Λούντζης ανέφερε: «Είναι τιμή μου να συμμετέχω σε ενέργειες για την καταπολέμηση του bullying. Είμαι 17 χρονών και ανήκω στη γενιά που πρέπει να μιλήσει. Για ότι βλέπουμε στο σχολείο. Σε εμάς ή στους συμμαθητές μας» ενώ από την πλευρά του ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος υπογράμμισε: «Όλοι οι αθλητές, ειδικά εμείς που είμαστε σε μικρή ηλικία πρέπει να βγούμε μπροστά. Κανένα παιδί δεν πρέπει να πέφτει θύμα bullyingστο σχολείο. Είναι χαρά για την ομάδα μας τον Παναθηναϊκό να συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις. Είμαστε πρότυπα για τα παιδιά στα σχολεία και πρέπει να τους πούμε ότι η ενδοσχολική βία δεν είναι παιχνίδι».

i-drasi

Το μέλος του ΔΣ της Stoiximan Iωάννης Σπανουδάκης παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία της εταιρίας εξήγησε σχετικά: «Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί διαδεδομένο κοινωνικό πρόβλημα και εμείς αναλαμβάνουμε μια σειρά από δράσεις για την αντιμετώπιση του. Στη προσπάθεια μας αυτή έχουμε την βοήθεια του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος. Στην εκστρατεία αυτή ευαισθητοποιήθηκαν πολλοί αθλητές οι οποίοι συμμετείχαν και στο σποτ που ετοιμάσαμε δείχνοντας την ευαισθησία τους πάνω σε αυτό το νέο κοινωνικό φαινόμενο».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια η πολίστρια Αλεξάνδρα Ασημάκη η οποία τόνισε: «Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα πρόβλημα υπαρκτό και έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Δεν πρέπει να αποδυναμώνουμε τους αδύναμους ανθρώπους ή αυτούς που διαφέρουν από την πλειοψηφία. Εμείς οι αθλητές πρέπει να είμαστε τα σωστά πρότυπα για τα παιδιά. Τα θύματα του bullying δεν μιλάνε και εμείς θα πρέπει να αναλάβουμε δράση. Δεν πρέπει να κλείνουμε τα αυτιά μας και τα μάτια σε τέτοιο πρόβλημα».

Για τη πρωτοβουλία της Stoiximan τοποθετήθηκε και ο Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση και πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα 'ΠΕΡΠΑΤΩ' Αλέξανδρος Ταξιλδάρης: «Συγχαρητήρια στην Stoiximan που ξεπερνά τα πλαίσια της διαφήμισης και κάνει κάτι ιδιαίτερα δημιουργικό και ωφέλιμο για την κοινωνία».

Ζαμπίδης: «Πρέπει όλοι να συμβάλουμε για την εξάλειψη του φαινομένου»

«Συμμετέχω σε αυτή την πρωτοβουλία της Stoiximan για τον σχολικό εκφοβισμό γιατί θεωρώ ότι όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε για την άμεση εξάλειψη του φαινομένου.Εκπροσωπώ τα δυναμικά αθλήματα στα οποία το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός του αντιπάλου. Του συναθλητή μας. Σήμερα δίνουμε το μήνυμα του σεβασμού. Του σεβασμού του κάθε ανθρώπου με τις αδυναμίες και τις ιδιαιτερότητές του.
Είναι πολύ λυπηρό η Ελλάδα να είναι ψηλά στην ευρωπαϊκή λίστα στον σχολικό εκφοβισμό.
Και λέω είναι λυπηρό για την Ελλάδα, γιατί είμαστε μια χώρα που πάντα βοηθάμε τον διπλανό μας και πάντα προστατεύουμε τον αδύναμο. Έχουμε να κάνουμε όμως με ένα φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Και δυστυχώς ήρθε στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό.Είναι όμως μια αφορμή που νομίζω ότι μας έκανε όλους μας να αντιδράσουμε άμεσα.Με μεγάλη χαρά έμαθα για την πρωτοβουλία της Stoiximan με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και όλους εμάς τους αθλητές που είμαστε σήμερα εδώ.Και θα είμαστε εδώ όποτε χρειάζεται μέχρι να πάει το μήνυμα και στο τελευταίο σχολείο στην Ελλάδα.Το μήνυμα είναι σαφές: δεν πρέπει κανένα παιδί να φοβάται. Δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα παιδί να φοβάται.Να ξέρει ότι θα είμαστε όλοι μαζί σε αυτό» επεσήμανε ο παγκόσμιος πρωταθλητής του kickboxing Μιχάλης Ζαμπίδης.

Από την πλευρά της η παγκόσμια πρωταθλήτρια του Πόλο Αλεξάνδρα Ασημάκη τόνισε : «Με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα στην πρωτοβουλία της Stoiximanγια την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού. Εκπροσωπώ σήμερα το πόλο, ένα άθλημα που έχει κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες με τις επιτυχίες του. Που πάντοτε πρωτοστατεί σε κοινωνικές πρωτοβουλίες.Οι αθλητές έχουμε έναν διπλό ρόλο στην καταπολέμηση του bullying.Ο αθλητισμός διαδίδει τις υψηλές αρχές της άμιλλας και του σεβασμού. Μαθαίνει την έννοια της ομάδας. Και νομίζω αυτό είναι το σημαντικό για την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού. Η ομάδα. Όλα τα παιδιά σε κάθε τάξη, σε κάθε σχολείο στην Ελλάδα να είναι μια ομάδα χωρίς να απομονώνουν κανέναν».

Τις φωνές τους ένωσαν και δύο νέα αστέρια του Παναθηναϊκού

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν και δύο από τους νέους άσους της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού οι Μιχάλης Λούντζης και Βασίλης Χαραλαμπόπουλος με την πρωτο να   δηλώνει «Είναι τιμή μου να συμμετέχω σε ενέργειες για την καταπολέμηση του bullying. Είμαι 17 χρονών και ανήκω στη γενιά που πρέπει να μιλήσει. Για ότι βλέπουμε στο σχολείο. Σε εμάς ή στους συμμαθητές μας».
Από την πλευρά του ο  Χαραλαμπόπουλος πρόσθεσε: «Όλοι οι αθλητές, ειδικά εμείς που είμαστε σε μικρή ηλικία πρέπει να βγούμε μπροστά. Κανένα παιδί δεν πρέπει να πέφτει θύμα bullyingστο σχολείο. Είναι χαρά για την ομάδα μας τον Παναθηναϊκό να συμμετέχουμε σε τέτοιες δράσεις. Είμαστε πρότυπα για τα παιδιά στα σχολεία και πρέπει να τους πούμε ότι η ενδοσχολική βία δεν είναι παιχνίδι».

via32
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης εκπροσώπησε ο Άκης Γιοβασιολιάς και κατά την παρουσίαση της πρωτοβουλίας της stoiximan εξήγησε: «Ο σχολικός εκφοβισμός δεν είναι νέο φαινόμενο. Υπήρχε από παλιά αλλά τώρα το μελετάμε διεξοδικά. Το 85% των συμβάντων συμβαίνει παρουσία και άλλων παιδιών, που δεν παρεμβαίνουν. Όταν όμως αποφασίσουν να επέμβουν, τότε κατά 75% το φαινόμενο παύει. Θέλουμε αυτό να το δούμε και στην πράξη».

Το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος του «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, το οποίο συνεισφέρει κι αυτό στην καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού. Μάλιστα στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 που λειτουργεί καλούν παιδιά που βιώνουν δυσκολίες και προβλήματα στην καθημερινότητα τους. «Είναι ένα φαινόμενο που τείνει να γίνει... μόδα. Το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται σαν θέμα δημόσιας υγείας. Τα πράγματα δεν είναι απλά. Δεν είναι μια απλή αμερικανιά, όπως πιστεύουν πολλοί. Επίσης δεν είναι λύση να μπει ψυχολόγος μέσα στα σχολεία. Στην αρχή ήταν η περίπτωση του Άλεξ και τώρα η περίπτωση του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Το «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» θα συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια ενώ έχει κάνει και το ίδιο κάποιες κινήσεις με τις μονάδες ψυχικής υγείας που πηγαίνουν σε σχολικές κοινότητες, με τη δημιουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας αλλά και μια απλή εφαρμογή application που δείχνει κάποια παραδείγματα και πρακτικές αντιμετώπισης του» είπε ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος ο οποίος στη συνέχεια συγκλόνισε με τις αποκαλύψεις του: «Υπάρχουν παιδιά που έχουν αυτοκτονήσει εξαιτίας του bullying αλλά δεν έχει δει κάτι το φως της δημοσιότητας. Οι αθλητές είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές για να οδηγήσουν τα νέα παιδιά στο σωστό δρόμο».ΑΕΚ: Αποφασισμένος να πετύχει ο Αλμέιδα - «Σκέφτομαι κατάμεστο το νέο γήπεδο»
ΑΕΚ: Αποφασισμένος να πετύχει ο Αλμέιδα - «Σκέφτομαι κατάμεστο το νέο γήπεδο»
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας Λουξ: Με Josephin και μουσική στο ΟΑΚΑ
Τελικός Κυπέλλου Ελλάδας Λουξ: Με Josephin και μουσική στο ΟΑΚΑ
Βιεϊρίνια: «Μόνο εμείς ξέρουμε τι έχουμε περάσει για να φτάσουμε στον τελικό»
Βιεϊρίνια: «Μόνο εμείς ξέρουμε τι έχουμε περάσει για να φτάσουμε στον τελικό»
ΠΑΟΚ: Η «απάντηση» Λουτσέσκου για τις αλλαγές του Παναθηναϊκού και η αποθέωση σε Γιοβάνοβιτς
ΠΑΟΚ: Η «απάντηση» Λουτσέσκου για τις αλλαγές του Παναθηναϊκού και η αποθέωση σε Γιοβάνοβιτς

DPG Network

Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr: Θετική η αξιολόγηση για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Δημοσκόπηση MRB για το Newsbomb.gr: Θετική η αξιολόγηση για το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ισόβια και 15 χρόνια στους δολοφόνους της Τοπαλούδη 

Ισόβια και 15 χρόνια στους δολοφόνους της Τοπαλούδη 

Ξέσπασε η μητέρα της Τοπαλούδη στο άκουσμα της ποινής: Τα ισόβια να είναι μια ζωή μέσα στις φυλακές

Ξέσπασε η μητέρα της Τοπαλούδη στο άκουσμα της ποινής: Τα ισόβια να είναι μια ζωή μέσα στις φυλακές

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων: Αυτά είναι τα συμπτώματα, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία

Ανακοίνωση ΕΟΔΥ για την ευλογιά των πιθήκων: Αυτά είναι τα συμπτώματα, δεν υπάρχει ειδική θεραπεία

Ύδρα: Φόρτωσαν ολόκληρο ψυγείο σε ζώο - Δήμαρχος: «Ένα μουλάρι μπορεί να σηκώσει έως 100 κιλά»

Ύδρα: Φόρτωσαν ολόκληρο ψυγείο σε ζώο - Δήμαρχος: «Ένα μουλάρι μπορεί να σηκώσει έως 100 κιλά»

Αεροσυνοδός καταγγέλλει τον Έλον Μασκ: «Υποσχέθηκε να μου πάρει άλογο για να του κάνω ερωτικό μασάζ»

Αεροσυνοδός καταγγέλλει τον Έλον Μασκ: «Υποσχέθηκε να μου πάρει άλογο για να του κάνω ερωτικό μασάζ»

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Παγκόσμια υπόκλιση - «Αντίο» από τον Έλον Μασκ μέχρι και τη NASA

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Παγκόσμια υπόκλιση - «Αντίο» από τον Έλον Μασκ μέχρι και τη NASA

Μπερλουσκόνι: «Χρησιμοποιούσε γυναίκες ως ερωτικές σκλάβες, δρούσε σαν σουλτάνος στο χαρέμι του»

Μπερλουσκόνι: «Χρησιμοποιούσε γυναίκες ως ερωτικές σκλάβες, δρούσε σαν σουλτάνος στο χαρέμι του»