Ρετρό ιστορίες: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ, το ντέρμπι της έδρας (photos+videos)

Ρετρό ιστορίες: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ, το ντέρμπι της έδρας (photos+videos)

Αν οι αναμετρήσεις Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού είναι τα ντέρμπι των «αιωνίων», τα ματς μεταξύ Παναθηναϊκού – ΑΕΚ είναι τα αθηναϊκά ντέρμπι και αυτά μεταξύ ΠΑΟΚ – ΑΕΚ τα ντέρμπι των «Δικεφάλων», ένα ντέρμπι Παναθηναϊκού – ΠΑΟΚ πώς ακριβώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί;

Ντέρμπι συμπολιτών δεν είναι, ντέρμπι «αιωνίων» δεν είναι, ντέρμπι Βορρά – Νότου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλά μόνο με τη γεωγραφική έννοια, αφού κάθε… άλλη την έχει «καπαρώσει» η κόντρα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού.

Ακόμα και οι επεισοδιακές μεταξύ τους συναντήσεις μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού (εντάξει, ίσως λίγο παραπάνω…) κι ας έχει να επιδείξει η συγκεκριμένη αναμέτρηση μια αποχώρηση που έμεινε στην ιστορία, αυτή του ΠΑΟΚ επί εποχής Θωμά Βουλινού από τον αγώνα της 23ης Σεπτεμβρίου 1990 κι ενώ ο Παναθηναϊκός προηγείτο με 3-0.

Αν κάτι τελικά χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις είναι η έδρα. Τόσο τα ματς Παναθηναϊκού – ΠΑΟΚ όπως το σημερινό, όσο και αυτά ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού χαρακτηρίζονται από την υπεροχή των δύο ομάδων όταν αγωνίζονται στο «σπίτι» τους.

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί συνολικά 112 φορές σε επίπεδο Α’ Εθνικής κατηγορίας με τον Παναθηναϊκό να έχει 55 νίκες έναντι 32 του ΠΑΟΚ και 25 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Ειδικά η «πράσινη» υπεροχή, όμως, όταν ο Παναθηναϊκός είναι γηπεδούχος είναι συντριπτική. Ως γηπεδούχοι οι «πράσινοι» σε 56 αναμετρήσεις μετρούν 38 νίκες, 13 ισοπαλίες ενώ έχουν χάσει μόλις 5 φορές. Η τελευταία μάλιστα ήττα τους στην περυσινή κανονική περίοδο (3 Μαρτίου 2012, 0-2) ήταν η πρώτη νίκη του ΠΑΟΚ μετά από 11 χρόνια (η προηγούμενη στις 9 Δεκεμβρίου 2001, 1-2).

Οι άλλες τρεις εκτός έδρας νίκες του ΠΑΟΚ ήταν στις 18 Μαρτίου 1973 (0-2 άνευ αγώνα, με τις δύο ομάδες να παίζουν… φιλικό ως αντίδραση στις θεωρούμενες ως «σφαγιαστικές» διαιτησίες που αμφότεροι είχαν στα παιχνίδια τους με τον Ολυμπιακό), στις 20 Ιανουαρίου 1985 (0-1 με γκολ του Ράντε Πάπριτσα στο 80’ με κεφαλιά – ψαράκι, η σεζόν που ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα και πολλοί θεωρούν ότι καταλυτικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε το συγκεκριμένο «διπλό») και στις 28 Φεβρουαρίου 1999 (0-1 με υποδειγματική εκτέλεση φάουλ του Κώστα Φρατζέσκου).

Τη μεγαλύτερη νίκη με σκορ 5-0 έχει επιτύχει ο Παναθηναϊκός τρεις φορές: Στις 2 Μαρτίου 1986, στις 7 Μαρτίου 1993 και την 1η Δεκεμβρίου 1996, ενώ ο αγώνας με τα περισσότερα γκολ διεξήχθη στις 10 Μαρτίου 2001 και ο Παναθηναϊκός κέρδισε 5-2.

***

Διαδρομή Τούμπα - Λεωφόρος (ΟΑΚΑ) και... τούμπαλιν...

AGGELOS

Αν επίσης κάτι χαρακτηρίζει τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων είναι οι αρκετοί - για τα ελληνικά δεδομένα... - παίκτες που έκαναν το δρομολόγιο Τούμπα – Λεωφόρος ή ΟΑΚΑ και αντίστροφα.

Συνολικά 26 ποδοσφαιριστές (μεταξύ τους μόλις πέντε ξένοι – Πέρσι Ολιβάρες, Σάντορ Τόργκελε, Μπράις Μουν, Ντάνι Φερνάντες και Βίκτορ Βιτόλο) έχουν παίξει και στις δύο ομάδες με τους Αγγελο Αναστασιάδη, Αχιλλέα Ασλανίδη και Χρήστο Δημόπουλο να έχουν γευθεί τη χαρά του τίτλου και με τους δύο συλλόγους.

Ο Χρήστος Δημόπουλος μαζί με τον αδερφό του Θανάση κατέχουν ένα άλλο προς το παρόν αξεπέραστο ρεκόρ, καθώς είναι τα μοναδικά αδέρφια που έχουν παίξει και στις δύο ομάδες, ενώ ο Αγγελος Αναστασιάδης είναι ο μοναδικός που έχει περάσει και από τις δύο ομάδες, τόσο σαν παίκτης, όσο και σαν προπονητής.

Ο πρώτος που έκανε τη διαδρομή (συγκεκριμένα Λεωφόρος - Τούμπα) είναι ο Μιχάλης Μπέλης. Toν ακολούθησαν (τυχαία σειρά) oι προαναφερθέντες, Χρήστος Τερζανίδης, Αχιλλέας Ασλανίδης, Αγγελος Αναστασιάδης, Χρήστος Δημόπουλος, Θανάσης Δημόπουλος, Πέρσι Ολιβάρες, Σάντορ Τόργκελε, Μπράις Μουν, Ντάνι Φερνάντες, Βίκτορ Βιτόλο και οι: Κώστας Φρατζέσκος, Σπύρος Μαραγκός, Γ.Χ. Γεωργιάδης, Λεωνίδας Βόκολος, Θανάσης Τσίγκας, Παντελής Κωνσταντινίδης, Κώστας Χαλκιάς, Φίλιππος Δάρλας, Δημήτρης Μάρκος, Κώστας Χαραλαμπίδης, Γιώργος Θεοδωρίδης, Νίκος Καραγεωργίου, Χρήστος Μελίσσης, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και Δημήτρης Σαλπιγγίδης που μετακόμισε από τον ΠΑΟΚ στον Παναθηναϊκό και επέστρεψε ξανά πίσω…

***

Γκολ - Στιγμές...

10669TERZ-DOM

1η Ιουνίου 1969 - Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 2-0 - Με τη νίκη αυτή ο Παναθηναϊκός κατακτά τον τίτλο - Χρήστος Τερζανίδης - Μίμης Δομάζος

10669FOUNTOUK

1η Ιουνίου 1969 - O δυναμικός κεντρικός αμυντικός του ΠΑΟΚ, Αρίστος Φουντουκίδης (έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουλίου 2007) αποβάλλεται στο 38ο λεπτό του αγώνα από τον διαιτητή Παζαρόπουλο για διαμαρτυρία

***

18 Μαρτίου 1973: Νίκη για τον ΠΑΟΚ στα χαρτιά...

panopaopaok2

Το ντέρμπι της 18ης Μαρτίου 1973 δεν ήταν από τα... συνηθισμένα ντέρμπι. Για την ακρίβεια ήταν ένα φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στις δύο ομάδες που έληξε 3-3 αλλά που ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη με 0-2 στα χαρτιά. Ο λόγος; Πρέπει να αναζητηθεί στα παιχνίδια των δύο ομάδων με αντίπαλο τον Ολυμπιακό που είχαν προηγηθεί.

Η αρχή έγινε με τον ΠΑΟΚ και τον αγώνα του στο Καραϊσκάκη όπου ο Ολυμπιακός τον κέρδισε με 1-0 αλλά οι ΠΑΟΚτσήδες είχαν φοβερά παράπονα από τον διαιτητή Φακή. Δύο αγωνιστικές μετά ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να διαμαρτυρηθεί για τη διαιτησία του διαιτητή Λάτσιου στον αγώνα του με τον Ολυμπιακό που απέβαλε δύο παίκτες των «πράσινων», δεν τους έδωσε πέναλτι και στο τέλος διέκοψε το ματς ενώ ο Ολυμπιακός προηγείτο με 3-2, αποδίδοντας την ευθύνη της διακοπής στον Παναθηναϊκό.

Οι «πράσινοι» μηδενίστηκαν από την ΕΠΟ για τους δύο επόμενους αγώνες τους, ένας εκ των οποίων ήταν στις 18 Μαρτίου 1973 με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο. Οι δύο ομάδες αποφάσισαν να αντιδράσουν διοργανώνοντας την ώρα που κανονικά θα έπρεπε να διεξαχθεί ο επίσημος αγώνας ένα φιλικό παιχνίδι, ενώ οι φίλοι του Παναθηναϊκού υποδέχτηκαν τον ΠΑΟΚ που εκείνη τη σεζόν διέθετε πολύ καλή ομάδα με πανό και φιλικά συνθήματα. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» πήρε βέβαια τη νίκη στα χαρτιά με 2-0.

***

23 Σεπτεμβρίου 1990 - Οταν ο ΠΑΟΚ αποχώρησε από το γήπεδο

mayridis

23 Σεπτεμβρίου 1990 - Φάση από τον αγώνα με τους Μαγκντί Τολμπά και Κώστα Μαυρίδη

Ηταν μόλις η δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός προηγείτο 3-0 αλλά ο ΠΑΟΚ είχε πολλά παράπονα από τον Βοιωτό διαιτητή Καραμάνη. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Θωμά Βουλινό (έφυγε φέτος από τη ζωή, στις 10 Ιανουαρίου) ήταν η αποβολή των Μαγκντί Τολμπά και Γιώργου Σκαρτάδου όταν διαμαρτυρήθηκαν για την κατακύρωση ως κανονικού ενός γκολ που ήταν οφσάιντ. Ο πρόεδρος του «Δικεφάλου του Βορρά» έδωσε εντολή στους παίκτες του να αποχωρήσουν, ενώ λίγο αργότερα χαρακτήρισε το διαιτητή «μεθυσμένο». Η αποχώρηση αυτή επέφερε αφαίρεση 3 βαθμών και τιμωρία της έδρας του ΠΑΟΚ για 5 αγωνιστικές. Εκ των υστέρων αποδείχτηκε πως η συγκεκριμένη απόφαση έβλαψε τον ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν...

***

22 Φεβρουαρίου 1999 - Ο «σπεσιαλίστας» Φρατζέσκος

Για τον Κώστα Φρατζέσκο συνήθιζαν να λένε ότι κάθε κερδισμένο φάουλ είναι σαν πέναλτι και το έχει επιβεβαιώσει άπειρες φορές στην καριέρα του. Μια απ' αυτές ήταν την τελευταία ημέρα του Φλεβάρη (28) του 1999 όταν με το φάουλ που εκτέλεσε, οδήγησε τον ΠΑΟΚ στην τρίτη εκτός έδρας νίκη του επί του Παναθηναϊκού.

280299fratz

28 Φεβρουαρίου 1999 - Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 0-1 - Το φάουλ - γκολ του Κώστα Φρατζέσκου στο 38 λεπτό

280299fratzpan

Ο Κώστας Φρατζέσκος πανηγυρίζει τη νίκη του ΠΑΟΚ

***

3 Οκτωβρίου 1999 - Λίγες ώρες πριν την τραγωδία των Τεμπών

Από το παιχνίδι της 3ης Οκτωβρίου 1999 δεν θυμούνται πολλοί πολλά. Τα σάρωσε όλα η τραγωδία που ακολούθησε στα Τέμπη. Ο Παναθηναϊκός παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στον ΠΑΟΚ σε ένα ματς που δεν διεκδίκησε ιδιαίτερες δάφνες ποιότητας. Οι «πράσινοι» είχαν προηγηθεί με κεφαλιά του Γιάννη Γκούμα στο 56ο λεπτό και ο Τζο Νάγκμπε είχε ισοφαρίσει για τον ΠΑΟΚ στο 78ο λεπτό. Το παιχνίδι έγινε μερικές εβδομάδες μετά το σεισμό της Πάρνηθας και η Αθήνα ζούσε ακόμα στο ρυθμό των μετασεισμών, ένας εκ των οποίων έγινε την ώρα του αγώνα. Η κερκίδα του ΠΑΟΚ όμως ούτε που τον αντιλήφθηκε, καθώς πανηγύριζε για το γκολ της ισοφάρισης. Λίγες ώρες αργότερα στην επιστροφή των οπαδών του «Δικεφάλου του Βορρά» στη Θεσσαλονίκη έξι παιδιά από το σύνδεσμο του Κορδελιού άφηναν άδικα την τελευταία τους πνοή σε μια στροφή στα Τέμπη...

31099goumas

Το γκολ του Γιάννη Γκούμα στο 56ο λεπτό

nagbe

Φάση στα καρέ του «τριφυλλιού» με πρωταγωνιστή τον Τζο Νάγκμπε, σκόρερ του γκολ της ισοφάρισης για τον ΠΑΟΚ στο 78ο λεπτό

***

10 Μαρτίου 2001 - Το μεγαλύτερο σκορ

81940

10 Μαρτίου 2001 - Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 5-2 - Ο Κριστόφ Βαζέχα ανοίγει το σκορ στο 13ο λεπτό

5-2FILPS

Είναι το 43ο λεπτό και ο Καρλ Χάιντς Φλίπσεν με εύστοχο κτύπημα πέναλτι γράφει το 2-0

5-2GX

Στο 44ο λεπτό, επίσης με εύστοχο κτύπημα πέναλτι ο Γ.Χ. Γεωργιάδης μειώνει σε 2-1

5-2MPEMPE

Στο 52ο λεπτό ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε με κεφαλιά κάνει το 3-1

5-2MPASIN

Ο Αγγελος Μπασινάς (δεν διακρίνεται) ανεβάζει το δείκτη του σκορ στο 4-1 με εύστοχο κτύπημα φάουλ που εκτελεί στο 68ο λεπτό

5-2VLAOBI

Ο Γκόραν Βλάοβιτς με σουτ στο 78ο λεπτό γράφει το 5-1

100301nali

Ο Δημήτρης Ναλιτζής με κεφαλιά στο 85ο λεπτό διαμιρφώνει το τελικό 5-2

***

9 Φεβρουαρίου 2009 - «Χτίζει» παράδοση ο Βύντρα

Στις 9 Φεβρουαρίου 2009 ο Λουκάς Βύντρα άνοιξε... λογαριασμό εναντίον του ΠΑΟΚ, επιτυγχάνοντας τα 2 από τα τρία γκολ της ομάδας του στο τελικό 3-0 επί του «Δικεφάλου του Βορρά» λύνοντας το... γόρδιο δεσμό σε ένα ματς που οι «πράσινοι» είχαν την υπεροχή αλλά δεν κατάφεραν σε όλο το πρώτο ημίχρονο να φτάσουν στο γκολ. Δύο χρόνια αργότερα με ένα γκολ του Βύντρα και πάλι ο Παναθηναϊκός νίκησε ξανά τον ΠΑΟΚ.

VYNTRA09A

Είναι το 50ό και ο Λουκάς Βύντρα με κεφαλιά ανοίγει το σκορ

VYNTRA09B

Εξι λεπτά αργότερα (56') με πανομοιότυπο τρόπο γράφει το 2-0

MANTZIOS09

Στο 59ο λεπτό ο Βαγγέλης Μάντζιος διαμορφώνει το τελικό 3-0

***

4 Μαρτίου 2012 - Η τελευταία εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ

lino

4 Μαρτίου 2012 - Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 0-2 - Ο αγώνας λόγω τιμωρίας των «πράσινων» είναι κεκλεισμένων των θυρών - Ο Λίνο ανοίγει το σκορ στο 51' με εύστοχο κτύπημα πέναλτι

salpi

Στο 83ο λεπτό ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης διαμορφώνει το τελικό 2-0  υπέρ του ΠΑΟΚ

***

Η προϊστορία Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ

pao-paok-prwto-new

pao-paok-deytero

pao-paok-trito

pao-paok-tetarto

Ρετρό ιστορίες: Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ, το ντέρμπι της έδρας (photos+videos)



Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved